Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τετάρτη 15 Νοεμβρίου 2017

Κοινότητα στο Ουισκόνσιν σταμάτησε να στέλνει χρήματα προς Αρχιεπισκοπή Αμερικής

Του Θεοδώρου Καλμούκου


Ο ιερός ναός των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στην Wauwatosa του Ουισκόνσιν. Η φωτογραφία ευγενικά παραχωρήθηκε από τον π. Θεολόγο Παντελή.
ΒΟΣΤΩΝΗ. Η κοινότητα των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στην πόλη Wauwatosa του Ουισκόνσιν σταμάτησε να στέλνει χρήματα στην Αρχιεπισκοπή έως ότου δοθούν απολογισμοί και εκθέσεις για τα οικονομικά.
Η απόφαση αυτή κατακράτησης της οικονομικής συνεισφοράς της κοινότητας ελήφθη ομόφωνα από την γενική συνέλευση της κοινότητας την Κυριακή 29 Οκτωβρίου  2017, ενώ την Τετάρτη 8 Νοεμβρίου το κοινοτικό συμβούλιο έστειλε επιστολή στον Αρχιεπίσκοπο Γέροντα Αμερικής κ. Δημήτριο, με κοινοποίηση στον Μητροπολίτη Ντιτρόιτ κ. Νικόλαο, τοποτηρητή της Μητρόπολης Σικάγου και τον Πρωτοσύγκελο της Μητρόπολης Σικάγου, Επίσκοπο Μωκησού κ. Δημήτριο.
Στην επιστολή που γράφτηκε στις 3 Νοεμβρίου 2017, σημειώνεται  ανάμεσα στα άλλα πως «έπειτα από τον καταιγισμό άρθρων, δημοσιευμάτων και γεγονότων που δημοσιοποιήθηκαν, ηγέρθη μεγάλος προβληματισμός από πολλούς ενορίτες αναφορικά με την διαχείριση των συνεισφορών μας προς την Αρχιεπισκοπή. Τα θέματα αυτά κορυφώθηκαν και πολλοί ενορίτες ζήτησαν να συζητηθούν στη γενική μας συνέλευση η οποία έγινε το περασμένο Σαββατοκύριακο».
Σε άλλο σημείο της επιστολής αναγράφεται πως «με λύπη λέμε πως η διάθεση και το υψίφωνο πολλών ανθρώπων στην γενική μας συνέλευση και γενικά στην κοινότητά μας είναι έκφραση ειλικρινούς ενδιαφέροντος και συνάμα αποκαρδίωσης πως η Αρχιεπισκοπή έχει ως φαίνεται κακοδιαχειριστεί τα χρήματα και έχει επιτρέψει τόσα ιλιγγιώδη χρηματικά ποσά να καταχραστούν.
Επιπλέον, ενορίτες σχολίασαν πως δείχθηκε ότι ο επίσημος προϋπολογισμός δεν φαίνεται να δίνει στις κοινότητες ακριβή εικόνα των όσων συνέβαιναν στην πραγματικότητα στην Αρχιεπισκοπή και μερικοί το χαρακτήρισαν παραπλάνηση».
Το συμβούλιο έγραψε ακόμα πως «εδώ στην ευρύτερη περιοχή του Μιλγουώκι οι ενορίτες μας έχουν ταπεινωτικά σκανδαλιστεί με τις οικονομικές δοσοληψίες της γειτονικής μας κοινότητας. Αυτά τα θέματα είναι γνωστά σε όλους. Οταν αυτά συμβαίνουν στη Νέα Υόρκη σε μεγαλύτερη διάσταση, οι ενορίτες σκανδαλίζονται ακόμα περισσότερο και δημιουργούν εύλογους προβληματισμούς».
Σε άλλο σημείο αναφέρουν πως «αυτό που επιχειρούμε να κάνουμε εδώ στην τοπική μας ενορία είναι να βοηθήσουμε την Αρχιεπισκοπή σ’ ένα διαφορετικό επίπεδο. Συγκεκριμένα, προσπαθούμε να προλάβουμε ένα κύμα μελών από το να σταματήσουν τις συνεισφορές τους. Ενας από τους πρώην προέδρους μας στη διάρκεια της γενικής συνέλευσης κατηύθυνε τη συζήτηση κατά τρόπο που να γίνει αποδεκτή η πρόταση από όλους εκείνους οι οποίοι ήταν παρόντες στη συνέλευση. Συγκεκριμένα, η απόφαση της κοινότητάς μας ήταν να συνεχίσουμε να εκπληρώνουμε την οικονομική μας συνεισφορά.
»Ωστόσο, ελήφθη επίσης η απόφαση να κατατίθενται οι μηνιαίες πληρωμές σε αποκλειστικό λογαριασμό υπό την επίβλεψη του κοινοτικού συμβουλίου. Τα χρήματα αυτά θα κρατηθούν σε τοπική τράπεζα έως ότου η Ελληνική Ορθόδοξη Αρχιεπισκοπή Αμερικής ορίσει χρονοδιαγράμματα αναφορικά με πλήρη διαφάνεια και απολογισμό. Επί πλέον, οι ενορίτες μετ’ επιτάσεως παρότρυναν το κοινοτικό συμβούλιο να κρατήσει τα χρήματα σε κλειστό λογαριασμό έως ότου δημοσιοποιηθεί από την Αρχιεπισκοπή επίσημη έρευνα για τα οικονομικά, η οποία να δείχνει πως δεν διεπράχθησαν εκ προθέσεως ή ακούσια πταίσματα από οιονδήποτε».
Σε άλλο σημείο αναγράφεται πως «τοπικές κοινότητες συμπεριλαμβανομένης και της δική μας εκφράζουν την πεποίθηση πως η Αρχιεπισκοπή θα προσέξει τις εκφρασθείσες αντιρρήσεις τους και θα καταστήσουν υπεύθυνους εκείνους οι οποίοι παραβίασαν αυτή την εμπιστοσύνη (διαχείρισης των χρημάτων».
Στο τέλος της επιστολής αναγράφεται προς τον Αρχιεπίσκοπο κ. Δημήτριο, πως «σας στέλνομε αυτή την επιστολή με μεγάλο σεβασμό και ταπείνωση. Δεν επιδιώκομε να δημιουργήσουμε ακόμα περισσότερα προβλήματα στην Αρχιεπισκοπή ή στους εαυτούς μας. Ωστόσο, όση εμπιστοσύνη θα δείξουμε, τώρα πρέπει να επιβεβαιώσουμε (ότι όλα θα είναι εντάξει με τα χρήματα). Αυτό ήταν το θέλημα της κοινότητας και αυτό που μας απαίτησε να κάνουμε».
Υπενθυμίζεται ότι ο «Εθνικός Κήρυξ» είπε αποκαλύψει πως «κοινότητες προτίθενται να μειώσουν ή να διακόψουν ετήσια συνεισφορά προς Αρχιεπισκοπή. Είκοσι και πλέον πρόεδροι κοινοτικών συμβουλίων διαφόρων κοινοτήτων, συμπεριλαμβανομένων και Καθεδρικών Ναών από την Φλόριδα, μέχρι το Σικάγο, τη Νέα Υόρκη, το Κονέκτικατ και αλλού, έχουν συνάψει άμεση επικοινωνία μεταξύ τους και με τα κοινοτικά τους συμβούλια και προτίθενται να μειώσουν ή και ακόμα να διακόψουν τελείως την ετήσια οικονομική τους συνεισφορά προς την Αρχιεπισκοπή».


Ο π. Θεολόγος Παντελής, ιερατικός προϊστάμενος της κοινότητας Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στην Wauwatosa του Ουισκόνσιν. Φωτογραφία που παραχώρησε ο ίδιος στον «Ε.Κ.».

Εν τω μεταξύ, σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον ιερατικό προϊστάμενο της κοινότητας των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, π. Θεολόγο Παντελή, είπε, ότι «την Κυριακή 29 Οκτωβρίου είχαμε γενική συνέλευση και ήλθε προς συζήτηση το θέμα των οικονομικών προς συζήτηση, έγινε μία πρόταση και ψηφίσθηκε ομόφωνα να κατακρατηθούν τα χρήματα για τους λόγους που αναφέρονται στην επιστολή και περιμένουμε τώρα τα αποτελέσματα των ερευνών μία για τα οικονομικά της Αρχιεπισκοπής και μία για τον ναό του Αγίου Νικολάου».
Τόνισε πως «αυτό που θέλει ο κόσμος η ενορία η δική μας είναι να δει ποια είναι τα αποτελέσματα της Ελεγκτικής Επιτροπής όσον αφορά την Αρχιεπισκοπή».
Στην ερώτηση ποιο ήταν το κλίμα στη γενική συνέλευση, είπε ότι «η ενορία μας αποτελείται από περίπου 350 οικογένειες, οι περισσότεροι είναι άνθρωποι της εργατικής τάξης, ήλθαν το 1960, 1970, σε βιομηχανίες, υπάρχουν και μορφωμένοι άνθρωποι και δίνουν στην εκκλησία από το υστέρημά τους, κι όπως γνωρίζετε με τα φεστιβάλ κι όλα αυτά και τώρα θέλουμε κι εμείς να δούμε ότι τα χρήματα που δίνουμε πιάνουν τόπο και δεν σπαταλούνται» και συμπλήρωσε πως «υπάρχει ένα κλίμα έλλειψης εμπιστοσύνης προς την Αρχιεπισκοπή».
Ο π. Θεολόγος ο οποίος προϊσταμενεύει στην κοινότητα έξι χρόνια είπε ότι «η επιστολή εγράφη από το κοινοτικό συμβούλιο και εστάλη προς τον Αρχιεπίσκοπο κ. Δημήτριο, τον Μητροπολίτη Ντιτρόιτ κ. Νικόλαο τοποτηρητή της Μητροπόλεως Σικάγου και στον Επίσκοπο Μωκησού κ. Δημήτριο, Πρωτοσύγκελο της Μητρόπολης Σικάγου». Δεν έχει ληφθεί ακόμα καμία απάντηση και από κανέναν. Ο π. Θεολόγος είπε πως «ίσως να μην την έχουν λάβει ακόμα διότι εστάλη την Τετάρτη 8 Νοεμβρίου».
Αναφορικά με τον «Εθνικό Κήρυκα» είπε, ότι «διαβάζω τα άρθρα σας βέβαια, υπάρχουν ενορίτες μας που διαβάζουν τον ‘Εθνικό Κήρυκα’, περισσότερο την ελληνική έκδοση. Υπάρχουν και άλλοι που διαβάζουν την αγγλική έκδοση. Μπορώ να σας πω ότι είμαστε ελληνική ενορία, έχουμε ελληνικό σχολείο με 70 παιδιά και προσπαθούμε να διατηρήσουμε την Ελληνικότητα». Τόνισε πως «είναι μία πολύ νοικοκυρεμένη ενορία, ήταν εδώ ο π. Θεόδωρος Τρύφων επί 28 χρόνια και είχε μία πολλή καλή σειρά».
Στην ερώτηση πώς πηγαίνει η κοινότητα, είπε ότι «πηγαίνουμε πολύ καλά, λειτουργικά-αρχίσαμε σαρανταλείτουργο τώρα και οικονομικά παγαίνομε πάρα πολύ καλά, έχουμε περίσσευμα, έχουμε Νηπιαγωγείο».
Τονίζεται ότι ο π. Θεολόγος Παντελής γεννήθηκε στο Αμαρούσιο στην Αθήνα και αποφοίτησε από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο το 1988 στον κλάδο της Ηλεκτρολογίας Μηχανολογίας. Ελαβε υποτροφία από το Πανεπιστήμιο του Τέξας για μεταπτυχιακές σπουδές.
Γνώρισε την σύζυγό του Ευγενία και το 1997 μετακόμισαν στο Σικάγο όπου εργάσθηκε ως σχεδιαστής μηχανικός, οπότε απεφάσισε να γίνει ιερεύς. Απεφοίτησε από τη Σχολή Βοστώνης το 2003. Χειροτονήθηκε ιερέας τον Σεπτέμβριο του 2011 και από τότε ιερατεύει στην κοινότητα των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης του Wauwatosa του Ουισκόνσιν.
Πηγή: ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου