Πρώτο θέμα μας

Πρώτο μας θέμα

Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα ΝΕΑ-ΕΙΔΗΣΕΙΣ στο τέλος της σελίδας, κάτω δεξιά που λέει “Παλαιότερες Αναρτήσεις”. Πατήστε με το “ποντικάκι” πάνω και θα βρείτε ειδήσεις και νέα σημερινά ή χθεσινά και προηγουμένων ημερών, μηνών, χρόνων.

Αγαπητέ Φίλε, Αγαπητή Φίλη,

Εάν δεν μιλάτε καλά Ελληνικά η ιστοσελίδα μας σας δίνει την ευκαιρία να διαβάσετε όλα τα άρθρα στη γλώσσα της αρεσκείας πατώντας το “ποντικάκι” εδώ αριστερά που λέει Translate, Επιλογή Γλώσσας και διαλέξτε τη γλώσσα που καταλαβαίνετε καλύτερα! Σας παρακαλούμε να το πείτε και σε άλλους. Σας ευχαριστούμε και ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ.


Dear friend

if Greek is not your primary language, now, you can read this web page: paneliakos.com in almost 100 different languages. On the left side here, you will see Translate Επιλογή Γλώσσας”, click with computer mouse on top of “Επιλογή Γλώσσας” and read our web page in the language of your preference. Now you could read paneliakos.com in almost 100 languages in a mater of a few seconds. Please tell others. Thank you.

HAPPY HOLIDAYS

Τετάρτη, 20 Σεπτεμβρίου 2017

Αύξηση πρόωρων θανάτων στην Ευρώπη από τα πετρελαιοκίνητα οχήματα

Τετάρτη, 20 Σεπτεμβρίου, 2017

Σύμφωνα με μελέτη του Διεθνούς Ινστιτούτου Ανάλυσης Εφαρμοσμένων Συστημάτων στην Αυστρία και του Νορβηγικού Μετεωρολογικού Ινστιτούτου, που δημοσιεύεται στο επιστημονικό εντυπο Environmental Research Letters, οι πρόσθετοι θάνατοι αποδίδονται στα οξείδια του αζώτου που εκπέμπουν κυρίως οι παλαιότερης γενιάς πετρελαιοκινητήρες των αυτοκινήτων. Οι ρύποι αυτοί είναι σε πραγματικές συνθήκες κυκλοφορίας υψηλότεροι από ότι στα τεστ.
Οι ερευνητές του Διεθνούς Ινστιτούτου Ανάλυσης Εφαρμοσμένων Συστημάτων στην Αυστρία και του Νορβγηγικού Μετεωρολογικού Ινστιτούτου, με επικεφαλής τον Γιαν Γιόνσον, διαπίστωσαν ότι οι εκπομπές οξειδίου του αζώτου είναι τέσσερις έως επτά φορές μεγαλύτερες στο δρόμο από ό,τι στα επίσημα εργαστηριακά τεστ.
Εκτιμούν, λοιπόν, ότι από τους 425.000 συνολικά πρόωρους θανάτους κάθε χρόνο, οι 10.000 μπορούν να αποδοθούν στα οξείδια του αζώτου από τα πετρελαιοκίνητα οχήματα. Από αυτούς, περίπου οι μισοί θάνατοι (5.000) σχετίζονται με τους «κρυφούς» ρύπους αυτών των οξειδίων.
Οι χώρες με τον μεγαλύτερο αριθμό πρόωρων θανάτων λόγω ρύπανσης από τα πετρελαιοκίνητα οχήματα, είναι η Ιταλία, η Γερμανία και η Γαλλία.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, περίπου 425.000 πρόωροι θάνατοι ετησίως στην Ευρώπη αποδίδονται γενικότερα στην ατμοσφαιρική ρύπανση. Πάνω από το 90% αυτών των πρόωρων θανάτων προκαλούνται από αναπνευστικές και καρδιαγγειακές παθήσεις που σχετίζονται με την έκθεση των ανθρώπων σε αιωρούμενα μικροσωματίδια, όπως αυτά που δημιουργούνται από τα οξείδια του αζώτου.
Από τη δεκετία του 1990, το μερίδιο των πετρελαιοκίνητων συνεχώς αυξάνεται στην Ευρώπη και σήμερα έχουν φθάσει να αποτελούν περίπου το μισό του στόλου των οχημάτων, με σημαντικές όμως διαφορές από χώρα σε χώρα. Στην Ευρώπη σήμερα, κυκλοφορούν πάνω από 100 εκατομμύρια πετρελαιοκίνητα οχήματα, διπλάσια από όσα στον υπόλοιπο κόσμο.
Μελέτες έχουν δείξει ότι, τα βενζινοκίνητα αυτοκίνητα εκπέμπουν λιγότερα οξείδια του αζώτου. Οι ερευνητές εκτιμούν ότι αν τα πετρελαιοκίνητα εξέπεμπαν παρόμοια επίπεδα οξειδίων του αζώτου με τα βενζινοκίνητα, θα αποφεύγονταν περίπου τα τρίτα τέταρτα των πρόωρων θανάτων, δηλαδή 7.500.
Τέλος, παρεμφερής μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Nature, έδειξε ότι η υπέρβαση των ορίων εκπεμπόμενων ρύπων από τα πετρελαιοκίνητα οχήματα συνεπάγεται περίπου 7.000 επιπλέον πρόωρους θανάτους στην Ευρώπη.
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου