Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Σάββατο 9 Σεπτεμβρίου 2017

ΚΑΤΑ ΕΚΑΤΟΝΤΆΔΕΣ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΠΟΥΝ ΤΗ ΦΛΟΡΙΝΤΑ, ΑΔΕΙΑΖΟΥΝ ΤΑ ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ ΚΑΙ ΤΑ ΒΕΝΖΙΝΑΔΙΚΑ

Σάββατο, 9/9/17

Κατά χιλιάδες οι κάτοικοι εγκαταλείπουν τη Φλόριντα, αδειάζουν τα σούπερ μάρκετ
Αυτήν την εικόνα παρουσιάζουν οι δύο αυτοκινητόδρομοι κατά μήκος των ακτών της Φλόριντα, καθώς δεκάδες χιλιάδες κάτοικοι την εγκαταλείπουν για να σωθούν από τον «μυθικών διαστάσεων» κυκλώνα, όπως χαρακτήρισε την Ιρμα ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.
Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι, χρησιμοποιώντας κάθε μέσο, κατέκλυσαν την Παρασκευή τους δρόμους που οδηγούν στη βόρεια Φλόριντα, στην προσπάθειά τους να βρουν ασφαλές καταφύγιο από τον ισχυρό κυκλώνα Ιρμα που έχει ήδη σπείρει την καταστροφή στην Καραϊβική, αφήνοντας πίσω του τουλάχιστον 17 νεκρούς.

Στους δύο αυτοκινητόδρομους, κατά μήκος των ακτών της Πολιτείας, το θέαμα ήταν παρόμοιο: αυτοκίνητα και φορτηγάκια το ένα πίσω από το άλλο, φορτωμένα με στρώματα, με καγιάκ, και καμιά φορά με δοχεία βενζίνης.

Στις λωρίδες που οδηγούν νότια, κυκλοφορούν ελάχιστοι μεμονωμένοι ιδιώτες και αυτοκινητοπομπές του στρατού που προετοιμάζεται για να εφοδιάσει τους κατοίκους με καύσιμα και να παράσχει βοήθεια στους πληγέντες, εφόσον χρειαστεί.

Μολονότι ο κυβερνήτης δεσμεύτηκε ότι θα κάνει τα πάντα για να ανεφοδιαστούν τα βενζινάδικα, ώστε να μπορέσουν να φύγουν όσο το δυνατόν περισσότεροι άνθρωποι, ήδη παρουσιάζονται ελλείψεις σε καύσιμα. Από τα ράφια των σούπερ-μάρκετ έχουν εξαφανιστεί και τα είδη πρώτης ανάγκης (φωτογραφία κάτω).


Ο κυκλώνας, το μέγεθος του οποίου ξεπερνά εκείνο της Πολιτείας, θα φτάσει τη νύχτα του Σαββάτου προς την Κυριακή και λόγω των ανέμων, που φτάνουν τα 240 χιλιόμετρα την ώρα, προβλέπεται ότι θα προκαλέσει απότομη και μεγάλη άνοδο της στάθμης της θάλασσας.

Οπως ανακοίνωσε το Πεντάγωνο, περισσότεροι από 14.000 Αμερικανοί στρατιώτες έχουν αναπτυχθεί στο Πουέρτο Ρίκο, στις αμερικανικές Παρθένες Νήσους και στη Φλόριντα για να συμμετάσχουν στις επιχειρήσεις διάσωσης και εκκένωσης.

Στο Μαϊάμι Μπιτς, το παραλιακό θέρετρο που συνήθως είναι γεμάτο με τουρίστες, επικρατούσε ερημιά και πολλά καταστήματα είχαν ήδη κλείσει. Η Ιρμα ενδέχεται να πλήξει την περιοχή αυτή με ιδιαίτερη σφοδρότητα και να προκαλέσει καταστροφικές πλημμύρες. 

«Ελπίζω ότι θα έρθει από τα νότια και θα μείνει εκεί, σε διαφορετική περίπτωση τα φαινόμενα θα είναι πολύ πιο έντονα», είπε 67χρονος ιδιοκτήτης κλαμπ.

Για τον Μπροκ Λονγκ, τον διευθυντή της Fema (της ομοσπονδιακής υπηρεσίας διαχείρισης κρίσεων) «το ερώτημα δεν είναι αν θα πληγεί η Φλόριντα, αλλά σε ποιο βαθμό».

Εκατομμύρια νοικοκυριά θα βυθιστούν στο σκοτάδι


Ο κυκλώνας Iρμα απειλεί να βυθίσει στο σκοτάδι περισσότερα από 4,1 εκατομμύρια νοικοκυριά και επιχειρήσεις, που εξυπηρετεί η εταιρεία Power & Light (FPL) της Φλόριντα, επηρεάζοντας την καθημερινότητα περίπου 9 εκατομμυρίων ανθρώπων, επισήμανε την Παρασκευή ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας ηλεκτρισμού.

«Ολοι στη Φλόριντα θα αντιμετωπίσουν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο τις επιπτώσεις της καταιγίδας» δήλωσε ο Ερικ Σιλάτζι κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, προειδοποιώντας τους καταναλωτές της FPL να προετοιμαστούν για διαδικασία αποκατάστασης του δικτύου διάρκειας πολλών εβδομάδων.

Η FPL είναι η μεγαλύτερη πάροχος ηλεκτρικού ρεύματος στη Φλόριντα, εξυπηρετώντας περίπου το 50% των 20,6 εκατομμυρίων κατοίκων της Πολιτείας. 

Ο κυκλώνας Ιρμα αποτελεί πολύ μεγαλύτερη απειλή για το δίκτυο παροχής ηλεκτρικού ρεύματος στη Φλόριντα σε σύγκριση με τον κυκλώνα Χάρβεϊ στο Τέξας, διότι συνοδεύεται από θυελλώδεις ανέμους ταχύτητας 240 χιλιομέτρων την ώρα, οι οποίοι θα μπορούσαν να προκαλέσουν σοβαρές καταστροφές στο δίκτυο και να οδηγήσουν στο κλείσιμο πυρηνικών και άλλων ηλεκτροπαραγωγικών μονάδων. 

«Αυτή η καταιγίδα είναι κάτι το πρωτόγνωρο όσον αφορά την ισχύ και το μέγεθός της. Προετοιμαζόμαστε για τα χειρότερα και πιθανόν θα πρέπει να ανοικοδομήσουμε τμήματα του δικτύου εξυπηρέτησής μας» τόνισε ο Σιλάγκι και προειδοποίησε ότι οι άνεμοι που αναμένονται θα μπορούσαν να ξηλώσουν τους στύλους ηλεκτροδότησης. 

Η απειλή του κυκλώνα είναι τέτοια που η FPL σχεδιάζει να κλείσει τους δύο πυρηνοηλεκτρικούς σταθμούς της. 

Μία από τις πυρηνικές της μονάδες, η Turkey Point, βρίσκεται νότια του Μαϊάμι κοντά στο νότιο άκρο της Φλόριντα, πλησίον της περιοχής που η Ιρμα αναμένεται να πλήξει νωρίς το πρωί της Κυριακής. 

Τραμπ: «Φύγετε μακριά από τον δρόμο του»

«Φύγετε μακριά από τον δρόμο του»: O πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ απηύθυνε έκκληση νωρίτερα την Παρασκευή στους πολίτες που διαμένουν στις περιοχές, τις οποίες αναμένεται να πλήξει ο ισχυρός κυκλώνας Ίρμα, ώστε να απομακρυνθούν προς ασφαλείς τοποθεσίες. 

«Ο κυκλώνας Ίρμα είναι μυθικών διαστάσεων, ενδεχομένως ο ισχυρότερος που έχουμε ποτέ δει. Παραμείνετε σε ασφαλή μέρη και φύγετε μακριά από τον δρόμο του, εφόσον είναι δυνατό. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση είναι έτοιμη» ήταν το tweet που ανήρτησε το πρωί της Παρασκευής ο Αμερικανός πρόεδρος.. 

«Η απίστευτη ακτοφυλακή των ΗΠΑ διέσωσε περισσότερες από 15.000 ζωές την περασμένη εβδομάδα με τον Χάρβεϊ. Η Ίρμα ενδέχεται να είναι σφοδρότερη» συνέχισε ο επικεφαλής του αμερικανικού κράτους, αναφερόμενος στον κυκλώνα που προκάλεσε σοβαρές καταστροφές και πλημμύρες στα τέλη Αυγούστου στο νότιο Τέξας και τμήμα της Λουιζιάνας. 

Από την πλευρά του ο υπουργός Υγείας Τομ Πράις προειδοποίησε τους κατοίκους της Φλόριντας και των παράκτιων περιοχών στις νοτιοανατολικές ΗΠΑ να φύγουν επειγόντως πριν από την άφιξη της Ίρμας. 

«Παραμένει μια καταιγίδα ιδιαίτερα επικίνδυνη και το παράθυρο που θα σας επιτρέψει να καταφύγετε σε ασφαλείς περιοχές για να αναμένετε το πέρασμα του κυκλώνα ή να εγκαταλείψετε τις εστίες σας (…) θα κλείσει σύντομα» επισήμανε ο Πράις κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης τύπου που παραχώρησε. 

Κλήθηκαν να εγκαταλείψουν υποχρεωτικά τα σπίτια τους

Περισσότεροι από 1 εκατομμύριο άνθρωποι έχουν κληθεί να εγκαταλείψουν υποχρεωτικά τα σπίτια τους στην Φλόριντα και τη Τζόρτζια, έκανε γνωστό ο Μπροκ Λονγκ, επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Αντιμετώπισης Εκτάκτων Περιστατικών (Fema), που ήταν επίσης παρών στην ενημέρωση των αρχών.

«Μπορώ να σας εγγυηθώ ότι δεν γνωρίζω κανέναν στην Φλόριντα ο οποίος έχει ποτέ ζήσει φαινόμενο παρόμοιο με αυτό που θα πλήξει προσεχώς τη νότια Φλόριντα» υπογράμμισε ο ίδιος. Οι κάτοικοι που διατρέχουν κίνδυνο «πρέπει να φύγουν και να υπακούσουν στις εντολές». 

Σύμφωνα με τον ίδιο, μονάχα τρεις κυκλώνες κατηγορίας 5 έχουν πλήξει τις ΗΠΑ από το 1851, ανάμεσά τους ο Άντριου που σάρωσε το νότιο τμήμα της Φλόριντας το 1992. 

«Ο Άντριου ήταν ένας κυκλώνας κατηγορίας 5, με πολύ πολύ μικρό αντίκτυπο σε σύγκριση με όσα αναμένουμε από τον Ίρμα» τόνισε. 

«Το ζήτημα δεν είναι εάν η Φλόριντα θα πληγεί, αλλά η σοβαρότητα που αυτό θα γίνει». 

Ο κυβερνήτης της Φλόριντας, Ρικ Σκοτ, ανακοίνωσε το πρωί της Παρασκευής ότι όλοι οι κάτοικοι της Πολιτείας αυτής, η οποία αναμένεται ότι θα πληγεί από τον καταστροφικό κυκλώνα Ίρμα το πρωί της Κυριακής, «θα πρέπει να προετοιμαστούν να την εγκαταλείψουν σύντομα».

«Μην αγνοείτε τις εντολές εκκένωσης. Να θυμάστε: μπορούμε να ξαναχτίσουμε το σπίτι σας, δεν μπορούμε να ξαναχτίσουμε τη ζωή σας. Όλοι πρέπει να προετοιμαστούν για εκκένωση σύντομα», προειδοποίησε ο κυβερνήτης σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Η Φλόριντα έχει πληθυσμό 20 εκατομμυρίων αλλά μέχρι στιγμής οι εντολές υποχρεωτικής εκκένωσης αφορούν μόνο 1 εκατομμύριο ανθρώπους στην Πολιτεία αυτή και στη γειτονική Τζόρτζια.

«Αυτή η καταιγίδα είναι πανίσχυρη και θανάσιμη», επέμεινε ο Σκοτ ο οποίος έχει πολλαπλασιάσει τις τελευταίες ημέρες τις εκκλήσεις του προς τους κατοίκους να φύγουν από τις ζώνες που απειλούνται από τα ακραία καιρικά φαινόμενα.

«Σήμερα είναι η ημέρα για να κάνετε το σωστό για την οικογένειά σας, να την οδηγήσετε στην ενδοχώρα για να είναι ασφαλής» συνέχισε ο κυβερνήτης, υπογραμμίζοντας για άλλη μία φορά ότι η έκταση του κυκλώνα είναι «μεγαλύτερη από την Πολιτεία μας στο σύνολό της».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου