Πρώτο θέμα μας

Πρώτο μας θέμα

Τετάρτη, 4 Οκτωβρίου 2017

Καταλωνία: Εκατομμύρια ψηφοδέλτια του δημοψηφίσματος εκτυπώθηκαν στη Γαλλία

«Υπενθυμίζουν τον φρανκισμό»

Καταλωνία: Εκατομμύρια ψηφοδέλτια του δημοψηφίσματος εκτυπώθηκαν στη Γαλλία

«Αρκετά εκατομμύρια ψηφοδέλτια» για το δημοψήφισμα της Κυριακής για την ανεξαρτησία της Καταλωνίας εκτυπώθηκαν στον γαλλικό νομό των Ανατολικών Πυρηναίων δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο, ο Ζορντί Βερά, συντονιστής του γαλλικού καταλανικού κόμματος «Ναι στο κράτος της Καταλωνίας» (Oui au Pays Catalan).
«Αρκετά εκατομμύρια ψηφοδέλτια εκτυπώθηκαν από εταιρείες στη χώρα μας» στα Ανατολικά Πυρηναία, αλλά «τα άτομα που εργάστηκαν θέλουν προς το παρόν να κρατήσουν την ανωνυμία τους, καθώς οι ισπανοί δικαστές μπορούν να τους θέσουν υπό έρευνα και να εκδώσουν εναντίον τους διεθνή εντάλματα σύλληψης», τόνισε ο Βερά.
«Κάποια έγραφαν: ‘Ναι στο Κράτος της Καταλωνίας’ κάποια άλλα όχι. Αλλά ήταν απαραίτητο να βοηθήσουμε τους νότιους Καταλανούς να ψηφίσουν, να εκφραστούν. Θέλουμε να δείξουμε την αλληλεγγύη μας και ότι τα σύνορα δεν μας χωρίζουν», είπε.

«Υπενθυμίζουν τον φρανκισμό»
Βίντεο που αναρτήθηκε στο youtube από το κόμμα δείχνει ψηφοδέλτια να εκτυπώνονται, να πακετάρονται σε κουτιά και να μεταφέρονται με αυτοκίνητο στην Ισπανία, με εικόνες από τη συνοριακή πόλη Περτούς και μήνυμα σε κινητό τηλέφωνο γραμμένο στα καταλανικά που έγραφε: «Ολα καλά, Μπορείς να περάσεις». (Es net, podeu passer).
«Αυτό το βίντεο δημιουργήθηκε για να δείξει ότι οι Καταλανοί της Γαλλίας βοήθησαν τους νότιους Καταλανούς, επειδή ήταν βοήθεια για τη δημοκρατική έκφραση», τόνισε ο Βερά.
«Σήμερα, η σωµατική βία που άσκησε η ισπανική πολιτοφυλακή εναντίον φιλειρηνικών πολιτών, που επιθυμούσαν να εκφραστούν είναι ανυπόφορη: Οι περισσότεροι από 800 τραυματίες υπενθυμίζουν τον φρανκισμό», ανέφερε το κόμμα σε ανακοίνωσή του.
Με ημερομηνία ίδρυσης τον Οκτώβριο 2016, το κόμμα κάλεσε σε διαδήλωση «για τη δημοκρατία» μπροστά από το ισπανικό προξενείο στην Περπινιάν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου