Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου 2017

Ζαχάρω: Κάν’το όπως η Κύπρος – Η πρώτη ενημερωτική συνάντηση για την αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων


Τετάρτη, 13 Δεκεμβρίου, 2017Μέτωπο πίεσης προς την πολιτεία για την προστασία της λαϊκής κατοικίας δημιουργεί ο δήμος Ζαχάρως, συνεχίζοντας την πρωτοβουλία που έλαβε η δημοτική αρχή πριν από δέκα ημέρες και υπερψηφίστηκε την περασμένη Πέμπτη από το δημοτικό συμβούλιο.
Προχθές το απόγευμα πραγματοποιήθηκε η πρώτη ενημερωτική συνάντηση στο αμφιθέατρο του δημοτικού σχολείου Ζαχάρως, όπου και αναλύθηκε από τους συντελεστές του εγχειρήματος η σπουδαιότητά του αλλά και ο τρόπος με τον οποίο θα καταφέρουν να προστατέψουν οι δήμοι τη λαϊκή κατοικία, αγοράζοντας τα «κόκκινα» δάνεια από τις τράπεζες.
Όπως τόνισε η δικηγόρος Αριάδνη Νούκα, είναι ένα εγχείρημα απόλυτης αλληλεγγύης, καθώς κινδυνεύουν να χαθούν περιουσίες πενήντα ετών που χτίστηκαν με κόπο επειδή αρκετοί συμπολίτες τους βρέθηκαν ανυπαίτια σε αδυναμία αποπληρωμής του δανείου τους.
Έρχεται «τυφώνας» πλειστηριασμών το 2018
Η κα Νούκα τόνισε ότι η ίδρυση Εταιρείας Ειδικού Σκοπού που θα αγοράσει «κόκκινα» δάνεια από τις τράπεζες δεν είναι ουτοπική σκέψη, διότι ήδη υπάρχει σχετικό νομοθέτημα στην Κύπρο, σύμφωνα με το οποίο δίνεται η δυνατότητα στις στους δανειολήπτες ή τους εγγυητές των δανείων να υποβάλουν οι ίδιοι πριν από την απόφαση πώλησης δανείων, πρόταση εξαγοράς στις τράπεζες εντός 45 ημερών, αλλά και στις τράπεζες να το προτείνουν.
«Ετοιμάζεται το μεγαλύτερο πλιάτσικο στα πατρικά σπίτια της χώρας, αφού θα βγουν στο σφυρί 40.000 ακίνητα ως το 2019. Η πρωτοβουλία του δήμου Ζαχάρως είναι αξιέπαινη, διότι ο δήμος Ζαχάρως κάνει το πρώτο βήμα για να συγκροτηθεί ένα ευρύ μέτωπο με λαϊκό έρεισμα, το οποίο θα ασκήσει πίεση προς την πολιτεία, ώστε να νομοθετηθεί και στην Ελλάδα το δικαίωμα του δανειολήπτη ή του εγγυητή να καταθέσει προσφορά πριν από τα κερδοσκοπικά φαντς, για τα οποία ξέρουμε όλοι ότι λειτουργούν με αμιγώς χρηματοοικονομικά κριτήρια και δεν έχουν καμία κοινωνική ευαισθησία», εξήγησε η κα Νούκα, κάνοντας μια ευσύνοπτη αναδρομή στις προσπάθειες που έχουν γίνει για το ζήτημα από το 2011 αλλά και στις κοινωνικές επιπτώσεις των πλειστηριασμών στην Ισπανία και την Ιρλανδία.
«Νομοθετικά υπάρχουν θέματα που χρήζουν επίλυσης, αλλά πιστεύω ότι εφόσον οι δήμαρχοι συνασπιστούν πάνω σε αυτό και ακολουθήσουν κι άλλοι το παράδειγμα του δήμου Ζαχάρως, η επίλυση μπορεί να έρθει με ευκολία αν πιεστεί μια κατάσταση», είπε η κα Νούκα.
Ο τεχνικός σύμβουλος του εγχειρήματος, τοπογράφος-μηχανικός Γιώργος Μητρόπουλος δήλωσε στην εφ. «Πατρίς» ότι έχει γίνει διετής προεργασία για το εγχείρημα και ήδη παρουσιάζεται ισχυρό ενδιαφέρον από πλήθος δήμων πανελλαδικά.
Στόχος το ευρύ μέτωπο για το εγχείρημα
«Υπάρχει διάχυτος προβληματισμός για το πώς θα προστατέψουν την περιουσία τους οι Έλληνες πολίτες. Τα επτά χρόνια μνημόνια και βίαιης φτωχοποίησης έχουν φέρει σε απελπιστική κατάσταση χιλιάδες οικογένειες, οι οποίες βλέπουν να χάνουν τα σπίτια τους χωρίς να μπορούν να κάνουν τίποτα. Δεν πρέπει να μείνουμε άπραγοι την ώρα που διαλύονται οικογένειες», είπε ο κ. Μητρόπουλος και εξήγησε το σκεπτικό και το βασικό πλάνο του εγχειρήματος.
«Ο δήμος Ζαχάρως, ύστερα από διετή προετοιμασία μιας ομάδας επαγγελματιών, είναι ο πρώτος που κάνει την προσπάθεια να οργανώσει αυτήν την αντίδραση, η οποία αφορά πρωτίστως τους δανειολήπτες. Αν συντονιστούν όλοι οι δήμοι που θέλουν να συμπορευθούν, θα έχουμε ένα καλό αποτέλεσμα. Εμείς θέλουμε να αποκτηθούν οι κατοικίες στα ποσά που προβλέπουν οι τράπεζες να τα δώσουν στα ξένα funds, κάτι που είναι λογικό και συζητιέται σε όλα τα κόμματα και από όλους τους βουλευτές και πρέπει να βρει πρακτική εφαρμογή.
Αποφασισμένος και αιχμηρός ο Π. Χρονόπουλος
Ο  πρ. δήμαρχος Ζαχάρως και εμπνευστής της ιδέας, Πανταζής Χρονόπουλος, δήλωσε  στην εφ. «Πατρίς»  ότι στόχος του είναι να αποτρέψει την κοινωνική καταστροφή.
«Μαζί με θεσμικούς παράγοντες και άλλους δήμους, επιδιώκουμε να προστατεύσουμε τον Έλληνα, διότι όταν βλέπεις να σε βγάζουν από το σπίτι σου και να σε πετούν στον δρόμο, έρχεται καταστροφή. Αυτοί οι άνθρωποι έχουν μείνει ανήμποροι και πρέπει κάποιος να τους βοηθήσει. Κάνουμε εμείς την αρχή και ευελπιστούμε ότι όλος ο κόσμος θα είναι δίπλα μας», ανέφερε ο κ. Χρονόπουλος, αφήνοντας και την πολιτική του αιχμή.
«Δεν είναι εύκολο, αλλά εγώ είμαι για τα δύσκολα, δεν καταλαβαίνω τίποτα και για αυτό ο λαός με εκλέγει τέσσερις συνεχόμενες τετραετίες και θα με ξαναεκλέξει το 2019. Οι σύμβουλοι της παράταξης της μείζονος μειοψηφίας που καταψήφισαν την πρόταση στο δημοτικό συμβούλιο, είναι παρόντες σήμερα για να δουν το λάθος που έκαναν», σχολίασε με νόημα ο κ. Χρονόπουλος.
Την ενημερωτική εκδήλωση χαιρέτισε ο Αμαλιαδίτης καθηγητής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Τάκης Αλεξόπουλος, ενώ παρόντες ήταν μεταξύ άλλων  ο δήμαρχος Πηνειού, Αλ. Καστρινός, ο αναπλ. δημάρχου Πύργου, Ανδρ. Σκαρτσιάρης, ο αντ/ρχος Πύργου, Π. Μπόμπορης, ο αντιδήμαρχος Αρχ. Ολυμπίας, Π. Γιαννακόπουλος, οι αντιδήμαρχοι Ζαχάρως, Ν.Λαμπρόπουλος, Τ.Λαμπρόπουλος και Δ.Κόσσυφας, ο πρόεδρος του Δημ. Συμβ. Ζαχάρως, Ν.Χαραλαμπόπουλος, ο πρόεδρος της ΔΚ Ζαχάρως, Β.Στολάκης, ο επικ. Της μείζονος μειοψ. του δήμου Ζαχάρως, Κ.Αλεξανδρόπουλος, ο επικ. Της μείζονος μειοψ. του δήμου Πύργου, Τ. Αντωνακόπουλος, ο πρόεδρος της ΤΚ Κατακόλου, Κ.Καντούνης, η δημοτ. Σύμβουλος Ανδρίτσαινας-Κρεστένων, Ρ.Μωραΐτου-Ζαφειροπούλου, , ο πρ. αντινομάρχης Ηλείας και υποψήφιος πρόεδρος του ΕΒΕ Ηλείας, Κ.Λάμπρος, μαζί με πλήθος υποψηφίων του συνδυασμού, πλήθος προέδρων τοπικών κοινοτήτων του δήμου Ζαχάρως, αλλά και αρκετοί πολίτες από την ευρύτερη περιοχή.
Πηγή: ΠΑΤΡΙΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου