Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τρίτη 10 Οκτωβρίου 2017

Εν όψει της συνεδρίασης του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου

Του Θεοδώρου Καλμούκου

Ανάλυση
Καθοριστικής σημασίας και σίγουρα μηνυματοφόρα ήταν η πρόσφατη κατεπείγουσα εντολή του Οικουμενικού Πατριαρχείου προς τον Αρχιεπίσκοπο Γέροντα Αμερικής κ. Δημήτριο με την οποία του ζητά να παράσχει όσον τάχιστα εξηγήσεις υπευθύνως στον Πατριάρχη και τη Σύνοδο για τα οικονομικά προβλήματα της Αρχιεπισκοπής Αμερικής, όπως έγραψε ο «Εθνικός Κήρυξ» την Παρασκευή 6 Οκτωβρίου 2017.
Για όσους μπορούν να διακρίνουν πέρα από τα μαντάτα της εντολής η απόφαση αυτή η οποία ουσιαστικά υπαγορεύθηκε και μάλιστα γραπτώς από τον ίδιον τον Πατριάρχη στην Ιερά Σύνοδο, είναι ξεκάθαρη πως «επέστη ο καιρός» για τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Δημήτριο να αποσυρθεί οικειοθελώς και να εφησυχάσει. Ηταν ένας εύσχημος τρόπος να του διαμηνύσει το Πατριαρχείο πως είναι καιρός να διευκολύνει την Εκκλησιαστική του Αρχή για να αποφευχθούν πιττάκια ευαρεσκείας και «πτώσεις» διότι κάτι τέτοιο δεν θα ήταν καλό για κανέναν και σίγουρα για τον ενενηκοντούτη Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο. Το να επιμένει να παραμένει αγκυλωμένος στο Θρόνο μη κατανοώντας ή παριστάνοντας ότι δεν κατανοεί ότι το σκάφος της Αρχιεπισκοπής όχι απλώς κλυδωνίζεται επικίνδυνα και απειλείται με ναυάγιο, αλλά ναυάγησε, δεν ωφελεί ούτε τον ίδιο και την υστεροφημία του, ούτε πολύ περισσότερο την Εκκλησία. Σίγουρα δεν θα ήταν σωστό να απέλθει βιαίως και ταπεινωμένος, γι’ αυτό όσοι λένε ότι τον αγαπούν και τον σέβονται οφείλουν να του υποδείξουν πως «καιρός του ποιείσαι», όσο είναι ακόμα καιρός.
Τώρα λοιπόν στην επικείμενη συνεδρίαση του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου κατά το τριήμερο 19 έως 21 Οκτωβρίου έχει μία θαυμάσια ευκαιρία να σηκωθεί μεγαλοψύχως να ζητήσει συγνώμη από την πλήθουσα Εκκλησία και την Ομογένεια για το κατάντημα στο οποίο έχει οδηγήσει την Αρχιεπισκοπή και να ανακοινώσει τη φυγή του για να διασώσει όσο γόητρο έχει απομείνει στον ίδιο ως πρόσωπο και στον θεσμό του Αρχιεπισκόπου. Πρώτα βέβαια να υποβάλλει κατά τα θέσμια την παραίτησή του στην Εκκλησιαστική του Αρχή, το Οικουμενικό Πατριαρχείο.
Αλλιώς θα αναγκάσει τον Οικουμενικό Πατριάρχη να πράξει τα απαραίτητα θέτοντας πάνω από όλους και από όλα το καλώς εννοούμενο συμφέρον της Αρχιεπισκοπής και της Ομογένειας της Αμερικής, αλλά και για να προστατεύσει και τον θεσμό του Πατριαρχείου και το δικό του γόητρο αφού όλοι πλέον διερωτώνται πού είναι ο Πατριάρχης;
Στα βήματα του Αρχιεπισκόπου οφείλουν να βαδίσουν και ορισμένοι Μητροπολίτες οι οποίοι έχουν διαλύσει κυριολεκτικά μεγάλες και σφριγηλές κοινότητες στις Μητροπόλεις τους, νομίζοντας ότι είναι τσιφλίκια τους και όχι τοπικές εκκλησίες που ανήκουν στην ενιαία Αρχιεπισκοπή Αμερικής η οποία είναι Εκκλησιαστική Επαρχία του Οικουμενικού Θρόνου, της οποίας ο κατ’ εξοχήν ποιμένας, πατέρας και διδάσκαλός της εν τη πίστει είναι ο ίδιος ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος, γι’ αυτό και μνημονεύεται στο «εν πρώτοις μνήσθητι» της Ευχαριστίας. Αλλιώς και στην περίπτωση των Μητροπολιτών οφείλει να παρέμβει ο ίδιος ο Πατριάρχης και να τους αποπέμψει για να περάσουν το υπόλοιπο της ζωής τους «εν ειρήνη και μετανοία», σε κάποιο μοναστήρι ή σε κάποια κατασκήνωση.
Η Αρχιεπισκοπή Αμερικής χρειάζεται εκ βάθρων ανακαίνιση και στελέχωση με σωστούς και ισορροπημένους ανθρώπους, οι οποίοι κατ’ αρχήν να αγαπούν πάνω και πέρα από όλα τον ένθεο Ομογενειακό μας λαό που φροντίζει και παρέχει τον πορισμό όλων, να σέβονται τον κλήρο και να εμπνέουν κλήρο και λαό. Να είναι στοργικοί πατέρες που να αγαπούν και να μη επιδίδονται σε ψευτοπαληκαρισμούς, σε διοικητικές τακτικές bulling, σε μνησίκακες εκδικήσεις και αντεκδικήσεις, σε πλουτισμό και σκανδαλώδη τρυφηλή ζωή.
Είναι αυτονόητο ότι ο Γεώργιος Βουρβούλιας έπρεπε να είχε παραιτηθεί πολύ καιρό πριν από τη θέση του προέδρου της οικονομικής επιτροπής και μαζί του όλη η Επιτροπή, κι όχι να περιμένει να τον διώξουν. Αναντίλεκτα πρέπει να επιστρέψει πάραυτα τις 900.000 δολάρια που έλαβε κατά το διάστημα των δέκα ετών.
Τονίζω για μία ακόμα φορά να αποφασισθεί η ματαίωση της Κληρικολαϊκής επί ένα χρόνο και εάν δεν επικρατήσει σύνεση και σοφία και δεν αναβληθεί, προς Θεού να μη γίνει στη Βοστώνη διότι το καζάνι βράζει κι είναι έτοιμο να εκραγεί.
Πηγή: ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου