Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Σάββατο 23 Δεκεμβρίου 2017

Τα 871 έφτασαν τα κρούσματα της ιλαράς

 Σάββατο, 23 Δεκεμβρίου, 2017

Σύμφωνα με νεότερα στοιχεία

Στα 871 έχουν φτάσει τα καταγεγραμμένα κρούσματα ιλαράς στην Ελλάδα, σύμφωνα με νεότερα στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ που αφορούν στο διάστημα από την αρχή του έτους έως και την Πέμπτη 21 Δεκεμβρίου. 


Το πρόβλημα με την ιλαρά και άλλες “παιδικές” ασθένειες θα μεγαλώσει γιατί πολλοί λαθραίοι από τις ανατολικές και αφρικανικές χώρες δεν έχουν κάνει τα εμβόλια και μεταφέρουν πολλές ασθένειες.

Η μεγαλύτερη συχνότητα εξακολουθεί να παρατηρείται στη Νότια Ελλάδα, όπως και το προηγούμενο διάστημα, ενώ στη μεγάλη πλειονότητα τα κρούσματα αφορούν σε άτομα Ελληνικής υπηκοότητας (κυρίως μικρά παιδιά από κοινότητες Ρομά και άτομα από το γενικό πληθυσμό κυρίως στην ηλικιακή ομάδα 25-44 ετών) που δεν έχουν ανοσία στην ιλαρά, μεταξύ των οποίων και επαγγελματίες υγείας που ήταν ανεμβολίαστοι ή ατελώς εμβολιασμένοι.

Υπενθυμίζεται ότι έχουν καταγραφεί και δύο θάνατοι σε εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα ιλαράς. Ο πρώτος αφορούσε βρέφος Ρομά 11 μηνών, ανεμβολίαστο, με υποκείμενη δυστροφία, το οποίο κατέληξε με κλινική εικόνα σηψαιμίας τον Οκτώβριο. Και προσφάτως έχασε τη ζωή του ένας 17χρονος Ρομά, ανεμβολίαστος, που κατέληξε με κλινική εικόνα εγκεφαλίτιδας.

Το ΚΕΕΛΠΝΟ προειδοποιεί ότι αναμένεται η εργαστηριακή επιβεβαίωση και άλλων κρουσμάτων το ερχόμενο διάστημα, και δεν μπορεί να αποκλειστεί η αύξηση των κρουσμάτων και η επέκτασή τους και σε άλλες γεωγραφικές περιοχές.

Για το λόγο αυτό, συστήνεται ο εμβολιασμός με το μικτό εμβόλιο ιλαράς-ερυθράς-παρωτίτιδας (εμβόλιο MMR) των παιδιών, των εφήβων και των ενηλίκων που δεν έχουν εμβολιαστεί με τις απαραίτητες δόσεις.

Σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών, παιδιά, έφηβοι και ενήλικες που έχουν γεννηθεί μετά το 1970 και δεν έχουν ιστορικό νόσου πρέπει να είναι εμβολιασμένοι με 2 δόσεις εμβολίου για την ιλαρά.

«Η επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου, η εγρήγορση των επαγγελματιών υγείας, η εντατικοποίηση των εμβολιασμών και η συνεχιζόμενη εγρήγορση των τοπικών και εθνικών αρχών αποτελούν απαραίτητα μέτρα για τον έλεγχο της νόσου», επισημαίνει το ΚΕΕΛΠΝΟ.
health.in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου