Πρώτο θέμα μας

Πρώτο μας θέμα

Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα ΝΕΑ-ΕΙΔΗΣΕΙΣ στο τέλος της σελίδας, κάτω δεξιά που λέει “Παλαιότερες Αναρτήσεις”. Πατήστε με το “ποντικάκι” πάνω και θα βρείτε ειδήσεις και νέα σημερινά ή χθεσινά και προηγουμένων ημερών, μηνών, χρόνων.

Αγαπητέ Φίλε, Αγαπητή Φίλη,

Εάν δεν μιλάτε καλά Ελληνικά η ιστοσελίδα μας σας δίνει την ευκαιρία να διαβάσετε όλα τα άρθρα στη γλώσσα της αρεσκείας πατώντας το “ποντικάκι” εδώ αριστερά που λέει Translate, Επιλογή Γλώσσας και διαλέξτε τη γλώσσα που καταλαβαίνετε καλύτερα! Σας παρακαλούμε να το πείτε και σε άλλους. Σας ευχαριστούμε και ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ.


Dear friend

if Greek is not your primary language, now, you can read this web page: paneliakos.com in almost 100 different languages. On the left side here, you will see Translate Επιλογή Γλώσσας”, click with computer mouse on top of “Επιλογή Γλώσσας” and read our web page in the language of your preference. Now you could read paneliakos.com in almost 100 languages in a mater of a few seconds. Please tell others. Thank you.

HAPPY HOLIDAYS

Σάββατο, 16 Σεπτεμβρίου 2017

Χρηματιστήριο: «Καταιγίδα» στις τράπεζες

Το  30% έχει αγγίξει η πτώση των ελληνικών τραπεζών μέσα σε μόλις δύο μήνες και συγκεκριμένα από τις 21 Ιουλίου όπου το ΔΝΤ δημοσιοποίησε την έκθεση για την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και έθεσε εκ νέου θέμα ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών, συστήνοντας την ολοκλήρωση νέων ελέγχων ποιότητας στοιχείων ενεργητικού.
Χρηματιστήριο: «Καταιγίδα» στις τράπεζες
Από τότε (21.7.2017) η  μετοχή της Alpha Bank σημειώνει απώλειες κοντά στο 20%, η Εθνική πάνω από 22%, η Eurobank σχεδόν  26%, ενώ στο  30% πλησιάζουν οι απώλειες στην Πειραιώς. Η Citigroup εκτίμησε σχετικά ότι  ένα νέο AQR θα μπορούσε να εκθέσει τις ελληνικές τράπεζες σε αυξημένη πίεση, καθώς εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν προβλήματα από τα capital controls και την έλλειψη εισροών καταθέσεων. 

Το ΔΝΤ εκτιμάται ότι δεν πρόκειται να αλλάξει την στάση του όσο παραμένει στο ελληνικό πρόγραμμα και θα επιμείνει στην νέα ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Η ΕΚΤ έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν  υπάρχει ανάγκη για την διενέργεια ελέγχων AQR στα κεφάλαια των  ελληνικών τραπεζών καθώς η ΕΕ έχει προγραμματίσει stress testγια το 2018, είπε την Παρασκευή ο Benoit Coeure μέλος του  διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ.  Σύμφωνα με Έλληνες αξιωματούχους, το ΔΝΤ έχει ζητήσει την  διενέργεια ελέγχων AQR για τις ελληνικές τράπεζες ενόψει και της  τρίτης αξιολόγησης. 

Την επιμονή του ΔΝΤ να διενεργηθεί έλεγχος ποιότητας ενεργητικού (AQR) και stress test πριν το καλοκαίρι του 2018, οπότε λήγει το πρόγραμμα του ESM έγινε ξεκάθαρη από την ενημέρωση που παρείχε στους δημοσιογράφους ο Τζέρι Ράις. 

Ο εκπρόσωπος του Ταμείου υποστήριξε ότι το ΔΝΤ δεν ζητά επιπλέον μέτρα, αν και το πρόγραμμα και η κατάσταση εξελίσσονται. Ωστόσο έσπευσε να διαβάσει την αναφορά για το ζήτημα που περιλαμβάνεται στο αίτημα για το πρόγραμμα stand-by arrangement του Ταμείου προς την Ελλάδα. «Για να προστατευτεί η υγεία του τραπεζικού τομέα, είναι κρίσιμο να προχωρήσουν οι εποπτικές αρχές σε έναν έλεγχο της ποιότητας των στοιχείων ενεργητικού (AQR) και σε μια άσκηση αντοχής stress test πριν από το τέλος του προγράμματος του ESM, ώστε να διασφαλιστεί ότι οι πόροι που έχουν μπει στην άκρη για την αποκατάσταση των τραπεζών σε αυτό το πρόγραμμα θα χρησιμοποιηθούν έγκαιρα, εφόσον χρειαστεί. 

Μια αξιολόγηση της στρατηγικής και των σχεδίων του χρηματοπιστωτικού τομέα θα αποτελέσει κατά συνέπεια το επίκεντρο της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος» (σ.σ. η επερχόμενη αξιολόγηση είναι η πρώτη με βάση το νέο πρόγραμμα του Ταμείου).

Να σημειωθεί πως στα χρόνια της κρίσης οι τράπεζες υποχρεώθηκαν σε διαδοχικές αυξήσεις κεφαλαίου ύψους 64 δισ. ευρω, οι καταθέσεις υποχώρησαν κατά 125 δις. εύρω και κατέστησαν αναγκαίο το σχηματισμό προβλέψεων άνω των 57 δισ. εύρω.
Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου