Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Δευτέρα 2 Οκτωβρίου 2017

TΟ 90% ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑΣ - ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΚΑΙ ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΡΑΧΟΪ

Δευτέρα, 2 Οκτωβρίου, 2017

Η καταλανική κυβέρνηση ανακοίνωσε τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας ότι υπέρ του «ναι» τάχθηκε το 90% όσων συμμετείχαν στο δημοψήφισμα της Κυριακής για την ανεξαρτησία της περιφέρειας, το οποίο η Μαδρίτη είχε απαγορεύσει. Σύμφωνα με την καταλανική κυβέρνηση, στη διαδικασία συμμετείχαν περίπου 2,26 εκατομμύρια πολίτες.
Το 90% υπέρ της ανεξαρτησίας - Δεν υπάρχουν δημοψήφισμα και τραυματίες για τον Ραχόι
Λίγο νωρίτερα, ο επικεφαλής της περιφερειακής καταλανικής κυβέρνησης Κάρλος Πουτζντεμόν είχε αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο να κηρυχθεί μονομερώς η ανεξαρτησία της Καταλονίας από την Ισπανία, έπειτα από τις ταραχές στη βορειοανατολική περιοχή, όπου αναπτύχθηκε τεράστια δύναμη της αστυνομίας για να αποτρέψει τη συμμετοχή των πολιτών στο δημοψήφισμα.

Παρόλα αυτά, για τον ισπανό πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι η Καταλωνία απέτυχε να διεξάγει  δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία, όπως ο ίδιος δήλωσε το βράδυ της Κυριακής, την ώρα μάλιστα που γινόταν γνωστό ότι περισσότεροι από 844 άνθρωποι τραυματίσθηκαν σε συγκρούσεις ανάμεσα στην αστυνομία και ψηφοφόρους.

Ο λαός της Καταλωνίας ξεγελάσθηκε για να πάρει μέρος στην απαγορευμένη ψηφοφορία, υποστήριξε ο Ραχόι, προσθέτοντας πως το δημοψήφισμα ήταν ένα στρατήγημα της περιφερειακής κυβέρνησης εναντίον της νομιμότητας και της δημοκρατικής αρμονίας και ήταν ένας «δρόμος που οδηγεί στο πουθενά». 

Ο Ραχόι ευχαρίστησε τις δυνάμεις ασφαλείας που επέβαλαν τον νόμο και έκαναν τη δουλειά τους και υποστήριξε πως το κράτος δικαίου επικράτησε στην Καταλωνία.
«Σήμερα δεν έγινε δημοψήφισμα για την αυτοδιάθεση στην Καταλωνία. Το κράτος δικαίου παραμένει σε ισχύ με όλη τη δύναμή του», τόνισε ο συντηρητικός ηγέτης σε τηλεοπτική ομιλία του.

Οι δυνάμεις της τάξης «έκαναν το καθήκον τους» και «σεβάστηκαν την εντολή της δικαιοσύνης», η οποία είχε απαγορεύσει το δημοψήφισμα. «Θα ήταν ευκολότερο για όλους να κοιτάξουμε από την άλλη πλευρά», πρόσθεσε ο συντηρητικός ηγέτης. Το δημοψήφισμα αποτελούσε μια «αληθινή επίθεση εναντίον του κράτους δικαίου (...) στην οποία το κράτος αντέδρασε με αποφασιστικότητα και ηρεμία». 

Ο ισπανός πρωθυπουργός ζήτησε επίσης να συναντηθεί με όλα τα πολιτικά κόμματα για αν συζητήσουν το μέλλον της χώρας μετά το δημοψήφισμα.

Λίγο αργότερα η περιφερειακή κυβέρνηση της Καταλωνίας σε νεώτερο απολογισμό ανακοίνωνε ότι τουλάχιστον 844 άνθρωποι τραυματίσθηκαν στη διάρκεια ταραχών έξω από εκλογικά τμήματα ενώ η δήμαρχος της Βαρκελώνης Άντα Κολάου  χαρακτήριζε  «δειλό» τον ισπανό πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι καλώντας τον να παραιτηθεί από την εξουσία, όπως έκανε και το κόμμα της ριζοσπαστικής αριστεράς Podemos με το οποίο η δήμαρχος συνεργάζεται.

«Ξεπέρασε όλα τα όρια», «είναι ένας δειλός και δεν βρίσκεται στο ύψος της ευθύνης του (...) Κατά συνέπεια ο Μαριάνο Ραχόι οφείλει να παραιτηθεί», δήλωσε στους δημοσιογράφους η Κολάου, η οποία αντιτίθεται στην ανεξαρτησία της Καταλονίας.

Η δήμαρχος της Βαρκελώνης, η οποία είναι μέλος του κόμματος Catalunya en Comu, εταίρου του Podemos στην περιφέρεια αυτή, ζήτησε επίσης να τερματισθούν οι επιχειρήσεις της αστυνομίας στην Καταλωνία.

«Για να ανοίξουμε έναν νέο χώρο διαλόγου, συμφώνων και συνύπαρξης, είναι απαραίτητο να στείλουμε στην αντιπολίτευση το PP και τους Ciudadanos», τους κεντρώους συμμάχους του στο κοινοβούλιο, έγραψε από την πλευρά του στο Twitter ο Πάμπλο Ιγκλέσιας, ο επικεφαλής του Podemos, ο οποίος έχει ήδη επιχειρήσει να ρίξει τον Ραχόι, τον επικεφαλής του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος (PP).

Το Εργατικό Σοσιαλιστικό Κόμμα (PSOE), το μεγαλύτερο της αντιπολίτευσης, πήρε από την πλευρά του ίσες αποστάσεις από τις δύο παρατάξεις. «Η ανευθυνότητα των μεν και των δε μας οδήγησε μέχρι εδώ», δήλωσε ο επικεφαλής των καταλανών σοσιαλιστών Μικέλ Ιθέτα. Κάλεσε σε διάλογο και ζήτησε από την κυβέρνηση να σταματήσει «τις απόπειρες να εμποδίσει με τη βία μια κινητοποίηση πολιτών σε μια παρωδία ψηφοφορίας».

Η ισπανική κυβέρνηση θα λογοδοτήσει σε διεθνή δικαστήρια για την αστυνομική βία που προκάλεσε τον τραυματισμό τουλάχιστον 465 ανθρώπων στη διάρκεια του απαγορευμένου δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Καταλωνίας, δήλωσε το βράδυ της Κυριακής ο εκπρόσωπος της περιφέρειας.

«Το ισπανικό κράτος έχει εκτεθεί πολύ και στο τέλος θα λογοδοτήσει στα διεθνή δικαστήρια», δήλωσε ο Ζόρντι Τουρούλ, εκπρόσωπος της περιφερειακής κυβέρνησης της Καταλωνίας, σε συνέντευξη Τύπου.

Ο Τουρούλ δήλωσε πως πιστεύει ότι θα καταμετρηθούν εκατομμύρια ψήφοι και, παρόλο που η ψηφοφορία δεν θα παραταθεί, αυτοί που κάνουν ήδη ουρά για να ψηφίσουν, θα μπορέσουν να το πράξουν. Πρόσθεσε πως δεν γνωρίζει πότε θα οριστικοποιηθεί η καταμέτρηση των ψήφων.

«Η βία δεν μπορεί ποτέ να είναι η απάντηση! Καταδικάζουμε όλες τις μορφές βίας και επαναλαμβάνουμε την έκκλησή μας για πολιτικό διάλογο», έγραψε στο Twitter ο πρωθυπουργός του Βελγίου Σαρλ Μισέλ αναφερόμενος στο δημοψήφισμα που διεξάγεται σήμερα στην Καταλονία για την ανεξαρτησία της από την Ισπανία. 

Την ανησυχία της για τα βίαια περιστατικά στην Καταλωνία, εξέφρασε η Βρετανία που θεωρεί πως η ψηφοφορία ήταν αντισυνταγματική, όπως δήλωσε  ο υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον.
«Προφανώς μας ανησυχεί κάθε βία, όμως είναι σαφές πως το δημοψήφισμα, όπως το καταλαβαίνω, δεν είναι συνταγματικό, έτσι είναι ανάγκη να υπάρξει κάποια ισορροπία», δήλωσε ο Τζόνσον προς το πρακτορείο Reuters. «Ελπίζουμε ότι τα πράγματα θα ηρεμήσουν».

  Η πρωθυπουργός της Σκωτίας Νίκολα Στέρτζον κάλεσε  την Ισπανία να «αλλάξει πορεία» και καταδίκασε την επέμβαση της αστυνομίας σε πολλά εκλογικά τμήματα για να εμποδισθεί η διεξαγωγή του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Καταλωνίας.

Η Στέρτζον, η οποία είχε ήδη ζητήσει να γίνει σεβαστό το δικαίωμα των λαών στην αυτοδιάθεση, εξέφρασε «ανησυχία» για τις εικόνες που προέρχονται απ' αυτή την ισπανική περιφέρεια.

«Ανεξάρτητα από τις απόψεις μας για την ανεξαρτησία, οφείλουμε όλοι να καταδικάσουμε τις σκηνές που εξελίσσονται εκεί και να καλέσουμε την Ισπανία να αλλάξει πορεία πριν κάποιος τραυματισθεί σοβαρά. Ας αφήσουμε τους Καταλανούς να ψηφίσουν ειρηνικά», έγραψε η Στέρτζον στο Twitter.

Η βούληση των Καταλανών να οργανώσουν ένα δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία τους έχει βρει ισχυρή υποστήριξη στη Σκωτία, τρία χρόνια έπειτα από μια αποτυχημένη απόπειρα ανεξαρτητοποίησης των Σκωτσέζων από το Ηνωμένο Βασίλειο. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου