Πρώτο θέμα μας

Πρώτο μας θέμα

Παρασκευή, 6 Οκτωβρίου 2017

Ο υφυπουργός Εξωτερικών στη Βουλή για ελληνική μειονότητα Αλβανίας


Παρασκευή, 6 Οκρωβρίου, 2017

ΑΘΗΝΑ. «Δίνουμε ιδιαίτερη βαρύτητα στον σεβασμό και στην κατοχύρωση, στην πράξη, όλων των δικαιωμάτων της γηγενούς ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία», υπογράμμισε ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννης Αμανατίδης στη Βουλή.
Ο Υφυπουργός Εξωτερικών είχε κληθεί να απαντήσει σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή των ΑΝΕΛ, Δημήτρη Καμμένου, σχετικά με τα βιβλία της Ιστορίας και της Γεωγραφίας που διδάσκονται στην Αλβανία και έστειλε μήνυμα στη γείτονα να εγκαταλείψει εθνικιστικές και αναχρονιστικές αντιλήψεις.
«Εχουμε πολύ σοβαρό ζήτημα. Στην αρχή της σχολικής χρονιάς, στα βιβλία της 9ης και 12ης τάξης στο σχολείο στην Αλβανία, συνεχίζουν να περιλαμβάνουν κεφάλαιο ‘Αλβανικές περιοχές της Ελλάδος’. Σε αυτό το βιβλίο παρουσιάζονται ως περιοχές της Τσαμουριάς, από το διαμοίρασμα της Β. Ηπείρου, περιοχές όπως η Κόνιτσα, η Καστοριά, ολόκληρη η Ηπειρος, η Πρέβεζα, η Αρτα, η Ηγουμενίτσα. Παρά τις αλλεπάλληλες διακρατικές συμφωνίες βλέπουμε ότι οι Αλβανοί επιμένουν και ενώ εμείς, ως δείγμα καλής θελήσεως έχουμε αφαιρέσει από τα σχολικά βιβλία κάθε αναφορά στον Ελληνισμό της Β. Ηπείρου. Πρόκειται για μια πολύ σοβαρή πρόκληση», είπε ο Δ. Καμμένος.
«Τους έχουμε καταστήσει με σαφή και επιτακτικό τρόπο ότι το εν λόγω περιεχόμενο είναι απαράδεκτο και θα πρέπει να αφαιρεθεί το συντομότερο δυνατό», είπε ο Γιάννης Αμανατίδης.
Ταυτόχρονα, όμως, υπογράμμισε πως «η μεγαλύτερη πίεση που έχει ασκηθεί στην Αλβανία, είναι αυτή που έχει αποτυπωθεί στις πέντε καίριες προτεραιότητες που έθεσε το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ. (Μεταρρύθμιση δικαστικού συστήματος, μεταρρύθμιση δημόσιας διοίκησης, καταπολέμηση της διαφθοράς, καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος, ενίσχυση της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που περιλαμβάνει και την πολιτική των μη διακρίσεων)».
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου