Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Παρασκευή 22 Δεκεμβρίου 2017

Νέες απαιτήσεις για το πρόγραμμα visa waiver των ΗΠΑ – Τι αλλάζει για την Ελλάδα


Παρασκευή, 22 Δεκεμβρίου, 2017



Φωτογραφία αρχείου: Associated Press.
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ (Department of Homeland Security, DHS) πρόσθεσε νέες απαιτήσεις για τις χώρες που μετέχουν στο πρόγραμμα απαλλαγής από βίζα (Visa Waiver Program), μεταξύ των οποίων η Ελλάδα, ως μέρος των προσπαθειών της κυβέρνησης Τραμπ για πιο «σφιχτά» σύνορα και ασφαλέστερα ταξίδια.
Ειδικότερα, το DHS ανακοίνωσε την Παρασκευή, 15 Δεκεμβρίου, πως οι 38 χώρες που μετέχουν στο πρόγραμμα θα πρέπει να χρησιμοποιούν πλέον πληροφορίες αντιτρομοκρατίας των ΗΠΑ για να ελέγχουν τους ταξιδιώτες που παιρνούν τα σύνορά τους, ως μέρος των υπαρχουσών συμφωνιών για ανταλλαγή πληροφοριών.
Επίσης, οι ΗΠΑ θα αρχίσουν να αξιολογούν πόσο αποτελεσματικά οι χώρες αυτές προστατεύονται από εσωτερικές απειλές στην ασφάλεια πτήσεων, καθιστώντας σίγουρο πως ελέγχουν προσεκτικά τους υπαλλήλους των αεροδρομίων τους και διαβεβαιώνουν πως αυτοί δεν έχουν διαφθαρεί.
Ακόμη, θα απαιτήσουν από Ελλάδα, Ουγγαρία, Πορτογαλία και Σαν Μαρίνο -τις τέσσερις χώρες των οποίων οι πολίτες έμειναν στις ΗΠΑ περισσότερο από το επιτρεπόμενο σε ποσοστό 2% ή μεγαλύτερο πέρυσι- να προχωρήσουν σε εκστρατείες ενημέρωσης δημόσια για την εκπαίδευση των πολιτών τους για τις λεπτομέρειες του προγράμματος και τις συνέπειες της παραβίασης των όρων.
Σύμφωνα με το «Fiscal Year 2016 Entry/Exit Overstay Report», όσον αφορά στο σύνολο, το 2016 αναμενόταν 50.437.278 αναχωρήσεις για επισκέπτες με βίζα -μη μεταναστευτική- προς τις ΗΠΑ. Περίπου 1,25% ή 628.799 έμειναν περισσότερο εντός των συνόρων. Ακόμη 110.679 παραβίασαν τη βίζα, αλλά ήταν εκτός συνόρων ΗΠΑ. Δηλαδή συνολικά 739.478 ή 1,47% παραβίασαν το χρονικό όριο παραμονής τους.
Για επισκέπτες προερχόμενους από την Ελλάδα, αναμένονταν 77.562 αναχωρήσεις. Εξ αυτών, εκτιμάται ότι έμειναν στις ΗΠΑ, περισσότερο του προβλεπόμενου 1.280 και ακόμη 421 εκτός συνόρων ΗΠΑ -το πιθανότερο ταξιδεύοντας προς κάποια άλλη χώρα όπως Καναδά, Μεξικό- παραβιάζοντας ωστόσο και αυτοί την βίζα που είχαν με τις ΗΠΑ. Το ποσοστό συνολικά για εντός και εκτός ΗΠΑ ήταν 2,19% και για εντός ΗΠΑ 1,65%.
Η Ελλάδα ήταν στην 3η θέση στην εν λόγω κατηγορία -συνολικά- μετά την Ουγγαρία (2,75%) και την Πορτογαλία (2,42%) και ο «Ε.Κ.» ανέφερε πως αυτό μπορεί να αυξήσει την πίεση από πλευράς ΗΠΑ.
Στο προσκήνιο παραμένει και το θέμα της αντικατάστασης των ελληνικών ταυτοτήτων, οι οποίες ακόμη παραμένουν ίδιες, παρότι, όπως έγινε γνωστό, έχει παρέλθει περισσότερο από ένας χρόνος που οι ΗΠΑ, αλλά και η ΕΕ, έχουν ζητήσει να προχωρήσει η σχετική διαδικασία, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για την αξιοπιστία της Ελλάδας σε θέματα ασφάλειας και τη συμμετοχή της στο πρόγραμμα visa waiver.
Το θέμα φέρεται να τέθηκε στα τέλη του 2015, όταν ο τότε υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι επισκέφτηκε την Ελλάδα και είχε συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τους συνεργάτες του στο ΥΠΕΞ.
Η κυβέρνηση Ομπάμα -τότε- ήταν θετική προς την Ελλάδα, ωστόσο, πρόκειται για θέμα της υπηρεσίας Εσωτερικής Ασφάλειας και του Κογκρέσου, είχε αναφέρει σχετικά ανώτερος αξιωματούχος του υπουργείου Εξωτερικών με γνώση των συνομιλιών, επιβεβαιώνοντας πως σε κάθε χώρα που μετέχει στο visa waiver πραγματοποιείται έλεγχος, μετά τα τρομοκρατικά χτυπήματα που αυξήθηκαν, ειδικά στην ΕΕ, παράλληλα με την κλιμάκωση του προσφυγικού προβλήματος.
Τα νέα δελτία ταυτότητας αναμένεται να περιέχουν εκτός από δακτυλικά αποτυπώματα και πρόσθετα «βιομετρικά στοιχεία» που τοποθετούνται με μικροτσίπ, όπως για παράδειγμα το «αποτύπωμα» της ίριδας του κατόχου. Η κίνηση αυτή έχει σκοπό να μειώσει τα ποσοστά παραχάραξης των ταυτοτήτων.
Οπως έχει επισημάνει ο «Ε.Κ.», μετά από χρόνια διπλωματικών προσπαθειών της Ελλάδας, με την AHEPA να υποστηρίζει από την πλευρά της, η τότε υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας, Τζάνετ Ναπολιτάνο, είχε ανακοινώσει στις 9 Μαρτίου 2010 πως οι Ελληνες πολίτες θα μπορούσαν να επισκέπτονται τις ΗΠΑ χωρίς βίζα, συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική αίτηση «ESTA» (Electronic System for Travel Authorization).
Ηδη η διαδικασία για την έκδοση ESTA έχει γίνει πιο «περίπλοκη» με τον υποψήφιο ακόμη και τουριστικό επισκέπτη στις ΗΠΑ να χρειάζεται να απαντήσει σε ερωτήματα που τίθενται σε 6 συνολικά σελίδες. Ενδεικτικά τα στοιχεία των γονιών και ο αριθμός του Δελτίου Ταυτότητας, είναι κάποιες από τις νέες πληροφορίες που απαιτούνται.
Το Visa Waiver Program επιτρέπει στους πολίτες 38 χωρών να ταξιδέψουν στις ΗΠΑ για επιχειρηματικούς λόγους ή τουρισμό για έως 90 ημέρες χωρίς να πάρουν βίζα. Σχεδόν 20 εκατ. άνθρωποι ταξιδεύουν με αυτό το πρόγραμμα κάθε χρόνο. Χρησιμοποιεί ένα πολυεπίπεδο σύστημα ασφάλειας για τον εντοπισμό και την πρόληψη τρομοκρατών, σοβαρών εγκληματιών και άλλων ενδεχομένως επικίνδυνων ατόμων που ταξιδεύουν.
Τα «στρώματα» αυτά περιλαμβάνουν διεξοδική εξέταση των ταξιδιωτών που υπάγονται στο πρόγραμμα πριν την αναχώρησή τους για τις ΗΠΑ, σε διάφορα σημεία καθ’ όλη τη διάρκεια του ταξιδιού τους και κατά την άφιξή τους στις ΗΠΑ, στα σημεία εισόδου.
Πηγή:  , ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου