Πρώτο θέμα μας

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Δευτέρα, 4 Δεκεμβρίου 2017

Brexit: Οι μισοί Βρετανοί ζητούν δεύτερο δημοψήφισμα

Σύμφωνα με δημοσκόπηση

Brexit: Οι μισοί Βρετανοί ζητούν δεύτερο δημοψήφισμα
Tο 50% από τους ερωτηθέντες υποστηρίζουν τη διεξαγωγή ακόμη μίας ψηφοφορίας για τους τελικούς όρους της συμφωνίας εξόδου της χώρας τους από την Ευρωπαϊκή Ενωση, το 34% απορρίπτουν δεύτερο δημοψήφισμα και το 16% δεν διατυπώνει άποψη.
Το 50% των Βρετανών τάσσεται υπέρ δεύτερης ψηφοφορίας για την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ενωση, ενώ το 35% θεωρεί ότι το Brexit θα επιδεινώσει την οικονομική τους κατάσταση, καταδεικνύει νέα δημοσκόπηση που δημοσιεύεται στην εφημερίδα Daily Mail, ένα από τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης που πρωτοστάτησαν στην εκστρατεία υπέρ του Brexit.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της δημοσκόπησης, το 50% από τους ερωτηθέντες υποστηρίζουν τη διεξαγωγή ακόμη μίας ψηφοφορίας για τους τελικούς όρους της συμφωνίας εξόδου της χώρας τους από την Ευρωπαϊκή Ενωση, το 34% απορρίπτουν δεύτερο δημοψήφισμα και το 16% δεν διατυπώνει άποψη.

Η Daily Mail επισημαίνει ότι πρόκειται για την πρώτη μεγάλη δημοσκόπηση από την περασμένη εβδομάδα, όταν τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν την πληροφορία πως το Λονδίνο ετοιμάζεται να πληρώσει περί τα 50 δισεκατομμύρια ευρώ για να διευθετήσει τον «λογαριασμό» του διαζυγίου, ανοίγοντας τον δρόμο για τις διαπραγματεύσεις της δεύτερης φάσης, οι οποίες θα καθορίσουν τη μελλοντική σχέση του Ηνωμένου Βασιλείου με την Ενωση. 

Μόνο το 14% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι το Brexit θα βελτιώσει την οικονομική του κατάσταση, ενώ το 35% θεωρεί ότι θα την επιδεινώσει. Το 51% θεωρεί ότι ούτε θα την επιδεινώσει , ούτε θα την βελτιώσει, ή απλώς «δεν γνωρίζει».

«Καταγράφεται για πρώτη φορά»

Η δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά από την εταιρεία Survation, κατά το διάστημα 30 Νοεμβρίου - 1 Δεκεμβρίου.

Ο Μάικ Σμίθσον, εκλογικός αναλυτής του ιστότοπου www.politicalbetting.com και πρώην στέλεχος των Φιλελεύθερων Δημοκρατών έγραψε στο Twitter ότι είναι η πρώτη φορά που δημοσκόπηση καταγράφει υποστήριξη προς τη διενέργεια δεύτερου δημοψηφίσματος για το Brexit.

Μόνο το 30% από τους ερωτηθέντες δηλώνουν «ενθουσιασμένοι» για το Brexit, ενώ το 41% δηλώνουν «φοβισμένοι»

Από το δημοψήφισμα του 2016, πολλοί επιφανείς αντίπαλοι του Brexit, όπως ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας Τόνι Μπλερ, ο επενδυτής Τζορτζ Σόρος, έχουν καλέσει τη Βρετανία να αλλάξει γνώμη για να αποφύγει τις καταστροφικές συνέπειες για τη βρετανική οικονομία.

Ο Τόνι Μπλερ δήλωσε την Κυριακή στο BBC ότι η Βρετανία μπορεί να αλλάξει γνώμη για την αποχώρηση από την Ενωση. «Είναι αναστρέψιμο. Δεν έχει γίνει μέχρι να γίνει». 

Ο Τόνι Μπλερ ανέφερε ότι η κυβέρνηση επιδιώκει να διαπραγματευθεί το αδιαπραγμάτευτο. 

«Προσπαθούν να διαπραγματευθούν την έξοδο από την ενιαία αγορά και την αναπαραγωγή όλων των πλεονεκτημάτων της. Αυτό δεν πρόκειται να συμβεί», προειδοποίησε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου