Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου 2017

Αύξηση πρόωρων θανάτων στην Ευρώπη από τα πετρελαιοκίνητα οχήματα

Τετάρτη, 20 Σεπτεμβρίου, 2017

Σύμφωνα με μελέτη του Διεθνούς Ινστιτούτου Ανάλυσης Εφαρμοσμένων Συστημάτων στην Αυστρία και του Νορβηγικού Μετεωρολογικού Ινστιτούτου, που δημοσιεύεται στο επιστημονικό εντυπο Environmental Research Letters, οι πρόσθετοι θάνατοι αποδίδονται στα οξείδια του αζώτου που εκπέμπουν κυρίως οι παλαιότερης γενιάς πετρελαιοκινητήρες των αυτοκινήτων. Οι ρύποι αυτοί είναι σε πραγματικές συνθήκες κυκλοφορίας υψηλότεροι από ότι στα τεστ.
Οι ερευνητές του Διεθνούς Ινστιτούτου Ανάλυσης Εφαρμοσμένων Συστημάτων στην Αυστρία και του Νορβγηγικού Μετεωρολογικού Ινστιτούτου, με επικεφαλής τον Γιαν Γιόνσον, διαπίστωσαν ότι οι εκπομπές οξειδίου του αζώτου είναι τέσσερις έως επτά φορές μεγαλύτερες στο δρόμο από ό,τι στα επίσημα εργαστηριακά τεστ.
Εκτιμούν, λοιπόν, ότι από τους 425.000 συνολικά πρόωρους θανάτους κάθε χρόνο, οι 10.000 μπορούν να αποδοθούν στα οξείδια του αζώτου από τα πετρελαιοκίνητα οχήματα. Από αυτούς, περίπου οι μισοί θάνατοι (5.000) σχετίζονται με τους «κρυφούς» ρύπους αυτών των οξειδίων.
Οι χώρες με τον μεγαλύτερο αριθμό πρόωρων θανάτων λόγω ρύπανσης από τα πετρελαιοκίνητα οχήματα, είναι η Ιταλία, η Γερμανία και η Γαλλία.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, περίπου 425.000 πρόωροι θάνατοι ετησίως στην Ευρώπη αποδίδονται γενικότερα στην ατμοσφαιρική ρύπανση. Πάνω από το 90% αυτών των πρόωρων θανάτων προκαλούνται από αναπνευστικές και καρδιαγγειακές παθήσεις που σχετίζονται με την έκθεση των ανθρώπων σε αιωρούμενα μικροσωματίδια, όπως αυτά που δημιουργούνται από τα οξείδια του αζώτου.
Από τη δεκετία του 1990, το μερίδιο των πετρελαιοκίνητων συνεχώς αυξάνεται στην Ευρώπη και σήμερα έχουν φθάσει να αποτελούν περίπου το μισό του στόλου των οχημάτων, με σημαντικές όμως διαφορές από χώρα σε χώρα. Στην Ευρώπη σήμερα, κυκλοφορούν πάνω από 100 εκατομμύρια πετρελαιοκίνητα οχήματα, διπλάσια από όσα στον υπόλοιπο κόσμο.
Μελέτες έχουν δείξει ότι, τα βενζινοκίνητα αυτοκίνητα εκπέμπουν λιγότερα οξείδια του αζώτου. Οι ερευνητές εκτιμούν ότι αν τα πετρελαιοκίνητα εξέπεμπαν παρόμοια επίπεδα οξειδίων του αζώτου με τα βενζινοκίνητα, θα αποφεύγονταν περίπου τα τρίτα τέταρτα των πρόωρων θανάτων, δηλαδή 7.500.
Τέλος, παρεμφερής μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Nature, έδειξε ότι η υπέρβαση των ορίων εκπεμπόμενων ρύπων από τα πετρελαιοκίνητα οχήματα συνεπάγεται περίπου 7.000 επιπλέον πρόωρους θανάτους στην Ευρώπη.
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου