Πρώτο θέμα μας

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Τρίτη, 5 Δεκεμβρίου 2017

Ο Μάριο Σεντένο νέος Πρόεδρος του Eurogroup - Εγκρίθηκε η τεχνική συμφωνία κυβέρνησης - θεσμών για την 3η αξιολόγηση

Τρίτη, 5 Δεκεμβρίου, 2017

Ποιος είναι ο πορτογάλος σοσιαλιστής υπουργός Οικονομικών που εξελέγη νέος πρόεδρος - Ντάισελμπλουμ: Εξαιρετική η ολοκλήρωση της συμφωνίας - Μοσκοβισί: Ενθαρρυντικό μήνυμα
Ο Μάριο Σεντένο νέος Πρόεδρος του Eurogroup - Εγκρίθηκε η τεχνική συμφωνία κυβέρνησης - θεσμών για την 3η αξιολόγηση
O πορτογάλος υπουργός Οικονομικών Μάριο Σεντένο

Εγκρίθηκε από το Eurogroup η συμφωνία σε υπηρεσιακό επίπεδο (Staff level agreement) για την τρίτη αξιολόγηση, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.

Η ίδια πηγή ανέφερε ότι η συζήτηση ήταν πολύ σύντομη και ότι οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης ενέκριναν τη συμφωνία που επιτεύχθηκε το Σάββατο στην Αθήνα μεταξύ θεσμών και ελληνικών αρχών.

Ο Μάριο Σεντένο νέος Πρόεδρος του Eurogroup

O Πορτογάλος υπουργός οικονομικών, Μάριο Σεντένο αναδείχθηκε νέος Πρόεδρος του Eurogroup για τα επόμενα 2,5 χρόνια, μετά από τρεις γύρους ψηφοφορίας. Ο Μάριο Σεντένο θα αναλάβει τα καθήκοντά του στις 13 Ιανουαρίου του 2018.
Οικονομολόγος, ακαδημαϊκός και πολιτικός, ο 50χρονος Σεντένο είναι ο σοσιαλιστής υπουργός Οικονομικών της Πορτογαλίας από τα τέλη του 2015. Έχει ηγηθεί της εντυπωσιακής οικονομικής ανάκαμψης της χώρας του, όπου το αξιόχρεο της χώρας επανήλθε σε επενδυτική βαθμίδα και η Λισαβόνα μείωσε το δημοσιονομικό της έλλειμμα στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 40 ετών.
Έχει τιμηθεί με βραβεία Οικονομίας και είναι απόφοιτος Οικονομικών με μεταπτυχιακό σε Εφαρμοσμένα Μαθηματικά από το πανεπιστήμιο της Λισαβόνας, καθώς και μεταπτυχιακό και διδακτορικό Οικονομικών από το πανεπιστήμιο Χάρβαρντ.
Ο Σεντένο εντάχθηκε στην Κεντρική Τράπεζα της χώρας του το 2000 όπου εργάστηκε ως οικονομολόγος μέχρι το 2004. Από το 2004 ως το 2013 διετέλεσε βοηθός διευθυντή του Τμήματος Οικονομικών της Κεντρικής Τράπεζας και από το 2014 είναι σύμβουλος της Κεντρικής Τράπεζας της Πορτογαλίας.
Ο Σεντένο είναι καθηγητής στο ISEG, στο πανεπιστήμιο της Λισαβόνας.
Κατά το διάστημα 2004-2013 υπήρξε μέλος της Επιτροπής Οικονομικής Πολιτικής της Κομισιόν και από το 2001 μέλος του ΔΣ της πορτογαλικής οικονομικής επιθεώρησης. Υπογράφει πολλές επιστημονικές δημοσιεύσεις και βιβλία σχετικά με τον τομέα ενδιαφέροντός του.

Ντάισελμπλουμ: Εξαιρετική η ολοκλήρωση της συμφωνίας

«Εξαιρετική» χαρακτήρισε την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και την επίτευξη συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο (SLA) ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ κατά την άφιξή του στο τελευταίο Eurogroup το οποίο θα διευθύνει.
Όπως τόνισε, είναι πολύ χαρούμενος για το SLA με την Ελλάδα το οποίο ήρθε «εγκαίρως», σχολιάζοντας ότι ήταν «εξαιρετικό».
Σήμερα, όπως πρόσθεσε, θα συζητηθούν τα επόμενα βήματα και τα prior action που πρέπει να υλοποιηθούν.

Μοσκοβισί: Ενθαρρυντικό μήνυμα η τεχνική συμφωνία

Ενθαρρυντικό μήνυμα για την έγκαιρη ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης, αλλά και την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος χαρακτήρισε ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί την επίτευξη τεχνικής συμφωνίας μεταξύ Αθήνας και θεσμών.

Κατά τη διάρκεια ενημέρωσης ομάδας δημοσιογράφων εν όψει της συνεδρίασης του Eurogroup ο Μοσκοβισί ανέφερε ότι η συμφωνία επιτεύχθηκε μετά από μια σειρά «εποικοδομητικών συνομιλιών» μεταξύ των ελληνικών αρχών και όλων των θεσμών, «συμπεριλαμβανόμενου του ΔΝΤ» και επίσης χαρακτήρισε «πιο χαλαρό και εύκολο» το πνεύμα των διαβουλεύσεων με το ΔΝΤ σε σχέση με το παρελθόν.

«Υπάρχει σαφής βούληση να προχωρήσει αυτή η αξιολόγηση ομαλά και αποτελεσματικά και να ολοκληρωθεί εγκαίρως, δηλαδή να έχουμε συμφωνία πριν από τα Χριστούγεννα, όπως είχαμε πει», υπογράμμισε ο επίτροπος, σημειώνοντας πως είναι πολύ θετικό το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση «σκοπεύει να εφαρμόσει όλες τις προαπαιτούμενες δράσεις το συντομότερο δυνατό».

Κατά τον Μοσκοβισί, η τεχνική συμφωνία είναι ένα ενθαρρυντικό μήνυμα και πολύ καλά νέα εν όψει της ολοκλήρωσης του προγράμματος σε λιγότερο από εννέα μήνες, αλλά και των κρίσιμων συζητήσεων για τη μεταμνημονιακή εποπτεία, αλλά και την ελάφρυνση του χρέους, που «πρέπει να ολοκληρωθούν στις αρχές του καλοκαιριού».

«Η γρήγορη πρόοδος που πετύχαμε σε αυτήν τη φάση είναι καλός προάγγελος για τα επόμενα βήματα και φυσικά στέλνει ένα θετικό μήνυμα στους επενδυτές. Τα πράγματα κινούνται σε θετική κατεύθυνση στην Ελλάδα, οπότε πιστεύω ότι είναι μια πολύ καλή ημέρα για τις σχέσης της Ελλάδας με την ΕΕ αλλά και για την ίδια την Ελλάδα», κατέληξε.

Ο ευρωπαίος επίτροπος για την εκλογή νέου προέδρου

«Το πιο σημαντικό χαρακτηριστικό που πρέπει να έχει ο/η πρόεδρος του Eurogroup είναι ηγετική ικανότητα, όχι ιδεολογία» δήλωσε ο Π. Μοσκοβισί μιλώντας σε ομάδα δημοσιογράφων στις Βρυξέλλες. Ταυτόχρονα επισήμανε ότι σε αυτή τη φάση ο επικεφαλής του Eurogroup θα πρέπει να έχει την ανωτέρω ικανότητα, παρόλο που το βασικό του καθήκον θα είναι να επιτυγχάνει «συμβιβασμούς» καθώς δεν πρόκειται για έναν «υπουργό Οικονομικών της Ευρωζώνης». «Αυτό θα ανήκει στο μέλλον, ελπίζω και πιστεύω ότι θα πρέπει να είναι ο διάδοχός μου αυτός που θα έχει αυτήν την θέση καθώς θα κάνει σαφή διαφορά» είπε ο Π. Μοσκοβισί.

Η εκλογή νέου προέδρου του Eurogroup θα κυριαρχήσει κατά τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης. Τέσσερις είναι οι υπουργοί που έχουν δηλώσει υποψηφιότητα (της Λετονίας, Ντάνα Ρεζνιέτσε-Οζόλα, του Λουξεμβούργου, Πιερ Γκραμένια, της Σλοβακίας, Πίτερ Κάζιμιρ και της Πορτογαλίας, Μάριο Σεντένο).

Ωστόσο, πολλοί είναι αυτοί που πιστεύουν ότι προκειμένου να διατηρηθεί η πολιτική «ισορροπία» στις Βρυξέλλες, ο νικητής θα πρέπει να είναι σοσιαλιστής. Σοσιαλιστές είναι δύο υποψήφιοι, ο Σλοβάκος Π. Κάζιμιρ και ο Πορτογάλος, Μ. Σεντένο. Κληθείς να σχολιάσει το γεγονός αυτό, ο επίτροπος Οικονομικών υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί ανέφερε ότι υπάρχει ένας μόνο υποψήφιος που έχει επίσημα προταθεί από το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα και αυτός είναι ο Πορτογάλος, Μ. Σεντένο.

Υπενθυμίζεται ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία, όπως είναι γνωστό, δεν έχει ψήφο, είναι αυτή που υποστηρίζει την ιδέα να υπάρχει μια μόνιμη θέση προέδρου του Eurogroup, η οποία να ταυτίζεται με τη θέση του υπουργού Οικονομικών της Ευρωζώνης. Η πρόταση για τη δημιουργία αυτής της θέσης θα περιλαμβάαι άλλωστε στο σχέδιο της Επιτροπής για την εμβάθυνση της Ευρωζώνης που θα δημοσιοποιηθεί την Τετάρτη.


Σε ό,τι αφορά τον πρόεδρο που θα αναδειχθεί σήμερα, ο Π. Μοσκοβισί ανέφερε πως θα έχει τρία θέματα προτεραιότητας να αντιμετωπίσει: Πρώτον, την εμβάθυνση της ευρωζώνης, δεύτερον, την επιτυχή ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος το προσεχές καλοκαίρι και τρίτον τη διασφάλιση μεγαλύτερης δημοκρατικής λογοδοσίας του Eurogroup ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

«Αυτό είναι απολύτως κρίσιμο για μένα. Η μεταρρύθμιση της ΟΝΕ ξεκινά με περισσότερη δημοκρατία. Μεγαλύτερη δημοκρατία σημαίνει περισσότερη διαφάνεια και υπευθυνότητα, αυτό το χρειαζόμαστε απολύτως για το Eurogroup. Είναι καιρός να εισέλθουμε σε μια περίοδο ωριμότητας», ανέφερε ο Π. Μοσκοβισί.

Τι προβλέπει η τεχνική συμφωνία

Στα αξιοσημείωτα της συμφωνίας είναι η αύξηση των επιδομάτων σε όσους έχουν χαμηλά εισοδήματα και μέχρι δύο παιδιά και η κατάργηση σε όσους τρίτεκνους ή πολύτεκνους έχουν από 34.000 ευρώ και πάνω, οικογενειακό εισόδημα.
Στο τελικό κείμενο προβλέπεται, μεταξύ άλλων, σημαντική αύξηση των κοινωνικών δαπανών στον τομέα της Πρόνοιας. Το συνολικό κονδύλι για οικογενειακά επιδόματα θα φτάσει τα 910 εκατ. ευρώ, δηλαδή θα είναι αυξημένο κατά 260 εκατ. ευρώ σε σχέση με φέτος.
Για το πρώτο παιδί το ανώτερο επίδομα θα διαμορφωθεί στα 70 ευρώ από 40 ευρώ σήμερα. Για οικογένειες με δύο παιδιά, το συνολικό μηνιαίο επίδομα ανεβαίνει στα 140 ευρώ, από 80 ευρώ σήμερα και για τους τρίτεκνους διαμορφώνεται στα 280 ευρώ από 242 ευρώ σήμερα. Για κάθε παιδί μετά το τρίτο, θα καταβάλλεται επίδομα 140 ευρώ το μήνα.
Στη συμφωνία προβλέπονται επιπλέον 40 εκατ. ευρώ για 130.000 ημερήσια σχολικά γεύματα το 2018 και επιπλέον 15 εκατ. ευρώ για 400 νέους βρεφονηπιακούς σταθμούς τη νέα χρονιά.
Επίσης, υπήρξε συμφωνία για τον εξορθολογισμό των προστίμων της εφορίας. Παράλληλα, σε περίπτωση πτώχευσης μιας επιχείρησης, οι πρώτοι που θα ικανοποιούνται οικονομικά θα είναι οι εργαζόμενοι και μετά οι τράπεζες. Το ανώτερο ποσό που θα μπορούν να λάβουν είναι 2,75 επί του βασικού μισθού για έξι μήνες, δηλαδή 9.669 ευρώ.

Εκκρεμότητα υπάρχει μόνο για το ελληνικό αίτημα να διατηρηθεί για ακόμα ένα χρόνο ο χαμηλός συντελεστής ΦΠΑ σε 32 νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου και της Δωδεκανήσου. Συμφωνία και ως προς τη σειρά αποζημίωσης των πιστωτών σε περίπτωση χρεοκοπίας μιας επιχείρησης, με τους εργαζόμενους να επανέρχονται στην πρώτη θέση, αλλά όχι για το σύνολο των απαιτήσεών τους.
Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου