Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Δευτέρα 2 Οκτωβρίου 2017

ΝΕΑ - ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ, Δευτέρα, 2 Οκτωβρίου, 2017

  • Μολονότι τις τελευταίες ημέρες στο εσωτερικό της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπάρχουν συζητήσεις και αντιπαραθέσεις για το νομοσχέδιο της ταυτότητας φύλου αυτό που απασχολεί περισσότερο τον Κυριάκο Μητσοτάκη είναι η...νέα ταυτότητα που επιθυμεί να προσδώσει στη ΝΔ.
  • Στην ηλεκτρονική διακίνηση εγγράφων με χρήση ηλεκτρονικής υπογραφής, στο πλαίσιο περαιτέρω εκσυγχρονισμού των λειτουργιών της, προχωρά τη Δευτέρα, η Βουλή των Ελλήνων. Απόρροια αυτής της καινοτομίας, όπως σημειώνεται σε ανακοίνωση, είναι η κατάργηση της φυσικής διακίνησης των εγγράφων με ό,τι αυτό συνεπάγεται στην εξοικονόμηση πόρων (χρήση χαρτιού, μετακινήσεις προσωπικού, διαχείριση εργασιακού χρόνου κ.λπ.).
  • Βαθιά επικριτικός με την Ευρώπη μετά την εποχή του Μάαστριχτ, αλλά και με όσους διαπραγματεύτηκαν αρχικά με τους ευρωπαίους εταίρους τα θέματα της ελληνικής κρίσης, εμφανίστηκε ο συγγραφέας Βασίλης Βασιλικός από την Κοζάνη. Απευθύνοντας το χαιρετισμό του στους πολίτες της Κοζάνης, που είχαν γεμίσει ασφυκτικά την αίθουσα συνεδριάσεων του περιφερειακού συμβουλίου για τις εργασίες του 2ου Συμποσίου Λογοτεχνίας που διοργάνωσε το λογοτεχνικό περιοδικό «Παρέμβαση», ο Βασίλης Βασιλικός καταφέρθηκε κατά όσων είχαν την ευθύνη της υπογραφής του πρώτου μνημονίου.
  • Σφοδρή επίθεση μετά τις νέες αποκαλύψεις εις βάρος του υπουργού Αμυνας εξαπέλυσε η ΝΔ. «Ο κ. Καμμένος που εξαπάτησε τους Έλληνες και τους βουλευτές, συνεχίζει να σιωπά» τονίζει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
  • Για ανασκαφή μεγάλης ιστορικής σημασίας, μια «από τις μεγαλύτερες των τελευταίων χρόνων», η οποία θα συμβάλει καλύτερα στην κατανόηση της ιστορίας των αρχαίου μακεδονικού βασιλείου και «θα μας δώσει ακόμη περισσότερα τεκμήρια για την ήδη απολύτως τεκμηριωμένη ελληνικότητα της Μακεδονίας» έκανε  λόγο, σε δηλώσεις του, αμέσως μετά την επίσκεψη και την ξενάγησή του στην ανασκαφή του τύμβου «Καστά» της Αμφίπολης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος.

Κόσμος

  • Ο πρόεδρος της Καταλονίας διατράνωσε την Κυριακή ότι οι πολίτες της περιοχής κέρδισαν «το δικαίωμα να αποκτήσουν ένα κράτος ανεξάρτητο» από την Ισπανία, μετά τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος για την αυτοδιάθεση παρά την απαγόρευσή του από τη Μαδρίτη, το οποίο σημαδεύτηκε από βίαια επεισόδια και στο οποίο, όπως ανακοίνωσε η κυβέρνησή του, επικράτησε με συντριπτικό ποσοστό το «ναι».
  • Οι νέες ακυρώσεις θα επηρεάσουν 400.000 επιβάτες της Ryanair – άλλοι τόσοι έμειναν «στον αέρα» από το πρώτο κύμα ακυρώσεων. Θα αποσυρθούν από την κυκλοφορία 25 από τα συνολικά 400 αεροσκάφη που αριθμεί ο στόλος της Ryanair και θα ανασταλούν ημερησίως περισσότερα από 30 δρομολόγια τον εφετινό χειμώνα.
  • Τουλάχιστον 3.000 άνθρωποι, εκ των οποίων σχεδόν το ένα τρίτο ήταν άμαχοι, σκοτώθηκαν το Σεπτέμβριο στον πόλεμο που εξακολουθεί να μαίνεται στη Συρία, κάτι που σημαίνει ότι το μήνα αυτόν καταγράφηκε ο βαρύτερος απολογισμός του 2017, κυρίως εξαιτίας των επιχειρήσεων για την ανακατάληψη των εδαφών υπό την κατοχή της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ), γνωστοποίησε Μη Κυβερνητική Οργάνωση.
  • Η καταλανική κυβέρνηση ανακοίνωσε τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας ότι υπέρ του «ναι» τάχθηκε το 90% όσων συμμετείχαν στο δημοψήφισμα της Κυριακής για την ανεξαρτησία της περιφέρειας, το οποίο η Μαδρίτη επιχείρησε να ματαιώσει δια της βίας, τραυματίζοντας τουλάχιστον 844 πολίτες. Σφοδρά πυρά εξαπολύονται και κατά του Ραχόι με πολλούς να ζητούν την παραίτησή του, τη στιγμή που σοκαριστικά βίντεο καταγράφουν άσκηση ωμής βίας κατά ψηφοφόρων.
  • Η καταλανική κυβέρνηση ανακοίνωσε τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας ότι υπέρ του «ναι» τάχθηκε το 90% όσων συμμετείχαν στο δημοψήφισμα της Κυριακής για την ανεξαρτησία της περιφέρειας, το οποίο η Μαδρίτη είχε απαγορεύσει.

Οικονομία

  • Στη Βουλή κατατίθεται σήμερα το προσχέδιο Προϋπολογισμού 2018 με πολύ αισιόδοξες προβλέψεις αλλά και μέτρα που θα επωμιστούν εκατομμύρια φορολογούμενοι. Ενας προϋπολογισμός για τον οποίο ήδη οι δανειστές έχουν αρχίσει να εκδηλώνουν ενστάσεις. Το προσχέδιο θα προβλέπει ανάπτυξη 2,4% και πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ, δηλαδή 6,6 δισ. ευρώ. Από αυτά τα 530 εκατ. ευρώ θα προέλθουν από την κατάργηση φοροαπαλλαγών και άλλων μέτρων. Ας δούμε ποιοι θα πληρώσουν το μάρμαρο..
  • Μαζικά αιτήματα για μετάπτωση πλειστηριασμών από το... φυσικό στο ηλεκτρονικό περιβάλλον θα αρχίσουν να υποβάλλουν από σήμερα Δευτέρα οι ελληνικές τράπεζες, καθώς μετά από πολλούς μήνες καθυστέρησης το νέο σύστημα είναι έτοιμο.
  • «Το Brexit και το προσφυγικό είναι μόνο τα συμπτώματα των εσωτερικών πολιτικών ρηγμάτων εντός της ΕΕ», η πραγματική αιτία είναι ότι «επικράτησαν οι νεοφιλελεύθερες απόψεις» στην ευρωπαϊκή οικονομία. «Ο νεοφιλελευθερισμός διασπά τις κοινωνίες εσωτερικά, απομακρύνει τα κράτη και δημιουργεί φυγόκεντρες δυνάμεις στην Ευρώπη», λέει ο δρ. Στέφεν Λέντορφ, οικονομολόγος. Θετικά βλέπει τις προτάσεις Μακρόν για την ΕΕ, αλλά εφιστά την προσοχή στις παγίδες που υπάρχουν. Τι λέει για τον Σόιμπλε και την Ελλάδα.
  • «Η έγκαιρη ολοκλήρωση της αξιολόγησης έχει μόνο θετικές επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία γενικότερα, και στον τραπεζικό χώρο ειδικότερα», τονίζει σε συνέντευξή του ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας και προσθέτει, «εκτιμώ ότι το εκλογικό αποτέλεσμα στη Γερμανία δεν δημιουργεί εμπόδια για το στόχο αυτό.
  • Δεν υπάρχει ανησυχία για την επίτευξη των στόχων, διαβεβαιώνει με συνέντευξη του ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός Εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, προσθέτοντας μάλιστα ότι «με δεδομένη και την πέρα από κάθε προσδοκία πορεία των εσόδων του ΕΦΚΑ θα έχουμε εκ νέου δημοσιονομική υπεραπόδοση».

Αθλητισμός

  • Η Γιουβέντους δεν ξεπέρασε το «σκόπελο» του Μπέργκαμο, καθώς αν και προηγήθηκε με 2-0 της Αταλάντα στο «Ατλέτι Ατζούρι ντ΄ Ιτάλια» δέχθηκε στη συνέχεια ισάριθμα γκολ και απέτυχε να κάνει το «7Χ7» στο φετινό καμπιονάτο, με αποτέλεσμα η Νάπολι να μείνει μόνη πρώτη, επικρατώντας εύκολα στο «Σαν Πάολο» της Κάλιαρι με 3-0. Η Λάτσιο συνέτριψε 6-1 τη Σασουόλο στη Ρώμη, ενώ η Ρόμα έφθυγε με το «διπλό» από το Σαν Σίρο με 2-0 επί της Μίλαν. Στο μεταξύ, με δύο γκολ του Μπρόζοβιτς η Ίντερ επιβλήθηκε 2-1 εκτός έδρας της -ουραγού και χωρίς βαθμό- Μπενεβέντο, ενώ η Βερόνα απέσπασε ισοπαλία 2-2 στο Τορίνο από την «γκρανάτα», χάρη σε γκολ στο 89΄ και στις καθυστερήσεις του αγώνα.
  • Την έβδομη νίκη σε ισάριθμους αγώνες της για το ισπανικό πρωτάθλημα πέτυχε η Μπαρτσελόνα. Η προσεχής αντίπαλος του Ολυμπιακού στο Champions League επιβλήθηκε 3-0 της Λας Πάλμας στο «Καμπ Νου», σε μια αναμέτρηση που διεξήχθη κεκλεισμένων των θυρών. Με ηγέτη και σκόρερ τον Ίσκο, για άλλη μια φορά φέτος, η Ρεάλ Μαδρίτης νίκησε 2-0 την Εσπανιόλ στο «Μπερναμπέου» και μείωσε εκ νέου τη διαφορά από την πρωτοπόρο Μπαρτσελόνα, στους 7 βαθμούς. Σπουδαίο παιχνίδι έγινε στο «Ανοέτα», με τις Ρεάλ Σοσιεδάδ και Ρεάλ Μπέτις να αναδεικνύονται ισόπαλες 4-4, στο πλαίσιο της 7ης αγωνιστικής του ισπανικού πρωταθλήματος.
  • Ο Αστέρας Τρίπολης είναι η ομάδα που έπαυσε το εφετινό αήττητο της ΑΕΚ στη Super League, επικρατώντας της Ένωσης με 2-0 στο «Θ. Κολοκοτρώνης», στο πλαίσιο της 6ης αγωνιστικής. Οι Αρκάδες έφτασαν στην πρώτη νίκη τους στο πρωτάθλημα σκοράροντας στο δεύτερο ημίχρονο με τους Μουνάφο στο 47ο και Μανιά στο 81ο λεπτό.
  • Σοκ για τον Ολυμπιακό και για την ΑΕΚ στην 6η αγωνιστική της Σούπερ Λιγκ. Οι Ερυθρόλευκοι έχασαν από τον Ατρόμητο (Ολυμπιακός - Ατρόμητος 0-1) μέσα στο «Γ.Καραϊσκάκης», ενώ η Ένωση ηττήθηκε στην Τρίπολη από τον Αστέρα (Αστέρας Τρίπολης - ΑΕΚ 2-0). Μεγάλη ανατροπή στο 92' από τον Λεβαδειακό επί του Απόλλωνα που προηγήθηκε (Λεβαδειακός - Απόλλων Σμύρνης 2-1), νέο «διπλό» στην Κέρκυρα η Ξάνθη (Κέρκυρα - Ξάνθη 0-2). Η αγωνιστική ολοκληρώνεται τη Δευτέρα με τον αγώνα Λαμία - Πανιώνιος.
  • Η Αρσεναλ νίκησε με 2-0 την Μπράιτον, στο πλαίσιο της 7ης αγωνιστικής της Premier League. Η Μπέρνλι κατέβαλε την αντίσταση της Έβερτον στο «Γκούντισον Παρκ» με 1-0, και βρίσκεται στην έκτη θέση της κατάταξης, όπου «συγκατοικεί» με τη Γουότφορντ του Μάρκο Σίλβα. Χωρίς νικητή έληξε η αναμέτρηση, με την οποία «έπεσε η αυλαία», καθώς Νιούκαστλ και Λίβερπουλ αναδείχθηκαν ισόπαλες 1-1 στο «Σεντ Τζέιμς Παρκ».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου