Πρώτο θέμα μας

Πρώτο μας θέμα

H ιστοσελίδα μας paneliakos.com

σας εύχεται Υγεία, Πρόοδο και Ευτυχία

Happy 2019

Δευτέρα, 13 Νοεμβρίου 2017

Tο Ισραήλ αναγνωρίζει αραβικό Εμιράτο


Tου Αθαν. Χ. Παπανδρόπουλου

Μπορεί στο τελευταίο τουρνουά τζούντο στο Αμπού Ντάμπι οι διοργανωτές να αρνήθηκαν να ακουστεί ο ισραηλινός ύμνος όταν ένας Ισραηλινός αθλητής κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο, πλην όμως πίσω από την χειρονομία αυτή υπάρχει μία εντελώς διαφορετική γεωπολιτική πραγματικότητα.
Είναι αυτή που λέει ότι μέσα στις εβδομάδες που έρχονται το Ισραήλ και ένα Αραβικό Εμιράτο, πιθανότατα το Αμπού Ντάμπι, θα αποκαταστήσουν διπλωματικές σχέσεις και ο Ισραηλινός πρέσβης έχει ήδη έτοιμες τις βαλίτσες του. Είναι δε σαφές ότι η εξέλιξη αυτή –η οποία θα έχει μεγάλο βάρος στα τεκταινόμενα στην Μέση Ανατολή και όχι μόνον– αποτελεί συνέχεια της υπό διάφορες μορφές συνεργασίας που, εδώ και αρκετούς μήνες και σε ποικίλα επίπεδα, έχει ξεκινήσει ανάμεσα στο Ισραήλ και τα Αραβικά Εμιράτα.
Συνεργασία που σε πρόσφατες δηλώσεις του στην ισραηλινή εφημερίδα Times of Israel αναγνώρισε και ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Βενιαμίν Νετανιάχου, τονίζοντας ότι «αυτά που δεν είναι ορατά στις σχέσεις του Ισραήλ με τα Αραβικά Εμιράτα είναι πολύ πιο σημαντικά από οποιεσδήποτε άλλες στιγμές της ισραηλινής ιστορίας. Πρόκειται για μείζονα αλλαγή».
Είναι δε πολύ πιθανόν, όπως αφήνουν να γίνει γνωστό κορυφαίες ισραηλινές πηγές, η συνεργασία αυτή να επεκταθεί και στην Σαουδική Αραβία, η οποία βρίσκεται σε κατάσταση «ψυχρού πολέμου» με το Ιράν και το Κατάρ και φοβάται τους Αδελφούς Μουσουλμάνους στην Αίγυπτο.
Παρατηρείται έτσι μία νέα στρατηγική εξίσωση στον Κόλπο, όπου το Ισραήλ, τα Εμιράτα, η Αίγυπτος, το Μπαχρέϊν και η Σαουδική Αραβία ευθυγραμμίζονται –γεγονός που δημιουργεί μεγάλους πονοκεφάλους στην Τουρκία. Ως γνωστόν, η γειτονική μας χώρα φλερτάρει με το Ιράν, το Κατάρ και την Χαμάς, παίζοντας και το γνωστό της διπλό παιχνίδι με την Δύση.
Πηγή: ΠΑΤΡΙΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου