Πρώτο θέμα μας

Πρώτο μας θέμα

H ιστοσελίδα μας paneliakos.com

σας εύχεται Υγεία, Πρόοδο και Ευτυχία

Happy 2019

Κυριακή, 15 Οκτωβρίου 2017

Πυρετός στο Μαξίμου ενόψει επίσκεψης Τσίπρα σε ΗΠΑ

Κυριακή, 15 Οκτωβρίου, 2017

Τι προσδοκά η κυβέρνηση από την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στον Λευκό οίκο
Πυρετός στο Μαξίμου ενόψει επίσκεψης Τσίπρα σε ΗΠΑ

Σε διάσκεψη του ΝΑΤΟ

Πυρετώδεις είναι οι προετοιμασίες στο Μέγαρο Μαξίμου ενόψει του ιδιαίτερα σημαντικού ταξιδιού του Πρωθυπουργού στις ΗΠΑ. Ο Αλέξης Τσίπρας ζει, καθ' υπερβολή το «αμερικάνικο όνειρο», καθώς τόσο ο ίδιος όσο και το στενό πρωθυπουργικό επιτελείο δίνουν μεγάλη βαρύτητα στην επικείμενη επίσκεψη και βεβαίως στην συνάντησή του την προσεχή Τρίτη με τον αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

Για τον Αλ. Τσίπρα αναμένεται να είναι η πρώτη φορά που περνά το κατώφλι του Λευκού Οίκου τα δυόμιση χρόνια της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και αυτή η επίσκεψη έρχεται να ενδυναμώσει περαιτέρω τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις και μάλιστα σε μια περίοδο που το τιμόνι της χώρας βρίσκεται στα χέρια ενός αριστερού πρωθυπουργού. Επίσης κρίνεται ως ιδιαίτερα σημαντικό ότι κατα τη διάρκεια της θητείας του έχει συναντήσει και συνομιλήσει με τον δημοκρατικό Μπαράκ Ομπάμα όταν ήταν πρόεδρος των ΗΠΑ και τώρα έρχεται η σειρά ενός Ρεπουμπλικανού, για τον οποίο δεν είχε και καλή γνώμη πριν ακόμα εκλεγεί στο ανώτατο αξίωμα.

Για την ελληνική κυβέρνηση, η οποία επιμένει κατά το δόγμα του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά, ότι ακολουθεί πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική (π.χ. καλές σχέσεις με ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα), ο βασικός στόχος είναι, εκτός από την προσέλκυση επενδυτών και η σφυρηλάτηση της ελληνοαμερικανικής συνεργασίας με αναγνώριση του σημαντικού ρόλου της χώρας σε περιφερειακό επίπεδο ως δύναμη ασφαλείας και σταθερότητας.

Σε μια εποχή που οι περιφερειακές ισορροπίες αλλάζουν σε συνδυασμό και με την αναδιάταξη δυνάμεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η ελληνική κυβέρνηση -αδιαφορώντας όπως και η αμερικανική πλευρά για ιδεολογικά προτάγματα, κοσμοθεωρία και αντιλήψεις- ευελπιστεί με τις συμφωνίες που θα συνάψει να αναβαθμιστεί περισσότερο και ο γεωστρατηγικός της ρόλος, ειδικά κατά την τρέχουσα περίοδο λόγω και της κρίσης στις σχέσεις Τουρκίας- ΗΠΑ.
Η επίσκεψη όμως δεν περιορίζεται στο Λευκό Οίκο και στη συνάντηση με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, αλλά και τον αντιπρόεδρο Μαικλ Πενς, καθώς δίνεται ιδιαίτερο βάρος στις επαφές που θα έχει ο Πρωθυπουργός στο Σικάγο. Εκεί αναμένεται εκτός από τον ελληνοαμερικανό Τζον Κάλαμος που εξαγόρασε την Εθνική Ασφαλιστική να συναντηθεί με αρκετούς οικονομικούς παράγοντες που είναι έν δυνάμει επενδυτές στην Ελλάδα, ενώ θεωρείται πιθανή η συνάντηση με μέλη του Κογκρέσου. Βέβαια στο πλαίσιο των επαφών θα τεθούν και θέματα αμυντικής συνεργασίας, όπως η βάση στη Σούδα, η χρήση της βάσης στο Καστέλλι, η αναβάθμιση των αεροσκαφών F-16, κα.
Στις ΗΠΑ μαζί με τον Πρωθυπουργό θα είναι αρκετοί υπουργοί, βεβαίως και το οικονομικό επιτελειο ( ενδιαφέρον έχει και ο μεγάλος αριθμός επιχειρηματιών και τραπεζιτών που θα βρεθούν στις ΗΠΑ για επαφές) καθώς θα υπάρξει και συνάντηση με την γενική διευθύντρια του Δ.Ν.Τ Κριστίν Λαγκάρντ.

Η ελληνική κυβέρνηση ευελπιστεί στη στήριξη -όπως πράττει πάντα- των ΗΠΑ στο Δ.Σ. του Δ.Ν.Τ για μια πιο ευέλικτη στάση, ειδικά ενόψει της τρίτης αξιολόγησης και της προσπάθειας εξόδου στις αγορές με φόντο την μετάβαση στη μετά μνημονιακή εποχή, αν και ρόλο κλειδί διαδραματίζει η γερμανική πλευρά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου