Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Πέμπτη 18 Ιανουαρίου 2018

Το ράλι του bitcoin ξεπερνάει κάθε άλλη «φούσκα» στην ιστορία των αγορών

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Μέχρι τη Δευτέρα το ράλι του bitcoin είχε ξεπεράσει κάθε άλλη «φούσκα» στην ιστορία των αγορών. Ωστόσο χθες και προχθές το ψηφιακό νόμισμα έχασε το 30% της αξίας του, ενώ έχει χάσει το 50% της αξίας του τον τελευταίο μήνα. Η ιλιγγιώδης άνοδος του κρυπτονομίσματος το 2017 υπερβαίνει κάθε άλλο ιστορικό ράλι που κατέληξε σε «φούσκα», όπως η εκτόξευση του τεχνολογικού δείκτη Nasdaq τη δεκαετία του ’90, η κρίση της τουλίπας στην Ολλανδία το 1637 και η «φούσκα» της Εταιρείας του Μισισίπι.
Το πρώτο και ισχυρότερο ψηφιακό νόμισμα υποχώρησε χθες κάτω από τα 10.000 δολάρια στο χρηματιστήριο Bitstamp στο Λουξεμβούργο. Τον Δεκέμβριο είχε εκτοξευθεί σχεδόν στα 20.000 δολάρια, με την αξία του να αυξάνεται 60 φορές κατά τη διάρκεια της τελευταίας τριετίας. Εκτός των άλλων, χώρες που έχουν υποστεί κυρώσεις από τη Δύση, όπως η Ρωσία και η Βενεζουέλα, εξετάζουν την έκδοση του δικού τους «εθνικού» ψηφιακού νομίσματος για να παρακάμψουν εμπόδια στις διασυνοριακές συναλλαγές τους. Διεξάγονται διαμάχες μεταξύ παραγόντων του χρηματοπιστωτικού κλάδου για το εάν το ψηφιακό νόμισμα μπορεί να καθιερωθεί ως μέσο συναλλαγών στην πραγματική οικονομία.
Πρωτόγνωρα στον 17ο αιώνα ήταν, επίσης, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης. Επικράτησαν με την εμφάνιση της τουλίπας Semper Augustus στην Ολλανδία, η οποία γοήτευσε τους κατοίκους της χώρας. Η αγοραστική μανία για την τουλίπα με τις κόκκινες «φλόγες» στα λευκά πέταλά της οδήγησε σε μία από τις μεγαλύτερες «φούσκες» όλων των εποχών.
Οι τουλίπες ανθίζουν από τον Απρίλιο μέχρι τον Μάιο, αλλά οι βολβοί τους μπορούν να ξεριζωθούν και να μεταφυτευθούν από τον Ιούνιο μέχρι τον Σεπτέμβριο. Οι συναλλαγές των συμβολαίων διεξάγονταν σε πανδοχεία. Τον χειμώνα του 1636-37, οι τιμές εκτινάχθηκαν στα ύψη με την είσοδο των κερδοσκόπων. Πολλοί άνθρωποι έπαιζαν όλη την περιουσία τους για έναν βολβό, η τιμή του οποίου είχε φθάσει περίπου στις 4.660 ευρώ, σε σημερινές αποτιμήσεις, πριν από το σκάσιμο της «φούσκας» τον Φεβρουάριο του 1637. Μια εξήγηση για τη μεγάλη άνοδο της τιμής της Semper Augustus και τη μετέπειτα ελεύθερη πτώση της είναι ότι το κοινοβούλιο της Ολλανδίας δεχόταν πιέσεις για να μετατρέψει νομοθετικά όλα τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης (futures), που είχαν συναφθεί μετά τον Νοέμβριο του 1636, σε απλά δικαιώματα (options), που σημαίνει ότι θα πληρωνόταν ρήτρα ίση με το 3,5% της αξίας για να ακυρωθεί το συμβόλαιο. Μικρή ήταν δηλαδή η «χασούρα» για τους κερδοσκόπους. Την εποχή εκείνη, παράλληλα, επικρατούσε ένα χάος διότι κάθε μονάρχης είχε το δικό του νόμισμα, με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν «καταφύγια» για να εξασφαλίσει κανείς την περιουσία του.
Η εταιρεία ή για την ακρίβεια το κόλπο του Μισισίπι ήταν η έκρηξη μιας ακόμη «φούσκας» τον 18 αιώνα, καθώς αποκαλύφθηκε ότι τελικά δεν διέθετε τα αποθέματα χρυσού για να καλυφθούν τα τραπεζογραμμάτια της Γαλλίας που είχαν εκδοθεί από την Bank Royale. Το μονοπώλιο στη γαλλική αποικία της Λουιζιάνα, του οποίου οι μετοχές έγιναν ανάρπαστες, ανήκε στην Bank Royale, η οποία ήταν έμπνευση του Σκωτσέζου Τζον Λόου για να εκδίδει τραπεζογραμμάτια της Γαλλίας, ώστε να βγει η οικονομία από την κρίση. Τον Ιανουάριο του 1720, η τιμή των μετοχών της Εταιρείας του Μισισίπι ήταν 36πλάσια από την αρχική παρά το ότι δεν είχε ανακαλυφθεί καθόλου χρυσός στη Λουιζιάνα. Οταν ο πρίγκιπας Ντε Κοντί αποφάσισε να εξαργυρώσει τα τραπεζογραμμάτιά του, πολλοί τον μιμήθηκαν για να αποκαλυφθεί τελικά πως δεν υπήρχε χρυσός.
Είχε προηγηθεί η «φούσκα» της Νότιας Θάλασσας στις αρχές του 18ου αιώνα. Η Εταιρεία της Νότιας Θάλασσας είχε αναλάβει την κάλυψη τμήματος του βρετανικού χρέους με αντάλλαγμα την αποκλειστικότητα των δικαιωμάτων εμπορίου, κυρίως σκλάβων, στη Νότια Αμερική. Την εποχή, όμως, που δημιουργήθηκε η εταιρεία, η Βρετανία συμμετείχε στον Πόλεμο της Ισπανικής Διαδοχής. Η Ισπανία ασκούσε έλεγχο στη Νότια Αμερική και δεν υπήρχε καμία ρεαλιστική προοπτική να αναπτυχθούν εμπορικές σχέσεις με την εταιρεία της Νότιας Αμερικής. Το 1720, οι τιμές των μετοχών υποχώρησαν σε επίπεδα λίγο υψηλότερα της τιμής εισαγωγής.
Το χρηματιστήριο του Nasdaq έγινε γνωστό με το ράλι των dot com εταιρειών, οι μετοχές των οποίων κατέρρευσαν το 2000-02. Ηταν μεγάλος ο αριθμός των εταιρειών του κλάδου νέας τεχνολογίας που έκαναν το ντεμπούτο τους στο χρηματιστήριο, ακόμη και αν τα κέρδη τους ήταν ανύπαρκτα. Ορισμένες εταιρείες, όπως η Pets.com, έβαλαν λουκέτο. Μεγάλοι παίκτες έχασαν μεγάλο μέρος της χρηματιστηριακής αξίας τους, όπως η μετοχή της Cisco που διολίσθησε 86%.
Πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Έντυπη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου