Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τρίτη 21 Νοεμβρίου 2017

Εκδήλωση Κρητών Βοστώνης για την ενίσχυση του Μαλιωτείου Κέντρου


Τρίτη, 21 Νοεμβρίου, 2017

 

Ο κ. Κώστας Τραβαγιάκης με την σύζυγό του κ. Χαρούλα, οι οποίοι έχουν προσφέρει μακροχρόνιες υπηρεσίες στα ομογενειακά κοινά της Βοστώνης. 
ΒΟΣΤΩΝΗ. Ο Σύλλογος Κρητών Βοστώνης «Ραδάμανθυς-Ιδη» απεφάσισε να δωρίσει όλα τα έσοδα από την χοροεσπερίδα μετά δείπνου που θα γίνει το Σάββατο 25 Νοεμβρίου για τη στήριξη του Μαλιωτείου Πολιτιστικού Κέντρου.
Οπως εξήγησε στον «Εθνικό Κήρυκα» ο εκ των μελών της διοργανωτικής επιτροπής κ. Κώστας Τραβαγιάκης, ο οποίος έχει μία πολύχρονη πορεία και προσφορά στον Κρητικό Σύλλογο Βοστώνης, στην Παγκρητική Ενωση Αμερικής και γενικότερα στα ομογενειακά της Βοστώνης, «είναι η 105η κατά σειρά εκδήλωση του συλλόγου μας ο οποίος ιδρύθηκε πριν από 105 χρόνια».
Πρόσθεσε πως «ο σύλλογος απεφάσισε ότι για να βοηθήσουμε το Μαλιώτειο Πολιτιστικό Κέντρο θα δώσουμε όλα τα έσοδα για τη στήριξή του».
«Γιατί κάνετε κάτι τέτοιο να δώσετε τα έσοδα στο Μαλιώτειο, έχει ανάγκη από χρήματα»; τον ρωτήσαμε. Ο κ. Τραβαγιάκης, ο οποίος συνδεόταν με γνωριμία και φιλία με τον ιδρυτή του Μαλιωτείου, αείμνηστο Κώστα Μαλιώτη εκ Κρήτης, είπε, πως «αυτή τη στιγμή το Μαλιώτειο είναι σε πάρα πολύ δύσκολη θέση όσον αφορά την οικονομική του κατάσταση και χρειάζεται τη βοήθεια όχι μονάχα του δικού μας συλλόγου αλλά γενικά του Ελληνισμού εάν πραγματικά πιστεύουμε και θέλουμε το Πολιτιστικό Κέντρο το οποίο χτίστηκε πάνω στα οράματα του ευεργέτη του, Κώστα Μαλιώτη, να γίνει ο φάρος του Ελληνισμού στη Νέα Αγγλία για να καλλιεργείται ο πολιτισμός μας, η ιστορία μας, η κληρονομιά μας για τις επόμενες γενεές των Ελληνοαμερικανών».

Το Μαλιώτειο Πολιτιστικό Κέντρο στον περίβολο της Θεολογικής Σχολής. Φωτογραφία Αρχείο «Ε.Κ».

Στην ερώτηση τι έγιναν τα χρηματικά ποσά τα οποία είχε αφήσει ο αείμνηστος Κώστας Μαλιώτης για τη συντήρηση και την προαγωγή του έργου του Μαλιωτείου, ποιος τα διαχειρίζεται, πού βρίσκονται και πόσα είναι, απάντησε: «Υπήρχε το Διοικητικό Συμβούλιο του Μαλιωτείου που πρόεδρος ήταν ο αείμνηστος Θανάσης Δουκάκης και σήμερα ο Φίλιππος Σεραφείμ, αλλά υπήρχε και το Ιδρυμα (Foundation) το οποίο το διαχειρίζονταν οι Ταμιολάκηδες, οι συγγενείς του και αυτή τη στιγμή το Ιδρυμα δεν έχει χρήματα για να συντηρήσει το Μαλιώτειο».
Αναφορικά με το τι έγιναν τα χρήματα του Ιδρύματος, είπε ότι «τα περισσότερα χρήματα ξοδεύτηκαν στη δικαστική διαμάχη του Μαλιωτείου με τη Θεολογική Σχολή και την Αρχιεπισκοπή γενικότερα» και συμπλήρωσε πως «εξακολουθεί να υπάρχει αυτή η διαμάχη».
Στην ερώτηση πώς θα μπορούσε να επιλυθεί, είπε «μία καλή θέληση, μία πραγματική διάθεση πως Χριστιανισμός και Ελληνισμός στο συγκεκριμένο κτίριο δεν έχουν να χωρίσουν τίποτε. Πρέπει να υπάρχει μία κατανόηση που και τα δύο μαζί να προάγουν και τον Χριστιανισμό και τον Ελληνισμό». Συνέχισε, λέγοντας πως «απευθυνθήκαμε στον Αρχιεπίσκοπο κ. Δημήτριο πολλές φορές και επίσης γραπτώς με επιστολή».
Στην ερώτηση τι απέγινε τελικά το θέμα, ο κ. Τραβαγιάκης υπογράμμισε πως «παρ’ όλες τις προσπάθειες τις οποίες είχαμε κάνει, ο Αρχιεπίσκοπος ποτέ δεν μας έδωσε την ευκαιρία να συναντηθούμε και μάλιστα τελευταία μας είπε ότι οι δικηγόροι θα λύσουν αυτή την υπόθεση στα δικαστήρια. Πιστεύω ότι χρειάζεται κατανόηση για να υπάρξει μία λύση και να σταματήσουν τα δικαστήρια».
Εκτός από τα έσοδα της χοροεσπερίδας για την οποία έρχονται μουσικοί από την Κρήτη -ο Γιώργος Χατζάκης στη Λύρα και ο Δημήτρης Σηκλέτος στο Λαούτο- ο κ. Τραβαγιάκης είπε ότι «στείλαμε επιστολή στα μέλη του συλλόγου μας και ζητούμε να συμβάλλει ό,τι μπορεί ο καθένας».
Στην εκδήλωση, η οποία θα γίνει στο κοινοτικό κέντρο του Καθεδρικού Ναού Βοστώνης στο Μπρούκλαϊν, το εισιτήριο της οποίας έχει οριστεί στα εξήντα πέντε δολάρια, αναμένονται περί τα τριακόσια άτομα.
Σύμφωνα με τον κ. Τραβαγιάκη, ο σύλλογος αποτελείται από διακόσια μέλη κι όπως είπε «πηγαίνει πάρα πολύ καλά, οι νέοι συνεχίζουν με την ίδια θέρμη».
Μιλώντας για την ιστορία του συλλόγου, είπε πως «το 1903 μία ομάδα Κρητών δημιουργούν τον Σύλλογο Κρητών Βοστώνης ‘Μίνωας’ που αποτελεί τα δύσκολα εκείνα χρόνια το παράδειγμα προς μίμηση για την υποστήριξη και την αλληλεγγύη μεταξύ των μελών αλλά και τη στήριξη της Ομογένειας.
»Πολύ γρήγορα ξεχώρισε για τις πρωτοβουλίες και την υποστήριξη που πρόσφερε στην πατρίδα Ελλάδα και στους ατέλειωτες αγώνες που κάνουν τα αδέρφια τους στην Κρήτη για Ενωση με τη μητέρα πατρίδα. Το 1910 συσσωματώθηκε (Incorporated) στην Πολιτεία της Μασαχουσέτης με έδρα την Βοστώνη με το όνομα ‘Μίνωας’ και με πρώτον επίσημα πρόεδρο τον Κωνσταντίνο Κουνελάκη.
»Ξεχωρίζει γρήγορα για την αδελφική υποστήριξη που προσφέρει στα δεινοπαθούντα μέλη του αλλά και στους μη κρητικής καταγωγής συμπατριώτες με την καθιέρωση των δωρεάν συσσιτίων στη λέσχη του συλλόγου. Αργότερα μετονομάστηκε σε ‘Ραδάμανδυς’ και λίγο αργότερα δημιουργείται και ο γυναικείος σύλλογος με το όνομα ‘Ιδη’. Στα μέσα της δεκαετίας του 1930 δημιουργήθηκε ο Σύλλογος Νεολαίας με την ονομασία ‘Αστέριος’».
Πηγή: ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου