Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Πέμπτη 16 Νοεμβρίου 2017

Πραξικόπημα στη Ζιμπάμπουε: Σε κατ' οίκον περιορισμό ο πρόεδρος της χώρας


Πέμπτη, 16 Νοεμβρίου, 2017


Ο πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Τζέικομπ Ζούμα μίλησε σήμερα με τον πρόεδρο της Ζιμπάμπουε Ρόμπερτ Μουγκάμπε, ο οποίος του είπε ότι βρίσκεται υπό περιορισμό στο σπίτι του από τον στρατό, αλλά είναι καλά στην υγεία του, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η νοτιοαφρικανική προεδρία.
Στην ανακοίνωση της προεδρίας προστίθεται πως ο Ζούμα, ως πρόεδρος της Κοινότητας Ανάπτυξης της Νότιας Αφρικής (SADC), στέλνει ειδικούς απεσταλμένους στη Ζιμπάμπουε τον υπουργό Άμυνας και Βετεράνων Νοσιβίουε Μαπίσα-Νκακούλα, και τον υπουργό Κρατικής Ασφάλειας Μπονγκάνι Μπόνγκο, προκειμένου να συναντηθούν με τον Μουγκάμπε και τη Δύναμη Άμυνας της Ζιμπάμπουε, που κατέλαβε την εξουσία στη Χαράρε.
Νωρίτερα, σε ανακοίνωσή του ο Ζούμα τάχθηκε εναντίον κάθε «αντισυνταγματικής» αλλαγής καθεστώτος στη Ζιμπάμπουε, όπου ο στρατός κατέλαβε την εξουσία τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα με σκοπό να εξαλείψει τους «εγκληματίες» που πρόσκεινται στον πρόεδρο Ρόμπερτ Μουγκάμπε, αλλά έδωσε διαβεβαιώσεις στην κρατική τηλεόραση ότι ο 93χρονος ηγέτης και η οικογένειά του είναι «σώοι και αβλαβείς».
Ο Ζούμα είναι «πολύ ανήσυχος» από την κατάσταση στη γειτονική χώρα και «κάλεσε σε ηρεμία και σε αυτοσυγκράτηση και εξέφρασε την ελπίδα ότι οι εξελίξεις στη Ζιμπάμπουε δεν θα οδηγήσουν σε μια αντισυνταγματική αλλαγή κυβέρνησης», ανέφερε σε ανακοίνωση ο νοτιοαφρικανός πρόεδρος.
Προέτρεψε επίσης τις αρχές και τον στρατό της χώρας να «επιλύσουν φιλικά το πολιτικό αδιέξοδο» και κάλεσε τις ένοπλες δυνάμεις της Ζιμπάμπουε «να φροντίσουν ώστε η ειρήνη και η σταθερότητα στην περιοχή να μην κινδυνεύσουν».
Η SADC παραμένει «έτοιμη να βοηθήσει όπου αυτό είναι απαραίτητο», υπογράμμισε επίσης ο νοτιοαφρικανός πρόεδρος.
Ο πρόεδρος Ζούμα είναι πιστός υποστηρικτής του ομολόγου του Μουγκάμπε, του πιο ηλικιωμένου εν ενεργεία αρχηγού κράτους στον κόσμο που κυβερνά με σιδηρά πυγμή τη Ζιμπάμπουε μετά την ανεξαρτησία της το 1980.
Στο μεταξύ, η Βρετανία δήλωσε σήμερα πως η κατάσταση στη Ζιμπάμπουε είναι ρευστή και πως είναι δύσκολο να προβλεφθεί πώς θα εξελιχθεί και κάλεσε όλα τα μέρη στην πρώην βρετανική αποικία να αποφύγουν τη βία.
«(Η κατάσταση) είναι πολύ ρευστή και είναι δύσκολο να πούμε ακριβώς πως θα εξελιχθεί», δήλωσε ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον. «Το πιο σημαντικό είναι πως όλοι θέλουν να δουν μια σταθερή και επιτυχημένη Ζιμπάμπουε και νομίζω πως πραγματικά καλούμε όλους να αποφύγουν τη βία», είπε.
Το χρονικό 
Στρατιώτες και τεθωρακισμένα οχήματα νωρίτερα είχαν κλείσει δρόμους για να αποκλείσουν την πρόσβαση στα γραφεία της κυβέρνησης, το κοινοβούλιο της Ζιμπάμπουε αλλά και τα δικαστήρια στο κέντρο της Χαράρε, διαπίστωσε αυτόπτης μάρτυρας που επικαλείται το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.
Ο στρατός κατέλαβε την εξουσία τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα σε μια «στοχευμένη» επιχείρηση με σκοπό την απομάκρυνση «κακοποιών στοιχείων» στο περιβάλλον και της κυβέρνησης του 93χρονου προέδρου Ρόμπερτ Μουγκάμπε.
Αρκετοί πολίτες έχουν σχηματίσει ουρές μπροστά σε αυτόματα μηχανήματα τραπεζικών συναλλαγών, προφανώς για να σηκώσουν μετρητά, ενώ άλλοι άρχισαν να πηγαίνουν στις δουλειές τους, σύμφωνα με το πρακτορείο.
Υπό κράτηση ο υπουργός Οικονομικών
Ο στρατός της Ζιμπάμπουε έθεσε υπό κράτηση τον υπουργό Οικονομικών της αφρικανικής χώρας, τον Ιγκνέσιους Τσόμπο, λίγες ώρες αφότου κατέλαβε την εξουσία για να ξεριζώσει τα «κακοποιά στοιχεία» στο περιβάλλον του προέδρου Ρόμπερτ Μουγκάμπε που όπως υποστηρίζει προκαλούν τα κοινωνικά και οικονομικά δεινά στη χώρα, δήλωσε μια πηγή προσκείμενη στην κυβέρνηση.
Ο Τσόμπο είναι ένα από τα ηγετικά στελέχη της λεγόμενης τάσης «G40» στο κυβερνών κόμμα ZANU-PF, της οποίας επικεφαλής είναι η σύζυγος του προέδρου Μουγκάμπε, η Γκρέις, η οποία θέλει να διαδεχθεί τον 93χρονο πρόεδρο.
Νωρίτερα, ανώτεροι αξιωματικοί του στρατού αρνήθηκαν ότι έγινε στρατιωτικό πραξικόπημα στη χώρα σε τηλεοπτικό τους διάγγελμα—με το οποίο στην πράξη επιβεβαίωσαν την κατάληψη της εξουσίας...—και διαβεβαίωσαν ότι ο πρόεδρος Μουγκάμπε είναι «σώος και αβλαβής».
Ο στρατηγός ο οποίος έκανε το διάγγελμα είπε πως η «ομαλότητα» θα επιστρέψει στη χώρα μόλις οι ένοπλες δυνάμεις ολοκληρώσουν την «αποστολή» τους.
Η αντιπολίτευση στηρίζει την παρέμβαση του στρατού
Το αντιπολιτευτικό Κίνημα Δημοκρατικής Αλλαγής (MDC) στην Ζιμπάμπουε τάχθηκε υπέρ της ειρηνικής επιστροφής στην συνταγματική δημοκρατία, μετά τις νυχτερινές εξελίξεις στην πρωτεύουσα Χαράρε.
Παράλληλα, εξέφρασε την ελπίδα ότι η παρέμβαση του στρατού θα οδηγήσει «στην εδραίωση ενός σταθερού, δημοκρατικού και προοδευτικού κράτους.»
Βρετανία: Οι υπήκοοι του ΗΒ στη Χαράρε να παραμείνουν στο εσωτερικό των τόπων διαμονής τους
Το υπουργείο Εξωτερικών της Βρετανίας εξ αρχής προέτρεψε τους πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου οι οποίοι βρίσκονται στη Χαράρε, την πρωτεύουσα της Ζιμπάμπουε, να παραμείνουν μέσα στους τόπους διαμονής τους ωσότου να ξεκαθαρίσει «η πολιτική κατάσταση» στην αφρικανική χώρα.
Πηγή: ΑΠΕ, REUTERS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου