Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Δευτέρα 16 Οκτωβρίου 2017

Το παρασκήνιο των αλλαγών στη Ν.Δ.

Δευτέρα, 16 Οκτωβρίου, 2017
Ο κ. Μητσοτάκης είχε αποφασίσει για τα πρόσωπα και τις αλλαγές εδώ και εβδομάδες και απλώς αναζητείτο ο κατάλληλος χρόνος για τις ανακοινώσεις (εδώ, στο πρόσφατο προσυνέδριο της Ν.Δ. στη Νίκαια).
ΕΤΙΚΕΤΕΣ:Νέα Δημοκρατία
Ο χρόνος που απομένει μέχρι τις εκλογές είναι ο άγνωστος Χ. Το στοίχημα της διαχείρισής του είναι το πιο κρίσιμο για τον Κυριάκο Μητσοτάκη από τούδε και στο εξής, προκειμένου να πείσει για το σχέδιό του διευρύνοντας το δημοσκοπικό προβάδισμα της Ν.Δ. Στοίχημα που ο ίδιος πιστεύει ότι θα κερδηθεί με τις ιδέες και τις προτάσεις της Ν.Δ. και, πάντως, όχι μόνο από την αντιπαράθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ.
Στη νέα αυτή στρατηγική του κ. Μητσοτάκη εντάσσεται και η αλλαγή των προσώπων του επικοινωνιακού επιτελείου, σε μια προσπάθεια να περάσει το μήνυμα της Ν.Δ. στην κοινωνία – στόχευση που ενίοτε υπονομεύεται από την κριτική ότι η εκφορά του λόγου γίνεται από τα ίδια πρόσωπα. Αυτή τη στόχευση, εξάλλου -πέραν της υπέρβασης επικοινωνιακών αρρυθμιών που παρουσιάστηκαν στο παρελθόν- εξυπηρετεί και η επιστράτευση από τη Ν.Δ. δύο επαγγελματιών του χώρου των μέσων ενημέρωσης, της Μαρίας Σπυράκη και του Κωνσταντίνου Ζούλα. Παραμένει κοντά στον πρόεδρο της Ν.Δ. σε ρόλο-ομπρέλα τόσο της στρατηγικής όσο και της επικοινωνίας ο Τάκης Θεοδωρικάκος, ως συντονιστής Στρατηγικού Σχεδιασμού και Επικοινωνίας της Ν.Δ.
Oμως, στόχος του τρίτου ορόφου της Πειραιώς δεν είναι η νέα εκπρόσωπος να αποτελέσει το αντίπαλον δέος του Δημήτρη Τζανακόπουλου, ούτε ο νέος διευθυντής του γραφείου Τύπου το αντίστοιχο του Θανάση Καρτερού. Κι αυτό διότι ο κ. Μητσοτάκης δεν προτίθεται να συρθεί πίσω από τις μάχες «αριστερών» χαρακωμάτων τις οποίες δίνει η κυβέρνηση, προκειμένου να αποπροσανατολίσει, όπως λένε στην Πειραιώς, από τα πραγματικά προβλήματα. Ούτε σκοπεύει να πέφτει στην παγίδα να απαντά σε κάθε ανακοίνωση ή non paper του Μαξίμου. Το μήνυμα που εκπέμπει ο κ. Μητσοτάκης είναι ένα και συνίσταται στη φράση «δεν ασχολούμαστε, δεν παίζουμε το παιχνίδι του Τσίπρα».
Επιδίωξη του προέδρου της Ν.Δ. στον όποιο χρόνο απομένει μέχρι τις εκλογές είναι να θέσει τη δική του ατζέντα και να πείσει για τις προτάσεις της Ν.Δ. Ο ίδιος, εξάλλου, δεν ασπάζεται τη λογική του «ώριμου φρούτου». Επανειλημμένως διαμηνύει ότι δεν αρκεί να καταψηφιστεί ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά ότι πρέπει να υπερψηφιστεί η Ν.Δ.
Για τους προσεκτικούς παρατηρητές, τα δείγματα της νέας στρατηγικής είχαν φανεί από τον περασμένο Αύγουστο, όταν με το άρθρο του στην «Κ» ο κ. Μητσοτάκης έριξε ανάθεμα στις «σκιαμαχίες» του παρελθόντος και διεμήνυσε ότι η χώρα -και η ατζέντα της Ν.Δ.- πρέπει να φύγει μπροστά. Πάντως, όσοι μίλησαν για «ψαλίδισμα» του Aδωνι Γεωργιάδη λόγω της μετάθεσης της ευθύνης του τομέα Αμυνας στον Βασίλη Κικίλια -ήταν εξάλλου ο μόνος αντιπρόεδρος που είχε και τομέα- αποδίδουν την κίνηση στην αναπροσαρμογή της γαλάζιας στρατηγικής. Τα πρόσωπα και οι αλλαγές είχαν «κλειδώσει» εδώ και μερικές εβδομάδες και απλώς αναζητείτο ο κατάλληλος χρόνος για τις ανακοινώσεις, παρότι υπήρξαν και εισηγήσεις προς τον κ. Μητσοτάκη να περιμένει και να προχωρήσει στις αλλαγές μετά το Συνέδριο (16-17 Δεκεμβρίου). Oσοι γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα στην Πειραιώς, ξέρουν ότι ο πρόεδρος της Ν.Δ. συναντά συνεχώς ανθρώπους, «σκανάρει» και αξιολογεί πρόσωπα εντός και εκτός κόμματος. Εξάλλου, η βοή των πλησιαζόντων γεγονότων είχε ακουστεί ήδη από το βήμα της ΔΕΘ. Εκεί ο κ. Μητσοτάκης προανήγγειλε επί της ουσίας τις αλλαγές, διαμηνύοντας ότι σπάει τα όρια της Κεντροδεξιάς και ότι θα αιμοδοτήσει με νέα πρόσωπα τόσο το κόμμα και τις λίστες όσο και μια μελλοντική του κυβέρνηση.
H ανανέωση
Σε ό,τι αφορά τις λίστες, το προεδρικό μήνυμα προς τη σημερινή κοινοβουλευτική ομάδα, που η επίμονη επίκληση της ανάγκης για ανανέωση προκαλεί ανησυχία, παραμένει ότι οι εν ενεργεία βουλευτές έχουν προτεραιότητα. Εξίσου σαφές είναι το μήνυμα ότι ο ίδιος έχει τον τελικό λόγο για τις λίστες και ότι όσοι αυτοαποκαλούνται υποψήφιοι χωρίς να έχουν λάβει το χρίσμα, θα έχουν την τύχη του υιού Τραγάκη. Πρόθεση του κ. Μητσοτάκη είναι να φτιάξει μια κοινοβουλευτική ομάδα, στην οποία θα υπάρχουν και πρόσωπα της εμπιστοσύνης του που θα μπορούν και να εκφράσουν και να υλοποιήσουν το σχέδιό του και φιλοδοξία του η επόμενη ομάδα των βουλευτών να είναι ανανεωμένη κατά 80 στελέχη. Την ίδια ώρα, πίσω από τις γραμμές της ανακοίνωσης για τα μέλη του νέου επιστημονικού συμβουλίου του Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κ. Καραμανλής - πρόσωπα εγνωσμένου κύρους, τα οποία βρίσκονται κοντά στον κ. Μητσοτάκη (ανάμεσά τους οι Γ. Γεραπετρίτης, Κ. Μπότσιου, Θ. Πελαγίδης), αρκετοί είδαν σκηνές από τα «προσεχώς» για την κυβέρνηση «αρίστων» που έχει δηλώσει ότι θέλει να φτιάξει ο αρχηγός της Ν.Δ.
Oι εκλογές
Η νέα στρατηγική του κ. Μητσοτάκη διεφάνη και από μια αποστροφή του λόγου του κατά την περιοδεία του στο Κιλκίς. «Οι εκλογές θα γίνουν γρήγορα και θα τις κερδίσουμε» σημείωσε, χωρίς ωστόσο να τις ζητήσει. Ο ίδιος έχει δηλώσει ότι το αίτημα για πολιτική αλλαγή είναι διαρκές. Στο νέο του αφήγημα, όμως, το αίτημα για εκλογές μεταλλάσσεται. Στην πραγματικότητα, ο πρόεδρος της Ν.Δ. δεν τις ζητεί. Τις θεωρεί βέβαιες, ως συνέπεια της κατάρρευσης μιας κυβέρνησης που δεν θα καταφέρει να διαχειριστεί τα αδιέξοδα που η ίδια δημιούργησε. Προς τούτο, δεν είναι τυχαίο ότι η Πειραιώς επέμεινε στην ανάδειξη των ρωγμών στο κυβερνητικό σχήμα που ανέδειξε η ψηφοφορία για το νομοσχέδιο αλλαγής ταυτότητας φύλου και δη το επίμαχο άρθρο 3 και όχι μόνο. Στην Πειραιώς διαβλέπουν ότι μία ομάδα βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ -ανάμεσά τους οι Νίνα Κασιμάτη (δεν ψήφισε την Τουρκική Eνωση Ξάνθης) και Μάρκος Μπόλαρης (απουσίαζε από το νομοσχέδιο για το φύλο)- συσπειρώνεται ενάντια στο Μαξίμου και ενδέχεται να δημιουργήσει ζητήματα και για «εθνικά θέματα», όπως το Σκοπιανό.
Πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου