Πρώτο θέμα μας

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Τρίτη, 10 Οκτωβρίου 2017

Τι κρύβει η σύγκρουση Μητσοτάκη - Ντάισελμπλουμ

Άρα: Ο Κυριάκος πρέπει "να φάει καρβέλια" ακόμα

Ο αρχηγός της ΝΔ δεν έκρυψε την ενόχλησή του για τα εγκώμια του ολλανδού πολιτικού προς τον Αλ. Τσίπρα
Τι κρύβει η σύγκρουση Μητσοτάκη - Ντάισελμπλουμ
Παρά τα χαμόγελα η συνάντηση Μητσοτάκη - Ντάισελμπλουμ δεν ήταν ανέφελη καθώς ο ολλανδός πολιτικός είπε στον πρόεδρο της ΝΔ ότι δεν χρειάζονται εκλογές προκαλώντας την αντίδρασή του

Τις προηγούμενες ημέρες συνέβησαν γεγονότα τα οποία ενδεχομένως να περιέχουν κρυπτογραφημένα μηνύματα για τις μελλοντικές εξελίξεις. Το πρώτο ήταν η επίσκεψη στην Αθήνα του επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ και το μήνυμα που μετέφερε για αποφυγή πρόωρων εκλογών ως το 2019 ώστε να μην κινδυνεύσει η πολιτική σταθερότητα. Το δεύτερο συνέβη την περασμένη Δευτέρα στη συζήτηση που διοργάνωσε το Harvard Business School of Greece με ομιλητές τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τον πρεσβευτή της Γερμανίας Γενς Πλέτνερ, τον διευθυντή του Κέντρου Ευρωπαϊκών Πολιτικών Σπουδών Ντάνιελ Γκρος και τον πρώην εκτελεστικό διευθυντή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Λορέντσο Μπίνι Σμάγκι. Εκεί ο κ. Γκρος χαρακτήρισε «ηρωικό κατόρθωμα της κυβέρνησης» την εξασφάλιση πρωτογενών πλεονασμάτων «με αυτή την οικονομία»«Η Ελλάδα», πρόσθεσε, «δεν έχει πρόβλημα πρωτογενών πλεονασμάτων, το ζήτημα είναι πώς θα ανακάμψει η οικονομία της».

«Ισως είναι ηρωική, αλλά είναι λάθος»
Ο κ. Μητσοτάκης αντέδρασε. Με φανερό εκνευρισμό διέκοψε τον κ. Γκρος και του είπε ότι «η προσπάθεια της κυβέρνησης ίσως να είναι ηρωική αλλά είναι λάθος». Και εξήγησε ότι πέτυχε τα πλεονάσματα με αύξηση της φορολογίας και των εισφορών, με συντριβή της μεσαίας τάξης αφότου η χώρα έχασε το 25% του ΑΕΠ και ο ρυθμός των επενδύσεων έπεσε από το 25% στο 10%. «Η κυβέρνηση ξεπέρασε το όριο. Οσο ανεβάζει τους φόρους τόσο μειώνονται τα έσοδα» πρόσθεσε και διερωτήθηκε «μήπως θυσιάζουμε πολλά για τα πρωτογενή πλεονάσματα επειδή οι εταίροι πιστεύουν ότι πρέπει να μας βάλουν στενό κορσέ ώστε να μην αρχίσουμε να ξοδεύουμε ξανά». «Απαιτείται μια νέα κυβέρνηση ικανή να υλοποιήσει μια μεταρρυθμιστική ατζέντα. Μόνο έτσι θα προσελκύσουμε περισσότερους επενδυτές και θα ανακτήσουμε τη χαμένη μας αξιοπιστία» τόνισε.

Ο κ. Σμάγκι, σε αντίθεση με τον κ. Γκρος, παρατήρησε ότι «η στρατηγική του κ. Μητσοτάκη έχει βάση» και μπορεί να συζητηθεί με τους εταίρους, αλλά επισήμανε ότι «οι μεταρρυθμίσεις χρειάζεται να γίνονται στην αρχή της θητείας μιας κυβέρνησης»«Είναι παράδοξο»συμπλήρωσε διατυπώνοντας μια διακριτική αιχμή κατά της κυβέρνησης «να λες ότι αυξάνεις τους φόρους προκειμένου να κάνεις μεταρρυθμίσεις».
Το ζήτημα που αναδείχθηκε από αυτή τη συζήτηση δεν είναι η διαφορά στις απόψεις δύο οικονομολόγων που ασκούν επιρροή στο οικονομικό γίγνεσθαι της Ευρώπης. Είναι ότι ο πρόεδρος της ΝΔ έχει απορροφηθεί από την προσπάθεια να εξοικειώσει την ελληνική κοινή γνώμη με το σχέδιο που προτείνει και έχει αμελήσει να χτίσει ισχυρές συμμαχίες στο εξωτερικό παρότι υπάρχουν σημαίνοντα πρόσωπα τα οποία φαίνεται ότι συμμερίζονται τις απόψεις του.

Η σύγκρουση για τις εκλογές

Η παρέμβαση Ντάισελμπλουμ είναι άλλης τάξεως ζήτημα. Ο κ. Μητσοτάκης την αντιμετώπισε ως παρέμβαση στα εσωτερικά της χώρας - ο ολλανδός πολιτικός δεν έχει το χάρισμα της διπλωματίας, όπως έδειξε πολλές φορές στο παρελθόν, και ίσως αυτά που είπε να μην ήταν μόνο η δική του άποψη. Ισως οι φράσεις «θαυμάζω τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος απέδειξε ότι είναι ένας επιτυχημένος πολιτικός, ικανός να καθοδηγήσει τη χώρα του στον δρόμο της σταθερότητας. Αυτό είναι κρίσιμο. Δεν χρειάζεται να συμφωνώ με κάθε του πολιτική πρωτοβουλία και άποψη», που είπε στη συνέντευξη στην «Καθημερινή», να απηχούν το κλίμα που υπάρχει στον σκληρό πυρήνα των θεσμών για την Ελλάδα.

Εφόσον οι ευρωπαίοι ηγέτες είναι ικανοποιημένοι από τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης στα μεγάλα θέματα που τους απασχολούν - Μεταναστευτικό, τρομοκρατία, επιβολή κυρώσεων, συμμετοχή σε επιχειρήσεις ή παροχή διευκολύνσεων, κ.ά. - συν την εφαρμογή του Μνημονίου χωρίς παρεκκλίσεις και κοινωνική αναταραχή, δεν τους ενδιαφέρει το όνομα του Πρωθυπουργού. Υπό αυτή την οπτική ήταν αναμενόμενο να αποκηρύξει ο κ. Ντάισελμπλουμ τις πρόωρες εκλογές επισείοντας τον κίνδυνο της αστάθειας αλλά και το εθνικό συμφέρον της Ελλάδας.           
«Το Σύνταγμα» απάντησε ο πρόεδρος της ΝΔ «ορίζει ότι οι εκλογές γίνονται όταν χαθεί η κυβερνητική πλειοψηφία ή όταν ο Πρωθυπουργός αποφασίσει να προκηρύξει πρόωρες εκλογές. Δεν είναι δουλειά κανενός να καθορίσει πότε είναι η κατάλληλη ώρα για εκλογές στην Ελλάδα. Είναι μια εσωτερική υπόθεση που αφορά τη χώρα». Οι εκλογές, πρόσθεσε, δεν αποτελούν λόγο αστάθειας αλλά είναι ένας τρόπος να αποκτήσει η χώρα μια κυβέρνηση «ικανή να της προσφέρει ένα επίπεδο ανάπτυξης που θα ικανοποιήσει τους πολίτες».
Η ενόχληση του κ. Μητσοτάκη δεν είχε μόνο πολιτικές αιτίες. Με τον επικεφαλής του Eurogroup συναντήθηκε προ δεκαπενθημέρου κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Αθήνα. Στη συζήτηση που έγινε, ο πρόεδρος της ΝΔ, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, του μίλησε αναλυτικά και πολύ καθαρά για το σχέδιο που εξήγγειλε στη ΔΕΘ και για την άποψή του ότι η Ελλάδα χρειάζεται μια άλλη μεταρρυθμιστική κυβέρνηση προκειμένου να βγει οριστικά από το τέλμα. Ο κ. Ντάισελμπλουμ άρχισε να λέει ότι δεν χρειάζονται εκλογές και τότε ο κ. Μητσοτάκης τού ξεκαθάρισε σε έντονο ύφος ότι «αν ζητάω εκλογές, είναι δική μου δουλειά. Δεν σε αφορά. Δεν έχει κανένας να φοβηθεί τίποτα από τις εκλογές», εξηγώντας ότι η ΝΔ δεν είναι ΣΥΡΙΖΑ για να θέσει σε κίνδυνο τα κεκτημένα της χώρας.
Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου