Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τρίτη 12 Δεκεμβρίου 2017

Προθεσμία από τον Καθεδρικό Κλίβελαντ σε Αρχιεπισκοπή πριν διακόψει τη μηνιαία συνεισφορά


Τρίτη, 12/12/17

Του Θεοδώρου Καλμούκου


Η είσοδος του Αρχιεπισκοπικού μεγάρου στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης. Φωτογραφία: «Εθνικός Κήρυξ» - Κώστας Μπέη.
ΒΟΣΤΩΝΗ. Προθεσμία μέχρι τον Απρίλιο του 2018 αποφάσισε να δώσει στην Αρχιεπισκοπή, η κοινότητα του Καθεδρικού Ναού των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στην πόλη Κλίβελαντ του Οχάιο, για να της δώσει πλήρη οικονομικό απολογισμό πώς και γιατί έφτασε σε πτώχευση, αλλιώς από τον Μάιο θα διακόψει τη μηνιαία συνεισφορά της προς την Αρχιεπισκοπή.
Σε επιστολή της, η κοινότητα γράφει προς τον Αρχιεπίσκοπο κ. Δημήτριο πως «δεν μπορούμε να υποστηρίζουμε μία ηγεσία η οποία αποτυγχάνει να χρησιμοποιήσει προσεκτικά τις συνεισφορές των πιστών. Είναι ανάγκη και καθήκον τελικά να εξουσιοδοτηθεί το Αρχιεπισκοπικό Συμβούλιο να επιβλέπει τα οικονομικά της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αμερικής».
Διεξήχθη έντονη συζήτηση στη διάρκεια της γενικής συνέλευσης της κοινότητας στην οποία καλώς πληροφορημένα μέλη της κοινότητας ζητούσαν λεπτομέρειες και απαντήσεις για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στην Αρχιεπισκοπή.
Εγιναν προτάσεις να κατακρατούνται τα χρήματα της μηνιαίας οικονομικής συνεισφοράς προς την Αρχιεπισκοπή σε ειδικό λογαριασμό γνωστό ως escrow account έως ότου δοθούν πειστικές απαντήσεις πώς και γιατί τα πράγματα έφτασαν στο σημερινό τους σημείο.
Τελικά επικράτησε η γνώμη να δοθεί προθεσμία μέχρι τον Απρίλιο του 2018, όπως αναγράφεται στην επιστολή που έστειλε η κοινότητα στον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Δημήτριο με αντίγραφα στον Μητροπολίτη Πίτσμπουργκ κ. Σάββα στη Μητρόπολη του οποίου ανήκει η κοινότητα εκκλησιαστικά, στον αντιπρόεδρο του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου κ. Γεώργιο Τσαντίκο και στον ταμία κ. Μάικλ Ψαρό.
Η επιστολή η οποία υπογράφεται από τον πρόεδρο του κοινοτικού συμβουλίου κ. Richard Warren, είναι γραμμένη σε αυστηρό ύφος, ενώ παράλληλα πληροφορεί για τα λεχθέντα και διαμειφθέντα στη γενική συνέλευση που έγινε στις 12 Νοεμβρίου 2017.
Στην επιστολή αναγράφεται ότι «ο Καθεδρικός Ναός των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης του Cleveland Heights, Ohio, είχε τη γενική συνέλευση την Κυριακή 12 Νοεμβρίου 2017. Καθώς προχωρούμε στη συζήτηση για τη σειρά των θεμάτων, συζητήσαμε το μέγεθος του χρόνου, του ταλέντου και των χρημάτων των προσωπικών θυσιών που οι ενορίτες μας πρόσφεραν κατά το έτος 2017 για να κρατήσουν την ενορία μας επικεντρωμένη στην αποστολή μας να οδηγήσει τους ανθρώπους μέσω της Ορθόδοξης Χριστιανοσύνης στο Θεό και να παράσχει τρόπους στους ανθρώπους να βιώσουν και μοιρασθούν την αγάπη του Θεού».
Ο κ. Warren έγραψε στην επιστολή πως «στην ενότητα Νέα Θέματα έγινε μία σθεναρή συζήτηση η οποία ξεπέρασε κατά πολύ τον χρόνο που αφιερώθηκε στις συζητήσεις μας για τα άλλα θέματα. Κι αυτό στηρίχθηκε πάνω στο λυπητερό επίπεδο των οικονομικών της Αρχιεπισκοπής και πως υπό τη δική σας απευθείας ηγεσία, όλες οι απόψεις των συνεισφορών του χρόνου, του ταλέντου και των οικονομικών όχι μόνο της δικής μας κοινότητας αλλά όλων των κοινοτήτων του ποιμνίου σας έχουν παραβιασθεί. Επί πλέον από την ανεξέλεγκτη και σπάταλη διάθεση των χρημάτων, η μη εγκεκριμένη χρήση χρηματικών ποσών από αποκλειστικούς και ιερούς οικονομικούς λογαριασμούς για τη χρηματοδότηση λειτουργικών λογαριασμών της Αρχιεπισκοπής είναι μία παραβίαση της εμπιστοσύνης μας και των θεσμικών καθηκόντων σας ως Αρχιεπισκόπου».
Ο πρόεδρος του κοινοτικού συμβουλίου κ. Richard Warren, αποκαλύπτει στην επιστολή του προς τον Αρχιεπίσκοπο κ. Δημήτριο πως «υπήρξε πολύ θυελλώδης συζήτηση, κατά την οποία έγιναν προτάσεις οι οποίες τελικά αποφασίσθηκε να αναβληθούν μέχρι τη γενική συνέλευση τον Μάιο του 2018, αναφορικά με το να κατακρατούνται τα χρηματικά ποσά τα προοριζόμενα για την Αρχιεπισκοπή σε λογαριασμό escrow.
Στη διάρκεια της διαδικασίας της έρευνας που υπογραμμίσθηκε από τον Μάικλ Ψαρό στη δήλωσή του της 20ής Οκτωβρίου, η ενορία των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης θα εξακολουθήσει να καταβάλλει τις πληρωμές της στην Αρχιεπισκοπή υπό την παρούσα φόρμουλα όπως έχει οριστεί από την Αρχιεπισκοπή μέχρι τον Απρίλιο του 2018 ούτως ώστε να μην παρακωλυθούν τα καλά έργα που γίνονται».
Τονίζεται στην επιστολή, πως «θα παρακολουθούμε και μελετούμε την πρόοδο που θα γίνεται από την Αρχιεπισκοπή αναφορικά με τους υπεσχημένους ελέγχους, διαφάνειας και απολογισμών στη γενική μας συνέλευση του Μαΐου του 2018 και θα λάβουμε τα δέοντα μέτρα τότε. Αναμένουμε πλήρη αποκάλυψη του περιεχομένου όλων των αναφορών από τους εκτός Αρχιεπισκοπής παράγοντες και αναμένουμε ότι θα συμβεί κάτι τέτοιο όχι αργότερα από την 30ή Απριλίου 2018».
Τονίζει επίσης, πως ως γενική συνέλευση και ως κοινότητα ψηφίσαμε να μην αποδεχθούμε καμία αλλαγή στην υπάρχουσα φόρμουλα πληρωμής της Αρχιεπισκοπής, συμπεριλαμβανομένων και οιονδήποτε υπολογισμών που έχουν θεσπισθεί για να ‘βγάλουμε’ την Αρχιεπισκοπή από αυτή την καταστροφή».
Σε άλλο σημείο της επιστολής αναγράφεται ότι «ζητούμε forensic ελέγχους και πλήρη αποκάλυψη των οικονομικών της Αρχιεπισκοπής όχι μόνο όσων είναι στη διαδικασία ελέγχου, με ειδική επικέντρωση στα ελλείμματα των αποκλειστικών χρηματικών ποσών και πού πήγαν αυτά τα χρήματα, συμπεριλαμβανομένων και των ποσών του ναού του Αγίου Νικολάου. Επί πλέον, ζητούμε πλήρη απολογισμό και δημοσιοποίηση των ποσών που είχαν αποφασισθεί και ψηφισθεί για όλες τις διακονίες της Αρχιεπισκοπής συμπεριλαμβανομένου του Ελληνικού Κολεγίου και της Θεολογικής Σχολής του Τιμίου Σταυρού και του Συνταξιοδοτικού Προγράμματος των Ιερέων. Τέλος, οφείλετε να αποκαλύψετε αμέσως τις συνθήκες πώλησης της οικίας του Αρχιεπισκόπου Ιακώβου και πώς χρησιμοποιήθηκαν τα χρήματα από την πώληση».
Υπογραμμίζεται ότι ιερατικός προϊστάμενος της κοινότητας είναι επί 35 χρόνια ο π. Στέφανος Κάλλος, ο γιος του οποίου είναι ιερεύς, ο π. Γεώργιος Κάλλος και μάλιστα πρωτοσύγκελος του Μητροπολίτη Πίτσμπουργκ κ. Σάββα 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου