Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου 2017

Τι ειπώθηκε στην έκτακτη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της Αρχιεπισκοπής

 

Ο πρόεδρος της Επιτροπής των Οικονομικών Γεώργιος Βουρβούλιας και ο Γεώργιος Μάθιους στην είσοδο της Αρχιεπισκοπής. Φωτογραφία: «Εθνικός Κήρυξ» - Κώστας Μπέη.
ΒΟΣΤΩΝΗ. Στην πολύωρη και με στιγμές έντασης συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου, την οποία κάλεσε εκτάκτως ο Αρχιεπίσκοπος Γέρων Αμερικής κ. Δημήτριος, το απόγευμα της Τρίτης 19 Σεπτεμβρίου 2017, ανακοινώθηκε επίσημα η ύπαρξη του ελλείμματος στα οικονομικά της Αρχιεπισκοπής, το οποίο ανέρχεται σε $8,5 εκατομμύρια δολάρια.
Στη συνεδρίαση, τονίσθηκε ότι δεν υπήρχε σωστή διαχείριση των οικονομικών και πως ξοδευόταν περισσότερα χρήματα απ’ όσα προβλεπόταν και όφειλαν να είχαν ξοδευτεί.
Ο Αρχιεπίσκοπος Γέρων Αμερικής κ. Δημήτριος δεν απάντησε σε γραπτό μήνυμα του «Ε.Κ.» να παράσχει εξηγήσεις στην Ομογένεια για την τροπή των πραγμάτων. Ούτε ο κ. Γεώργιος Τσαντίκος ανταποκρίθηκε σε τηλεφωνικό μήνυμα του «Ε.Κ.».
Στη σύσκεψη τονίσθηκε πως πρέπει να βρεθεί τρόπος να αναπληρωθεί το έλλειμμα, ενώ η αγωνία είναι το πώς και με ποιο τρόπο θα σερβιριστεί το θέμα του ελλείμματος στις κοινότητες και στα μέλη τους.
Ο «Εθνικός Κήρυξ» είναι σε θέση να γνωρίζει ότι υπάρχει ήδη μείωση των προσφορών και δωρεών από πολλά εκκλησιάσματα προς τις κοινότητες. Χαρακτηριστική, μάλιστα, είναι η επιστολή προέδρου κοινοτικού συμβουλίου Καθεδρικού Ναού από το Τέξας, ο οποίος διεκτραγωδεί την ύφεση που υπάρχει αναφορικά με τις ετήσιες συνεισφορές των πιστών προς την κοινότητα και πως μέχρι τώρα διακόσιες και πλέον οικογένειες δεν έχουν ανταποκριθεί για την συνεισφορά τους για το τρέχον έτος 2017.
Στη συνεδρίαση υπογραμμίστηκε ότι θα πρέπει να υπάρχει διαφάνεια «ώστε να γνωρίζουμε κι εμείς και ο κόσμος τι γίνεται», όπως ελέχθη χαρακτηριστικά. Ο αποπεμφθείς την περασμένη εβδομάδα κ. Ιερώνυμος (Τζέρη) Δημητρίου από τη θέση του εκτελεστικού διευθυντή της Αρχιεπισκοπής, χρησιμοποιήθηκε ως αποδιοπομπαίος τράγος και του επιφορτίστηκε η ολική ευθύνη τόσο του ελλείμματος όσο και της αδιαφάνειας. Ο κ. Τζέρη Δημητρίου δεν απάντησε σε τηλεφωνικό μήνυμα του «Ε.Κ.».
Ιεράρχης της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου, εμμέσως πλην σαφώς, επέρριψε ευθύνη και στον Αρχιεπίσκοπο κ. Δημήτριο για την όλη κατάσταση. Παράλληλα, ο ίδιος ιεράρχης επιτέθηκε στον πρόεδρο της Οικονομικής Επιτροπής κ. Γεώργιο Βουρβούλια και στην ομάδα του λέγοντας ότι δεν είναι σωστό να τα ρίχνουμε όλα σ’ έναν άνθρωπο, εννοώντας τον κ. Τζέρη Δημητρίου, διερωτηθείς εσείς τι κάνατε όλα αυτά τα χρόνια;
Ο κ. Βουρβούλιας, ο οποίος διορίστηκε πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής στην Κληρικολαϊκή στο Νάσβιλ του Τενεσί το 2006, πέρασε στην αντεπίθεση διαρρηγνύοντας τα ιμάτιά του, λέγοντας πως κάναμε ό,τι μπορούσαμε, μεγαλώσαμε την Αρχιεπισκοπή από τα 12 εκατομμύρια δολάρια το χρόνο στα $30 εκατομμύρια για τη στήριξη των διακονιών και των προγραμμάτων της Αρχιεπισκοπής.
Εγινε λόγος για τις απολύσεις υπαλληλικού προσωπικού από την Αρχιεπισκοπή, για τις οποίες ιεράρχης είπε ότι αυτοί οι άνθρωποι έχουν οικογένειες, ενώ έτερος ιεράρχης παραπονέθηκε γιατί απολύθηκαν πολλοί από το Τμήμα του Ιντερνετ και των Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών.
Ελέχθη ότι οι εφημερίδες -εννοώντας τον «Εθνικό Κήρυκα»- γνωρίζουν καλύτερα τα πράγματα από εμάς και αποφασίσθηκε να εκδοθεί κάποιο ανακοινωθέν για την έκτακτη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής. Αποφασίσθηκε ακόμα το θέμα του ελλείμματος των εκατομμυρίων να τεθεί και πάλι στην Ολομέλεια του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου στις 20 Οκτωβρίου που θα γίνει στο ξενοδοχείο Marriot Marquis της Νέας Υόρκης.
Εγινε, παρεμπιπτόντως, αναφορά στην Κληρικολαϊκή Συνέλευση τον ερχόμενο Ιούλιο του 2018, η οποία κατά πάσα πιθανότητα θα γίνει στη Βοστώνη, πλην όμως δεν οριστικοποιήθηκε επίσημα, αλλά εναπόκειται να γίνει εκ νέου συζήτηση τον άλλο μήνα και να ληφθεί τελική απόφαση.
Ο Αρχιεπίσκοπος κ. Δημήτριος εν συντομία αναφέρθηκε στην εκλογή Μητροπολίτη Σικάγου και είπε ότι για την πρόταση του Οικουμενικού Πατριαρχείου θα γίνει συνεδρίαση για τον καθαρισμό του Καταλόγου των Υποψηφίων προς Αρχιερατεία, ο οποίος θα υποβληθεί στη Νομική Επιτροπή και εν συνεχεία στο Οικουμενικό Πατριαρχείο προς έγκριση.
Στη συνέχεια, το Οικουμενικό Πατριαρχείο θα επιστρέψει τον Κατάλογο εγκεκριμένο οπότε θα συγκληθεί η Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος για να προβεί στην επιλογή και σύνθεση καινούργιου τριπροσώπου, το οποίο θα υποβληθεί στην Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου για την τελική εκλογή.
Ο Αρχιεπίσκοπος είπε ότι ευχαριστεί τον Θεό διότι συμπληρώνει 51 χρόνια Αρχιεροσύνης και 18 ως Αρχιεπίσκοπος Αμερικής. Υπενθυμίζεται ότι εκλέχτηκε το 1967 κατά την εποχή της Δικτατορίας στην Ελλάδα από Αριστίνδην Σύνοδο επί Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου Κοτσώνη, ως βοηθός Επίσκοπος στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών με τον ψιλό τίτλο Βρεσθένης. Αρχιεπίσκοπος Αμερικής εκλέχτηκε από το Οικουμενικό Πατριαρχείο τον Αύγουστο του 1999
Πηγή: Εθνικός Κήρυξ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου