Πρώτο θέμα μας

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Τρίτη, 5 Δεκεμβρίου 2017

Απέσυραν νύχτα την τροπολογία για τις απεργίες

Επρόκειτο να ψηφιστεί σήμερα Τρίτη

Απέσυραν νύχτα την τροπολογία για τις απεργίες
Μετά τις σφοδρές αντιδράσεις, η κυβέρνηση αποφάσισε να αποσύρει τις τροπολογίες για τις απεργίες και τα εργατικά ατυχήματα προκειμένου, όπως έλεγαν πηγές του υπουργείου Εργασίας, να κατατεθούν εκ νέου σε επόμενο νομοσχέδιο, μετά από νομοτεχνικές βελτιώσεις και θετικές τροποποιήσεις στις προβλέψεις τους, αλλά και να δοθεί ο απαραίτητος χρόνος για τη συζήτηση του περιεχομένου τους στη Βουλή.Πηγή: (ΑΠΕ)
Η κυβέρνηση αποφάσισε να αποσύρει τη νύχτα τις τροπολογίες για την κήρυξη απεργίας και την αποζημίωση από εργατικά ατυχήματα (περιλαμβανόταν και η εργασία του προσωπικού των ΚΤΕΛ), λίγες ώρες μετά την κατάθεσή τους και λίγο πριν συζητηθούν με το σχέδιο νόμου του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής. Προηγήθηκαν σφοδρές αντιδράσεις από συνδικάτα και το ΚΚΕ. 
Σήμερα Τρίτη, προβλεπόταν να συζητηθούν οι τροπολογίες του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης σχετικά με:

-Το ποσοστό της απαρτίας για συζήτηση και λήψη απόφασης κήρυξης απεργίας στις γενικές συνελεύσεις πρωτοβάθμιων σωματείων
-Την αποζημίωση για εργατικά ατυχήματα με ευθύνη του εργοδότη
-Τον προγραμματισμό και την παροχή εργασίας του προσωπικού των ΚΤΕΛ.

Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν θα γίνει καθώς η κυβέρνηση αποφάσισε να τις αποσύρει προκειμένου, όπως ανέφεραν πηγές του υπουργείου Εργασίας, να κατατεθούν εκ νέου σε επόμενο νομοσχέδιο, μετά από νομοτεχνικές βελτιώσεις και θετικές τροποποιήσεις στις προβλέψεις τους, αλλά και να δοθεί ο απαραίτητος χρόνος για τη συζήτηση του περιεχομένου τους στη Βουλή.

Τι προέβλεπε η τροπολογία για τις απεργίες
Η τροπολογία του υπουργείου Εργασίας, η οποία επρόκειτο να ψηφιστεί σήμερα Τρίτη, προέβλεπε πως για την κήρυξη απεργίας απαιτείται το 50% των οικονομικά ενεργών μελών πρωτοβάθμιας συνδικαλιστικής οργάνωσης, ενώ με τον ισχύοντα νόμο απαιτείτο μόλις το 20%.

Ειδικά, όπως αναφέρεται στην τροπολογία, «με την προτεινόμενη διάταξη ορίζεται ειδική απαρτία κατά τις γενικές συνελεύσεις πρωτοβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων σε περίπτωση συζήτησης και λήψης απόφασης κήρυξης απεργίας. Ειδικότερα, απαιτείται η παρουσία τουλάχιστον του ενός δευτέρου (1/2) των οικονομικά τακτοποιημένων μελών της συνδικαλιστικής οργάνωσης».

Εντονη αντίδραση της ΑΔΕΔΥ και για τα εργατικά ατυχήματα
Λίγο μετά την κατάθεση των τροπολογιών το απόγευμα, οι αντιδράσεις από συνδικάτα και το ΚΚΕ ήταν σφοδρές. Η ΑΔΕΔΥ προκήρυξε πανελλαδική στάση εργασίας για σήμερα Τρίτη, από τις 11.30 π.μ. έως τη λήξη του ωραρίου, καταδικάζοντας «με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την αιφνιδιαστική κίνηση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ».
«Το απόγευμα της Δευτέρας 4/12 η Kυβέρνηση έφερε, κατά την πάγια τακτική της, εκπρόθεσμα και σε άσχετο νομοσχέδιο, τη σχετική τροπολογία που συμφώνησε με τους Θεσμούς στα κρυφά και ερήμην των εργαζομένων, με σκοπό να ψηφιστεί από την Βουλή την Τρίτη 5/12!» τονίζει η ΑΔΕΔΥ.
Κατηγορεί την κυβέρνηση ότι «επιχειρεί να περιορίσει το δικαίωμα στην απεργία, δικαίωμα που κατακτήθηκε με αγώνες και αίμα!» αλλά και ότι μέσω της τροπολογίας «κάνει ένα ακόμη δώρο στους εργοδότες, καθώς περιλαμβάνεται διάταξη που προβλέπει πως για την καταβολή αποζημίωσης σε εργατικό ατύχημα απαιτείται η διαπίστωση με δικαστική απόφαση πως το ατύχημα οφείλεται σε δόλο του εργοδότη».
«Η σπουδή της Κυβέρνησης στην υλοποίηση των αντιδημοκρατικών, αντεργατικών και αντισυνδικαλιστικών δεσμεύσεων που έχει αναλάβει απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ενωση, το ΔΝΤ και το κεφάλαιο, προδίδει την προσπάθειά της να αποφύγει όσο μπορεί την οργή του κόσμου της εργασίας και την οργανωμένη αντίδραση των εργαζομένων» προσθέτει η ΑΔΕΔΥ.
Από την πλευρά του το ΚΚΕ, χαρακτηρίζοντας «πολιτική ξετσιπωσιά και αθλιότητα» την τροπολογία της κυβέρνησης για «το ξήλωμα της μεγαλύτερης κατάκτησης της εργατικής τάξης, που είναι το δικαίωμα στην απεργία» καλεί τους εργαζόμενους να δυναμώσουν τον αγώνα τους, με αποκορύφωμα την πανελλαδική – πανεργατική απεργία στις 14 Δεκέμβρη.
Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου