Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Παρασκευή 1 Δεκεμβρίου 2017

Ο Βαρθολομαίος στηρίζει τον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο παρά τη χρεωκοπία

Του Θεοδώρου Καλμούκου

Από την επίσκεψη του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων κ. Νίκου Βούτση στον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο στο Φανάρι. Διακρίνονται ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος, ο κ. Βούτσης, ο Μητροπολίτης Γαλλίας κ. Εμμανουήλ, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Δημήτριος στην αίθουσα του Θρόνου. 
ΑΠΕ-ΜΠΕ/Δημήτρης Πανάγος.
ΒΟΣΤΩΝΗ. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος εξέδωσε ανακοινωθέν για την πληροφόρηση του Χριστεπώνυμου πληρώματός του όσον αφορά τις εργασίες και τις αποφάσεις της Ιεράς Συνόδου στην οποία προήδρευσε.
Στο ανακοινωθέν αναγράφεται, ανάμεσα στα άλλα, ότι «τα μέλη της Ιεράς Συνόδου περιβάλλουν μετ’ αδελφικής αγάπης και τιμής» τον Αρχιεπίσκοπο Γέροντα Αμερικής κ. Δημήτριο.
Τονίζεται ότι ο Πατριάρχης εξέδωσε το Ανακοινωθέν παρά τις έντονες επιθέσεις που εξαπολύθηκαν εν Συνόδω και μάλιστα σε κλίμα ηλεκτρισμένο εναντίον του Αρχιεπισκόπου Γέροντος Αμερικής κ. Δημητρίου, τη Δευτέρα 27 και Τρίτη 28 Νοεμβρίου 2017, όπως απεκάλυψε λεπτομερώς ο «Εθνικός Κήρυξ» αναφορικά με την οικονομική «πτώχευση», την ανοικοδόμηση του Ναού του Αγίου Νικολάου και την αναφανδόν απόρριψη της Εκθεσης της Νομικής Επιτροπής. Παραθέτουμε ολόκληρο το ανακοινωθέν και εν συνεχεία αποκαλύπτουμε ολόκληρο το παρασκήνιό του.
Ολόκληρο το ανακοινωθέν έχει ως εξής:
«Οικουμενικόν Πατριαρχείον
Αγία και Ιερά Σύνοδος
Συνήλθεν, υπό την προεδρείαν της Α. Θ. Παναγιότητος, η Αγία και Ιερά Σύνοδος εις τας τακτικάς αυτής συνεδρίας από της Κυριακής, 26ης, μέχρι και της Τετάρτης, 29ης τ. μ. Νοεμβρίου 2017.
Κατά τας συνεδρίας ταύτας εθεωρήθησαν άπαντα τα εν τη ημερησία διατάξει αναγεγραμμένα θέματα, εφ΄ ων και ελήφθησαν αι προσήκουσαι αποφάσεις.
Εν τω τέλει των εργασιών αυτής η Αγία και Ιερά Σύνοδος κατεδίκασε τα εσχάτως δημοσιευθέντα σχόλια διά το ανακύψαν εν τη Ιερά Αρχιεπισκοπή Αμερικής θέμα και τα εις βάρος του προσώπου του Σεβ. Αρχιεπισκόπου Γέροντος Αμερικής κ. Δημητρίου, τον οποίον τα μέλη της Ιεράς Συνόδου περιβάλλουν μετ΄ αδελφικής αγάπης και τιμής.
Αι σχετικαί συζητήσεις κατά τας συνοδικάς συνεδρίας διεξήχθησαν, ως πάντοτε, εν πνεύματι ελευθερίας και αδελφικής αγάπης και κατά τρόπον πολιτισμένον, κατά το πέρας δε αυτών αντηλλάγησαν μεταξύ της Α. Θ. Παναγιότητος και του Σεβ. Mητροπολίτου Γέροντος Νικαίας κ. Κωνσταντίνου, εκ μέρους της Αγίας και Ιεράς Συνόδου, αι ειθισμέναι εόρτιοι προσφωνήσεις και αντιφωνήσεις επί ταις επερχομέναις Εορταίς του Αγίου Δωδεκαημέρου.
Εκ του Γραφείου»
Το παρασκήνιο του ανακοινωθέντος
Ο «Εθνικός Κήρυξ» αποκαλύπτει ολόκληρο το παρασκήνιο του Πατριαρχικού Ανακοινωθέντος το οποίο έχει ως εξής:
Οι συζητήσεις στην Ιερά Σύνοδο για τα πολύ σοβαρά ζητήματα της Αρχιεπισκοπής Αμερικής την οικονομική της πτώχευση στην οποία την έχει οδηγήσει ο Αρχιεπίσκοπος κ. Δημήτριος, ο Ναός του Αγίου Νικολάου και η απόρριψη άρδην της Αναφοράς – Γνωμάτευσης της Νομικής Επιτροπής για τον Κατάλογο των Υποψηφίων προς Αρχιερατεία τελείωσαν το εσπέρας της Τρίτης 28 Νοεμβρίου 2017.
Την Τετάρτη το πρωί, κατά την έναρξη της συνεδρίασης της Συνόδου έλαβε το λόγο ο Μητροπολίτης Κισσάμου κ. Αμφιλόχιος εκ Κρήτης ο οποίος έβγαλε ένα χαρτί και διαβάζοντας είπε ότι χτες το βράδυ Παναγιότατε διαβάζοντας αυτά τα δημοσιεύματα μου τηλεφώνησαν δύο πολύ σοβαροί αρχιερείς και μου εξέφρασαν την ανησυχία τους γι’ αυτές τις διαρροές στον Τύπο και θα ήθελα να μιλήσω γι’ αυτό το θέμα.
Τόνισε ότι ο Αδελφός μας Αγιος Αμερικής βρίσκεται σε μία δύσκολη θέση, σ’ έναν πειρασμό και πρέπει να τον υποστηρίξουμε.
Υπογραμμίζεται ότι σε όλα τα λεχθέντα και διαμειφθέντα στις συνεδριάσεις των προηγούμενων ημερών που αφορούσαν την Αρχιεπισκοπή Αμερικής και τον Αρχιεπίσκοπο κ. Δημήτριο, ο Μητροπολίτης Κισσάμου δεν είπε ούτε μία λέξη.
Αμέσως έλαβε τον λόγο ο Αρχιεπίσκοπος Γέρων Αμερικής κ. Δημήτριος, ο οποίος ευχαρίστησε ενθέρμως τον Μητροπολίτη κ. Αμφιλόχιο και είπε ότι πρέπει να βγει ένα ανακοινωθέν το οποίο να τα διαψεύδει όλα αυτά.
Επίσης, τον λόγο έλαβε και ο Μητροπολίτης Σμύρνης κ. Βαρθολομαίος, ο οποίος ανάμεσα στα άλλα είπε πως το να διαρρεύσει ότι έγινε η αγιοκατάταξη του Αγίου Ιακώβου Τσαλίκη δεν είναι και τόσο κακό πράγμα, είναι κάτι ευχάριστο, αλλά αυτό που έγινε με αυτές τις λεπτομερείς διαρροές είναι δυσάρεστο.
Ο Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος είπε ότι αφήστε το θέμα θα κάνω εγώ το ανακοινωθέν.
Υπογραμμίζεται ότι ο Μητροπολίτης Κισσάμου κ. Αμφιλόχιος συνδέεται με στενή φιλία και συνάφεια με τους Μητροπολίτες Σεβαστείας κ. Δημήτριο και Σμύρνης κ. Βαρθολομαίο, αμφότεροι τυγχάνουν ένθερμοι υπερασπιστές και αμύντορες του Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ. Δημητρίου, αδιακρίτως των προβλημάτων και αδιεξόδων που έχει συσσωρεύσει στην Αρχιεπισκοπή Αμερικής.
Ο Μητροπολίτης Σμύρνης κ. Βαρθολομαίος είχε εκφρασθεί διαπρυσίως υπέρ του Αρχιεπισκόπου κ. Δημητρίου τις προηγούμενες ημέρες της Συνόδου.
Πηγή: ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου