Πρώτο θέμα μας

Πρώτο μας θέμα

H ιστοσελίδα μας paneliakos.com

σας εύχεται Υγεία, Πρόοδο και Ευτυχία

Happy 2019

Παρασκευή, 8 Σεπτεμβρίου 2017

ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΥ ΕΝΩΠΙΟΝ ΜΑΚΡΟΝ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ, ΚΥΠΡΟ, ΣΚΟΠΙΑ ΚΑΙ ΑΛΒΑΝΙΑ

Παρασκευή, 8 Σεπτεμβρίου, 2017

Μηνύματα Παυλόπουλου ενώπιον Μακρόν για κοινωνικό κράτος, Κύπρο, Σκόπια και Αλβανία
«Οι λαοί της Ευρώπης αναμένουν από την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ενωσης τη λήψη εκείνων των αποφάσεων, που θα θωρακίσουν οριστικά το Ευρωπαϊκό Οικοδόμημα έναντι των υπονομευτών του» είπε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, προσφωνώντας τον πρόεδρο της Γαλλίας.Πηγή: Eurokinissi
Στην ανάγκη στήριξης του Κοινωνικού Κράτους Δικαίου στην ΕΕ ως προϋπόθεση αντιμετώπισης των κινδύνων ρήξης του κοινωνικού ιστού στα κράτη-μέλη της, αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, προσφωνώντας τον πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας Εμανουέλ Μακρόν στο δείπνο που παρέθεσε προς τιμήν του στο Προεδρικό Μέγαρο της Αθήνας.

Ο κ. Παυλόπουλος, ο οποίος μνημόνευσε τις «εμβληματικές φυσιογνωμίες του γαλλικού πνεύματος», τον συγγραφέα Αντρέ Μαλρώ και την ελληνίστρια Ζακλίν ντε Ρομιγύ, εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι η Γαλλία θα εκπληρώσει στο ακέραιο την ιστορική αποστολή που της αναλογεί ως προς την Ευρωπαϊκή Ολοκλήρωση και ως προς τον πλανητικό ρόλο της ΕΕ, στάθηκε ιδιαίτερα στην απαίτηση της θεσμικής εμβάθυνσης του Ευρωπαϊκού Οικοδομήματος, της υπεράσπισης του Κοινωνικού Κράτους Δικαίου στην ΕΕ και της πλήρους ενεργοποίησης του πυλώνα της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και της Πολιτικής Ασφάλειας της κοινότητας.

Οπως ανέφερε, απαιτείται η θεσμική εμβάθυνση του Ευρωπαϊκού Οικοδομήματος, η οποία θα το οδηγήσει στην ολοκλήρωσή του υπό όρους Ομοσπονδίας, η οποία στηρίζεται στις αρχές της Αντιπροσωπευτικής Δημοκρατίας και, συνακόλουθα τη Δημοκρατική Αρχή. Διότι δίχως αυτό το υπόστρωμα, σημείωσε ο κ. Παυλόπουλος, το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ενωσης είναι αβέβαιο, όπως ακόμη περισσότερο αβέβαιο καθίσταται και το μέλλον της ευρωπαϊκής οικονομικής και νομισματικής ενοποίησης.

Τα λαϊκιστικά και νεοναζιστικά μορφώματα...


Ως προς την υπεράσπιση του Κοινωνικού Κράτους Δικαίου στην ΕΕ, τόνισε ότι «μπορεί ν’ αντιμετωπίσει τους κινδύνους ρήξης του κοινωνικού ιστού στα κράτη-μέλη της». «Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι αυτούς τους κινδύνους επιχειρούν να εκμεταλλευθούν τα λαϊκιστικά ως και νεοναζιστικά μορφώματα, που επιχειρούν να κατεδαφίσουν το όλο Ευρωπαϊκό Οικοδόμημα», είπε ο κ. Παυλόπουλος και συνέχισε: «Κατά το 2017 οι Λαοί της Ευρώπης -και ιδίως ο γαλλικός λαός μέσω της εκλογής σας- έδωσαν τη δέουσα απάντηση στους εχθρούς της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ομως οι λαοί της Ευρώπης αναμένουν από την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ενωσης τη λήψη εκείνων των αποφάσεων, που θα θωρακίσουν οριστικά το Ευρωπαϊκό Οικοδόμημα έναντι των υπονομευτών του».

Για το θέμα της πλήρους ενεργοποίησης του πυλώνα της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και της Πολιτικής Ασφάλειας, και με αφορμή τα τεκταινόμενα σήμερα στη Μέση Ανατολή, στη Βόρεια Αφρική και τη Βόρεια Κορέα, ο κ. Παυλόπουλος είπε ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση «δεν έχει το δικαίωμα να ολιγωρήσει εν προκειμένω, όταν μάλιστα πολλές από τις προκλήσεις αυτές έχουν ευθείες επιπτώσεις στους Λαούς της, με κυριότερη εκείνη της τρομοκρατίας και της επέκεινα τρομοκρατικής βαρβαρότητας, η οποία διαπράττει εγκλήματα κατά της Ανθρωπότητας».

Ειδική μνεία έκανε στις ευρωπαϊκές υποχρεώσεις της Ελλάδας, τις οποίες η χώρα «εκπληρώνει στο ακέραιο» και «αναμένει την αυτονόητη αμοιβαιότητα εκπλήρωσης υποχρεώσεων και από την πλευρά των εταίρων μας».

Τα εθνικά θέματα

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε στα εθνικά θέματα, τα οποία η Ελλάδα «υπερασπίζεται υπό το φως και στη βάση των θεμάτων της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του Ευρωπαϊκού Δικαίου».

Συγκεκριμένα, ανέφερε:

Ως προς το Κυπριακό -και με την αυτονόητη βεβαίως διευκρίνιση ότι αυτό αποτελεί διεθνές και, κυρίως, ευρωπαϊκό ζήτημα- επιδιώκουμε, το συντομότερο δυνατό, τη δίκαιη και βιώσιμη λύση του. Ομως η Κυπριακή Δημοκρατία, ως πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, δεν είναι νοητή με περιορισμένη κυριαρχία, την οποία θα προκαλούσαν στρατεύματα κατοχής και αναχρονιστικές εγγυήσεις τρίτων. Τούτο είναι αντίθετο προς κάθε έννοια Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Δικαίου. Επιπλέον δε, θα δημιουργούσε ένα επικίνδυνο ως και καταστροφικό προηγούμενο για την κυριαρχία κάθε κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Ως προς τα Ελληνικά σύνορα, μ’ έμφαση σ’ εκείνα του Αιγαίου, η Συνθήκη της Λωζάνης, σύμφωνα με την πεμπτουσία του Διεθνούς Δικαίου, πρέπει να γίνεται απ’ όλους πλήρως σεβαστή. Κάθε αμφισβήτησή της, άμεση ή έμμεση, είναι αδιανόητη και αυτονοήτως απορριπτέα. Πολλώ μάλλον όταν οδηγεί, μέσω της αμφισβήτησης των συνόρων της Ελλάδας, και στην αμφισβήτηση των συνόρων της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Στο σημείο τούτο πρέπει να επισημάνω ότι εμείς τείνουμε πάντοτε χείρα φιλίας και καλής γειτονίας προς την Τουρκία. Εμείς, οι Ελληνες, θέλουμε μια Τουρκία δημοκρατική, θέλουμε μια Τουρκία ευημερούσα, μια Τουρκία η οποία να έχει ευρωπαϊκή προοπτική. Αλλ’ αυτό προϋποθέτει, για να γίνει πράξη, από την πλευρά της Τουρκίας μια πλήρη, ειλικρινή και έμπρακτη απόδειξη του σεβασμού του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου στο σύνολό τους. Αν αυτό δεν συμβαίνει, τότε δεν είναι δυνατό να χτισθεί πραγματική φιλία. Οι φιλίες χτίζονται πάνω στην ειλικρινή βάση του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου. Εμείς το εννοούμε αυτό και είμαστε εδώ να ζήσουμε ως φίλοι και καλοί γείτονες. Αλλά είμαστε έτοιμοι επίσης, αν χρειασθεί, να υπερασπισθούμε και τα εθνικά μας θέματα που, όπως είπα πριν, είναι και θέματα της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Προς την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας καθίσταται σαφές ότι όσο επιμένει στη χρησιμοποίηση ονόματος, το οποίο πέραν της προκλητικής παραχάραξης της Ιστορίας αποπνέει αλυτρωτισμό, υπονομεύει την ευρωπαϊκής της προοπτική. Το ευρωπαϊκό κεκτημένο αποκλείει υποψήφια κράτη-μέλη τα οποία αμφισβητούν, καθ’ οιονδήποτε τρόπο, το status quo των συνόρων των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Παρεμφερές είναι και το μήνυμα της Ελλάδας προς τη γείτονα Αλβανία: Οταν προβαίνει σε πράξεις, οι οποίες έρχονται σε σαφή αντίθεση προς το Ευρωπαϊκό Κεκτημένο -όπως π.χ. η πρόσφατη ωμή παραβίαση των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και ιδίως της ιδιοκτησίας- υπονομεύει και εκείνη την ευρωπαϊκή της προοπτική.

Η αντιφώνηση Μακρόν
«Ηλθε η ώρα η Ελλάδα να ξανακοιτάξει προς το μέλλον, και όχι εφαρμόζοντας κανόνες που έχουν αποφασίσει άλλοι» υπογράμμισε ο γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, στην αντιφώνησή του προς τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο.

Παράλληλα, τόνισε ότι πρέπει να είμαστε απαιτητικοί για την Ελλάδα και την Ευρώπη και εξέφρασε τη συμφωνία του με πολλές από τις επισημάνσεις του κ. Παυλόπουλου.

«Η ΕΕ δεν ήξερε πως να αντιδράσει, πήρε αποφάσεις που δεν ήταν συντονισμένες για την αντιμετώπιση της κρίσης και ήταν σε βάρος των πολιτών» σημείωσε, ενώ συνεχάρη τους έλληνες πολίτες και ιδίως τους νέους που στηρίζουν την Ευρώπη παρά τις σκληρές τους θυσίες.

Ο γάλλος πρόεδρος είπε, ακόμη, ότι τον συνοδεύουν επιχειρηματίες «που πιστεύουν στην Ευρώπη και ήλθαν εδώ να βοηθήσουν την Ελλάδα να πετύχει».

Πρόσθεσε ότι στόχος είναι «να βρει η Ελλάδα την οικονομική της κυριαρχία και να ζήσει μέσα από την ανάπτυξη».

Επισήμανε επίσης πως «αυτή η στρατηγική συνεργασία θέλουμε να πετύχει προς όφελος όλων... θέλουμε να ζήσουμε συνεργαζόμενοι».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου