Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τρίτη 10 Οκτωβρίου 2017

Ο Γεώργιος Βουρβούλιας «σπάζει» τη σιωπή του και μιλά στην εφημερίδα ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ «Ε.Κ.»

Τρίτη, 10-10-2017


Του Θεοδώρου Καλμούκου



Ο κ. Γεώργιος Βουρβούλιας και ο Γεώργιος Μάθιους στην είσοδο της Αρχιεπισκοπής. Φωτογραφία αρχείου: «Εθνικός Κήρυξ» - Κώστας Μπέη.
ΒΟΣΤΩΝΗ. Ο εκδιωχθείς πρόεδρος της Επιτροπής των Οικονομικών της Αρχιεπισκοπής Αμερικής κ. Γεώργιος Βουρβούλιας, «σπάζει» τη σιωπή του μιλώντας αποκλειστικά στον «Εθνικό Κήρυκα».
Ο κ. Βουρβούλιας στη συνέντευξη που έδωσε αναφέρθηκε στην απόλυσή του, στις 900 χιλιάδες δολάρια που έλαβε σε περίοδο δέκα ετών για τα έξοδα μετακινήσεών του, στο έλλειμμα των $8,5 εκατομμυρίων του ελλείμματος, στα $15,0 εκατομμύρια του Αγίου Νικολάου, τα οποία ελέχθη στη συνεδρίαση της 26ης Σεπτεμβρίου 2017 ότι έλειπαν -ήταν unaccountable-, για τον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο, για τον Επίσκοπο Μωκησού Δημήτριο και το έργο της Επιτροπής των Οικονομικών.
Ο κ. Βουρβούλιας μίλησε παρά την εντολή που έχει δώσει ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος να μην ομιλεί κανείς.
Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Βουρβούλιας διορίστηκε στην προεδρία της Επιτροπής των Οικονομικών από τον Αρχιεπίσκοπο κ. Δημήτριο κατόπιν εισηγήσεως του κ. Τζέρι Δημητρίου. Ο διορισμός του κ. Βουρβούλια, ο οποίος κατάγεται από το Σικάγο και ήταν επιχειρηματίας στον τομέα σίτισης, ιδιοκτήτης εταιρείας catering, έγινε το έτος 2006 στα πλαίσια της Κληρικολαϊκής Συνέλευσης στην πόλη Νάσβιλ του Τενεσί.
Ολόκληρη η συνέντευξη έχει ως εξής:
«Εθνικός Κήρυκας»: Σας παρακαλούμε μπορείτε να σχολιάσετε την αποπομπή σας από την προεδρία της Οικονομικής Επιτροπής;
Γεώργιος Βουρβούλιας: Δεν ξέρω αν είναι πρέπον διότι δεν το γνωρίζει κανείς. Εσείς πώς το πληροφορηθήκατε;
«Ε.Κ.»: Ποιο είναι το σχόλιο σας;
Βουρβούλιας: Σας ερωτώ πώς το μάθατε;
«Ε.Κ.»: Δεν νομίζω πως περιμένετε να σας πω. Ποιο είναι το σχόλιο σας;
Βουρβούλιας: Δεν έχω κανένα σχόλιο. Μου είπαν να φύγω και είπα εντάξει, αυτό είναι.
«Ε.Κ.»: Ποιος ενέκρινε τις $900.000 που λάβατε σε περίοδο δέκα ετών;
Βουρβούλιας: Δεν το συζητώ, οι $900.000 είναι πολύ διογκωμένος αριθμός και είναι κάτι για το οποίο πρέπει να ερωτήσετε αυτούς (Τμήμα Οικονομικών Αρχιεπισκοπής). Κάθε λογαριασμός που υπέβαλλα πληρώθηκε από αυτούς και ήταν δεόντως τεκμηριωμένος, αυτό μπορώ να σας πω. Εάν έχουν προβλήματα εσωτερικώς ας το αποδείξουν ή ας το αρνηθούν ή οτιδήποτε θέλουν. Επιτρέψτε μου να σας πω τούτο, πως εάν κάποιος υποβάλλει έναν λογαριασμό και πληρωθεί χωρίς τεκμηρίωση τότε είναι ντροπή δική τους.
«Ε.Κ.»: Ποιος ενέκρινε αυτές τις πληρωμές;
Βουρβούλιας: Εκεί που πήγαιναν οι λογαριασμοί, στο Τμήμα Οικονομικών.
«Ε.Κ.»: Σκέπτεστε να παραιτηθείτε από την Εκτελεστική Επιτροπή του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου;
Βουρβούλιας: Οχι, όχι από όσο γνωρίζω, ίσως να με έχουν βγάλει από την Εκτελεστική Επιτροπή, δεν γνωρίζω.
«Ε.Κ.»: Εχετε κάποιο σχόλιο για το έλλειμμα των $8,5 εκατομμυρίων;
Βουρβούλιας: Δεν έχω δει τίποτε που να συνηγορεί γι’ αυτό.
«Ε.Κ.»: Ησασταν ο πρόεδρος της Επιτροπής των Οικονομικών.
Βουρβούλιας: Είδαμε όλα τα οικονομικά έγγραφα και δεν υπήρχε κανενός είδους έλλειμμα.
«Ε.Κ.»: Αλλά πώς εμφανίσθηκε αυτό το έλλειμμα;
Βουρβούλιας: Δεν ξέρω εάν υπάρχει έλλειμμα, ο π. Μπαρούντι φαίνεται το καταλαβαίνει, είναι εκεί εφτά χρόνια, είναι ο διαχειριστής (controller). Ζήτησα πληροφορίες αλλά δεν τις έλαβα. Με έχουν αποκλείσει από κάθε πληροφόρηση επί εβδομάδες τώρα από το Τμήμα Οικονομικών.
«Ε.Κ.»: Γιατί; Τι συμβαίνει;
Βουρβούλιας: Ρωτήστε τον π. Μπαρούντι, αυτός είναι ο θεσμικά υπεύθυνος για οποιεσδήποτε αναφορές που βγαίνουν προς τα έξω.
«Ε.Κ.»: Θα σχολιάζατε την απόλυση του κ. Τζέρι Δημητρίου;
Βουρβούλιας: Ο Τζέρι εργάσθηκε πολύ σκληρά επί 27 χρόνια στην Αρχιεπισκοπή. Πολλά πράγματα είχαν φορτωθεί στους ώμους του. Δεν ξέρω πολλά για τα εσωτερικά, ξέρω για τις συνεδριάσεις της Επιτροπής των Οικονομικών, τι έχουμε κάνει, πώς συνεδριάζαμε και πώς κάναμε τον επιμερισμό των συνεισφορών (allocations).
«Ε.Κ.»: Σας παρακαλώ πείτε μας.
Βουρβούλιας: Η Επιτροπή των Οικονομικών συνεδριάζει μία φορά τον χρόνο και αποφασίζει τις συνεισφορές των κοινοτήτων βασισμένη στις πληροφορίες που κάθε μία κοινότητα στέλνει στη Μητρόπολη και τις εγκρίνει η κάθε Μητρόπολη, δεν αποφασίζονται στο γραφείο της Αρχιεπισκοπής. Αυτή η διαδικασία γίνεται από μία μεικτή Επιτροπή τουλάχιστον από δύο άτομα από κάθε Μητρόπολη και στο τέλος της συνεδρίασης όλοι συμφωνούν. Ετσι γίνεται ο υπολογισμός της συνεισφοράς εκάστης κοινότητας κατά τα τελευταία 7 με 8 χρόνια.
«Ε.Κ.»: Εχετε κάποια ιδέα τι έγιναν εκείνα τα $15,0 εκατομμύρια του Αγίου Νικολάου που έλλειπαν; Ηταν unaccountable όπως ελέχθη στη συνεδρίαση;
Βουρβούλιας: Δεν ξέρω αν έλλειπαν, δεν έχω δει ποτέ τον αριθμό των $15,0 εκατομμυρίων. Πιστέψτε με εάν πάτε και ακούσετε τη συνεδρίαση κανείς δεν ξέρει. Οι άνθρωποι της Επιτροπής των Οικονομικών δεν ξέρουν. Εάν ρίξετε μία ματιά στις ελεγμένες επιστολές διαχείρισης δεν υπάρχει τίποτε που να λέει ότι υπάρχει απώλεια $15,0εκατομμυρίων.
«Ε.Κ.»: Ελέχθη στη συνεδρίαση της 26ης Σεπτεμβρίου παρουσία του Αρχιεπισκόπου Δημητρίου πως έλλειπαν -ήταν unaccountable- $15,0 εκατομμύρια.
Βουρβούλιας: Δεν έχουμε πρόσβαση σ’ αυτές στις συνεδριάσεις. Δεν μας έχει ζητηθεί ποτέ καμία βοήθεια για κανένα από αυτά τα προβλήματα και μπορείτε να τηλεφωνήστε σε οποιονδήποτε στην Επιτροπή των Οικονομικών. Μας έχουν αποκλείσει τελείως.
«Ε.Κ.»: Θα μεταβείτε στην επικείμενη συνεδρίαση του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου στη Νέα Υόρκη 10 με 21 Οκτωβρίου;
Βουρβούλιας: Θα είμαι εκεί διότι έχω να υποβάλλω ερωτήσεις όπως και άλλοι πολλοί. Η συνεδρίαση είναι την Πέμπτη στις 19 Οκτωβρίου, δεν ξέρω εάν θα την ονομάσουν συνεδρίαση της Επιτροπής των Οικονομικών όπως κάνουμε συνήθως, αλλά δεν μας έχει δοθεί δωμάτιο. Στα 12 από τα 14 χρόνια που είμαι στην Επιτροπή των Οικονομικών η Επιτροπή αυτή είναι μια κανονική επιτροπή της Αρχιεπισκοπής και ορίζει την δική της ημερήσια διάταξη της θεματολογίας της. Ποτέ, ούτε μία φορά δεν ρωτήσαμε τον Αρχιεπίσκοπο ή την Αρχιεπισκοπή για ημερομηνία συνεδρίασής μας.
Βλέπαμε αν θέλαμε τον Αρχιεπίσκοπο, αλλά συνεδριάζουμε 4 με 5 φορές το χρόνο σε διαφορετικά μέρη για να διευκολύνουμε όλους και δεν μέναμε σε ξενοδοχεία πολυτελείας αλλά απλώς μέναμε στο Hilton Garden ή στο Hawthorns σε πολύ φτηνά ξενοδοχεία. Τους λογαριασμούς των εξόδων για τις συνεδριάσεις τους υποβάλλαμε κανονικά και πληρωνόταν από την Αρχιεπισκοπή. Τους στέλνουμε στο Τμήμα των Οικονομικών, δεν γνωρίζω τη διαδικασία αλλά παίρναμε την επιταγή. Επρεπε οι λογαριασμοί να είναι τεκμηριωμένοι. Ρωτήθηκα μία ή δύο φορές για τους λογαριασμούς μου, αλλά αυτή ήταν η διαδικασία.
«Ε.Κ.»: Εσείς όμως ήσασταν εθελοντής, η θέση σας δεν ήταν έμμισθη και κανείς στο παρελθόν δεν πληρώθηκε για τα έξοδά του.
Βουρβούλιας: Πολλοί έχουν πληρωθεί τα έξοδά τους και έχω αποδείξεις γι’ αυτό.Πρέπει να ξέρετε ότι στις Επιχειρήσεις πληρώνονται τα έξοδα των ανθρώπων. Ταξιδεύουμε σ’ όλη τη χώρα κι έπρεπε να ξοδεύω πολλά από τα δικά μου χρήματα και κάποια στιγμή έφτασα στο σημείο και είπα πως δεν μπορώ να κάνω κάτι τέτοιο πλέον και έκανα αυτή τη διευθέτηση (arrangement) και γνωρίζετε την ιστορία (εννοεί το ενέκριναν οι αείμνηστοι Τζαχάρης και Δήμος).
«Ε.Κ.»: Πόσο γνώριζε ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος για τα οικονομικά της Αρχιεπισκοπής;
Βουρβούλιας: Πώς να απαντήσω σ’ αυτή την ερώτηση;
«Ε.Κ.»: Με όποιο τρόπο θέλετε.
Βουρβούλιας: Τον αγαπώ τον σεβασμιότατο. Είναι ένας θαυμάσιος άνθρωπος, ωστόσο από μερικά πράγματα που έχω ακούσει ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος ζήτησε ακόμα ένα εκατομμύριο δολάρια για το έτος 2017. Σηκωθήκαμε επάνω στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής μαζί με τον Τζέρι Δημητρίου και τον Γεώργιο Μάθιους και είπαμε είναι αδύνατο να πληρώσουμε αυτά τα χρήματα. Ο Αρχιεπίσκοπος είπε πως πρέπει να κάνουμε κάτι και μοιράσαμε το εκατομμύριο στα δύο το μισό για φέτος το 2017 και το άλλο μισό για του χρόνου το 2018. Είπα στον Τσαντίκο και τον Ψαρό δεν ξέρω πού θα βρούμε τα χρήματα. Οι κοινότητες δίνουν εντίμως τις συνεισφορές τους βασισμένες στα έξοδά τους, αλλά έχουμε χάσει δύο μεγάλους δωρητές και πρέπει να βρούμε καινούργια χρήματα, αυτό ακριβώς τους είπα.
«Ε.Κ.»: Αναφέρεστε στους αειμνήστους Μάικλ Τζαχάρη και Νικόλαο Μπούρα;
Βουρβούλιας; Ναι, τους χάσαμε, ήταν πολύ γενναιόδωροι, ήταν καλοί άνθρωποι.
«Ε.Κ.»: Τι γίνεται στο Σικάγο;
Βουρβούλιας: Η ιδιαίτερη επιθυμία μου να δω τον Επίσκοπο Μωκησού Δημήτριο να εκλεγεί Μητροπολίτης μας στο Σικάγο, αναδύεται από πολλά χρόνια που έχω συνεργασθεί μαζί του και γνωρίζω την κατάσταση στο Σικάγο. Ο Επίσκοπος Δημήτριος είναι καλός άνθρωπος.
«Ε.Κ.»: Πού πηγαίνουμε ως Εκκλησία με τον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο και την παρούσα διοίκησή της;
Βουρβούλιας: Αυτή είναι μία πολύ δύσκολη ερώτηση. Νομίζω πως πνευματικώς είναι ένας θαυμάσιος άνθρωπος, γνωρίζει τα θέματα της Ορθόδοξης Εκκλησίας, κανείς άλλος δεν έχει μεγαλύτερη άνεση λόγου από εκείνον. Νομίζω ότι ο Σεβασμιότατος δεν είναι Ιάκωβος, αλλά τον έχω δει πάρα πολλές φορές και είναι πολύ προσηνής και πολύ καλός κύριος. Ισως να μην έχει τις διοικητικές δυνατότητες που είχε ο Ιάκωβος, αλλά περικυκλώνεται από διαφορετικούς τύπους ανθρώπων και είναι λίγο δύσκολο να πω πού πηγαίνει η Εκκλησία μας.
«Ε.Κ.»: Νομίζετε πως είναι καιρός ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος να απέλθει εν ειρήνη;
Βουρβούλιας: Ελπίζω και προσεύχομαι πως δεν θα υποφέρει από αυτή την κατάσταση, είναι ένας εξαιρετικός άνθρωπος. Εάν, νομίζω, αν είναι ώρα να φύγει, δεν έχω την παραμικρή ιδέα. Εδώ δεν μπορούμε να αποκτήσουμε μητροπολίτη στο Σικάγο που ήταν μία από τις πιο καλά οργανωμένες και πιο υποστηρικτικές Μητροπόλεις υπό την ηγεσία του Ιακώβου και του Μωκησού Δημητρίου. Δεν νομίζω πως πρέπει να συνταξιοδοτείται κανείς εφόσον εξακολουθεί να είναι χρήσιμος. Νομίζω ότι μερικές φορές ο Σεβασμιώτατος βρίσκεται κάτω από πίεση από εκείνους που τον περικυκλώνουν και δεν λαμβάνει ολόκληρη την ιστορία. Δεν εξαρτάται από εμένα, είναι θέμα του Πατριάρχη. Εάν ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος γνωρίζει τι συμβαίνει εδώ στην Αμερική, νομίζω πως οφείλει να παρέμβει και να τακτοποιήσει το θέμα.
Πηγή:  ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου