Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Δευτέρα 2 Οκτωβρίου 2017

PAIDEIA UNIVERSITY OF CONNECTICUT Ένα σύγχρονο έργο Πολιτισμού, Μάθησης, Ενημέρωσης Αγιασμός Του Μουσείου


Το Σάββατο, 23 Σεπτεμβρίου μας είχε καλέσει προσωπικά ο καθηγητής Ηλίας Τομάζος (professor of engineering at the University of Connecticut) να επισκεφτούμε το Κέντρο ΠΑΙΔΕΙΑ στο Μεγάλο Πανεπιστήμιο του Κονέκτικατ.

Από το δρόμο 84 βγαίνουμε στην έξοδο 68 και πάμε ανατολικά στο Torrs, Connecticut. Οι πινακίδες μας δείχνουν ότι σε τόσα μίλια είναι το Πανεπιστήμιο. Έβαλα το GPS (paideia u Conn) και μας πήγε μπροστά στο εκκλησάκι που είναι και αυτό κομμάτι της ΠΑΙΔΕΙΑ, το εκκλησάκι των Ταξιαρχών

Αριστερά είναι η αίθουσα εκδηλώσεων και συνεδριάσεων, Educational Building.  Αυτές τις ημέρες εδώ έχει το Συνέδριο της η Παν-Λακωνική Ομοσπονδία και ο Πρόεδρος της κ. Γεώργιος μας έχει δώσει προσωπική πρόσκληση για να παραβρεθούμε. Έτσι με δύο προσκλήσεις φτάσαμε στο χώρο ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνο-Αμερικανικών Σωματείων κ. Μιλτιάδης Αθανασόπουλος και ο υπογράφων.
Μόλις έχουν τελειώσει οι εκλογές της Ομοσπονδίας των Λακώνων
και οι σύνεδροι έχουν “σκορπίσει” δεξιά και αριστερά. Μάθαμε ότι το Δ.Σ της ομοσπονδίας έμεινε “ως έχει”. Κάποιοι είναι μέσα στην αίθουσα, του Educational Building, όπως ο Πρόεδρος της Παν-Λακωνικής Ομοσπονδίας κ. Γεώργιος Μαραφάτσος και η Αντιπρόεδρος Μαρία Δήμου από την Νέα Υόρκη, ο Πρώην Πρόεδρος κ. Τσαφατίνος όπως και ο πρώην Πρόεδρος, στρατιωτικός του Αμερικάνικου στρατού κ. Γκας Πλαγιάννης και άλλοι γνωστοί από τον Σύλλογο του Lowell “SPARTA” αλλά δεν βλέπω κανέναν από την Βοστώνη! Με τον ταξίαρχο πρόεδρο τότε της Παν-Λακωνικής κ. Πλαγιάννη είχαμε λάβει πρόσκληση από τον αείμνηστο Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Καραμανλή και είχαμε βρεθεί στο Προεδρικό Μέγαρο στην Ελλάδα. Με αναγνώρισε αμέσως.
Μας πλησιάζει ο καθηγητής κ. Ηλίας Τομάζος, Διευθυντής του Κέντρου ΠΑΙΔΕΙΑ, και φανερά ευχαριστημένος για την παρουσία μας μας λέει αμέσως “σας παρακαλώ μετά τον αγιασμό και τις παρουσιάσεις στο θέατρο να καθίσετε για φαγητό”. Λόγο άλλων υποχρεώσεων στη Βοστώνη δεν δεχτήκαμε αλλά τον ευχαριστήσαμε για την πρόσκληση. Κατάλαβα ότι ήθελε τόσο πολύ να μας φιλοξενήσει. Δεν μπορούσαμε όμως να μείνουμε λόγο άλλης κοινωνικής εκδήλωσης στο Dracut.

Ο κ. Τομάζος μας ξενάγησε στο χώρο και μετά μας πήγε στο θέατρο. Μείναμε έκπληκτοι. Ένα μαρμάρινο οικοδόμημα, αντίγραφο ελληνικού κλασσικού θεάτρου το οποίο έχει κτιστεί από τον ιδρώτα των μελών της ΠΑΙΔΕΙΑ και δωρεές, μικρές και μεγάλες διαφόρων ομογενών και οργανισμών όπως της Παμακεδονικής, της Παν-Λακωνικής. Είναι ένα στολίδι από τα λίγα που έχουμε δει μέχρι σήμερα.
Στο κέντρο του θεάτρου, το αστέρι της Βεργίνας και πίσω, πάνω από το μπαλκόνι, ελληνικές επιγραφές. Στον τοίχο, ελληνικά γνωμικά σκαλισμένα πάνω στο μάρμαρο στα Ελληνικά και τα Αγγλικά. Πληροφορηθήκαμε ότι ο κ. Τομάζος έχει χύσει πολύ ιδρώτα αφού πολλά από τα μάρμαρα και τις πλάκες έχουν περάσει από τα χέρια του.
Η ακουστική είναι υπέροχη όπου οι 600 θεατές θα μπορούν να ακούν χωρίς μηχανήματα και καλώδια! Ο χώρος που βρίσκεται το Κέντρο ΠΑΙΔΕΙΑ δόθηκε από τον Πρόεδρο του Πανεπιστημίου το 1977 και σήμερα τέσσερα κτήρια δίνουν μοναδική Ελληνική εικόνα που προσφέρει Ελληνικές σπουδές σε φοιτητές όλων των Εθνικοτήτων. Οι Ελληνικής καταγωγής φοιτητές και οι Φιλέλληνες φοιτητές και καθηγητές είναι κατενθουσιασμένοι από το ωραίο και ανεπανάληπτο αυτό έργο.
Ο κ. Τομάζος μας οδήγησε στο αναφερόμενο μουσείο το οποίο αυτή τη στιγμή είναι μία μεγάλη αίθουσα η οποία θα χωριστεί σε μικρότερες. Ένα αναλόγιο το οποίο είναι κρεμασμένο ένα θυμιατό, ένα ματσάκι φρέσκο βασιλικό, ένα τραπέζι με μία λεκάνη με νερό... Στις 3:30 θα γίνει ο αγιασμός μας λέει ο κ. Τομάζος. Του είπαμε ότι θα παραμείνουμε.
Κατέβηκα τη σκάλα και περπάτησα στο μαρμάρινο δάπεδο του θεάτρου και πήρα μερικές φωτογραφίες από τα γνωμικά.
Η ώρα πλησιάζει 3:30μμ ο κόσμος που έχει έρθει για να λάβει μέρος είναι αρκετός, τους υπολογίζω στους 250-300. Πρώτα είναι οι Λάκωνες της Παν-Λακωνικής και διάφοροι άλλοι. Μεταξύ αυτών καθηγητές και μαθητές ανάμεσα τους και ένας διοικητής των εκλεκτών δυνάμεων καταδρομών “navy shields” του αμερικάνικου στρατού με την άσπρη στολή του. Είναι ο αρχηγός της ομάδας που πριν δύο χρόνια περπάτησε μέσα σε λίγες ημέρες από τη Σπάρτη στις Θερμοπύλες.
Εκεί συναντήσαμε και πρώην Πρόεδρο της Παμακεδονικής καθηγήτρια του University of New Hampshire κ. Νίνα Γκατζούλη η οποία είναι μέλος του Ιδρύματος Μέγας Αλέξανδρος η οποία ήταν εκεί με τον σύζυγό της Βασίλη.
Η ώρα περνάει και ο ιερές που είναι να κάνει τον αγιασμό δεν φαίνεται. Ο κ. Τομάζος λέει “ας περιμένουμε λίγο ακόμα”. Πράγμα που έγινε. Εδώ όμως είναι Αμερική και το πρόγραμμα αρχίζει στην ώρα τους. Αφού έχουν περάσει κάπου 15 λεπτά με πλησιάζει ο κ. Τομάζος και με μεγάλη στεναχώρια ρωτάει “και τώρα τι κάνουμε;” Του είπα “ η γνώμη μου είναι και αφού έχει έρθει τόσος κόσμος να γίνει μία μικρή τελετή. Εξ άλλου εδώ έχουμε και τον Θεολόγο κ. Βασίλη Μεϊμάρη, ίσως να μπορεί να διαβάσει μερικές προσευχές”. Το πρόσωπο του κ. Ηλία Τομάζου άστραψε από χαρά. “Καλή ιδέα” και πλησιάζει τον κ. Μεϊμάρη ο οποίος δεν έχει αντίρρηση.
Με πληροφόρησε ο κ. Τομάζος ότι “είχε επικοινωνήσει με τον πρωτοσύγκελου της Αρχιεπισκοπής κ. Χρυσόστομο στην Νέα Υόρκη και ήταν να έρθει ο πατήρ Π. Κ. Από μία ενορία του Κονέκτικατ. (Σε τέτοιες περιπτώσεις δεν γράφω όνομα για να παραμείνει άγνωστος). Μάλιστα μου είπαν και πόσο να τον πληρώσω!”
Πήγε λοιπόν ο κ. Μεϊμάρης στο αυτοκίνητό του έφερε κάποια βιβλία, πήγε και στο εκκλησάκι και σε περίπου 10 λεπτά έχει επιστρέψει με το “υλικό” που βρήκε συμπεριλαμβανομένου και ένα μπουκάλι αγιασμό. Ο παπάς, ακόμα να φανεί. Με το “εδώ παπάς, εκεί παπάς, που είναι ο παπάς” να κάνει το γύρο των παρευρισκομένων. Καλά εμείς οι Έλληνες, αλλά οι Αμερικάνοι που ήσαν παρόν;

Έτσι άρχισε ο “αγιασμός” με τον κ. Μεϊμάρη και ένα κύριο που έκανε χρέη “ψάλτη”. Άναψαν και το θυμιατό και ο χώρος μύρισε λιβάνι. Κάποια απολυτίκια ψάλαμε εν χορό με τον περισσότερο κόσμο και έτσι ο “Αγιασμός” έγινε κατ' αυτό τον τρόπο. Έτσι σώθηκε η παράσταση! Αυτό είναι που λέει “τα ράσα δεν κάνουν τον παπά”.
Μετά κατεβήκαμε στο υπαίθριο θέατρο όπου έγιναν οι παρουσιάσεις και μίλησαν οι επίσημοι.
Η ώρα είναι 6:30 όταν μπαίνουμε στο αυτοκίνητο για την επιστροφή. Αυτό που είδαμε σήμερα είναι το κάτι άλλο ένα κομμάτι της Ελλάδας μέσα στο Πανεπιστήμιο του Κονέκτικατ. Ένα ίδρυμα που έχει 35 χιλιάδες φοιτητές και είναι ένα από τα πρώτα 25 πανεπιστήμια των ΗΠΑ (Υπάρχουν κάπου 5,000 ανώτατα ιδρύματα στην τεράστια αυτή χώρα). 

 Θυμήθηκα τα λόγια ενός μεγάλου Ευρωπαίου πολιτικού όταν σε μία συνάντηση στην Αθήνα μας είπε: “Έχω πάει με τη συνοδεία μου στο μοναστήρι της Αγίας Αικατερίνης στο Σινά. Είχε πέσει το σκοτάδι όταν βγήκαμε από τα αυτοκίνητα και άκουσα ψαλμωδίες. Ρώτησα ένα συνεργάτη μου, σε ποιά γλώσσα ψέλνουν. Μου είπε ότι ψέλνουν στα Ελληνικά. Σήκωσα το κεφάλι μου στον έναστρο ουρανό και είπα: Θεέ μου, και εδώ στην έρημο Ελληνικά!” Αυτός ήταν ο Φρανσουά Μιτεράν. Και συνέχισε ο Γάλλος πολιτικός “εγώ εάν ήμουν Έλληνας θα προσπαθούσα να διεκδικήσω το δίκιο μου στα Ηνωμένα Έθνη και στα διεθνή Φόρουμ μόνο με αυτό το όπλο, ότι είμαι Έλληνας.”
Λοιπόν με όπλο ότι είμαι Έλληνας με πολιτισμό και ιστορία, με το ότι δώσαμε τα φώτα στην οικουμένη ο Ηλίας Τομάζος και οι συνεργάτες του έφτιαξαν αυτό που δεν μπορούν να φτιάξουν πολιτικοί, επαγγελματίες... Εκεί στην άκρη του Πανεπιστημίου το Κονέκτικατ.

Έμαθα ότι την άλλη ημέρα, την Κυριακή, 24 Σεπτεμβρίου, όταν πήγε ο ιερέας για την αρτοκλασία και να ορκιστεί το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της Παν-Λακωνικής έγινε πάλι αγιασμός, αυτή τη φορά με παπά που έστειλε η Μητρόπολη Βοστώνης, τον πατήρ Γρηγόρη από την Θεολογική Σχολή. Μάλιστα ο κ. Τομάζος είπε τα καλύτερα λόγια για τον πρωτοσύγκελο της Μητροπόλεως Βοστώνης π. Θεόδωρο Μπάρμπα.!
Χθες, έμαθα ότι ο παπάς που ήταν να κάνει τον αγιασμό το Σάββατο επικοινώνησε με την Αρχιεπισκοπή αλλά ο υπεύθυνος της Αρχιεπισκοπής στη Νέα Υόρκη δεν έστειλε αντικαταστάτη!  Τα συμπεράσματα δικά σας.

Εάν δεν έχετε πάει στο Κέντρο ΠΑΙΔΕΙΑ στο Κονέκτικατ σας συνιστώ να πάτε. Πάρτε και συγγενείς και φίλους μαζί να θαυμάστε το έργο που έκαναν εθελοντές με την χρηματική υποστήριξη πολλών ανθρώπων.
Το ΠΑΙΔΕΙΑ προσπαθεί εδώ και χρόνια να ολοκληρώσει παρόμοιο έργο στο Rhode Island στο ομώνυμο Πανεπιστήμιο αλλά όπως φαίνεται μερικοί ανθέλληνες πιέζουν καταστάσεις για να κατεδαφιστούν τα έργα που έχουν γίνει μέχρι στιγμής! Δεν πρέπει να κλείσουμε τα μάτια και τα αυτιά μας αλλά να κάνουμε ότι μπορούμε να ολοκληρωθούν αυτά τα έργα, τα έργα που κάνουν υπερήφανο τον Ελληνισμό.

Φωτογραφίες¨
1) Δεξιά το εκκλησάκι Των Ταξιαρχών και αριστερά το Educational Building,
2) Από αριστερά, κ. Μιλτιάδης Αθανασόπουλος, κ. Ηλίας Τομάζος, κ. Ελένη Δήμου, κ. Γεώργιος Μαραφάτσος
3) Στο μέσο οι κ.κ. Μιλτιάδης Αθανασόπουλος και Ηλίας Τομάζος πλαισιομένοι από στελέχη της Παν-Λακωνικής
4) Το Αμφιθέτρο
5) Το Μουσείο και στο βάθος το θέατρο
6) ΟΚύριος Τομάζος εξηγεί στο κόσμο ότι ο παπάς δεν θα έρθει για τον αγιασμό!
7) Ο κ. Μειμάρης διαβάζει τροπάρια.


Βασίλης Καυκάς, Βοστώνης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου