Πρώτο θέμα μας

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Δευτέρα, 15 Ιανουαρίου 2018

Ψηφοφορία (64-26) για το Ημερήσιο Ελληνικό Σχολείο (HELLENIC AMERICAN ACADEMY) of Lowell


Με ψήφους 64 υπέρ και 26 εναντίον θα κρατηθεί ανοικτό το ημερήσιο Ελληνικό Σχολείο του Lowell. Αυτό αποφάσισε η Γενική Συνέλευση της Κοινότητας προχθές Κυριακή, 14 Ιανουαρίου, 2018.  Βέβαια είχαν πέσει πολλά τηλεφωνήματα και η παρουσία του νέου Γενικού Προξένου στην Αγία Τριάδα πριν μία εβδομάδα ήταν καθοριστικής σημασίας.  
99 Μέλη της Κοινότητας αψήφισαν το κρύο και έλαβαν μέρος στην ψηφοφορία.  

Το ιστορικό Σχολείο (ιδρύθηκε το 1906), είναι το αρχαιότερο Ελληνικό Σχολείο στην Αμερική! Από εκεί αποφοίτησαν κοντά στους 4,000 μαθητές και μαθήτριες και με ποσοστό κοντά στο 90% κατόπιν αποφοίτησαν από πανεπιστήμια. Από αυτούς ένα 78% έχουν πάρει μεταπτυχιακά διπλώματα ενώ πολλοί έχουν γίνει επιχειρηματίες.
Τη σημερινή εποχή όμως που η οικονομία πάει καλά το Σχολείο μαραζώνει και έφτασε σε σημείο να υπάρχουν σοβαρές σκέψεις να κλείσει.
Άνθρωποι αδιάφοροι που βλέπουν το Σχολείο σαν ένα κουβά χωρίς πάτο αφού κάθε χρόνο η κοινότητα της Αγίας Τριάδας ξοδεύει από τον προϋπολογισμό της κοντά στο μισό εκατομμύριο για την κυψέλη μάθησης. Αλλά και άλλοι που δείχνουν ότι ενδιαφέρονται δεν βάζουν το χέρι στην τσέπη αλλά μόνο λόγια, θεωρίες και ρομαντισμό.
Σήμερα το Ελληνικό Σχολείο του Lowell 99 μαθητές και μαθήτριες από τους οποίους οι περισσότεροι είναι από την Δεύτερη Τάξη και κάτω και αυτό γιατί το Προ-νηπιακό και Νηπιακό τμήματα έχουν μεγάλο αριθμό μαθητών και από κει και μετά σε κάθε τάξη ο αριθμός μικραίνει. Με αποτέλεσμα να σταματήσουν η Έκτη, Εβδόμη και Ογδόη Τάξεις.

Πως φτάσαμε ως εδώ;
Δεν είναι μυστικό πλέον ότι έγιναν πολλά λάθη από προηγούμενες διοικήσεις και από ανθρώπους που πολύ πιθανόν να μην έχουν μπει καν στις Τάξεις του Ημερήσιου Σχολείου αλλά αποφάσιζαν να διατίθενται ποσά για να καλύψουν τις οικονομικές ανάγκες του Σχολείου από χρήματα που ήσαν κληροδοτήματα από επιφανείς αλλά και όχι τόσο επιφανείς ενορίτες και ενορίτισσες.
Έτσι επί χρόνια χάλαγαν από τα έτοιμα και δεν έκαναν εκστρατεία για την συγκέντρωση ενός σεβαστού ποσού με το οποίο το Σχολείο θα μπορούσε και μόνο από τους τόκους να συνεχίζει!
Μία ομάδα γονέων, “συγγενών και φίλων”, πράγματι προσπάθησε με το Endowment Fund το οποίο με εκδηλώσεις είχε συγκεντρώσει κοντά στο 1,5 εκατομμύρια από τα οποία μόνο οι τόκοι θα έπρεπε να χρησιμοποιηθούν από τα χρήματα.  Όμως, όταν συγγενικό τους πρόσωπο ανέλαβε την προεδρεία στην κοινότητα διέθεσε $240,000 το χρόνο από το κεφάλαιο για να διατηρηθεί το Σχολείο ανοικτό! Έτσι ο λογαριασμός αυτός σε 4-5 χρόνια σχεδόν τελείωσε.
Ένα άλλο πρόβλημα ήταν η “μεγαλομανία” ή και η ελπίδα ότι το Σχολείο θα μεγαλώσει με το να γίνει από parochial school σε Ακαδημία. Τότε πρώην Πρόεδρος της Κοινότητας αντιστάθηκε σε αυτή την αλλαγή αλλά λόγο του ότι έγιναν δύο κληροδοτήματα της τάξεως των 800,000 υπερίσχυσε η γνώμη ώστε το Σχολείο να γίνει Ακαδημία.  Το θέμα είχε μελετηθεί και το 1995 και το πόρισμα ήταν να παραμείνει "ως έχει και να μη διαταραχθεί η λειτουργία του".  

Ένα άλλο πρόβλημα είναι η ουσιαστική απαξίωση από τις άλλες Ελληνικές ενορίες του Lowell και της περιοχής στο να συμβάλλουν οικονομικά στις ετήσιες οικονομικές απαιτήσεις του Σχολείου παρ' ότι αρκετοί από τους μαθητές και μαθήτριες προέρχονται από τις ενορίες αυτές!
Ένα άλλο σημαντικό γεγονός είναι η σμίκρυνση του αριθμού των ενοριτών στην Αγία Τριάδα και στις άλλες ενορίες.  Με άλλα λόγια δεν υπάρχουν αρκετοί μαθητές.
Πριν 6 χρόνια παρουσιάστηκε η ευκαιρία να χρησιμοποιεί τις υποδομές του Σχολείου ένα Αμερικάνικο Σχολείο Charter και έδινε χρήματα για να “ενοικιάσει” το προαύλιο όπου θα στηνόντουσαν κινητές αίθουσες ένα σεβαστό ποσό της τάξεως των $600,000 για δύο σχολικά χρόνια. Οι υπεύθυνοι πήραν απόφαση να μη δεχτούν αυτή τη προσφορά γιατί θα γινόταν ζημιά στο Ελληνικό Σχολείο.
Αποτέλεσμα ήταν οι 2 εύπωροι της ενορίας να γυρίσουν την πλάτη τους.  Μάλιστα λέγετε ότι είπαν χαρακτηριστικά “τα δικά μας χρήματα είναι καλά που μας ζητάτε, εσείς σαν διοίκηση τι κάνετε;”
Ένα μεγάλο πρόβλημα ήταν και είναι η διοίκηση του Σχολείου όπου οι “διευθυντές” προσελήφθησαν χωρίς να έχουν ούτε τη στοιχειώδη εκπαίδευση στον Ελληνικό Πολιτισμό και πλήρη άγνοια της Ελληνικής Γλώσσας με αποτέλεσμα να γίνεται “πόλεμος εκ των έσω”. Βέβαια στα προγράμματα των εκδηλώσεων του Ελληνικού Σχολείου έπαιρναν το μικρόφωνο και τους χειροκροτούσαν γιατί οι μία-δύο δασκάλες των Ελληνικών τους έβγαζαν ασπροπρόσωπους.
Το real estate δηλαδή ο χώρος του Σχολείου, του Κοινοτικού Κέντρου (Hellenic Cultural Center) καθώς και οι χώροι στάθμευσης αυτοκινήτων είναι prime price real estate (περιουσία με υψηλή τιμή).  Το γεγονός ότι 200 μέτρα από το Σχολείο κτίζεται ένα μεγάλο κτίριο το οποίο θα στεγάσει τα δικαστήρια της περιοχής δίνει ακόμα μεγαλύτερη αξία στα ακίνητα του Σχολείου (καταλαμβάνει μισό τετράγωνο) και έχουν ακουστεί γνώμες να γίνουν γραφεία που θα ενοικιάζονται.

Αρκετές φορές το θέμα του Σχολείου έχει έρθει στην Ημερήσια Διάταξη των Γενικών Συνελεύσεων και σχεδόν πάντα στην Ημερήσια Διάταξη των Συνεδριάσεων του Διοικητικού Συμβουλίου της Κοινότητας και το θέμα ήταν τα χρήματα και όχι η προσφορά και τι σημαίνει για τον Ελληνισμό η ύπαρξη του Σχολείου.
Έχουν γίνει πολλές προσπάθειες εδώ και δεκαετίες τόσο με τη Μητρόπολη Βοστώνης όσο και με την Αρχιεπισκοπή να βοηθηθεί το Σχολείο αλλά μέχρι σήμερα τίποτα. Απλά, στολίζει τα εγχειρίδια και άλλα βιβλία τους σαν Ελληνικό Σχολείο!

Τον περασμένο Μάϊο, 2017 και σε επικοινωνία με την Γενική Πρόξενο της Ελλάδος στη Βοστώνη τέθηκε το θέμα για Ελληνίδα δασκάλα.  Πράγματι η Γενική Πρόξενος δραστηριοποιήθηκε και επικοινώνησε με την Ελληνική Πρεσβεία και το τμήμα Ελληνικής Παιδείας και πριν τα Χριστούγεννα ήρθε Ελληνίδα Δασκάλα από την Ελλάδα, όπως γινόταν και παλιά, με το μισθό της να πληρώνετε από την Ελλάδα. Πληροφορηθήκαμε ότι μέχρι πρόσφατα τις έδιναν μόνο μισή ώρα την ημέρα να διδάξει!

Πως μπορεί όμως να σταθεί στα πόδια του το Ελληνικό Σχολείο του Lowell;
Νομίζουμε ότι υπάρχουν τρόποι.
  1. Να αναλάβει την διεύθυνση του Σχολείου κάποιος που τον/την ενδιαφέρει η Ελληνική Γλώσσα, Πολιτισμός και Θρησκεία.
  2. Να γίνει μία ανεξάρτητη επιτροπή που αγαπάει τα ανωτέρω και με την οποία θα συνεργάζεται η Διοίκηση της Κοινότητας της Αγίας Τριάδος.
  3. Να γίνει μία ουσιαστική ενημέρωσή στην Ελληνική Κοινότητα της μείζονος περιοχής του Lowell και να ζητηθεί άμεση συνεισφορά.
  4. Το Σχολείο να γίνει μη κερδοσκοπικός οργανισμός από μόνο του γιατί σήμερα οι δωρεές προς το Σχολείο γράφονται στην Αγία Τριάδα για φορολογικούς λόγους.
  5. Άμεση και ουσιαστική συνεργασία με την πόλη του Lowell, το State και άλλα Σχολεία και εκπαιδευτήρια καθώς και το Ελληνικό Κράτος.
  6. Καμπάνια για την οικονομική υποστήριξη και εκτός Lowell αρχίζοντας από του πρώην μαθητές και μαθήτριες (alumni) οι οποίοι έχουν την οικονομική άνεση να βοηθήσουν.
  7. Να γίνει ένα πρόγραμμα τριών-πέντε ετών και στο τέλος κάθε χρονιάς να γίνονται κάποιες διορθώσεις.
  8. Εάν αυτά δεν δουλέψουν τότε να ξανασκεφτούν μήπως είναι καλύτερο από το να κλείσει το Σχολείο να γίνει Charter School.

Εμείς πάντα είμαστε υπέρ του Σχολείου και υπέρ της Ελληνικής Γλώσσας υπέρ του Ελληνισμού αλλά πρέπει να λέμε τα σύκα σύκα και τη σκάφη, σκάφη. Τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο φτάνει να υπάρχει καλή διάθεση, συνεργασία και αποτελεσματικότητα.
Χαιρόμαστε που η υπερίσχυσε η γνώμη να παραμείνει το Σχολείο ανοικτό. Χρειάζεται πολύ δουλειά ακόμα. 
Εάν οι πρωτοπόροι έδωσαν τις βέρες τους και από το υστέρημά τους να γίνουν οι εκκλησίες, τα σχολεία και τα κοινοτικά κέντρα. Εμείς, οι σημερινοί Έλληνες και Ελληνίδες, εάν κλείσουμε το σχολείο θα κάνουμε “ανάθεμα”.

Φωτογραφίες: 
1η ο Γενικός Πρόξενος κ. Στράτος Ευθυμίου ομιλεί στην Αγία Τριάδα την Κυριακή 8 Ιανουαρίου, 2017 (Στη φωτογραφία και ο π. Νικόλαος Πελεκούδας.
2η Ο Δήμαρχος του Lowell, Edward Kennedy, aπό την εορτή της 25ης Μαρτίου (2017) διαβάζει το πρωτόκολλο μέσα στο δημαρχείο της πόλης ανάμεσα σε μαθητές και μαθήτριες του Ελληνο-Αμερικάνικου Σχολείου.
3η Η πρώην Γενική Πρόξενος της Ελλάδας στη Βοστώνη έτοιμη να υψώση την Ελληνική Σημαία έξω απο το Δημαρχείο του Lowell (Μάρτιος 2017)

Η Σύνταξη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου