Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Κυριακή 12 Νοεμβρίου 2017

«Φρένο» στις κατεδαφίσεις σε αιγιαλούς και δάση


Κυριακή, 12 Νοεμβρίου, 2017

Νομικό κενό, που ενδέχεται να σταματήσει για άγνωστο διάστημα τις κατεδαφίσεις αυθαιρέτων σε δάση και αιγιαλούς, δημιουργούν διατάξεις του νέου νόμου για τα αυθαίρετα. Οπως προκύπτει, ο νόμος καταργεί την αρμοδιότητα των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων να προχωρούν στην εκτέλεση όσων πρωτοκόλλων κατεδάφισης έχουν τελεσιδικήσει μεταβιβάζοντάς την στις Περιφέρειες, σε μια νέα δομή που θα χρειαστεί αρκετό καιρό για να δημιουργηθεί. Συμπληρωματικά, πάντως, στον νέο νόμο για τα αυθαίρετα έρχεται σχέδιο νόμου του υπουργείου Ναυτιλίας που προβλέπει νομιμοποιήσεις παρανομιών σε λιμενικές ζώνες και «δημοσίων» αυθαιρέτων αιγιαλού με μια απλή απόφαση.
Στο άρθρο 125 του νέου νόμου για τη νομιμοποίηση αυθαιρέτων (ν. 4495/17) προβλέπεται η κατάργηση άρθρου του ν. 4178/14, στο οποίο προβλεπόταν ότι την ευθύνη εκτέλεσης των οριστικών και αμετάκλητων πρωτοκόλλων κατεδάφισης έχει η Αποκεντρωμένη Διοίκηση. Με βάση την αρμοδιότητα αυτή, αρκετές Αποκεντρωμένες Διοικήσεις έχουν λάβει χρηματοδότηση από το Πράσινο Ταμείο και έχουν σε εξέλιξη προγράμματα κατεδάφισης, η τύχη των οποίων είναι άγνωστη. Σύμφωνα με τον 4495/17, η ευθύνη των κατεδαφίσεων «περνάει» στις Περιφέρειες και συγκεκριμένα στο Περιφερειακό Παρατηρητήριο Δόμησης.
Η επιλογή αυτή έχει δύο προβλήματα: Επί της διαδικασίας, ότι η δομή αυτή δεν υπάρχει και θα χρειαστεί αρκετό χρόνο για να δημιουργηθεί. Επί της ουσίας, η Περιφέρεια είναι αιρετή και οι αιρετοί άρχοντες δεν έχουν επιδείξει μέχρι σήμερα σε ανάλογες περιπτώσεις… καμία διάθεση να γίνουν «δυσάρεστοι». Πάντως, σήμερα έχει προγραμματιστεί σύσκεψη στο υπουργείο Περιβάλλοντος για τις μεταβατικές διατάξεις του νόμου και ενδέχεται να υπάρξει διευκρίνιση επί του ζητήματος.
Πηγή: dasarxeio.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου