Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου 2017

Σταμάτησαν οι εργασίες στο ναό Αγίου Νικολάου – Δεν κατέβαλλε τις πληρωμές η Αρχιεπισκοπή


Του Θεόδωρου Καλμούκου



Ο ναός του Αγίου Νικολάου. Φωτογραφία: «Εθνικός Κήρυξ» - Κώστας Μπέη.
ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Σταμάτησαν οι εργασίες ανοικοδόμησης του Ναού του Αγίου Νικολάου στο Σημείο Μηδέν της Νέας Υόρκης από την Τρίτη 5 Δεκεμβρίου 2017, επειδή η Αρχιεπισκοπή δεν κατέβαλλε τις πληρωμές που υποχρεούταν να καταβάλλει στην κατασκευαστική εταιρεία.
Συγκεκριμένα, η κατασκευαστική εταιρεία Skanska USA Building, INC με επιστολή της με ημερομηνία 5 Δεκεμβρίου 2017 ενημερώνει τις άλλες εταιρείες οι οποίες είχαν συμβόλαια για να κάνουν άλλες εργασίες στο ναό, ότι έχει τερματίσει το συμβόλαιό της με την Ελληνική Ορθόδοξη Αρχιεπισκοπή Αμερικής.
Αποκαλύπτουμε ολόκληρη την επιστολή, η οποία έχει ως εξής:
«Από τις 5 Δεκεμβρίου 2017, η Skanska USA Building, INC έχει σταματήσει το συμβόλαιό της με την Ελληνική Ορθόδοξη Αρχιεπισκοπή Αμερικής με αιτία τη μη καταβολή των πληρωμών από την Αρχιεπισκοπή βάσει του συμβολαίου ιδιοκτήτη.
Η Skanska απέρχεται από το σημείο της οικοδομής. Σας συνιστούμε όπως σταματήσετε αμέσως κάθε εργασία υπό την ιδιότητά σας ως υπεργολάβος σε αμφότερα επί του έργου και εκτός αυτού. Λάβετε μέτρα να προστατεύσετε την εργασία σας, αποχωρήσετε από το σημείο του έργου και συγχρονίσετε τις προσπάθειές σας με την ομάδα του έργου της Skanska.
Εάν επιλέξετε να μην μετακινήσετε τα υλικά ή τα μηχανήματά σας αμέσως από το σημείο του έργου, να έχετε υπόψη σας ότι ίσως να μην μπορείτε να τα βρείτε αργότερα. Επικοινωνήστε με την ομάδα του έργου της Skanska αναφορικά με τη μεταφορά ή ακύρωση οιωνδήποτε αδειών που πιθανόν να έχετε αποκτήσει για τα έργα.
Η Skanska εξακολουθεί να επιδιώκει να λάβει την πληρωμή από την Ελληνική Αρχιεπισκοπή Αμερικής βάσει του συμβολαίου ιδιοκτήτη, μαζί με άλλα οφειλόμενα τα οποία έχει παραβιάσει η Αρχιεπισκοπή. Θα σας ενημερώσουμε όταν υπάρξει πρόοδος για την επίλυση του προβλήματος με την Αρχιεπισκοπή.
Ειλικρινά υμέτερος
ThomasW. Perry, Διευθυντής του Εργου».

Ο αμπαρωμένος ναός του Αγίου Νικολάου. Φωτογραφία: «Εθνικός Κήρυξ» – Κώστας Μπέη.

Εν τω μεταξύ, αποκλειστικές πληροφορίες του «Εθνικού Κήρυκα» αναφέρουν ότι ο λογαριασμός του Αγίου Νικολάου δεν έχει μέσα σχεδόν ούτε ένα δολάριο, ενώ ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Δημήτριος αναζητά επειγόντως 3,5 εκατομμύρια δολάρια.
Η διακοπή των εργασιών από την κατασκευαστική εταιρεία Skanska δεν αποκλείεται να προκαλέσει αλληλουχία αντιδράσεων από άλλες εταιρείες με τις οποίες έχουν υπογραφεί συμβόλαια για άλλες εργασίες. Οι εταιρείες αυτές μπορούν να φτάσουν μέχρι και σε υποβολή μηνύσεων αφού συνεπάγεται απώλεια χρημάτων γι’ αυτές.
Είχε ειπωθεί αρχικά από την Αρχιεπισκοπή ότι ο ναός προβλεπόταν να ολοκληρωθεί με $25,0 με $30,0 εκατομμύρια. Εχουν συγκεντρωθεί σε υποσχέσεις –pledges- 48,0 εκατομμύρια δολάρια εκ των οποίων τα $35,0 εκατομμύρια σε ρευστό τα οποία έχουν ξοδευτεί.
Ο «Εθνικός Κήρυκας» είναι σε θέση να γνωρίζει ότι τουλάχιστον ποσό ύψους $2,5 εκατομμυρίων έχει μεταφερθεί από τον αποκλειστικό λογαριασμό –restricted account- του Αγίου Νικολάου σε άλλους λογαριασμούς της Αρχιεπισκοπής προφανώς για κάλυψη λειτουργικών της εξόδων, πράγμα το οποίο μπορεί να επισύρει σοβαρές ευθύνες και κυρώσεις.

Φωτογραφία: «Εθνικός Κήρυξ» – Κώστας Μπέη.

Συνάμα ουδείς φαίνεται να γνωρίζει γιατί έγινε αυτή η μεταφορά-ανάληψη των $2,5 εκατομμυρίων από τον λογαριασμό του Αγίου Νικολάου, με ποιου την έγκριση και εντολή, κι ακόμα πώς και πού χρησιμοποιήθηκαν τα συγκεκριμένα χρήματα.
Κι αυτό το θέμα αναμένεται να το ξεκαθαρίσει ο διεξαγόμενος έλεγχος των οικονομικών του Αγίου Νικολάου, ο οποίος προβλέπεται ότι θα στοιχίσει 200.000 δολάρια, τα μισά εκ των οποίων όπως έχει ανακοινωθεί θα τα καταβάλει εξ’ ιδίων του ο κ. Μάικ Ψαρός, ταμίας του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου. Επίσης, ο κ. Ψαρός πλήρωσε το ποσό των 150 χιλιάδων δολαρίων για την έρευνα της εταιρείας Grant Thornton για τη Λειτουργία της Αρχιεπισκοπής.
Οπως απεκάλυψε ο «Εθνικός Κήρυξ» στην έκδοσή του της 30ης Νοεμβρίου 2017, σύμφωνα με τα όσα είπε στη Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Δημήτριος, όταν ρωτήθηκε σχετικά «ο Ναός του Αγίου Νικολάου προβλέπεται ότι θα στοιχίσει μεταξύ 47,0 και 80,0 εκατομμύρια δολάρια.
Προέβλεψε ακόμα ότι θα ολοκληρωθεί τον Φεβρουάριο του 2019». Αρχικά επρόκειτο να είχε ολοκληρωθεί ο Ναός το έτος 2016. Αποκαλύπτουμε σήμερα πως τις ερωτήσεις τις υπέβαλλε ο συνοδικός Μητροπολίτης Γέρων Χαλκηδόνος κ. Αθανάσιος, ο οποίος είναι ειδήμων στη Χριστιανική Ναοδομία και Τέχνη.
Ολα αυτά τα χρόνια δεν δόθηκε ποτέ οικονομικός απολογισμός για τα οικονομικά του Αγίου Νικολάου, ενώ ο «Εθνικός Κήρυξ» είναι σε θέση να γνωρίζει πως πλούσιοι ομογενείς οι οποίοι είχαν υποσχεθεί δωρεές εκατομμυρίων έχουν χάσει την εμπιστοσύνη τους και είτε δεν τις εκπληρώνουν διόλου, είτε είχαν δώσει μέρος από αυτές αλλά τώρα αρνούνται να δώσουν τα υπόλοιπα ποσά τα οποία είναι υψηλά.
Εν τω μεταξύ, διάχυτη είναι τώρα η ερώτηση τόσο από παράγοντες της Αρχιεπισκοπής, όσο κι από τον κλήρο και τον ομογενειακό μας λαό άραγε πού θα βρεθούν τα $80,0 εκατομμύρια που είπε ο Αρχιεπίσκοπος για την αποπεράτωση του ναού;
Αποκλειστικές πληροφορίες του «Ε.Κ.» αναφέρουν ότι η αμοιβή του αρχιτέκτονα κ. Σαντιάγο Καλατράβα είχε οριστεί εξ’ αρχής στα 2,0 εκατομμύρια δολάρια τα οποία έχουν καταβληθεί.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι μέχρι τώρα έχουν γίνει από την Αρχιεπισκοπή δώδεκα αλλαγές και μετατροπές στα σχέδια τα οποία στοίχισαν επί πλέον 669.000 χιλ. δολάρια εκ των οποίων έχουν καταβληθεί οι $500.000 και οφείλονται τα υπόλοιπα. Ο κ. Καλατράβα, λέγεται, πως στην ουσία έχασε χρήματα από το έργο του Αγίου Νικολάου, πλην όμως είναι αποφασισμένος να ολοκληρωθεί ο ναός.
Εν τω μεταξύ, εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι τα νομικά έξοδα του Αγίου Νικολάου ανέρχονται στα $8,0 εκατομμύρια δολάρια. Δεν είναι σαφές πού και γιατί αποκαλύφθηκαν τόσα χρήματα.
Επίσης, αποκαλύπτουμε ότι ο κ. Τζέρι Δημητρίου θα λάβει ως αποζημίωση –severance pay- 300.000 δολάρια ως είδος μισθού σε περίοδο δώδεκα μηνών. Για να γίνει αυτό επέμενε ο Αρχιεπίσκοπος κ. Δημήτριος.
Δεν έχει καταστεί γνωστό το ύψος του μισθού του κ. Τζέρι Δημητρίου, ο οποίος εκτός από τον μισθό του στην Αρχιεπισκοπή και τα πλήρη ευεργετήματα –benefits- ιατροφαρμακευτική ασφάλεια, συνταξιοδοτικό πρόγραμμα, ενοικίαση αυτοκινήτου –lease- λάμβανε και επιμίσθιο από τον Αγιο Νικόλαο, αλλά και από την «Ηγεσία των 100» ως σύμβουλος, το οποίο ωστόσο διακόπηκε πριν μερικά χρόνια όταν το απεκάλυψε ο «Ε.Κ.».
Επίσης, ο Αρχιεπίσκοπος κ. Δημήτριος του έδινε επιλεκτικά και «δώρο» γνωστό ως bonus.
Ο κ. Δημητρίου δεν ανταποκρίθηκε σε τηλεφωνικό μήνυμα του «Ε.Κ.», καθώς επίσης και ο διευθυντής των οικονομικών π. Σωτήριος Μπαρούντι.
Τονίζεται ότι η επί μακρά σειρά ετών εκτελεστική βοηθός του κ. Τζέρι Δημητρίου, κυρία Μαρία Ανδριώτη, εξακολουθεί να εργάζεται στην Αρχιεπισκοπή και μάλιστα μαζί με την Αρχιγραμματέα του Αρχιεπισκόπου, την κυρία Αλίκη Κούριαν, τον κ. Σταύρο Παπαγερμανό και τον κ. Γεώργιο Τσαντίκο αντιπρόεδρο του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου έχουν επιλεγεί να συμβάλλουν στην διοργάνωση της Κληρικολαϊκής Συνέλευσης, η οποία, ως γνωστόν, αποφασίσθηκε να γίνει στη Βοστώνη στις αρχές Ιουλίου το 2018.
Ακόμα, ο Αρχιεπίσκοπος κ. Δημήτριος δεν έχει ζητήσει μέχρι στιγμής από τον αποπεμφθέντα πρόεδρο της Επιτροπής των Οικονομικών, κ. Γεώργιο Βουρβούλια, να επιστρέψει στην Αρχιεπισκοπή το ποσό των $900.000, τα οποία έλαβε σε διάστημα δέκα ετών, όπως απεκάλυψε ο «Ε.Κ.», για ταξιδιωτικά έξοδα για συνεδριάσεις της Επιτροπής, ενώ ήταν εθελοντής.
Τα χρήματα διοχετεύονταν στον κ. Βουρβούλια ηλεκτρονικώς –wired-, ενώ δεν υπάρχουν τεκμήρια για τα έξοδα. Επισύρει τον ισχυρισμό ότι τη λήψη χρημάτων ενέκριναν ο Μάικλ Τζαχάρης και ο Εμμανουήλ Δήμος αντιπρόεδρος του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου και Γενικός Νομικός Σύμβουλος της Αρχιεπισκοπής, πλην όμως αμφότεροι σήμερα είναι νεκροί και δεν υπάρχει κανένα γραπτό τεκμήριο.
Εν τω μεταξύ, ο κ. Βουρβούλιας εξακολουθεί να είναι μέλος του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου, αλλά και αξιωματούχος στην Μητρόπολη Σικάγου.
Ο «Ε.Κ.» είναι σε θέση να γνωρίζει ότι παρά την «πτώχευση» ο Αρχιεπίσκοπος κ. Δημήτριος δεν ήθελε να προβεί σε καμία αλλαγή. Ηδη η καινούργια εξελεγκτική επιτροπή –audit committee- υπό την κυρία Elain Allen, η οποία ειδικεύεται σε Μη Κερδοσκοπικά Ιδρύματα με κλιμάκιο συνεργατών της εργάζονται εντατικά για τους ελέγχους. Η παλαιά εξελεγκτική επιτροπή αποτελείτο από τον αείμνηστο σήμερα Μάικλ Τζαχάρη, και τους κυρίους Γεώργιο Βουρβούλια και Γεώργιο Μάθιους.
Επίσης, ο νεοδιορισθείς πρόεδρος της Επιτροπής των Οικονομικών κ. Λάζαρος Κίρκος έχει δημιουργήσει Επιτροπή κατάρτισης του οικονομικού προϋπολογισμού.
Ακόμα, Ειδική Λογιστική Εταιρεία θα διενεργήσει έλεγχο στο μισθολόγιο της Αρχιεπισκοπής για τα έτη 2014, 2015, 2016, και 2017 η οποία θα αποφανθεί για πιθανές ατασθαλίες.
Πηγή: ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου