Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου 2017

Χρηματιστήριο: «Καταιγίδα» στις τράπεζες

Το  30% έχει αγγίξει η πτώση των ελληνικών τραπεζών μέσα σε μόλις δύο μήνες και συγκεκριμένα από τις 21 Ιουλίου όπου το ΔΝΤ δημοσιοποίησε την έκθεση για την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και έθεσε εκ νέου θέμα ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών, συστήνοντας την ολοκλήρωση νέων ελέγχων ποιότητας στοιχείων ενεργητικού.
Χρηματιστήριο: «Καταιγίδα» στις τράπεζες
Από τότε (21.7.2017) η  μετοχή της Alpha Bank σημειώνει απώλειες κοντά στο 20%, η Εθνική πάνω από 22%, η Eurobank σχεδόν  26%, ενώ στο  30% πλησιάζουν οι απώλειες στην Πειραιώς. Η Citigroup εκτίμησε σχετικά ότι  ένα νέο AQR θα μπορούσε να εκθέσει τις ελληνικές τράπεζες σε αυξημένη πίεση, καθώς εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν προβλήματα από τα capital controls και την έλλειψη εισροών καταθέσεων. 

Το ΔΝΤ εκτιμάται ότι δεν πρόκειται να αλλάξει την στάση του όσο παραμένει στο ελληνικό πρόγραμμα και θα επιμείνει στην νέα ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Η ΕΚΤ έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν  υπάρχει ανάγκη για την διενέργεια ελέγχων AQR στα κεφάλαια των  ελληνικών τραπεζών καθώς η ΕΕ έχει προγραμματίσει stress testγια το 2018, είπε την Παρασκευή ο Benoit Coeure μέλος του  διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ.  Σύμφωνα με Έλληνες αξιωματούχους, το ΔΝΤ έχει ζητήσει την  διενέργεια ελέγχων AQR για τις ελληνικές τράπεζες ενόψει και της  τρίτης αξιολόγησης. 

Την επιμονή του ΔΝΤ να διενεργηθεί έλεγχος ποιότητας ενεργητικού (AQR) και stress test πριν το καλοκαίρι του 2018, οπότε λήγει το πρόγραμμα του ESM έγινε ξεκάθαρη από την ενημέρωση που παρείχε στους δημοσιογράφους ο Τζέρι Ράις. 

Ο εκπρόσωπος του Ταμείου υποστήριξε ότι το ΔΝΤ δεν ζητά επιπλέον μέτρα, αν και το πρόγραμμα και η κατάσταση εξελίσσονται. Ωστόσο έσπευσε να διαβάσει την αναφορά για το ζήτημα που περιλαμβάνεται στο αίτημα για το πρόγραμμα stand-by arrangement του Ταμείου προς την Ελλάδα. «Για να προστατευτεί η υγεία του τραπεζικού τομέα, είναι κρίσιμο να προχωρήσουν οι εποπτικές αρχές σε έναν έλεγχο της ποιότητας των στοιχείων ενεργητικού (AQR) και σε μια άσκηση αντοχής stress test πριν από το τέλος του προγράμματος του ESM, ώστε να διασφαλιστεί ότι οι πόροι που έχουν μπει στην άκρη για την αποκατάσταση των τραπεζών σε αυτό το πρόγραμμα θα χρησιμοποιηθούν έγκαιρα, εφόσον χρειαστεί. 

Μια αξιολόγηση της στρατηγικής και των σχεδίων του χρηματοπιστωτικού τομέα θα αποτελέσει κατά συνέπεια το επίκεντρο της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος» (σ.σ. η επερχόμενη αξιολόγηση είναι η πρώτη με βάση το νέο πρόγραμμα του Ταμείου).

Να σημειωθεί πως στα χρόνια της κρίσης οι τράπεζες υποχρεώθηκαν σε διαδοχικές αυξήσεις κεφαλαίου ύψους 64 δισ. ευρω, οι καταθέσεις υποχώρησαν κατά 125 δις. εύρω και κατέστησαν αναγκαίο το σχηματισμό προβλέψεων άνω των 57 δισ. εύρω.
Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου