Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Δευτέρα 18 Δεκεμβρίου 2017

Σύγκρουση Τσακαλώτου - Βενιζέλου στη Βουλή

Τρίτη, 19 Δεκεμβρίου, 2017

«Είστε αποτυχημένος πολιτικός – Είστε αλαζών, να ξεκαβαλικέψετε!»
Σύγκρουση Τσακαλώτου - Βενιζέλου στη Βουλή
Σε φραστική «κόντρα» ανάμεσα στον υπουργό Οικονομικών Ευ. Τσακαλώτο και τον πρώην πρόεδρο του ΠαΣοΚ Ευ. Βενιζέλο, εξελίχθηκε η πλήρης αμφισβήτηση που επιφύλαξε ο τελευταίος στο «success story» της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ.

Παρόντος του επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου, ο κ. Βενιζέλος αποδομώντας το αφήγημα περί εξόδου από τα μνημόνια και την επιτροπεία, είπε ότι το κεντρικό ζήτημα είναι αν ο συζητούμενος προϋπολογισμός, είναι ο προϋπολογισμός της καθαρής εξόδου από το τρίτο μνημόνιο ή μιας εισόδου στο ήδη αποφασισμένο και ψηφισμένο τέταρτο μνημόνιο μέχρι την εξόφληση του χρέους το 2060. Ο κ. Βενιζέλος υπερασπιζόμενος την πολιτική της κυβέρνησης Σαμαρά, της οποίας ήταν αντιπρόεδρος και υπουργός Οικονομικών, είπε ότι όλοι πλέον καταλαβαίνουν πώς θα εξελισσόταν η κατάσταση αν δεν είχε ανακοπεί η πορεία της.

«Όχι μόνο δεν έχουμε καθαρή έξοδο αλλά κοροϊδευόμαστε μεταξύ μας όταν συζητάμε αν υπάρχει άλλο μνημόνιο, διότι υπάρχει και έχει ήδη αποφασιστεί και ψηφιστεί», τόνισε ο πρώην πρόεδρος του ΠαΣοΚ, ενώ αναφερθείς στην κυβερνητική πολιτική που ακολούθησε την πτώση της κυβέρνησης Σαμαρά, είπε ότι ήταν ένα «συνονθύλευμα αυταπάτης και ωμής εξαπάτησης» και χαρακτήρισε το πρώτο εξάμηνο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ «τυχοδιωκτική πολιτική που κατέληξε στην συντριβή». Διερωτήθηκε δε ποιο είναι το «success story» της κυβέρνησης: «η έξοδος με μέτρα και εποπτεία χωρίς δάνειο, χωρίς την διασφάλιση μιας πιστοληπτικής γραμμής στήριξης;».

Όπως είπε, ήταν ο ίδιος που εισηγήθηκε στον τότε (2014) πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά να επισπεύσει τις εξελίξεις για την προεδρική εκλογή «γιατί είχαμε συμφωνήσει την παράταση του δεύτερου προγράμματος μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου και έπρεπε να αφήσουμε περιθώριο μερικών εβδομάδων στη νέα κυβέρνηση προκειμένου να επαναδιαπραγματευθεί και να βελτιώσει τους όρους υπό τις συνθήκες της προληπτικής γραμμής και όχι ενός νέου μνημονίου». Μάλιστα είχε επισκεφθεί ο ίδιος τον κ. Τσίπρα και του είχε θέσει υπ’ όψη τα δεδομένα λέγοντάς του «αγωνίσου να τα βελτιώσεις, αλλά να αποδεχθείς το πλαίσιο γιατί δεν θα δοθεί ευνοϊκότερο και δυστυχώς αυτό απεδείχθη». «Και τώρα ποιο είναι το story; Πηγαίνουμε χωρίς να έχουμε δείκτη ασφαλείας», σημείωσε ο κ. Βενιζέλος, ο οποίος επικαλέστηκε τις αποφάσεις του Eurogroup του Νοεμβρίου 2014 για την προληπτική πιστωτική γραμμή καλώντας την κυβέρνηση να την κρατήσει και να την συγκρίνει με τα σημερινά δεδομένα. Υπενθύμισε δε κάτι που είχε πει παλαιότερα: ότι το e-mail Χαρδούβελη θα μοιάζει με …παιδική χαρά μπροστά σε αυτά που θα αναγκαζόταν να συμφωνήσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ. 


Επίσης, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι επαμφοτερίζει και ότι είναι εγκλωβισμένη στις αντιφάσεις της: «Γίνατε ευρωπαϊστές, φιλοεπιχειρηματικοί, φιλοαναπτυξιακοί, φιλοαμερικάνοι, σοσιαλιστές; Τι έχετε γίνει;», διερωτήθηκε, κάνοντας λόγο για «γκροτέσκα ιστορία». «Κλείνετε το αντισυστημικό σας μάτι γιατί μόνο έτσι μπορείτε να απευθυνθείτε στο ακροατήριό σας», πρόσθεσε, ενώ αναφερθείς στο «μέτωπο κατά των θεσμών» που έχει ανοίξει η κυβέρνηση, προέβλεψε ότι «οι εκλογές όταν γίνουν θα γίνουν σε κλίμα θεσμικής ρήξης για να έχετε αφήγημα, αλλά αυτό δεν είναι επιστροφή στην κανονικότητα». Επανέλαβε δε την θέση του για μια κυβέρνηση στην βάση της εθνικής στρατηγικής και κάλεσε σε πανστρατιά για την αλλαγή του κράτους. «Η ζημιά που έχει γίνει αυτά τα χρόνια είναι μεγάλη και αφορά κυρίως τον τρόπο σκέψης της κοινωνίας, την δυνατότητα υιοθέτησης ενός εθνικού στόχου χωρίς αμφισημίες και κόλπα», υπογράμμισε ο κ. Βενιζέλος.

«Πηγαίνουμε χωρίς δίχτυ ασφαλείας, χωρίς θεσμική υποστήριξη από τους εταίρους, με υβριδική γραμμή εθνικού αποθεματικού, δηλαδή δικά μας ταμειακά αποθέματα που έχουν προκύψει από υπερφορολόγηση και ωμή αντιαναπτυξιακή πολιτική. Κάνετε ανακατανομή μιζέριας αντί ανακατανομή εισοδήματος», υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Σαμαρά.

Ο κ. Τσακαλώτος ζήτησε τον λόγο για να σχολιάσει τις θέσεις του κ. Βενιζέλου, επισημαίνοντας ότι το Eurogroup του Δεκεμβρίου του 2014, ένα μην μετά από εκείνο του Νοεμβρίου του ίδιου έτους, το οποίο επικαλέστηκε ο πρώην πρόεδρος του ΠαΣοΚ, έλεγε ότι τα κράτη - μέλη θα κοιτάξουν με καλή ματιά κάποια αίτηση για προληπτική γραμμή πίστωσης αν το ζητήσει η κυβέρνηση και αν τελειώσει την πέμπτη αξιολόγηση που τότε εκκρεμούσε. «Δεν το είχατε ζητήσει», είπε στον κ. Βενιζέλο και αντιπαρέθεσε τις αποφάσεις του Eurogroup του Ιουνίου 2017 το οποίο, όπως ανέφερε, «δεσμεύεται να βοηθήσει την Ελλάδα να επιστρέψει στις αγορές με περισσότερα χρήματα για να δημιουργήσει αποθέματα». «Το δικό μας Eurogroup λέει ότι “βγαίνετε” και “εμείς είμαστε εδώ για να σας βοηθήσουμε για τα αποθέματα”». Ενώ αναφορικά με το e-mail Χαρδούβελη είπε στον κ. Βενιζέλο: «Όλο για παιδική χαρά ακούω αλλά φαίνεται ότι ούτε σε παιδική χαρά δεν μπορείτε να παίξετε». Ενώ πρόσθεσε: «Δεν έχετε μάθει τίποτα. Πρέπει να μείνετε άλλα τέσσερα χρόνια στην αντιπολίτευση για να μάθετε τι κάνατε λάθος».

Ο κ. Βενιζέλος αμφισβήτησε τον υπουργό Οικονομικών τονίζοντας ότι τα αποθέματα τα οποία επικαλείται θα είναι από τους εθνικούς πόρους που προέρχονται από την υπερφορολόγηση και τα υπερπλεονάσματα, ενώ τόνισε: «Προσχωρείτε στην πολιτική μας χωρίς να μπορείτε να την εφαρμόσετε, για αυτό η παρουσία σας είναι επώδυνη για την χώρα».

Αντιδρώντας ο κ. Τσακαλώτος είπε: «Αφού τα κάνατε τόσο καλά και εμείς είμαστε τόσο χάλια, γιατί είστε αποτυχημένος πολιτικός;». Και ο κ. Βενιζέλος του απάντησε: «Χαίρομαι γιατί είστε επιτυχημένος υπουργός, αλαζών και ανεπίγνωστος. Την απάντηση θα την λάβετε από τον ελληνικό λαό και να ξεκαβαλικέψετε!».
Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου