Πρώτο θέμα μας

Πρώτο μας θέμα

Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα ΝΕΑ-ΕΙΔΗΣΕΙΣ στο τέλος της σελίδας, κάτω δεξιά που λέει “Παλαιότερες Αναρτήσεις”. Πατήστε με το “ποντικάκι” πάνω και θα βρείτε ειδήσεις και νέα σημερινά ή χθεσινά και προηγουμένων ημερών, μηνών, χρόνων.

Αγαπητέ Φίλε, Αγαπητή Φίλη,

Εάν δεν μιλάτε καλά Ελληνικά η ιστοσελίδα μας σας δίνει την ευκαιρία να διαβάσετε όλα τα άρθρα στη γλώσσα της αρεσκείας πατώντας το “ποντικάκι” εδώ αριστερά που λέει Translate, Επιλογή Γλώσσας και διαλέξτε τη γλώσσα που καταλαβαίνετε καλύτερα! Σας παρακαλούμε να το πείτε και σε άλλους. Σας ευχαριστούμε και ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ.


Dear friend

if Greek is not your primary language, now, you can read this web page: paneliakos.com in almost 100 different languages. On the left side here, you will see Translate Επιλογή Γλώσσας”, click with computer mouse on top of “Επιλογή Γλώσσας” and read our web page in the language of your preference. Now you could read paneliakos.com in almost 100 languages in a mater of a few seconds. Please tell others. Thank you.

HAPPY HOLIDAYS

Σάββατο, 2 Σεπτεμβρίου 2017

Φοροδιαφυγή και κοινή λογική

Σάββατο, 2 Σεπτεμβρίου, 2017

Μπορεί οι συνεπείς φορολογούμενοι, κυρίως οι μισθωτοί δηλαδή, να έχουν εξοντωθεί από την υπερφορολόγηση, αλλά η φοροδιαφυγή όχι μόνο επιβιώνει ακόμα, αλλά ζει και βασιλεύει. Η τελευταία μελέτη που δημοσιοποιήθηκε ανεβάζει την παραοικονομία στο 21,5% του ΑΕΠ που μας κατατάσσει στη θέση του πρωταθλητή ανάμεσα στις ανεπτυγμένες χώρες. Παρά τη χρήση δηλαδή του πλαστικού χρήματος, παρά τους ελέγχους, έσοδα και εισοδήματα 35 - 40 διs. ευρώ αποφεύγουν τη φορολόγηση.

Το διαπιστώνουμε άλλωστε οι περισσότεροι στις καθημερινές συναλλαγές μας, όταν πολλοί επαγγελματίες προσφέρονται να κάνουν "εκπτώσεις" αρκεί να μην κόψουν αποδείξεις. Είναι προφανές ότι πέρα από τη διαδεδομένη πρακτική της φοροδιαφυγής σε πολλούς κλάδους της οικονομίας,η υπερβολική φορολόγηση σε συνδυασμό και τη σύνδεση των ασφαλιστικών εισφορών με το εισόδημα, οδηγεί στη διαιώνιση της παραοικονομίας. Επιχειρήσεις,επαγγελματίες, ακόμα και εργαζόμενοι έχουν μεγάλο οικονομικό κίνητρο να αποφύγουν να εμφανίσουν εισοδήματα  και έσοδα προκειμένου να αποφύγουν να πληρώσουν φόρους.

Στην Ελλάδα, η επιβίωση μικρών, κυρίως, επιχειρήσεων στηρίχθηκε στη φοροαποφυγή. Είναι ενδεικτικό ότι μόλις το 0,4% των επιχειρήσεων πλήρωνε το 61% των φόρων που αναλογούσαν σε νομικά πρόσωπα. Αντίστοιχα βέβαια μόλις το 8% των φυσικών προσώπων πλήρωνε το 69% των φόρων. Είναι ενδεικτικό ότι και με βάση τις φετινές φορολογικές δηλώσεις, οι επαγγελματίες από την ώρα που το εισόδημα συνδέθηκε με τις  ασφαλιστικές εισφορές, δήλωσαν αρκετά λιγότερα εισοδήματα σε σχέση με πέρυσι.

Είναι κοινή διαπίστωση ότι οι υψηλοί φορολογικοί συντελεστές σε συνδυασμό με την αναποτελεσματικότητα των ελεγκτικών μηχανισμών, είναι οι δύο βασικοί παράγοντες που οδηγούν στη φοροδιαφυγή. Αν συνυπολογίσουμε την πολυνομία, την πολυπλοκότητα του φορολογικού συστήματος, τη γραφειοκρατία και φυσικά την έλλειψη φορολογικής συνείδησης ,η διόγκωση του προβλήματος είναι κάτι παραπάνω από αναμενόμενη.

Αντί λοιπόν η κυβέρνηση να επικεντρωθεί στην επίλυση αυτών των διαρκών προβλημάτων,καταφεύγει στην εύκολη λύση της αύξησης της φορολογίας και της απομύζησης όσων αντέχουν ακόμα, με αποτέλεσμα να ακούμε συνεχώς μάχες κατά της φοροδιαφυγής, αλλά αυτή να παραμένει στα ύψη. Ψηφίζουν συνεχώς νομοσχέδια, τους τελευταίους 30 μήνες έχουν ψηφιστεί 10 για φορολογικά θέματα με 117 άρθρα, ενώ έχουν εκδοθεί και 111 υπουργικές αποφάσεις και 138 εγκύκλιοι, με πενιχρά αποτελέσματα.
   
Προφανώς δεν μπορεί να εξαλειφθεί τελείως η φοροδιαφυγή. Αλλά όταν απουσιάζει η κοινή λογική, όταν αρνιόμαστε να πάρουμε μαθήματα για το πώς αντιμετωπίζεται σε άλλες χώρες και βέβαια η πολιτική βούληση εξαντλείται σε μεγάλα λόγια,θα συνεχίσουμε να αναρωτιόμαστε, γιατί παραμένουμε πρωταθλητές, γιατί οι πολίτες δεν αποκτούν φορολογική συνείδηση...
Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου