Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Δευτέρα 13 Νοεμβρίου 2017

Tο ενδιαφέρον του Τσίπρα


Του Θεοδώρου Καλμούκου 



Από τη συνάντηση του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου με τον πρωθυπουργό της Ελλάδος κ. Αλέξη Τσίπρα στην Αθήνα την Τρίτη 31 Οκτωβρίου (ΓΡ. ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ANDREA BONETTI/EUROKINISSI)
Ανάλυση
Εξέπληξε εν μέρει, θαρρώ, το εκδηλωθέν ενδιαφέρον του πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα για τα καθ’ ημάς εδώ, δηλαδή την Ιερά Αρχιεπισκοπή η οποία «δυστυχώς επτώχευσεν» και για τον Αρχιεπίσκοπο Γέροντα Αμερικής κ. Δημήτριο, ο οποίος είναι ο πρωτουργός της ευθύνης για το κατάντημα της χρεωκοπίας και μαζί του φυσικά και η Επαρχιακή Σύνοδος συνωδά και το Αρχιεπισκοπικό Συμβούλιο. Βέβαια η οικονομική χρεωκοπία είναι απλά το σύμπτωμα, η πνευματική και ηθική χρεωκοπία είναι η αιτία της οικονομικής χρεωκοπίας κι αυτή συνεχίζεται.
Θα πρέπει να είναι κάποιος συνειδητά αφελής για να περιμένει κάποια έκφραση αγωνίας από τα προαναφερθέντα σώματα διότι είναι γνωστή και η δομή συγκρότησής τους, αλλά και τα πρόσωπα. Είμαστε λίγοι και γνωριζόμαστε μεταξύ μας. Αν εξαιρέσει κανείς δύο ανθρώπους, τους κυρίους Μιχάλη Ψαρό από τη Νέα Υόρκη και Γεώργιο Μπεχράκη από τη Βοστώνη, οι οποίοι διέσωσαν το ήθος και την αξιοπρέπεια του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου, οι λοιποί δυστυχώς φαίνεται να έχουν φιλιωθεί με τον αυτοεμπαιγμό. Οφείλω να προσθέσω ωστόσο πως υπήρξαν περί τα είκοσι ακόμα στελέχη του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου, τα οποία επικοινώνησαν μαζί μας τηλεφωνικώς ή με e-mails για να δηλώσουν την πλήρη συμφωνία τους με τα αποκαλυπτόμενα εδώ κι έναν μήνα από τον «Εθνικό Κήρυκα» για το δράμα της Εκκλησίας μας εν Αμερική, τονίζοντας πως «αν δεν ήταν ο ‘Ε.Κ.’ δεν θα γνώριζε ουδείς το παραμικρό». Επειδή όμως οι επικοινωνίες τους ήταν προσωπικές δεν αναφέρω τα ονόματά τους. Κάνω αναφορά στους κυρίους Μπεχράκη και Ψαρό επειδή ο μεν κ. Μπεχράκης δημόσια και παρρησιακά πήρε δυναμική και συνετή θέση για την Κληρικολαϊκή Συνέλευση, η οποία ορίσθηκε τελικά να γίνει στη Βοστώνη και ο κ. Ψαρός ο οποίος με την ομιλία του στο Αρχιεπισκοπικό Συμβούλιο απεκάλυψε ουσιαστικά το μέγεθος της αποσύνθεσης στην Αρχιεπισκοπή και συγκεκριμένα στα οικονομικά. Κι είναι ο κ. Ψαρός ουσιαστικά εκείνος που προωθηθεί μέτρα για την εξυγίανση και το καθάρισμα της κόπρου του Αυγείου.
Ο Αρχιεπίσκοπος κ. Δημήτριος βρίσκεται στο δικό του κόσμο που τον εκφράζει η γνωστή φράση και νοοτροπία «γέλα με να σε γελώ να περνούμε τον καιρό» κι όλα τα άλλα τσιμέντο να γίνουν. Αν βέβαια υπήρχε η ελάχιστη αυτογνωσία και ευθιξία θα είχε πράξει το ορθό και το αυτονόητο μόλις έλαβε την άρνηση για την εκλογή στη Μητρόπολη Σικάγου.
Φυσικά κι ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος όφειλε να είχε αναλάβει τις ιστορικές του ευθύνες και να είχε ήδη κινηθεί για να δείξει έμπρακτο ενδιαφέρον για την Ομογένεια της Αμερικής, αφού πέρα από την εκκλησιαστική διάσταση υπάρχει και η εθνική διάσταση του θέματος. Νομίζω πως καταλαβαινόμαστε με αυτό δεν χρειάζονται περισσότερα, παρά μόνο να υπενθυμίσω ότι δεν αντέχει το Πατριαρχείο να χάσει τον Ελληνισμό της Αμερικής, καθαρές κουβέντες. Κι ακόμα δεν θα το παίρνει κανείς στα σοβαρά, όπως ήδη άρχισε και υποβόσκει αυτή ακριβώς η σκέψη και μάλιστα ανάμεσα στους νέους. Αρκεί να ρίξει κάποιος μία φευγαλέα ματιά στις μεταξύ τους συζητήσεις στα ηλεκτρονικά μέσα δικτύωσης τους.
Κι έτσι φτάσαμε στο σημείο ο κ. Τσίπρας στην ενώπιος – ενωπίω συνομιλία του με τον Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο στην Αθήνα πριν από μερικές ημέρες να τον ρωτήσει τί γίνεται με την Αρχιεπισκοπή Αμερικής και τον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο; Η Πατριαρχική απάντηση τα είπε όλα θαρρώ, πως ναι μεν υπάρχει πρόβλημα στην Αμερική, αλλά ο Αγιος Αμερικής θέλει να παραμείνει μέχρι τα εγκαίνια του Ναού του Αγίου Νικολάου.
Ειρήσθω εν παρόδω εδώ ουδείς γνωρίζει μετά βεβαιότητας πότε θα γίνουν αυτά τα πολυσυζητημένα εγκαίνια, κι έτσι μέχρι τότε θα συνεχιστεί η φθίση και η ακηδία θα τρέφεται από την οσμή θανάτου.
Αλήθεια σ’ αυτό το έσχατο σημείο του τραγέλαφου που φτάσαμε σήμερα, να ελπίσει κανείς πού; Να εμπιστευθεί ποιον; Τα σημάδια του ιστορικού μας τέλους είναι πλέον ορατά δια γυμνού οφθαλμού, εκτός και αν το Λαϊκό Σώμα συνειδητοποιήσει πως εκείνο μπορεί να κάνει θαύματα αν το θελήσει.
Πηγή: ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου