Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Κυριακή 22 Οκτωβρίου 2017

Ανάγκη για διαφάνεια στην Εκκλησία – Βαρυσήμαντη ομιλία του Μιχάλη Ψαρού

Κυριακή, 22 Οκτωβρίου, 2017

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ο κ. Μιχάλης Ψαρός, εκ των πλέον επιφανών επιχειρηματιών και ταμίας του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου, σε βαρυσήμαντη ομιλία του τόνισε την ανάγκη για «οικονομικό απολογισμό και διαφάνεια» μιλώντας στο Αρχιεπισκοπικό Συμβούλιο.
Ο κ. Ψαρός ο οποίος συμβάλλει καθοριστικά στην εξυγίανση της δεινής οικονομικής κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει η Εκκλησία στην Αμερική, στην ομιλία του στην ολομέλεια του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου, την Παρασκευή 20 Οκτωβρίου 2017, διεκτραγώδησε την κατάσταση που επικρατούσε, αλλά ανέφερε και τα δραστικά διορθωτικά μέτρα για την ανάκαμψη.
Τόνισε από την αρχή πως «η Ελληνική Ορθόδοξη Αρχιεπισκοπή Αμερικής πρέπει να καταλάβει πως από τη φύση και την αποστολή της είναι ίδρυμα το οποίο πρέπει να δίνει οικονομικό απολογισμό και να έχει διαφάνεια».
Ο κ. Ψαρός ανέφερε ότι διορίσθηκε καινούργιος πρόεδρος της Επιτροπής των Οικονομικών ο κ. Λάζαρος Κίρκος από το Ντιτρόιτ σε διαδοχή του κ. Γεωργίου Βουρβούλια.
Υπενθυμίζεται ότι ο τελευταίος αποπέμφθηκε, όπως έγραψε ο «Εθνικός Κήρυξ», έπειτα από την αποκάλυψή μας ότι ο κ. Βουρβούλιας όντας εθελοντής είχε λάβει το ποσό των 900.000 δολαρίων σε διάστημα δέκα ετών για έξοδα μετακινήσεως για τις συνεδριάσεις της Επιτροπής των Οικονομικών, Αρχιεπισκοπικών Συμβουλίων και Κληρικολαϊκών.
Σε άλλο σημείο, ο κ. Ψαρός είπε ότι «αντιλαμβανόμαστε ότι έχει ζητηθεί από τις ενορίες να αυξήσουν τις συνεισφορές τους προς την Αρχιεπισκοπή για τα επόμενα δύο έτη, αλλά δεν θα ζητηθεί περαιτέρω αύξηση λόγω της παρούσας οικονομικής κατάστασης της Αρχιεπισκοπής».
Επισήμανε την παντελή έλλειψη εσωτερικού ελέγχου και διαδικασιών. Τόνισε πως «πριν ακόμα ανακαλύψουμε τις οικονομικές δυσκολίες της Αρχιεπισκοπής οι αξιωματούχοι κατάλαβαν πως η Αρχιεπισκοπή είχε έλλειψη από εσωτερικούς ελέγχους, πρακτικές και διαδικασίες σχετικά με τον έλεγχο των εξόδων.
Η ανακάλυψη ήλθε σε δύο μορφές: Πρώτον, στις αρχές του 2017, διαβάσαμε τις ελλιπείς οικονομικές αναφορές εκθέσεις των πρόσφατων ετών του Grant Thornton. Δεύτερον, υποβάλλαμε βασικές ερωτήσεις για διοίκηση και προσωπικό.
Μία λογική ερώτηση είναι γιατί οι εκθέσεις για τα ελλείμματα δεν αντιμετωπίσθηκαν πριν; Δεν έχουμε κάποια συγκεκριμένη απάντηση διότι η περίοδος αυτή είχε προηγηθεί από τη δική μας εργασία αλλά έχουμε μία παρατήρηση, την εξής:
Η αιτία είναι το πρόβλημα της έλλειψης εσωτερικών ελέγχων και διαδικασιών. Αντιλαμβανόμαστε πως ο προηγούμενος σύνδεσμος με την εταιρεία Grant Thornton ήταν ο πρώην διευθυντής διοίκησης της Αρχιεπισκοπής και μία εξελεγκτική επιτροπή στην οποία συμπεριλαμβανόταν και ο επικεφαλής της Οικονομικής Επιτροπής, μία παράβαση βασικών οικονομικών πρακτικών. Ο ελεγκτής όφειλε να είχε συναντηθεί με μία ανεξάρτητη επιτροπή ή με την Οικονομική Επιτροπή ως σύνολο και όχι με υπαλλήλους ή ανθρώπους από μέσα. Αυτό δεν έγινε και δεν θα συμβεί ξανά, θα διορθωθεί αμέσως».
Ο κ. Ψαρός απεκάλυψε ότι «έχει προσληφθεί η εταιρεία PWC and Baker Hostler, προκειμένου να διενεργήσει ενδελεχή έλεγχο τύπου forensic για τον ανεγειρόμενο Ναό του Αγίου Νικολάου. Η PWC θα κάνει τον έλεγχο με πολύ μικρό κόστος ενώ η Baker Hostler δωρεάν. Και το κόστος αυτού του ελέγχου θα καταβληθεί από ιδιώτη δωρητή. Αμφότερες αυτές οι εταιρείες έλεγχου θα κάνουν αναφορά σε ανεξάρτητη επιτροπή».
Ο κ. Ψαρός τόνισε προς την ολομέλεια του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου: «Παρακαλώ να κατανοήσετε ότι οι αξιωματούχοι (εννοεί τον κ. Τσαντίκο, την κυρία Γουόλς και τον εαυτό του) δεν είχαν γνώση, ούτε συμμετοχή στη διαδικασία της ανοικοδόμησης του Αγίου Νικολάου.
Η Αρχιεπισκοπή δεν θα προβεί σε κανένα άλλο σχόλιο για τον Αγιο Νικόλαο έως ότου ολοκληρωθεί η έρευνα forensic. Μπορώ να σας διαβεβαιώσω προσωπικώς ως ο πρώτος που έβαλε το πρώτο εκατομμύριο δολάρια σε ρευστό πως η Αρχιεπισκοπή και ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος παραμένουν αφοσιωμένοι στην ανοικοδόμηση του Αγίου Νικολάου».
Σε άλλο σημείο ανέφερε πως ο π. Σωτήριος Μπαρούντι ο οποίος διορίσθηκε διευθυντής των οικονομικών (CFO) «από τον Απρίλιο του 2017 διενήργησε έλεγχο επί ενενήντα μέρες στα οικονομικά της Αρχιεπισκοπής μέχρι το τέλος του Ιουνίου. Τον Ιούλιο παρουσίασε την αρχική του έκθεση στον Αρχιεπίσκοπο κ. Δημήτριο και στους αξιωματούχους της εκτελεστικής επιτροπής.
Τον Ιούλιο είμαστε εξαιρετικά αποκαρδιωμένοι όταν ο π. Μπαρούντι υπολόγισε ότι υπήρχε ένα έλλειμμα περίπου 4 με 5 εκατομμύρια δολάρια για το έτος 2017. Ιστορικώς ομιλούντες, το έλλειμμα αυτό καλυπτόταν από γενναιόδωρους ευεργέτες οι οποίοι όμως δεν βρίσκονται πλέον εν ζωή».
Υπογράμμισε πως «μπορώ να επιβεβαιώσω πως είμαστε πολύ αποκαρδιωμένοι που ο π. Μπαρούντι ανακάλυψε ότι έγιναν μεταφορές χρημάτων από αποκλειστικούς και κλειστούς λογαριασμούς (restricted and custodial accounts) για να καλυφθούν τα λειτουργικά ελλείμματα». Τόνισε ότι «αμέσως ελήφθησαν μέτρα για τη μείωση των λειτουργικών εξόδων ύψους $6,5 με $7,0 εκατομμυρίων δολαρίων».
Πηγή: ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου