Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τετάρτη 4 Οκτωβρίου 2017

Επίθεση στο Λας Βέγκας: Οι μαρτυρίες, τα θύματα και το δύσκολο έργο των γιατρών



Τουλάχιστον 59 είναι τα άτομα που δεν κατάφεραν να γυρίσουν ποτέ σπίτι τους μετά τη συναυλία στο Λας Βέγκας το βράδυ της Κυριακής, καθώς έπεσαν νεκροί από τα πυρά του «ψυχοπαθούς» δράστη, Στήβεν Πάντοκ, ο οποίος πυροβολούσε ανεμπόδιστος για δέκα λεπτά διαπράττοντας την πιο αιματηρή ένοπλη επίθεση στην Αμερική από το 1991.ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Ανάμεσα στα θύματα βρίσκονταν δάσκαλοι, καθηγητές, γονείς, αδέλφια, παιδιά, γείτονες και φίλοι. Οικογένειες και φίλοι περίμεναν ένα καθησυχαστικό μήνυμα από τους δικούς για να μάθουν πως είναι καλά, το οποίο δεν έφτασε ποτέ, ενώ την ίδια στιγμή λάμβαναν άσχημες ειδήσεις από τα νοσοκομεία και τις τοπικές αρχές. Μερικά 24ωρα μετά ήρθαν στο φως λεπτομέρειες για την επίθεση, καθώς και τα ονόματα των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους.
Σύμφωνα με τον χειρουργό, Jay Coates, στο νοσοκομείο στο οποίο εργάζεται επικράτησε πανικός, καθώς οι τραυματίες μεταφέρονταν ακατάπαυστα είτε με ασθενοφόρα είτε με αυτοκίνητα. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά, «Δεν είχα ιδέα ποιον χειρουργούσα. Κατέφθαναν τόσο γρήγορα. Προσπαθούσαμε να αποτρέψουμε το θάνατο», ενώ συνέχισε, «Όλα τα κρεβάτια ήταν γεμάτα. Υπήρχαν άνθρωποι στους διαδρόμους, έξω και συνέχιζαν να έρχονται κι άλλοι». Σημείωσε, ακόμη, ότι αυτό που έκανε αυτή την επίθεση διαφορετική δεν ήταν ο μεγάλος αριθμός των θυμάτων, αλλά οι φρικιαστικές πληγές στα σώματα που έπρεπε να χειρουργήσει. «Ήταν ξεκάθαρο από τον μόλις πρώτο ασθενή που χειρούργησα, ότι επρόκειτο για όπλο υψηλής ισχύος», είπε. «Δεν ήταν ένα απλό όπλο. Αντίθετα προκαλούσε σοβαρές ζημιές στα σώματα, τη στιγμή που τα έβρισκε η σφαίρα».
Αναφερόμενος στα άτομα που χάθηκαν, ο Coates είπε: «πιστεύω ότι αν ήταν οι μόνοι ασθενείς που θα διέσχιζαν την πόρτα του νοσοκομείου, θα μπορούσαμε να τους είχαμε σώσει».
Ιστορίες ηρωισμού και συμπόνιας: οι μάρτυρες, τα θύματα και οι τραυματίες
Σύμφωνα με μαρτυρίες επικρατούσε χάος, με τους ανθρώπους να τρέχουν για να σώσουν τη ζωή τους και τη ζωή των αγαπημένων τους που είχαν τραυματιστεί. Αγνωστοι μετέφεραν με τα αμάξια τους τραυματίες στο νοσοκομείο, υγιείς κουβαλούσαν στα χέρια τους τραυματισμένους, ενώ χάος επικρατούσε στο χώρο.
H 16χρονη Marie Langer ήταν από αυτούς που έφτασαν πρώτοι στη συναυλία, ώστε να είναι στη μπροστινή σειρά κοντά στη σκηνή. Επομένως, εκείνη και οι φίλοι της ήταν ανάμεσα στα άτομα που κατάφεραν να βγουν από το χώρο τελευταίοι. Το μόνο που άκουγε ήταν πυροβολισμοί και ανθρώπους να ουρλιάζουν, όση ώρα έτρεχε για να σωθεί. Τελικά αναγκάστηκε να σκαρφαλώσει σε έναν φράχτη με μεταλλικές άκρες, ο οποίος βρισκόταν εκεί για να αποτρέψει τους ανθρώπους από το να τον περάσουν.
Η 22χρονη Karessa Royce, φοιτήτρια στο Πανεπιστήμιο της Νεβάδα, δέχθηκε πυρά στον ώμο και μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο στο νοσοκομείο μετά από βοήθεια της φίλης της. Η Royce νοσηλεύεται σε μονάδα εντατικής θεραπείας καθότι υποβλήθηκε σε εγχείρηση για βλάβη στον πνεύμονα, που προκλήθηκε πιθανώς μετά από τραύμα στην περιοχή του θώρακα. Δεν είχε μαζί της ταυτότητα και γι' αυτό άργησε να εντοπιστεί από τους δικούς της. Σύμφωνα με εκπρόσωπο της οικογένειας της νεαρής φοιτήτριας, η Royce χρωστάει τη ζωή της στη φίλη της. Η ίδια δεν μπορεί να μιλήσει, ωστόσο, η φίλη της είπε στην οικογένεια της Royce τι ακριβώς συνέβη και είναι στο πλευρό της από την ώρα της εισαγωγής της στο νοσοκομείο. Η ιστορία του «καλόκαρδου» νοσοκόμου που έχασε τη ζωή του στην αιματηρή επίθεση του Λας Βέγκας έγινε αμέσως γνωστή στα μέσα ενημέρωσης.
Ο Sonny Melton έσωσε τη ζωή της γυναίκας του, όπως η ίδια δήλωσε, και έχασε τη δική του. «Ηταν ο πιο καλόκαρδος άνθρωπος που έχω γνωρίσει», είπε η ίδια. «Του χρωστάω τη ζωή μου». Η Denise, 32 ετών και μητέρα δύο παιδιών από τη Δυτική Βιρτζίνια, άφησε την τελευταία της πνοή στα χέρια του άνδρα της, Τοny. «Εχασα τη γυναίκα μου, μητέρα των δύο παιδιών μου, η οποία θα γινόταν σύντομα και γιαγιά στους πυροβολισμούς στο Λας Βέγκας. Η Denise πέθανε στα χέρια μου», έγραψε ο σύζυγός της στο Facebook.
Μόλις έκλεισε το τηλέφωνο με την γυναίκα του πυροβολήθηκε τρεις συνεχόμενες φορές από τον «ψυχοπαθή» δράστη αλλά σώθηκε. Πρόκειται για τον 52χρονο Robert, πατέρα τριών παιδιών από την Αλάσκα. Σύμφωνα με ένα φίλο του, ο Robert βρίσκεται στην ανάρρωση και η ζωή του δεν κινδυνεύει παρά το γεγονός ότι δέχθηκε επαναλαμβανόμενα πυρά, ενώ πρόσθεσε ότι ο φίλος ήταν πάντα δυνατός. «Εχει περάσει πολλά. Θα το ξεπεράσει και αυτό και θα έχει ακόμη μια ιστορία να αφηγηθεί», πρόσθεσε. «Στους θανάσιμους πυροβολισμούς στο Λας Βέγκας χάσαμε ενα από τα μέλη του προσωπικού μας, την αξιαγάπητη φίλη, μέντορα και στήριγμα στους μαθητές της», ανακοίνωσε το σχολείο στο Νέο Μεξικό που εργαζόταν ως γραμματέας η 48χρονη Lisa. Από το μακελειό σώθηκαν ο άντρας της, τα παιδιά και τα εγγόνια της.
Η Susan, 53 ετών, ήταν πάντα χαμογελαστή, εκπληκτική με τα παιδιά και το προσωπικό του δημόσιου σχολείου στο οποίο εργαζόταν. «Αν ένα παιδί αρρώσταινε, εκείνη ενημέρωνε τους γονείς και ήταν πάντα χαμογελαστή. Τα θερμά μας συλλυπητήριά στην οικογένεια της».
Δώδεκα ώρες μετά το μακελειό και στο χώρο διοργάνωσης του φεστιβάλ μπορούσε κανείς να διακρίνει ακόμη μια σκηνή χάους, εγκαταλειμμένες τσάντες και σορούς θυμάτων καλυμμένους με λευκά σεντόνια.
Η επίθεση αυτή εξελίχθηκε στην πιο αιματηρή επίθεση στην ιστορία της σύγχρονης Αμερικής, με 59 νεκρούς και 527 τραυματίες, μετά το χτύπημα του ισλαμικού κράτους σε νυχτερινό μαγαζί στο Ορλάντο της Φλόριντα, που οδήγησε στο θάνατο 49 ανθρώπων τον Ιούνιο του 2016.
Υπό έρευνα οι σχέσεις του δράστη με το ΙΚ
Το προφίλ του Στίβεν Πάντοκ απέχει πολύ από αυτό των συνηθισμένων νεοσύλλεκτων της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, η οποία διαβεβαίωσε πως ο αμερικανός συνταξιούχος ήταν «στρατιώτης» της που είχε προσηλυτιστεί στο ισλάμ πριν από «μερικούς μήνες». Ωστόσο, η ανάληψη της ευθύνης αντιμετωπίζεται με σκεπτικισμό από τις αμερικανικές αρχές. Το FBI ανακοίνωσε ότι δεν έχει εξακριβωθεί «καμιά σχέση σε αυτό το στάδιο με κάποια διεθνή τρομοκρατική οργάνωση». Η CIA επίσης προέτρεψε να μην εξαχθούν «βιαστικά συμπεράσματα» και παρέπεμψε στο ότι η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη.
Υπενθυμίζεται ότι στο σπίτι του Πάντοκ, στην πόλη Μεσκίτ, 120 χιλιόμετρα από το Λας Βέγκας, οι αστυνομικοί ανακάλυψαν «πάνω από 18 ακόμη πυροβόλα όπλα, εκρηκτικά και πολλές χιλιάδες σφαίρες, καθώς και υπολογιστές και ηλεκτρονικές συσκευές που εξετάζουμε αυτή τη στιγμή», πρόσθεσε ο σερίφης.
Φωτογραφία με τα όπλα του δράστη που βρέθηκαν στην οικία του (Πηγή: Boston 25 News, BBC).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου