Πρώτο θέμα μας

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Τρίτη, 19 Δεκεμβρίου 2017

Γερμανικό Δικαστήριο: Στη φυλακή στα... 96 του ο λογιστής του Αουσβιτς

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Τετάρτη, 20 Δεκεμβρίου, 2017

Στη φυλακή για να εκτίσει την ποινή του επιμένει να στείλει η γερμανική Δικαιοσύνη έναν 96χρονο πρώην αξιωματικό των SS που έμεινε γνωστός στη μαύρη ιστορία του στρατοπέδου συγκέντρωσης όπου υπηρετούσε, ως ο «Λογιστής του Άουσβιτς».
«Μου στερείτε το δικαίωμα να ζήσω» ήταν η αντίδραση του 96χρονου Όσκαρ Γκρένινγκ για τον οποίο γερμανικό δικαστήριο αποφάσισε στις 29 Νοεμβρίου ότι είναι σε αρκετά καλή κατάσταση ώστε να μπορέσει να εκτίσει την ποινή του, απορρίπτοντας την αίτηση αναστολής.
Ο Γκρένινγκ,  είχε καταδικαστεί το 2015 σε τέσσερα χρόνια φυλάκισης, σε μία από τις τελευταίες δικαστικές υποθέσεις π[ου αφορούσαν εν ζωή ναζιστή. 
Αντιδρώντας, ο δικηγόρος του Γκρένινγκ ζήτησε από το συνταγματικό δικαστήριο της Γερμανίας να κρίνει κατά πόσον η φυλάκιση μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη ζωή του 96χρονου δεδομένης της ηλικίας του και της ιατρικής του κατάστασης, επικαλούμενος σχετικές βεβαιώσεις ειδικών .
Με την απόφασή του της 29ης Νοεμβρίου, το γερμανικό δικαστήριο έκρινε ότι η φυλάκιση δεν παραβιάζει τα στοιχειώδη δικαιώματα του 96χρονου και ότι τα όποια ιατρικής φύσεως ζητήματα ανακύψουν θα αντιμετωπιστούν μέσα στο σωφρονιστικό κατάστημα.
Ο Γκρένινγκ, πρώην αξιωματικός των SS δεν κατηγορήθηκε ποτέ ως φυσικός αυτουργός για φόνο κρατουμένου καθ’ όση διάρκεια υπηρετούσε  στο Άουσβιτς. 
Η καταδίκη του, το 2015, εκπήγασε από το σκεπτικό ότι με τη δράση του είχε βοηθήσει και υποθάλψει τις μαζικές εξοντώσεις, με διάφορους τρόπους.
Ένα από τα καθήκοντά του ήταν φερ’ ειπείν η ταξινόμηση των χαρτονομισμάτων που είχαν κατασχεθεί από τους αιχμαλώτους Εβραίους.
Κατά τη διάρκεια της δίκης του, παραδέχθηκε ότι ηθικώς ήταν ένοχος και ομολόγησε ότι όταν το 1942 σε ηλικία 21 ετών είχε σταλεί στο Άουσβιτς, ήταν ένθερμος οπαδός του ναζισμού…. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου