Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Δευτέρα 13 Νοεμβρίου 2017

Πέθανε σε ηλικία 88 ετών ο Γιάννης Καψής

Διετέλεσε από το 1974 έως το 1982 διευθυντής της εφημερίδας «Τα Νέα»

Πέθανε σε ηλικία 88 ετών ο Γιάννης Καψής

Την τελευταία του πνοή άφησε σε ηλικία 88 ετών, τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας, ο Γιάννης Καψής, δημοσιογράφος, συγγραφέας, πολιτικός και πρώην υπουργός των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ.

Από το 1974 έως το 1982 διετέλεσε διευθυντής της εφημερίδας «Τα Νέα». Αυτή την περίοδο, «Τα Νέα» καθιερώθηκαν ως η πρώτη σε κυκλοφορία καθημερινή εφημερίδα, με πανελλαδική κυκλοφορία γύρω στα 250.000 φύλλα, επιτυχία που πιστώθηκε σε μεγάλο βαθμό στον ίδιο.

Ο Γιάννης Καψής γεννήθηκε στην Αθήνα το 1929 και είναι πατέρας του δημοσιογράφου και πολιτικού Παντελή Καψή και του δημοσιογράφου και σχολιαστή ειδήσεων Μανώλη Καψή.

Σπούδασε στην Νομική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Για ένα μικρό διάστημα άσκησε τη δικηγορία, αλλά τελικά αφοσιώθηκε εξ ολοκλήρου στη δημοσιογραφία, με την οποία ασχολούνταν επαγγελματικά από 17 ετών.

Ξεκίνησε ως βοηθός στο αστυνομικό ρεπορτάζ, αλλά πολύ γρήγορα ασχολήθηκε με όλα σχεδόν τα είδη του ρεπορτάζ με ειδίκευση τελικά στα πολιτικά και διπλωματικά θέματα.

Διετέλεσε αρχισυντάκτης της εφημερίδας Έθνος από το 1958 έως το 1970, οπότε καταδικάστηκε από ειδικό Στρατοδικείο της χούντας των συνταγματαρχών και φυλακίστηκε λόγω των άρθρων του υπέρ της δημοκρατίας.

Μετά την αποφυλάκισή του, εργάστηκε ως β΄ αρχισυντάκτης στην εφημερίδα Το Βήμα και στη συνέχεια ως διευθυντής στο περιοδικό Ταχυδρόμος.

Μετά τα γεγονότα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου το 1973, και για να αποφύγει τη σύλληψη, διέφυγε στο Λονδίνο μέχρι την πτώση της δικτατορίας. Εκτός από την εργασία του σε ελληνικές εφημερίδες, ο Καψής υπήρξε συνεργάτης διεθνών ΜΜΕ στην Ελλάδα, όπως το αμερικανικό περιοδικό Time.

Με την αποκατάσταση της δημοκρατίας το 1974, ανέλαβε διευθυντής της εφημερίδας Τα Νέα μέχρι το 1982. Αυτή την περίοδο, Τα Νέα καθιερώθηκαν ως η πρώτη σε κυκλοφορία καθημερινή εφημερίδα, με πανελλαδική κυκλοφορία γύρω στα 250.000 φύλλα, επιτυχία που πιστώθηκε σε μεγάλο βαθμό στον ίδιο.

Τον Απρίλιο του 1982, ανέλαβε υφυπουργός Εξωτερικών στην κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου, παραμένοντας σε αυτή τη θέση και στην επόμενη κυβέρνηση μέχρι το Σεπτέμβριο του 1987. Στο μεταξύ, από τον Ιανουάριο του 1987 ήταν ταυτόχρονα υφυπουργός Προεδρίας της Κυβέρνησης και Εξωτερικών[.

Στη συνέχεια, μετά το Σεπτέμβριο του 1987 πήρε τη θέση του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών έως τον Ιούλιο του 1989. Στη διάρκεια της θητείας του, διαπραγματεύθηκε το γνωστό μορατόριουμ, μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας, διαχειρίσθηκε, στο διπλωματικό πεδίο, την μεγάλη ελληνοτουρκική κρίση του 1987 και έγινε κυρίως γνωστός για τις σκληρές θέσεις του, ιδίως στα θέματα του Αιγαίου και της Κύπρου.

Επίσης διαπραγματεύτηκε και υπέγραψε την συμφωνία για την απομάκρυνση των αμερικανικών βάσεων. Παρά το γεγονός ότι η συμφωνία αναθεωρήθηκε από την επόμενη κυβέρνηση, ως προς το εισαγωγικό μέρος της, οι τεχνικές ρυθμίσεις παραμένουν σε ισχύ και περιλαμβάνουν την κατάργηση της ετεροδικίας , της AMAG και ενός πλέγματος 120 συμφωνιών.

Έχει τιμηθεί με 14 παράσημα. Μετά την συνταξιοδότηση του, αφοσιώθηκε στην συγγραφή βιβλίων. Έχει εκδώσει 15 συνολικά βιβλία, εκ των οποίων τα περισσότερα σημείωσαν μεγάλη εκδοτική επιτυχία, ενώ ιδιαίτερα δημοφιλές μέχρι σήμερα παραμένει το πρώτο του βιβλίο, Χαμένες Πατρίδες, που εξέδωσε το 1962.

Συλλυπητήρια του Προέδρου της Βουλή

Τη θλίψη του για την απώλεια του πολιτικού και δημοσιογράφου Γιάννη Καψή εξέφρασε ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Νικόλαος Βούτσης.

«Ο Γιάννης Καψής, ένας διακεκριμένος δημοσιογράφος και πολιτικός με μακρά και γόνιμη διαδρομή στα δημόσια πράγματα της χώρας, έφυγε από τη ζωή σήμερα. Το πάθος του για την αλήθεια και τη δημοκρατία, οι πολιτικοί και κοινωνικοί του αγώνες αποτυπώθηκαν στη σημαντική διαδρομή του μέσα από το προδικτατορικό «Έθνος» και τα μεταπολιτευτικά «Νέων». Η πολυετής θητεία του στο υπουργείο Εξωτερικών ανέδειξε ένα πλούσιο διπλωματικό έργο για την υπεράσπιση των εθνικών μας θεμάτων, με συνθήκες και συμφωνίες που παραμένουν σε ισχύ ως τις μέρες μας. Θέλω να εκφράσω τα θερμά συλλυπητήριά μου στους οικείους του», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο κ. Βούτσης.

Η δήλωση της Φ. Γεννηματά


«Ο Γιάννης Καψής υπήρξε μια εμβληματική μορφή που άφησε το αποτύπωμά της στη δημοσιογραφία, την αντίσταση κατά της δικτατορίας και την πολιτική ζωή» αναφέρει η Πρόεδρος του ΠαΣοΚ και επικεφαλής της ΔΗΣΥ Φώφη Γεννηματά.

«Ο αγαπημένος μας Γιάννης, υπήρξε ένας ενεργός δημοκράτης πολίτης που βρισκόταν πάντα στις επάλξεις των αγώνων της προοδευτικής δημοκρατικής Παράταξης και του ΠΑΣΟΚ, ένας άξιος συνεργάτης του Ανδρέα Παπανδρέου με ξεχωριστή συμβολή και ήθος. Αποχαιρετούμε έναν ακέραιο άνθρωπο, έναν κορυφαίο δημοσιογράφο, έναν διαχρονικά συνεπή  αγωνιστή. Εκφράζουμε τα συλλυπητήρια μας στην οικογένεια και τους οικείους του», καταλήγει.
 

Ο Γ. Παπανδρέου για το θάνατο Γ. Καψή

«Ένας αγωνιστής της Δημοκρατίας, ένας μαχητής δημοσιογράφος και πολιτικός «έφυγε» από κοντά μας. Η λύπη μας είναι μεγάλη. Καλό ταξίδι, Γιάννη», έγραψε στο twitter του ο επικεφαλής του «Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών» Γ. Παπανδρέου.
Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου