Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Πέμπτη 12 Οκτωβρίου 2017

Προσοχή κίνδυνος


Του Θεοδώρου Καλμούκου 



Ο κ. Γεώργιος Τσαντίκος επιδίδει στον Αρχιεπίσκοπο Γέροντα Αμερικής κ. Δημήτριο επιταγή το 2014 για τα προγράμματα της Αρχιεπισκοπής. Φωτογραφία αρχείου: Αρχιεπισκοπή Αμερικής.
Αλλη μια θλιβερή πτυχή της πτώχευσης της Αρχιεπισκοπής Αμερικής αποκαλύφθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο 7-8 Οκτωβρίου 2017, με τις χορηγίες των εκατομμυρίων του Οργανισμού της «Ηγεσίας των 100» προς την Αρχιεπισκοπή για τη στήριξη των λεγόμενων «διακονιών» και προγραμμάτων της που αγνοείται η τύχη τους.
Συγκεκριμένα, όπως απεκάλυψε ο «Εθνικός Κήρυξ», οι χορηγίες δεν διατίθεντο για τους σκοπούς που δίνονταν, δηλαδή για τις διακονίες και τα προγράμματα και το πλέον θλιβερό και απαράδεκτο της κατάστασης είναι πως και σ’ αυτή την περίπτωση ουδείς φαίνεται να γνωρίζει τι γίνονταν τα χρήματα που έδινε η Οργάνωση στην Αρχιεπισκοπή για να επιμερισθούν στα διάφορα Τμήματα και Τομείς της.
Από την άλλη μεριά, οφείλει και η «Ηγεσία των 100» να είναι πιο προσεκτική σχετικά με το πού, πώς και γιατί δίνει χορηγίες. Αλλωστε, γι’ αυτές τις «διακονίες» για τις οποίες τόση προπαγάνδα γίνεται για να στηριχθεί ο «μύθος τους» εξυπακούεται ότι δίνονται χρήματα από τα τριάντα εκατομμύρια του ετήσιου προϋπολογισμού της Αρχιεπισκοπής, γιατί να δίνει επί πλέον και η «Ηγεσία των 100»;
Εκτός αυτού, στις χορηγίες που δίνει σε Μητροπόλεις και σε ιδιώτες ακόμα δεν φαίνεται να υπάρχει ούτε αιτιολόγηση, αλλά ούτε και κάποιος έλεγχος για το πώς διατέθηκαν τα χρήματα. Γιατί λόγου χάρη να δοθεί ποσό 160.000 δολαρίων σε ομογενή καθηγήτρια στη Βοστώνη για να βάλει την Ορθοδοξία στην κεντρική οδό της Αμερικής οτιδήποτε κι αν σημαίνει αυτό; Πώς και πού την έβαλε την Ορθοδοξία;
Κι ακόμα ήλεγξε η «Ηγεσία των 100» για να βεβαιωθεί ζητώντας λεπτομερή απολογισμό με αποδείξεις και παραστατικά πώς ξοδεύτηκαν τα $100.000 που έδωσε απλόχερα σε Μητρόπολη για να βρει τους εκκολαπτόμενους ηγέτες των κοινοτήτων; Φτάσαμε σε τέτοιο σημείο τραγέλαφου που για ένα διάστημα καθιερώθηκε και η διακονία «της Ορθοδοξίας της Βαρελίσιας Μπύρας», αγγλιστί «Orthodoxyon Tap». Συγκεντρώνονταν νέοι σε μπυραρίες και εστιατόρια, έτρωγαν κι έπιναν μπύρα βαρελίσια και μιλούσαν για Ορθοδοξία, για πνευματικότητα, για Εκκλησία. Αλήθεια τι να πει κανείς και τι να σχολιάσει όταν πλέον κάποια πράγματα ξεπερνούν και αυτά ακόμα τα όρια του φαιδρού.
Φαίνεται πως είμαστε ανυποψίαστοι πως τους νέους δεν θα τους προσελκύσουν ούτε οι βαρελίσιες μπύρες, ούτε οι μεζέδες, ούτε φυσικά τα υποκριτικά λόγια, αλλά το ζωντανό παράδειγμα, κι είναι αυτό ακριβώς που λείπει. Πολλοί ναοί μας έχουν καταντήσει εν πολλοίς βδελύγματα ερημώσεως κι εμείς ασχολούμαστε με την «Ορθοδοξία της Μπύρας». Η κατάσταση δεν είναι απλώς θλιβερή, είναι κυριολεκτικά για λύπηση.
Κατά κοινή ομολογία η Οργάνωση της «Ηγεσίας των 100» είναι η πλέον επιτυχημένη και καλά διοργανωμένη Οργάνωση στον τομέα της που έχει σήμερα η Ελληνοαμερικανική μας Κοινότητα και θα ήταν αμαρτία να πέσει κι αυτή μέσα στον κλίβανο της κρίσης και της ανυποληψίας που μαστίζει την Αρχιεπισκοπή. Τουλάχιστον ας κρατηθεί κάτι όρθιο. Κι ήταν σοφή η απόφαση να γίνει ξεχωριστός και ανεξάρτητος Οργανισμός από την Αρχιεπισκοπή. Εχω την αίσθηση πως αυτό που συμβαίνει τώρα θα κάνει επιφανείς δωρητές να σκέπτονται, και με το δίκιο τους, αν θα πρέπει να δίνουν χρηματικές δωρεές και μάλιστα μεγάλων ποσών σε ναούς και σχολεία, έως ότου επέλθει η κάθαρση σε Αρχιεπισκοπή και Μητροπόλεις.
Πηγή: ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου