Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τετάρτη 6 Δεκεμβρίου 2017

Αντιμέτωπη με νέα μέτωπα και εσωκομματικούς τριγμούς η κυβέρνηση

Τετάρτη, 6 Δεκεμβρίου, 2017

Λόγω αναστολής πλειστηριασμών
Αντιμέτωπη με νέα μέτωπα και εσωκομματικούς τριγμούς η κυβέρνηση
Μέλη οργανώσεων κατά των πλειστηριασμών πραγματοποιούν διαμαρτυρία εξω από συμβολαιογραφικό γραφείο Τετάρτη 29 Νοεμβρίου 2017. Αρχίζουν σήμερα οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παντελής Σαίτας (File: 18784789.jpg )
Αρκεί η όχι το «σωσίβιο» που προσέφερε στην κυβέρνηση η σημερινή αναστολή των πλειστηριασμών από τους συμβολαιογράφους; Η απάντηση είναι μάλλον αρνητική και τα μέτωπα ξεπηδούν για την κυβέρνηση όπως τα κεφάλια της Λερναίας Ύδρας, με το Μαξίμου να κλείνει τ' αυτιά στις καταγγελίες πολιτών που κινδυνεύουν να χάσουν τα σπίτια τους ή στις φωνές από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που ζητούν νομοθετική πρόβλεψη για την πρώτη κατοικία.

Στο σκηνικό αυτό έρχονται να προστεθούν οι αντιδράσεις για τη ΔΕΗ, τα μπρος-πίσω στο νόμο για τις απεργίες, το «φρένο» στην ανάπτυξη από τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, αλλά και τα «καμπανάκια» των δανειστών για το ενδεχόμενο να εφαρμοστούν νωρίτερα τα ήδη συμφωνημένα μέτρα της διετίας 2019-2020.

Τα νερά τάραξε και η νέα παρέμβαση Φίλη, με την οποία επανέφερε στο προσκήνιο το ζήτημα των υψηλών στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα και πρότεινε (Real FM) «εθνική πρωτοβουλία» για την επαναδιαπραγμάτευσή τους με τους δανειστές. Επέμεινε δε στη θέση του για νομοθετική ρύθμιση που θα προστατεύσει αποτελεσματικά τη λαϊκή κατοικία από τους πλειστηριασμούς.

Τα λόγια του κυβερνητικού εκπροσώπου δεν αφήνουν πάντως αμφιβολία ότι πλέον έχει επέλθει ρήγμα ανάμεσα στο Μαξίμου και τον Νίκο Φίλη. «Ξέρει το νομοθετικό πλαίσιο για την πρώτη κατοικία, γιατί το έχει ψηφίσει», είπε για το πρώτο θέμα ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, ενώ για το δεύτερο σχολίασε πως ο πρώην υπουργός «κρούει ανοιχτές θύρες».

Το πρόβλημα, ωστόσο, για το Μαξίμου είναι ότι ο Φίλης εκφράζει, όπως φαίνεται, όλο και περισσότερους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Εκείνοι, ναι μεν δεν εμφανίζονται διατεθειμένοι να βγουν στο «αντάρτικο» και να καταψηφίσουν τα πολυνομοσχέδια για το κλείσιμο της αξιολόγησης, αλλά ταυτόχρονα νιώθουν όλο και πιο ισχυρή την πίεση της κοινωνίας.

Οι βουλευτές επ' ουδενί ικανοποιούνται από τις πολιτικές δεσμεύσεις και τις συμφωνίες κυρίων που επικαλείται το Μαξίμου για την προστασία της πρώτης κατοικίας και την εκποίηση ακριβών ακινήτων και αυτών των στρατηγικών κακοπληρωτών. Επίσης, ανησυχούν έντονα για τα funds που θα αγοράσουν στεγαστικά δάνεια, μολονότι η κυβέρνηση δήλωσε - διά στόματος Τζανακόπουλου - ότι θα ισχύσουν κατ' αναλογία με τις τράπεζες πολιτικές δεσμεύσεις και συμφωνίες κυρίων.

Ενδεικτικές ήταν οι δηλώσεις δύο μελών, μάλιστα, της ομάδας των 53, δίνοντας έτσι ευρύτερη εσωκομματική διάσταση στην υπόθεση: ο μεν Γιώργος Κυρίτσης, ακολουθώντας τα χνάρια του Θοδωρή Δρίτσα, σημείωσε (ΕΡΤ) πως «είναι υγεία το κίνημα κατά των πλειστηριασμών. Ο δε Γιώργος Ψυχογιός τόνισε (Τηλεόραση Βουλής) ότι είναι περιττή η αστυνομική βία και καταστολή.

Ακόμη και η απόφαση που έλαβαν οι συμβολαιογράφοι για αναστολή των πλειστηριασμών έχει πλούσιο παρασκήνιο, πίσω από το οποίο φαίνεται πως κρύβεται κυβερνητικός «δάκτυλος»: ο Νίκος Τόσκας ενημέρωσε πως, λόγω των αυξημένων μέτρων ασφαλείας για την επέτειο της δολοφονίας Γρηγορόπουλου και της επίσκεψης Έρντογαν, δεν είναι δυνατόν να διατεθούν δυνάμεις της Αστυνομίας στα Ειρηνοδικεία.

Έτσι, με τη σκέψη και μόνο ότι μπορούν να επαναληφθούν σκηνές ανάλογες με αυτές της προηγούμενης Τετάρτης ή ακόμη χειρότερες, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη πίεσε τους συμβολαιογράφους για τη σημερινή αναβολή, με εκείνους να οδηγούνται στην απόφαση κυρίως για λόγους δικής τους προστασίας.

Σε ό,τι αφορά το συνδικαλιστικό νόμο και την άτακτη υποχώρηση με την απόσυρση της τροπολογίας για τις απεργίες, η επίσημη εκδοχή της κυβέρνησης είναι πως η ρύθμιση θα επανακατατεθεί, αφού πρώτα υποστεί νομοτεχνικών βελτιώσεων και ότι ο χρόνος επαρκεί γι' αυτό έως το Eurogroup του Ιανουαρίου.

Η πραγματικότητα, ωστόσο, είναι πως τούτο συνέβη για δύο λόγους. Ο πρώτος ήταν ο αιφνιδιασμός που προκάλεσε στους συνδικαλιστικούς φορείς και η άμεση αντίδρασή τους. Και ο δεύτερος πως η πρόθεση του ΚΚΕ να ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία που θα γινόταν σήμερα, με βάση το πρόγραμμα της Βουλής, θα δημιουργούσε πρόβλημα στην ψήφισή της: ολόκληρο σχεδόν το υπουργικό συμβούλιο και αρκετοί βουλευτές βρίσκονται στην Κέρκυρα, μαζί με τον Αλέξη Τσίπρα, για το Περιφερειακό Αναπτυξιακό Συνέδριο.

Το ενδιαφέρον είναι μάλιστα πως η τροπολογία πιθανότατα σ' αυτήν την περίπτωση θα περνούσε... με τις ψήφους της ΝΔ, δημιουργώντας ένα ακόμη μείζον πολιτικό πρόβλημα για την κυβέρνηση.
Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου