Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Πέμπτη 2 Νοεμβρίου 2017

Πουτζδεμόν: Ζητά εγγυήσεις για δίκαιη δίκη -Δεν επιστρέφει Ισπανία

Πέμπτη, 2 Νοεμβρίου, 2017

Κλήτευση από την ισπανική δικαιοσύνη για απαγγελία κατηγοριών
Πουτζδεμόν: Ζητά εγγυήσεις για δίκαιη δίκη -Δεν επιστρέφει Ισπανία

Εγγυήσεις για μία δίκαιη δίκη ζητάει από τις Βρυξέλλες όπου βρίσκεται ο καθαιρεθείς αυτονομιστής ηγέτης της Καταλωνίας Κάρλες Πουτζντεμόν, πριν επιστρέψει στην Ισπανία.

Η ισπανική δικαιοσύνη κλήτευσε την Τρίτη τον Κάρλες Πουτζντεμόν και 13 από τους «υπουργούς» του, οι οποίοι καλούνται να παρουσιασθούν την Πέμπτη ή την Παρασκευή για να τους απαγγελθούν κατηγορίες.

Ανακρίτρια του Ανώτερου Δικαστηρίου, δικαστική αρχή με έδρα τη Μαδρίτη που ασχολείται με περίπλοκες υποθέσεις, επιφορτίστηκε με την υπόθεση κατόπιν πρότασης του γενικού εισαγγελέα, που ζητεί δίωξη για στάση και αποσχιστική δράση, κατηγορίες που επισείουν ποινές κάθειρξης έως και 30 ή και 15 ετών αντιστοίχως.

«Αδύνατο να επιστρέψει σύντομα στην Ισπανία ο Πουτζδεμόν»


Ο βέλγος δικηγόρος του καθαιρεθέντος προέδρου της Καταλονίας Κάρλες Πουτζδεμόν, ο οποίος έχει κληθεί να παρουσιαστεί την Πέμπτη ενώπιον ισπανικού δικαστηρίου, δήλωσε ότι δεν αναμένει ο πελάτης του να επιστρέψει σύντομα στην Ισπανία.

«Δεν μου το έχει πει, αλλά με δεδομένη την κατάσταση δεν πιστεύω ότι θα επιστρέψει στην Ισπανία τις επόμενες εβδομάδες», δήλωσε ο Πολ Μπέκερτ στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο VTM αργά την Τρίτη.

Δεν ζητά πολιτικό ασυλο από το Βέλγιο


Στην συνέντευξη τύπου που έδωσε την Τρίτη από τις Βρυξέλλες, μαζί με επτά μέλη της κυβέρνησης του, ο Πουτζντεμόν είπε ότι έχει την πρόθεση να παραμείνει στη βελγική πρωτεύουσα με ορισμένους από τους «υπουργούς» του «για να εξηγήσει στον κόσμο τα δημοκρατικά ελλείμματα του ισπανικού Κράτους».

Ο Κάρλες Πουτζντεμόν αναφέρει στις δηλώσεις του ότι στόχος δεν είναι να αποφύγει την δικαιοσύνη και τονίζει ότι δεν θα ζητήσει πολιτικό άσυλο στο Βέλγιο, αλλά δεν θα επιστρέψει στην Ισπανία χωρίς να λάβει εγγυήσεις ότι θα έχει μία δίκαιη δίκη, κατηγορώντας τη γενική εισαγγελία για πνεύμα εκδίκησης εναντίον του.

Χωρίς να προκαταλάβει για τις κατηγορίες που θα απαγγείλει, η δικαστής του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Μαδρίτης δήλωσε ότι αγνοώντας τις συστάσεις της Μαδρίτης και τις αποφάσεις της δικαιοσύνης, η καταλανική κυβέρνηση «συνέχισε να λαμβάνει τα αναγκαία μέτρα για τη σύσταση καταλανικού κράτους υπό τη μορφή της Δημοκρατίας».

Εάν παρουσιασθούν, ο Κάρλες Πουτζντεμόν και οι συνεργάτες του κινδυνεύουν να τεθούν υπό προσωρινή κράτηση, όπως οι δύο επικεφαλής καταλανικών αυτονομιστικών οργανώσεων που προφυλακίσθηκαν στα μέσα του Οκτωβρίου για «στασιασμό». Το Ανώτερο Δικαστήριο θα εξετάσει την Παρασκευή τις προσφυγές τους.

Να σημειωθεί ότι στην Βαρκελώνη επέστρεψαν τουλάχιστον δύο από τους «υπουργούς» της καθαιρεθείσας κυβέρνησης, με τον έναν, τον Ζοακίμ Φορν, που είχε το υπουργείο των Εσωτερικών, να αποδοκιμάζεται στο αεροδρόμιο της Βαρκελώνης από αντίπαλους της ανεξαρτησίας της Καταλωνίας, που τον χαρακτήρισαν «προδότη».

Κλήτευση ενώπιον του Ανωτάτου Δικαστηρίου για για την πρόεδρο της καταλανικής Βουλής


Η πρόεδρος του καταλανικού κοινοβουλίου Κάρμε Φορκαντέλ, η οποία έχει επίσης καθαιρεθεί, έχει κλητευθεί, αλλά εκείνη ενώπιον του Ανωτάτου Δικαστηρίου, που είναι αρμόδιο για τους βουλευτές.

«Ούτε οι διώξεις, ούτε οι απειλές δεν θα θέσουν εμπόδια στους καταλανικούς θεσμούς», έγραψε το Twitter η Κάρμε Φορκαντέλ χθες, δηλώνοντας ότι η συμπεριφορά της θα είναι «ειρηνική και δημοκρατική».

Ο Κάρλες Πουτζντεμόν δήλωσε ότι για την αποφυγή έντασης και ταραχών μέχρι τις εκλογές της 21ης Δεκεμβρίου που προκήρυξε η Μαδρίτη, αποφασίσθηκε η επιβράδυνση της αυτονομιστικής δράσης της Καταλωνίας, ωστόσο πηγή της κυβέρνησης στη Βαρκελώνη είπε: «Η διαδικασία ανεξαρτητοποίησης δεν επιβραδύνθηκε...σταμάτησε».

Μετά την ενεργοποίηση του άρθρου 155 του ισπανικού Συντάγματος που προβλέπει την αναστολή του καθεστώτος αυτονομίας μίας ισπανικής κοινότητας και την επιβολή του ελέγχου του ισπανικού κράτους επί της Καταλωνίας, ο περιφερειάρχης της Καταλονίας Ενρίκ Μίλο διαβεβαίωσε ότι η διοίκηση στην Καταλωνία λειτουργεί κανονικά και ότι δεν έχει βρεθεί ούτε ένας υπάλληλος που να μην εκπληρώνει την αποστολή του. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου