Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τετάρτη 11 Οκτωβρίου 2017

Ενάντια στη βράβευση του φυλακισμένου δικαστικού Μουράτ Αρσλάν η Τουρκία


Τετάρτη, 11 Οκτωβρίου, 2017

Η Τουρκία χαρακτήρισε «απαράδεκτη» τη βράβευση με το βραβείο Βάτσλαβ Χάβελ για τα ανθρώπινα δικαιώματα του Μουράτ Αρσλάν, ενός τούρκου δικαστικού φυλακισμένου στη χώρα του όπου κατηγορείται για «τρομοκρατία».
«Είναι εσφαλμένο και απαράδεκτο να βραβεύεται με το βραβείο ανθρώπινων δικαιωμάτων Βάτσλαβ Χάβελ ένα πρόσωπο που είναι μέλος της τρομοκρατικής οργάνωσης FETO», δηλώνει το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα την περασμένη νύκτα.
Με το ακρωνύμιο FETO οι τουρκικές αρχές αναφέρονται στην κίνηση του εξόριστου στις ΗΠΑ ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος κατηγορείται από την Άγκυρα ότι εξύφανε την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου 2016, κάτι που ο ίδιος αρνείται.
Ο Μουράτ Αρσλάν, ένας πρώην εισηγητής του τουρκικού Συνταγματικού Δικαστηρίου, τιμήθηκε τη Δευτέρα με το βραβείο Βάτσλαβ Χάβελ 2017 για τα δικαιώματα του Ανθρώπου, που απονέμεται από το Συμβούλιο της Ευρώπης, το οποίο εγκωμίασε τη στράτευσή του υπέρ «της ανεξαρτησίας του δικαστικού σώματος».
Ο Αρσλάν, ο οποίος ήταν πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων (YARSAV), μιας μη κυβερνητικής οργάνωσης που ήταν επικριτική έναντι της τουρκικής κυβέρνησης και η οποία διαλύθηκε μετά την απόπειρα πραξικοπήματος, είχε συλληφθεί τον Οκτώβριο 2016 κατηγορούμενος από τις αρχές ότι συνδέεται με τη γκιουλενιστική κίνηση.
Περισσότεροι από 50.000 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων στρατιωτικοί, δικαστικοί και εκπαιδευτικοί, συνελήφθησαν όπως αυτός μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στη διάρκεια των πρωτοφανούς έκτασης διώξεων με στόχο υπόπτους ως υποστηρικτές του Γκιουλέν, αλλά και τους κύκλους που επικρίνουν την κυβέρνηση.
«Το να εμφανίζεται ένας ύποπτος για τρομοκρατία ως υπερασπιστής των δικαιωμάτων του Ανθρώπου (…) είναι μια προδοσία στα ιδεώδη της δημοκρατίας και των δικαιωμάτων του Ανθρώπου», δηλώνει στην ανακοίνωσή του το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.
Σε μήνυμα που απηύθυνε στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης, η οποία απονέμει το βραβείο, ο Αρσλάν παρουσίασε την Τουρκία σαν μια «φυλακή, στους κόλπους της οποίας πνίγονται οι φωνές των υποστηρικτών των ανθρώπινων δικαιωμάτων».
Το βραβείο Βάτσλαβ Χάβελ δημιουργήθηκε το 2013 και ανταμείβει εξαιρετικές πράξεις στην κοινωνία των πολιτών που υπερασπίζονται τα δικαιώματα του Ανθρώπου.
Πηγή: in.gr, ΑΠΕ/Γαλλικό

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου