Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τετάρτη 18 Οκτωβρίου 2017

ΝΕΑ - ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ, Τετάρτη, 18 Οκτωβρίου, 2017

  • Υπό τον τίτλο «Το μήνυμα του Τραμπ στον Τσίπρα: οι ΗΠΑ μπορεί να αυξήσουν τις επενδύσεις στην Ελλάδα, σύμμαχο κλειδί στο NATO», το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNBC αναφέρεται στη συνάντηση του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα στον Λευκό Οίκο την Τρίτη.
  • Προσβλέπουμε σε ουσιαστική στήριξη από τις ΗΠΑ για έξοδο από την κρίση και σε αμερικανικές επενδύσεις τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας στις κοινές δηλώσεις του με τον Ντ.Τράμπ, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στις προοπτικές στους τομείς ενέργειας και μεταφορών. Ιδιαίτερη μνεία, ζητώντας παρέμβαση των ΗΠΑ, έκανε και στα προβλήματα με την Τουρκία και στο Κυπριακό. Μόνιμη ομάδας συνεργασίας ανάμεσα στους υπουργούς Οικονομίας. Η αμηχανία, αλλά και το έξυπνο «γύρισμα» όταν ρωτήθηκε για τις δηλώσεις κατά του Τραμπ πριν τις αμερικανικές εκλογές.
  • Δυστυχώς, από τις δηλώσεις που ακολούθησαν της συνάντησης Τσίπρα-Τραμπ, φαίνεται μέχρι στιγμής ότι το μόνο χειροπιαστό αποτέλεσμα της επίσκεψης αφορά μια συμφωνία υψηλότατου κόστους για την αναβάθμιση των ελληνικών αεροσκαφών F-16, σχολιάζει η ΝΔ. «Συμφωνία που θα κοστίσει στην ελληνική οικονομία 2,4 δισ. δολάρια, προσφέροντας θέσεις εργασίας όχι στην Ελλάδα, αλλά στις Ηνωμένες Πολιτείες».
  • Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί, δήλωσε ότι «υπάρχει συναίνεση για πρόωρες «βουλευτικές εκλογές», οι οποίες, είπε, ενδεχομένως να πραγματοποιηθούν τον Ιανουάριο, αντί τον Ιούνιο που πρέπει να γίνουν κανονικά.
  • Τα μέλη της Επιτροπής μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής θα ακούσουν την Πέμπτη και επίσημα τις απόψεις της Αρχής Πιστοποίησης της ποιότητας στα ΑΕΙ (ΑΔΙΠ) σχετικά με τα θέματα που αφορούν τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ της χώρας, καθώς ζητήθηκε και επίσημη παρουσίαση της φετινή έκθεσης της που όμως δόθηκε στον πρόεδρο της Βουλής και παρουσιάστηκε επίσημα ήδη από τις 4 Αυγούστου.

Κόσμος

  • Οι πυρκαγιές που έπληξαν την κεντρική και βόρεια Πορτογαλία την Κυριακή και τη Δευτέρα έχουν στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 41 ανθρώπους, όπως έγινε γνωστό από τη γενική γραμματεία πολιτικής προστασίας της χώρας, που αναθεώρησε προς τα πάνω τον επίσημο απολογισμό των θυμάτων.
  • Για τα αποτελέσματα των περιφερειακών εκλογών της 15ης Οκτωβρίου στη Βενεζουέλα ενημέρωσε την Τρίτη ο πρόεδρος της χώρας Νικολάς Μαδούρο τους δημοσιογράφους. Όπως εξήγησε ο ίδιος, «ένα συγκριτικό μέγεθος της σημασίας που είχαν οι περιφερειακές εκλογές, για την ανάδειξη των κυβερνητών των επαρχιών της χώρας που θα συμμετέχουν στη Συντακτική Συνέλευση για την κατάρτιση του νέου Συντάγματος, είναι πως η προσέλευση στις κάλπες κυμάνθηκε στο 61%, που αποτελεί το υψηλότερο ποσοστό συμμετοχής στην πρόσφατη ιστορία της χώρας».
  • Οι ομάδες έρευνας και διάσωσης στη βόρεια Καλιφόρνια θα συνεχίσουν να χτενίζουν τα αποκαΐδια των σπιτιών που κάηκαν ολοσχερώς αναζητώντας δεκάδες ανθρώπους που παραμένουν αγνοούμενοι στις φονικότερες πυρκαγιές στην πολιτεία, όπου τουλάχιστον 41 άνθρωποι έχουν χάσει την ζωή τους και χιλιάδες κατοικίες έχουν μετατραπεί σε στάχτες.
  • Η Σιέρα Λεόνε θα δημοπρατήσει ένα από τα μεγαλύτερα διαμάντια στον κόσμο προκειμένου να χρηματοδοτήσει αναπτυξιακά προγράμματα στην πάμφτωχη κοινότητα όπου βρέθηκε ο πολύτιμος λίθος.
  • Πλήθος κόσμου διαδήλωσε στη Βαρκελώνη φωνάζοντας συνθήματα υπέρ της ανεξαρτησίας της Καταλονίας. Σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις συλλήψεις δύο αυτονομιστών Καταλανών ηγετών, 200.000 πολίτες προχώρησαν σε πορείες διαμαρτυρίας, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές.

Οικονομία

  • Χάρη στα θετικά τριμηναία αποτελέσματα των αμερικανικών επιχειρήσεων, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones ξεπέρασε σήμερα, Τρίτη, για πρώτη φορά στην ιστορία του το όριο των 23.000 μονάδων στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.
  • Με τα τεχνικά κλιμάκια να πιάνουν δουλειά αύριο, Τετάρτη, και το κουαρτέτο να επιστρέφει τη Δευτέρα, οι Βρυξέλλες τονίζουν ότι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης πριν τα Χριστούγεννα είναι «σημείο κλειδί» για να κλείσει με επιτυχία το πρόγραμμα ως τις 20 Αυγούστου 2018. Κι αυτό, γιατί έτσι εξασφαλίζεται χρόνος για τη διαπραγμάτευση της τελικής συμφωνίας που θα περιλαμβάνει μέτρα για το χρέος και θα ορίζει τις συνθήκες για τη μεταμνημονιακή εποχή. Πίεση για υλοποίηση πολιτικά ευαίσθητων μεταρρυθμίσεων, αλλά και μια σύσταση για το κοινωνικό μέρισμα του 2017.
  • Στα χέρια των φορο-ελεγκτών στην Αθήνα βρίσκονται τα πρώτα στοιχεία για φορολογούμενους με καταθέσεις και χρηματοικονομικά προϊόντα στο εξωτερικό, τα οποία έστειλαν στην Ελλάδα χώρες της ΕΕ και του ΟΟΣΑ στο πλαίσιο της εφαρμογής συμφωνιών αυτόματης ανταλλαγής πληροφοριών. Τα στοιχεία, όπως αποκάλυψε μιλώντας στη Βουλή η υφυπουργός Οικονομικών Κ.Παπανάτσιου, αφορούν χρηματοοικονομικούς λογαριασμούς φορολογουμένων του 2016.
  • Οι αερομαχίες μεταξύ της Airbus και της αμερικανικής Boeing με έπαθλο την κυριαρχία στους αιθέρες συνεχίζονται καθώς η ευρωπαϊκή εταιρεία απέκτησε την Τρίτη τον έλεγχο της παραγωγής των αεροσκαφών CSeries της καναδικής Bombardier.
  • Ήπιες πτωτικές τάσεις, επικράτησαν στη συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου την Τρίτη, μετά από τρεις ανοδικές συνεδριάσεις στη διάρκεια των οποίων ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης κατέγραψε συνολικά κέρδη 2,29%. Ο Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 761,82 μονάδες, σημειώνοντας πτώση 0,51%.

Αθλητισμός

  • Η επιβλητική εμφάνιση της Λίβερπουλ στην Σλοβενία (7-0 την Μάριμπορ), η συντριβή της Σεβίλης στη Μόσχα από την Σπαρτάκ (5-1) και το «διπλό» της Μπεσίκτας στο Πριγκιπάτο (2-1) ξεχώρισαν από το «πρώτο πιάτο» της 3ης αγωνιστικής των ομίλων του Champions League. Μία.. ανάσα από την πρόκρισή της στους «16» βρίσκεται η Μάντσεστερ Σίτι μετά το 2-1 επί της Νάπολι στο «Ετιχαντ». Στο άλλο μεγάλο ματς της βραδιάς, Ρεάλ Μαδρίτης και Τότεναμ έμειναν στο 1-1, ενώ ο ΑΠΟΕΛ έβαλε πολύ δύσκολα στην Ντόρτμουντ, την οποία άφησε χωρίς νίκη ύστερα από τρεις αγωνιστικές, καθώς αναδείχθηκε ισόπαλος 1-1 με τον Παπασταθόπουλο να ισφοαρίζει για τους Γερμανούς.
  • Κάθε άλλο παρά να κρυφτούν πίσω από το δάχτυλό τους επιχείρησαν οι «ερυθρόλευκοι» στη συνέντευξη Τύπου εν όψει της αναμέτρησης με την Μπαρτσελόνα στη Βαρκελώνη, για την 3η αγωνιστική του Champions League. Τόσο ο Τάκης Λεμονής όσο και ο Αλμπέρτο Μποτία αναφέρθηκαν στη δυναμικότητα του αντιπάλου και στις δυσκολίες.
  • Αποθεωτικές δηλώσεις για τον Ολυμπιακό έκανε ο Ερνέστο Βαλβέρδε στη συνέντευξη Τύπου εν όψει του αγώνα της Τετάρτης για την 3η αγωνιστική του Champions League στο «Καμπ Νου». «Ο Ολυμπιακός χρειάζεται βαθμούς. Μπορεί να έχει κάνει δύο ήττες, αλλά είναι μια ομάδα που δεν παραδίνεται ποτέ και παλεύει μέχρι το τέλος. Αυτό το γνωρίζω καλά από την εμπειρία μου» τόνισε μεταξύ άλλων, ο πρώην προπονητής των Ερυθρολεύκων, ο οποίος δεν έκρυψε και την αγάπη του για τον Ολυμπιακό.
  • Στη μέση της διαδρομής φτάνει η φάση των ομίλων του Champions League με τη διεξαγωγή της 3ης αγωνιστικής την Τρίτη και την Τετάρτη. Ο Ολυμπιακός φιλοξενείται την Τετάρτη στο «Καμπ Νου» από την Μπαρτσελόνα, αναζητώντας τους πρώτους βαθμούς του στον 4ο Όμιλο. Την Τρίτη διεξάγονται τα ματς Σπάρτακ Μόσχας - Σεβίλη, Μάριμπορ - Λίβερπουλ, Μάντσεστερ Σίτι - Νάπολι, Φέγενορντ - Σαχτάρ Ντόνετσκ, Μονακό - Μπεσίκτας, Λειψία - Πόρτο, ΑΠΟΕΛ - Ντόρτμουντ και Ρεάλ Μαδρίτης - Τότεναμ.
  • Μια σημαντική και με κοινωνικές προεκτάσεις πρωτοβουλία, που έχει πάρει ο Βαγγέλης Μαρινάκης, βρίσκει συμπαραστάτη την Μπαρτσελόνα. Πριν από λίγες εβδομάδες η ΠΑΕ Ολυμπιακός φιλοξένησε το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ και το συνέδριο «Ενδυναμώνοντας, Περνώντας και Υπερβαίνοντας τα Σύνορα: Το Ποδόσφαιρο στον Κόσμο της Παγκοσμιοποίησης». Εκεί ο πειραϊκός σύλλογος υπέγραψε πρώτος την «Αρχή των Αθηνών» για το δικαίωμα συμμετοχής στον αθλητισμό, την οποία συνέταξε ο ακαδημαϊκός κ. Χάναμ. Όπως έγινε γνωστό και με αφορμή την αναμέτρηση της Τετάρτης στη Βαρκελώνη και η Μπαρτσελόνα θα την υπογράψει, δια χειρός του προέδρου της Ζόζεπ Μπαρτομέου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου