Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Σάββατο 9 Σεπτεμβρίου 2017

Σε πτώχευση η Αρχιεπισκοπή – Απολύσεις και περικοπές


Σάββατο, 9/9/17



Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, κ. Δημήτριος στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης με τον Οικουμενικό Πατριάρχη, κ. Βαθολομαίο. Φωτογραφία αρχείου: Δημήτριος Πανάγος.
Του Θεοδώρου Καλμούκου.
ΒΟΣΤΩΝΗ. Η Αρχιεπισκοπή Αμερικής άρχισε την Τρίτη 5 Σεπτεμβρίου τις απολύσεις υπαλληλικού προσωπικού της, οι οποίες αναμένεται να ανέλθουν μεταξύ 28 και 30. Το προσωπικό ανέρχεται στα 105 άτομα.
Ηδη απολύθηκαν στελέχη της εφημερίδας «Ορθόδοξος Παρατηρητής», τον οποίον δεν έχει χρήματα να τον εκδώσει στην έντυπη μορφή του και προσανατολίζεται μόνον στην ηλεκτρονική. Επίσης, προβαίνει σε δραστικές περικοπές στα διάφορα τμήματά της. Οικονομικό πρόβλημα έχει προκύψει και στη Θεολογική Σχολή, καθότι η Αρχιεπισκοπή έχει έξι μήνες να στείλει την μηνιαία συνεισφορά της για τα λειτουργικά έξοδα της Σχολής.
Ο «Εθνικός Κήρυξ» έχει γράψει ότι η Αρχιεπισκοπή έχει περιέλθει ουσιαστικά σε κατάσταση πτώχευσης και πως το οικονομικό της έλλειμμα ανέρχεται στα $8,5 εκατομμύρια δολάρια.
Ηδη απελύθη ο κ. Ιερώνυμος (Τζέρι) Δημητρίου, ο οποίος ήταν κατά τα περασμένα 19 έτη διευθυντής Διοίκησης και Οικονομικών της Αρχιεπισκοπής, ενώ είχε υπό την εποπτεία του και την ανέγερση του ναού του Αγίου Νικολάου στο «Σημείο Μηδέν».
Ο «Εθνικός Κήρυξ» είχε επίσης αποκαλύψει πως ο Αρχιεπίσκοπος Γέρων Αμερικής κ. Δημήτριος ανακοίνωσε το εσπέρας της Τρίτης 29 Αυγούστου στα μέλη της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου στην Κωνσταντινούπολη πως υπάρχει έλλειμμα πολλών εκατομμυρίων στην Αρχιεπισκοπή και πως ο κ. Τζέρι Δημητρίου θα απομακρυνθεί από την Αρχιεπισκοπή. Ο
κ. Δημητρίου δεν ανταποκρίθηκε σε τηλεφωνικό μήνυμα του «Ε.Κ.».
Ανάμεσα στα στελέχη που απολύθηκαν μέχρι στιγμής είναι και ο κ. Ελευθέριος Πισαλίδης, επί 13 χρόνια διευθυντής Παραγωγής, διευθυντής Διαφημίσεων και συντάκτης του ελληνικού τμήματος του «Ορθόδοξου Παρατηρητή». Ο κ. Πισαλίδης δεν είχε ανταποκριθεί σε τηλεφωνικό μήνυμα του «Εθνικού Κήρυκα».
Τις ανακοινώσεις των απολύσεων τις κάνει ο πρωτοσύγκελος της Αρχιεπισκοπής, επίσκοπος Φασιανής κ. Αντώνιος, ο οποίος τους καλεί στο γραφείο του και τους λέει πως πρέπει να σας απολύσω για οικονομικούς λόγους. Ο Αρχιεπίσκοπος κ. Δημήτριος δεν εμφανίζεται πουθενά.
Ο επίσκοπος κ. Αντώνιος έδωσε εντολή στους επικεφαλής διαφόρων τμημάτων να προβούν σε δραστικές περικοπές των προϋπολογισμών τους, να απολύσουν προσωπικό και να μειώσουν τα έξοδά τους στο ελάχιστο. Ηδη κάτι τέτοιο γίνεται αυτή τη στιγμή στο τμήμα του Ιντερνετ. Ο Επίσκοπος κ. Αντώνιος δεν απάντησε σε μήνυμα του «Ε.Κ.».
Ο προϋπολογισμός της Αρχιεπισκοπής αναμένεται να μειωθεί από τα $30 εκατομμύρια που είναι σήμερα, στα $22 εκατ. Ο προϋπολογισμός υπερδιπλασιάσθηκε κατά την Αρχιεπισκοπία του κ. Δημητρίου από τα $13 εκατομμύρια στα $30 εκατ.
Επίσης, ανακλήθηκαν τα κινητά τηλέφωνα και οι πιστωτικές κάρτες που είχαν δοθεί σε πολλούς, η χρήση των οποίων γινόταν χωρίς κανέναν ουσιαστικό έλεγχο.
Ο «Εθνικός Κήρυξ» είναι σε θέση να γνωρίζει ότι και κατά τα πρόσφατα έτη η Αρχιεπισκοπή είχε βρεθεί αντιμέτωπη με οικονομική στενότητα σε σημείο που δεν μπορούσε να καταβάλλει ούτε το μισθολόγιο των υπαλλήλων της, αλλά το κάλυπταν αθόρυβα και εναλλάξ οι αείμνηστοι σήμερα Μάικλ Τζαχάρης και Νικόλαος Μπούρας.
Σχετικά με τη Θεολογική Σχολή, τα έξοδά της ανέρχονται στα $12 εκατομμύρια δολάρια κατ’ έτος, ενώ ο αριθμός των φοιτητών σε αμφότερα τα σχολεία, Ελληνικό Κολέγιο και Θεολογική Σχολή, κατά το περασμένο έτος δεν υπερέβαινε τους 180.
Οπως έχει γράψει πλειστάκις στο παρελθόν ο «Εθνικός Κήρυξ» και στη Σχολή υπάρχει το φαινόμενο του υπεράριθμου υπαλληλισμού. Επιπλέον έχουν σπαταληθεί πάνω από 2,5 εκατομμύρια δολάρια από τη Σχολή στην δικαστική αντιπαλότητα που υφίσταται επί χρόνια ανάμεσα στη Σχολή και το Μαλιώτειο Πολιτιστικό Κέντρο, ενώ από όσο μπορεί να γνωρίζει ο «Ε.Κ.» το θέμα συνεχίζεται.
Η οικονομική «πτώχευση» της Αρχιεπισκοπής αναμένεται να έχει επιπτώσεις και στις Μητροπόλεις, οι οποίες αποτελούν η κάθε μία ένα είδος σμικρογραφίας της Αρχιεπισκοπής με πρωτοσύγκελους, υπαλληλικό προσωπικό, γραμματείς, διακόνους, γραφείς ληξιαρχείων, διευθυντές νεολαίας και λοιπούς υπαλλήλους.
Επισημαίνεται ότι πλείστες όσες κοινότητες αντιμετωπίζουν οι ίδιες οικονομικό πρόβλημα, ενώ το εκκλησίασμα έχει μειωθεί κατακόρυφα σε πολλές περιπτώσεις και μάλιστα σε αριθμητικά μεγάλες κοινότητες και ναούς. Μερικές εξ αυτών βρίσκονται σε κατάσταση προχωρημένης αποσύνθεσης.
Πηγή: ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου