Πρώτο θέμα μας

Πρώτο μας θέμα

Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα ΝΕΑ-ΕΙΔΗΣΕΙΣ στο τέλος της σελίδας, κάτω δεξιά που λέει “Παλαιότερες Αναρτήσεις”. Πατήστε με το “ποντικάκι” πάνω και θα βρείτε ειδήσεις και νέα σημερινά ή χθεσινά και προηγουμένων ημερών, μηνών, χρόνων.

Αγαπητέ Φίλε, Αγαπητή Φίλη,

Εάν δεν μιλάτε καλά Ελληνικά η ιστοσελίδα μας σας δίνει την ευκαιρία να διαβάσετε όλα τα άρθρα στη γλώσσα της αρεσκείας πατώντας το “ποντικάκι” εδώ αριστερά που λέει Translate, Επιλογή Γλώσσας και διαλέξτε τη γλώσσα που καταλαβαίνετε καλύτερα! Σας παρακαλούμε να το πείτε και σε άλλους. Σας ευχαριστούμε και ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ.


Dear friend

if Greek is not your primary language, now, you can read this web page: paneliakos.com in almost 100 different languages. On the left side here, you will see Translate Επιλογή Γλώσσας”, click with computer mouse on top of “Επιλογή Γλώσσας” and read our web page in the language of your preference. Now you could read paneliakos.com in almost 100 languages in a mater of a few seconds. Please tell others. Thank you.

HAPPY HOLIDAYS

Πέμπτη, 14 Σεπτεμβρίου 2017

Βουλή: Ψάχνουν να βρουν τι φταίει για την υπογεννητικότητα


"Πας καλά;"  Τι ψάχνουν δηλαδή;  Πως θα μεγαλώσουν παιδιά με μεροκάματα ψίχουλα!!!

«Το δημογραφικό πρόβλημα στην Ελλάδα είναι μια βραδυφλεγής βόμβα στο οικονομικό, πολιτικό, πολιτισμικό και κοινωνικό πεδίο και πρέπει άμεσα να δρομολογηθούν λύσεις, πριν εκραγεί». Αυτό ήταν το κοινό συμπέρασμα της διακομματικής επιτροπής της Βουλής που μελέτησε επί δύο χρόνια το πρόβλημα και κατέθεσε το πόρισμα της με διαπιστώσεις, επισημάνσεις και προτάσεις, «για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του», τον Φεβρουάριο του 1993.|
Την Πέμπτη, η Διακομματική Κοινοβουλευτική Επιτροπή για το Δημογραφικό, συνεδρίασε για να συζητήσει και να αξιολογήσει το πόρισμα αυτό.
Κοινή διαπίστωση της; Το Δημογραφικό πρόβλημα εξακολουθεί να παραμένει «μια ωρολογιακή βόμβα».
Κοινή παραδοχή; Εικοσιπέντε χρόνια μετά την κατάθεση του πορίσματος, με τις διαπιστώσεις και τις προτάσεις της Διακομματικής Επιτροπής για συγκεκριμένες δράσεις, «το τοπίο είναι πολύ ζοφερό». Αναγκαία νομοθετικά μέτρα που δεν πάρθηκαν, πρωτοβουλίες και δράσεις που έμειναν «παγωμένες» και λύσεις που ήταν ανέφικτες ή ανεδαφικές, ήταν μεταξύ άλλων τα αίτια που οδήγησαν στη σημερινή διόγκωση του προβλήματος, όπως παραδέχτηκαν οι βουλευτές και μέλη της Επιτροπής που πήραν το λόγο.
Συμπέρασμα όλων των κομμάτων, η ανάγκη δυναμικής επαναδραστηριοποίησης της Επιτροπής, η συγκρότηση Ειδικής Επιστημονικής Επιτροπής και η επικαιροποίηση της έκθεσης του πορίσματος του 1993, με στόχο να δρομολογηθούν νέες λύσεις και δράσεις που θα ανταποκρίνονται στις σημερινές ανάγκες και δεν θα στηρίζονται πάνω σε ένα παρωχημένο -εκ των πραγμάτων- πλέγμα, που το κύριο βάρος έπεφτε στη γυναίκα, όπως είπε χαρακτηριστικά η πρόεδρος της Σία Αναγνωστοπούλου.
«Δεν μπορούμε να περιοριστούμε στα στερεότυπα του πορίσματος του 1993. Το πλαίσιο ανάλυσης των αλλαγών στο δημογραφικό είναι ηθικοπλαστικό και δεν βοηθά να αναπτυχθεί η πολιτική. Από το 1990 και μετά κάνουμε διαπιστώσεις και προτάσεις, αλλά χωρίς υποδομή δεν γίνεται τίποτα. Χώρες όπως η Γερμανία και η Γαλλία αντιμετώπισαν το πρόβλημα αντιμετωπίζοντας τις νέες πραγματικότητες που είχαν δημιουργηθεί», ανέφερε η κ. Αναγνωστοπούλου. Όπως είπε η ίδια θα χρειαζόταν η συγκρότηση μιας ευρωπαϊκής επιστημονικής επιτροπής, για να εξετάσει -όπως είπε- τα αίτια και τις συνέπειες στην οικονομία και στην κοινωνία, αλλά και πώς μπορεί συλλογικά να αντιμετωπιστεί ένα πρόβλημα που είναι σύνθετο, πολύπλοκο και βαθιά πολιτικό, και όχι μόνο εθνικό.
Από την πλευρά τους, όλα τα κόμματα συμφώνησαν να κάνουν τις προτάσεις τους για τα πρόσωπα που θα συγκροτήσουν την Ειδική Επιστημονική Επιτροπή η οποία θα ασχοληθεί συστηματικά με το πρόβλημα. Παράλληλα, θα κληθούν στην Επιτροπή τόσο ειδικοί επιστήμονες όσο και εκπρόσωποι του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής που έχει καταθέσει και σχετική έκθεση με δυσοίωνες προβλέψεις, προκειμένου να καταθέσουν τις απόψεις και τις προτάσεις τους.
«Αν δεν λύσουμε το δημογραφικό όλες οι ενέργειες στους τομείς των εσόδων και των οικονομικών της χώρας μπορεί να πάνε στράφι. Είναι ένας ζοφερός φαύλος κύκλος που επιζητεί άμεσα διέξοδο», σημείωσε ο βουλευτής της ΝΔ Μάξιμος Χαρακόπουλος.
«Χρειάζεται σχέδιο τόνωσης της περιφερειακής ανάπτυξης γιατί αν συνεχιστεί η κάμψη και η ενίσχυση της αστυφιλίας είναι ορατός ο κίνδυνος σε 20- 30 χρόνια να σβήσουν εντελώς χωριά, προσέθεσε.
«Δεν διαφωνούμε με τη συγκρότηση της Επιστημονικής Επιτροπής. Δεν είμαστε όμως αισιόδοξοι ότι μόνη της μπορεί να γεφυρώσει το χάσμα, γιατί οι αιτίες που δημιουργούν το πρόβλημα αναπαράγονται από το ίδιο πολιτικό σύστημα που έχει κριτήριο του μόνο το κέρδος και όχι τις λαϊκές ανάγκες», υποστήριξε ο βουλευτής του ΚΚΕ Μανώλης Συντηχάκης.
«Εικοσιπέντε χρόνια μετά τις διαπιστώσεις και το πρόβλημα της υπογεννητικότητας παραμένει σύγχρονο. Χρειάζονται νέες και όχι παρωχημένες προτάσεις, ειδικά στη μνημονιακή περίοδο που βρίσκεται η χώρα που θα ανταποκρίνονται στα σημερινά προβλήματα», τόνισε ο βουλευτής της ΝΔ Κώστας Τσιάρας.
«Γερμανία και Γαλλία κατάφεραν να ανατρέψουν την υπογεννητικότητα. Πρέπει να πάρουμε ιδέες από χώρες που έχουν βρει λύσεις και να επικεντρώσουμε τις πολιτικές μας με οριζόντια μέτρα που θα δημιουργούν περιβάλλον ασφαλείας και θα ενθαρρύνουν τα νέα ζευγάρια να αποκτήσουν παιδιά», υπογράμμισε ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Κώστας Μπαριώτας.
«Η στήριξη στην οικογένεια είναι από ανύπαρκτη έως ελλιπής. Σχεδόν τίποτα δεν έχει υλοποιηθεί από αυτά που προτάθηκαν τότε, ενώ προστέθηκαν, στα χρόνια τις κρίσης, και άλλα προβλήματα, όπως η ανεργία και η κατάρρευση των ασφαλιστικών ταμείων», επισήμανε ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Γιώργος Λαζαρίδης.
«Η παρούσα διακομματική Επιτροπή πρέπει, με εξελιγμένα εργαλεία, να παράξει επαρκές έργο για τη γρήγορη χαρτογράφηση του προβλήματος. Το πόρισμα του 1993 μας δείχνει την κατεύθυνση που πρέπει να πάρουμε, αλλά είναι ανάγκη οι προτάσεις που θα καταθέσουμε να είναι ρεαλιστικές και άμεσα εφαρμόσιμες», ήταν η άποψη του βουλευτή της Ένωσης Κεντρώων Γιάννη Σαρίδη.
Για την ανάγκη άμεσων νομοθετικών λύσεων έκανε λόγο ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Στέφος, χαρακτηρίζοντας τραγική την εκτίμηση ότι το 2050 ο μισός ελληνικός πληθυσμός θα είναι πάνω από 50 χρονών.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σταύρος Αραχωβίτης τονίζοντας ότι «πρέπει να στοχεύσουμε στην πραγματικότητα του σήμερα και να προτείνουμε ρεαλιστικές, εφαρμόσιμες λύσεις».
«Η πορεία επιδείνωσης του Δημογραφικού επηρεάστηκε από την αρνητική αύξηση της αστυφιλίας και την ερήμωση της υπαίθρου, η οποία συμβαδίζει με τη μείωση της παραγωγικότητας της χώρας», ανέφερε ο βουλευτής της ΝΔ Γιώργος Κασαπίδης, τονίζοντας παράλληλα την ανάγκη θέσπισης κινήτρων για την μετεγκατάσταση οικογενειών στην επαρχία.
in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου