Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Δευτέρα 22 Ιανουαρίου 2018

ΝΕΑ - ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ, Δευτέρα, 22 Ιανουαρίου, 2018

Λίγο πριν τις έξι το απόγευμα ολοκληρώθηκε το συλλαλητήριο για την ονομασία της πΓΔΜ και τη χρήση του όρου «Μακεδονία» στην πλατεία του Λευκού Πύργου, με τη συμμετοχή αρκετών χιλιάδων πολιτών από κάθε σημείο της χώρας.
  • Η πολιτική κηδεία του Γιώργου Μανιάτη, συγγραφέα, συνθέτη, φιλόσοφου, ποιητή, ρεπόρτερ και δημοσιογράφου, που έφυγε από τη ζωή τα ξημερώματα της Πέμπτης, θα γίνει αύριο, Δευτέρα, και ώρα 13:45 μ.μ. στην αίθουσα πολιτικών τελετών του νεκροταφείου Ζωγράφου. Θα ακολουθήσει εκδήλωση από του μαθητές του.
  • Θύμα βανδαλισμού έπεσε το μνημείο του Ολοκαυτώματος στην Πλατεία Ελευθερίας στη Θεσσαλονίκη, το οποίο στήθηκε προς τιμήν των Ελλήνων Εβραίων της πόλης που εξοντώθηκαν στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης.
  • Το συλλαλητήριο - συγκέντρωση για το Σκοπιανό «καπηλεύτηκαν, και τελικά σε αυτήν κυριάρχησαν, στοιχεία φανατισμού, εθνικισμού και μισαλλοδοξίας, με αισθητή την παρουσία της Χρυσής Αυγής» σχολιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ. Προσθέτει δε ότι «η πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών επιθυμεί μια λύση που θα διασφαλίζει τα συμφέροντα της χώρας και τη σταθερότητα στα Βαλκάνια, απέναντι στους αλυτρωτισμούς και τους εθνικισμούς. Και τη λύση αυτή υπηρετεί η σημερινή κυβέρνηση, με αίσθημα εθνικής ευθύνης».
  • Ψήφισμα με το οποίο καλεί την κυβέρνηση να «αποκλείσει κάθε ενδεχόμενο αποδοχής της χρήσης του, από αρχαιοτάτων χρόνων, ελληνικού ονόματος «Μακεδονία» και των παραγώγων του», εγκρίθηκε κατά τη διεξαγωγή του συλληλητηρίου στη Θεσσαλονίκη, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Συντονιστική Επιτροπή του «Συλλαλητηρίου για τη Μακεδονία».
  • Τριπλό μήνυμα έστειλε με τη δήλωση του μετά το συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Οτι λαμβάνει υπόψιν τον όγκο, αλλά και την ευαισθησία των διαδηλωτών και γενικότερα της κοινωνίας στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων. Οτι παίρνει σαφείς αποστάσεις από τα ακραία στοιχεία. Και ότι δεν εμπιστεύεται τους χειρισμούς της κυβέρνησης την οποία κατηγόρησε ότι «κινείται εν κρυπτώ» και ότι «είναι ανίκανη να υπηρετήσει τα εθνικά συμφέροντα».

Κόσμος

  • Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν-Ιβ Λεντριάν δήλωσε την Κυριακή ότι θα ταξιδέψει στην Τεχεράνη στις 5 Μαρτίου για να συζητήσει με ιρανούς αξιωματούχους το πρόγραμμα της Ισλαμικής Δημοκρατίας για την απόκτηση βαλλιστικών πυραύλων καθώς και σχετικά με τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμά της που είχε συνάψει με τις μεγάλες δυνάμεις το 2015, με την κλιμάκωση της διμερούς έντασης στο προσκήνιο.
  • Ο παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς θα ζητήσει από την ΕΕ να αναγνωρίσει επίσημα το κράτος της Παλαιστίνης κατά τη διάρκεια επίσκεψής του σήμερα Δευτέρα στις Βρυξέλλες, δήλωσε το βράδυ της Κυριακής στο Γαλλικό Πρακτορείο ο παλαιστίνιος υπουργός Εξωτερικών Ριάντ αλ Μάλκι.
  • Τουλάχιστον έντεκα άμαχοι σκοτώθηκαν σήμερα, Κυριακή, στις επιδρομές που εξαπέλυσε η τουρκική πολεμική αεροπορία στην επαρχία Αφρίν, στη βόρεια Συρία. Η Τουρκία «θα συντρίψει» το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν, τις Μονάδες Προστασίας του Λαού των Κούρδων της Συρίας και το κουρδικό συριακό κόμμα PYD προειδοποεί ο Ερντογάν, την ώρα που η Ουάσιγκτον τον καλεί να «επιδείξει αυτοσυγκράτηση». Σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ προανήγγειλε ο γάλλος ΥΠΕΞ.
  • Ο πάπας Φραγκίσκος άσκησε δριμεία κριτική στα φαινόμενα διαφθοράς που μαστίζουν τη Λατινική Αμερική, εκτιμώντας ότι η «πολιτική νοσεί» σε αυτή την περιοχή του πλανήτη, ιδίως στο Περού, όπου ολοκλήρωσε την περιοδεία του με λειτουργία στη Λίμα.
  • Το προεκλογικό του πρόγραμμα ενόψει των βουλευτικών εκλογών της 4ης Μαρτίου παρουσίασε το κίνημα Πέντε Αστέρων. Στα κύρια σημεία του προγράμματος, όπως υπογραμμίζουν τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, δεν περιέχεται το συμβουλευτικό δημοψήφισμα για την παραμονή ή την έξοδο από το ευρώ, στο οποίο τα Πέντε Αστέρια είχαν κάνει αναφορά τους περασμένους μήνες.

Οικονομία

  • Με τίτλο «Η Γερμανία επιθυμεί να αναλάβει τον έλεγχο της ΕΚΤ», ο αρθογράφος Jean Quatremer αναφέρει στη Liberation πως ήδη διαφαίνεται η απαρχή νέας διαμάχης μεταξύ των άκρα ορθοδόξων Γερμανών και των πραγματιστών του Νότου για τη διαδοχή του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, του οποίου η θητεία λήγει στις 30 Ιουνίου.
  • «Η κυβέρνηση επιλέγει την αυτοδύναμη έξοδο στις αγορές μετά το τέλος του προγράμματος» δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης. «H πιστοληπτική γραμμή δεν αποτελεί επιλογή της κυβέρνησης» υπογράμμισε, εξηγώντας ότι «πιστοληπτική γραμμή σημαίνει νέους όρους, αλλά και αβεβαιότητα και απροσδιοριστία για το μέλλον».
  • Οι ευρωπαίοι υπουργοί Oικονομικών αναμένεται να χαιρετίσουν τη Δευτέρα τα πρόσφατα βήματα που έγιναν από την Ελλάδα για τη βελτίωση των οικονομικών της αλλά να μην προχωρήσουν στο να δώσουν πλήρως «καθαρό πιστοποιητικό», καθώς η Αθήνα προετοιμάζεται να επιστρέψει στις χρηματαγορές.
  • Δεκαπέντε συνολικά επενδυτές εκδήλωσαν ενδιαφέρον για την απόκτηση τουλάχιστον μιας από τις προς πώληση μονάδες της ΔΕΗ, δηλαδή σε Φλώρινα (Μελίτη) και σε Μεγαλόπολη (Αρκαδία), κατά τη διαδικασία του market test που διενήργησε η DG Comp, όπως ανακοίνωσε το ΥΠΕΝ.
  • «Η κυβέρνηση κατάφερε μετά από μια πρωτοφανώς χρονικά μεγάλη αστάθεια, να πείσει τους διεθνείς πολιτικούς και οικονομικούς παράγοντες πως η χώρα έχει τεράστιες δυνατότητες σε πολλούς τομείς, που κανείς μέχρι τώρα δεν πίστευε» δηλώνει σε συνέντευξή του στην Real News ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Δημήτρης Παπαδημητρίου.

Αθλητισμός

  • Σημαντική νίκη στο δρόμο για τη διεκδίκηση του τίτλου πέτυχε η Νάπολι, για την 21η αγωνιστική του ιταλικού πρωταθλήματος, επικρατώντας με 1-0 στο Μπέργκαμο της Αταλάντα και διατηρούνται στην κορυφή της βαθμολογίας. Στην τρίτη θέση του βαθμολογικού πίνακα πέρασε προσωρινά η Λάτσιο που διέσυρε στην έδρα της με 5-1 την Κιεβο. Με δύο νίκες μπήκε το 2018 για τη Μίλαν του Τζενάρο Γκατούζο. Οι «ροσονέρι» πέρασαν από τη Σαρδηνία με 2-1 επί της Κάλιαρι καθώς ο Φρανκ Κεσί πέτυχε δύο γκολ για πρώτη φορά στην καριέρα του στη Μίλαν.
  • Παρά το 0-0 του πρώτου ημιχρόνου η Μπαρτσελόνα έβαλε πέντε στο δεύτερο μισό του αγώνα με τη Μπέτις στη Σεβίλη, τα τρία μάλιστα σε διάστημα δέκα λεπτών. Εντυπωσιακό ξέσπασμα της Ρεάλ που διέλυσε 7-1 τη Λα Κορούνια στο «Μπερναμπεου» ένω βρισκόταν πίσω στο σκορ με τη συμπλήρωση του πρώτου ημιώρου. Παραμένει όμως στην 4η θέση σε απόσταση 5 βαθμών από την 3η, Βαλένθια. Σημαντική ισοπαλία, που της επιτρέπει να ελπίζει πια βάσιμα στην παραμονή, σημείωσε η Λεγανές στην έδρα της Αλαβές για την 20η αγωνιστική.
  • Ο Ολυμπιακός δεν άφησε τον ΠΑΟΚ να χαρεί την πρώτη θέση πάνω από μερικές ώρες, καθώς με γκολ των Ανσαριφάρντ στο 26ο (πέναλτι), 57ο και Φορτούνη στο 70ό λεπτό νίκησε 3-0 την Ξάνθη στο «Γ. Καραϊσκάκης» και ξαναπέρασε στην κορυφή, με ένα βαθμό διαφορά από τον «Δικέφαλο» και τρεις από την ΑΕΚ.
  • Ο Ολυμπιακός παρέμεινε μόνος πρώτος στην κορυφή της βαθμολογίας, επικρατώντας άνετα της Ξάνθης στο «Γ.Καραϊσκάκης» (Ολυμπιακός - Ξάνθη 3-0) στο πλαίσιο της 18ης αγωνιστικής. Στη 2η θέση ο ΠΑΟΚ που νίκησε εύκολα τον Απόλλωνα Σμύρνης στην Τούμπα (ΠΑΟΚ - Απόλλων Σμύρνης 3-0). Ισόπαλο έληξε το ματς στους Ζωσιμάδες (ΠΑΣ Γιάννινα - Ατρόμητος 2-2) με το φινάλε να «σπάει» καρδιές, ενώ ο Πανιώνιος απέδρασε από το Αγρίνιο με ισοπαλία έχοντας μόλις μια τελική (Παναιτωλικός - Πανιώνιος 1-1). Νίκη-χρυσάφι για τη Λαμία που επικράτησε του Αστέρα (Λαμία - Αστέρας Τρίπολης 1-0).
  • Εναν πολύτιμο βαθμό πήρε η Σαουθάμπτον στην προσπάθειά της να απομακρυνθεί από την επικίνδυνη ζώνη. Οι «Αγιοι» κράτησαν στο 1-1 την Τότεναμ, η οποία με τη σειρά της έμεινε πίσω στη μάχη της πρώτης τετράδας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου