Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τρίτη 17 Οκτωβρίου 2017

ΜΕΓΑΛΟ ΠΑΖΑΡΙ ΣΤΟΝ ΛΕΥΚΟ ΟΙΚΟ

Μεγάλο παζάρι στον Λευκό Οίκο

Η βάση της Σούδας και η χρήση των βάσεων του Καστελλίου, του Αράξου και της Ανδραβίδας από τα αμερικανικά πολεμικά αεροσκάφη είναι ψηλά στα θέλω του Ντόναλντ Τραμπ, με την Αθήνα να συζητάει τα πάντα

Εντεκα μήνες μετά την υποδοχή του Μπαράκ Ομπάμα στο Μέγαρο Μαξίμου, έφτασε η στιγμή που ο Αλέξης Τσίπρας θα διαβεί το κατώφλι του Λευκού Οίκου και θα συναντήσει τον διάδοχο του Ομπάμα Ντόναλντ Τραμπ. Τούτο βέβαια δεν καθιστά λιγότερο σημαντική τη συνάντηση ούτε τη συγκυρία ο Πρωθυπουργός να συναντά αμερικανό πρόεδρο για δεύτερη φορά μέσα σε λίγους μήνες. Το κρίσιμο είναι το επίδικο της συνάντησης, δηλαδή η επιβεβαίωση των προσδοκιών της Αθήνας και το έδαφος που καλλιεργήθηκε στη χθεσινή πρώτη συζήτηση ανάμεσα στον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά και τον σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας του προέδρου Τραμπ Χέρμπερτ Ρέιμοντ ΜακΜάστερ (σ.σ.: εκείνοι που εξαρχής συνέβαλαν για το υψηλό ραντεβού στο Οβάλ Γραφείο).
Πρακτικά, η Αθήνα επιδιώκει την επιβεβαίωση διά χειλέων Τραμπ στις κοινές δηλώσεις που θα γίνουν μετά τη συνάντηση στον Κήπο των Ρόδων ότι αποτελεί αξιόπιστο συνομιλητή και σταθερό σύμμαχο των ΗΠΑ στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Μεσογείου, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τις γεωστρατηγικές και διπλωματικές εξελίξεις. Ελληνοτουρκικά, Σκοπιανό και βέβαια Κυπριακό βρίσκονται έτσι στην κορυφή της ατζέντας, ενώ διόλου αδιάφορη θεωρείται η συζήτηση για την ενεργειακή συνεργασία Ελλάδας - ΗΠΑ αφενός στο σκέλος της έρευνας υδρογοναθράκων στον ελλαδικό χώρο και στο τρίγωνο Κύπρου - Ισραήλ - Αιγύπτου, αφετέρου στο σκέλος της λεγόμενης «διπλωματίας των αγωγών» (TAP, EastMed, IGB).
Ηδη, κατά τη χθεσινή ομιλία του στο Chicago Council of Global Affairs ο Τσίπρας περιέγραψε τον καμβά της συζήτησης με τον αμερικανό πρόεδρο. Τόνισε συγκεκριμένα πως η Ελλάδα αποτελεί πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή της ΝΑ Μεσογείου «εφόσον οι βασικές ανησυχίες ασφάλειας στο Αιγαίο και την ευρύτερη περιοχή αντμετωπιστούν», δείχνοντας έτσι προς την πλευρά της Τουρκίας, η οποία την προκειμένη στιγμή βρίσκεται σε δυσμένεια εκ μέρους των ΗΠΑ.
  
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΧΡΕΟΣ. Εξαιρετικής σημασίας θεωρούνται για την Αθήνα και οι θετικές δηλώσεις για τις επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας και συγκεκριμένα την προοπτική προσέλκυσης επενδύσεων. Στο πρόσφατο παρελθόν, άλλωστε, ο Τραμπ φέρεται να εξέφρασε το θαυμασμό του για τις αντοχές των Ελλήνων στα χρόνια της κρίσης, συνεπώς μια ανάλογη δήλωση θα γίνει δεκτή με ικανοποίηση από την κυβέρνηση. Πολλώ δε μάλλον εάν συνοδεύεται από παραινέσεις προς το ΔΝΤ και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς να προχωρήσουν στη διευθέτηση του ελληνικού χρέους και να συμβάλουν στην πορεία εξόδου από τα Μνημόνια όπως επιτάσσει το εσωτερικής κατανάλωσης αφήγημα Τσίπρα.
Στην πολιτική και τη διπλωματία υπάρχει το δούναι και λαβείν. Ετσι, και η αμερικανική πλευρά πρόκειται να ζητήσει μικρότερα ή μεγαλύτερα ανταλλάγματα για τη στήριξή της. Οι σχετικές πληροφορίες επιβεβαιώνουν ότι ψηλά στην ατζέντα θα βρεθεί το αίτημα της Ουάσιγκτον για διεύρυνση της στρατιωτικής συνεργασίας στο πλαίσιο της συμμετοχής των δύο χωρών στο ΝΑΤΟ. Τούτο δεν μεταφράζεται μόνο στην παράταση της χρήσης της βάσης της Σούδας - η οποία θεωρείται δεδομένη - αλλά και στην παροχή επιπλέον διευκολύνσεων προς την αμερικανική πλευρά. Όπως, για παράδειγμα, η χρήση της βάσης του Καστελλίου ή των αεροπορικών βάσεων του Αράξου και της Ανδραβίδας, ιδιαίτερα από τη στιγμή που ο πάγος στις σχέσεις των ΗΠΑ με την Τουρκία βγάζει έξω από το χάρτη το Ιντσιρλίκ.
Και η Ελλάδα, όμως, φαίνεται να συμφωνεί στην ανάγκη ανανέωσης του αμυντικού της εξοπλισμού. Οι προπαρασκευαστικές συζητήσεις για την ανανέωση του στόλου των F-16 έχουν ήδη γίνει, ενώ δεν αποκλείεται η τελική συμφωνία, εφόσον ευοδωθεί, να περιλαμβάνει και άλλους εξοπλισμούς.
Το πρώτο σημαντικό ραντεβού Τσίπρα στην Ουάσιγκτον είχε προγραμματισθεί να ξεκινήσει μετά τα μεσάνυχτα (ώρα Ελλάδας) με την Κριστίν Λαγκάρντ στην έδρα του ΔΝΤ και στην πράξη αποτελεί τη συνέχεια του σαββατιάτικου ραντεβού της επικεφαλής του Ταμείου με Τσακαλώτο - Χουλιαράκη. Αν και η ελληνική πλευρά δεν έχει πάρει ακόμη τις καθαρές απαντήσεις που προσδοκούσε για το μέλλον του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα - οπότε λογίζεται ότι παραμένει μέχρι νεωτέρας, με το λεγόμενο stand by arrangement - ασφαλώς θα άκουγε με ικανοποίηση τη Λαγκάρντ να συμπλέει με την ελληνική επιδίωξη για έγκαιρη ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης. Σε κάθε περίπτωση, η επικεφαλής του ΔΝΤ τονίζει την ανάγκη προώθησης των μεταρρυθμίσεων στα εργασιακά και την επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων, επιζητώντας σχετικές διαβεβαιώσεις από την ελληνική πλευρά  η οποία, με τη σειρά της, ζητεί από το ΔΝΤ να μη θέσει αίτημα νέας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.
  
ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ. Στις συναντήσεις του με επιχειρηματίες στο Σικάγο ο Πρωθυπουργός επιχείρησε να περάσει μια εικόνα καμπής στην ελληνική οικονομία, ενώ εντύπωση προκάλεσε η αναφορά του στην πολιτική σταθερότητα, την οποία επανέλαβε πολλάκις. Ετσι, το προφίλ του ελάχιστα θύμιζε τον Τσίπρα των προηγούμενων επισκέψεων στις ΗΠΑ και εστίασε κυρίως σε μια εικόνα εντελώς διαφορετική από αυτή της καθημερινότητας των Ελλήνων: μείωση ανεργίας, έκρηξη επενδύσεων και εξαγωγών κ.τ.λ. Παράλληλα, έκανε λόγο για συνεργασία με αμερικανικές επιχειρήσεις στον τουρισμό, το real estate, την ενέργεια, τις υποδομές, τις νέες τεχνολογίες και τον αγροτικό τομέα.
Μπορεί πάντως για την Ελλάδα η επίσκεψη Τσίπρα στον Λευκό Οίκο να αποτελεί γεγονός μείζονος σημασίας, όμως στην Ουάσιγκτον το κλίμα είναι διαφορετικό. Στην ατζέντα του αμερικανού προέδρου και στα χθεσινά δελτία ειδήσεων και πρωτοσέλιδα φιγουράριζε το κρίσιμο τετ α τετ Τραμπ - ΜακΚόνελ ύστερα από την κρίση στις σχέσεις των δύο ανδρών. Ο Μιτς ΜακΚόνελ, Ρεπουμπλικανός πρόεδρος της Γερουσίας, εναντιώθηκε σε πολλά από τα σχέδια του προέδρου, με αποτέλεσμα εκείνος να τον κατηγορήσει για κωλυσιεργία και να κινδυνεύει με απώλεια ελέγχου του νομοθετικού σώματος - εξού το κρίσιμο της χθεσινής τους συνάντησης.
Αμέσως μετά τη συνάντηση με την Κριστίν Λαγκάρντ, ο Πρωθυπουργός είχε προγραμματισθεί να παρακαθήσει σε δείπνο που διοργάνωσαν προς τιμήν του η ΑΧΕΠΑ και το Ελληνοαμερικανικό Ινστιτούτο (ΑΗΙ). Σήμερα, μετά το ραντεβού με τον αμερικανό πρόεδρο θα έχει επαφές στο Blair House, όπου διαμένει, με επιχειρηματίες και γερουσιαστές. Το πρόγραμμα ολοκληρώνεται αύριο με τη συνάντησή του με τον αμερικανό αντιπρόεδρο Μάικ Πενς και την ομιλία του στο Brookings Institution πριν αναχωρήσει απευθείας για τις Βρυξέλλες και τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.
Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου