Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Παρασκευή 1 Σεπτεμβρίου 2017

Από ΤΟ ΒΗΜΑ - βηματοδότης

Assos σκέτος για τον Τσίπρα, θα του χρειαστούν

Assos σκέτος για τον Τσίπρα

Μια κασετίνα ίσως του παλιότερου τσιγάρου στην Ελλάδα, του εμβληματικού «Αssos» ή «Assos σκέτο», όπως το ζητούσαν από το 1931 οι φανατικοί καπνιστές του, ήταν ένα από τα δύο δώρα που προσφέρθηκαν στον Αλέξη Τσίπρα κατά την επίσκεψή του στην καπνοβιομηχανία Παπαστράτος, την ημέρα δηλαδή που ο Πρωθυπουργός άρχισε να ανακαλύπτει τις... επενδύσεις. Η αλήθεια είναι ότι ο διευθύνων σύμβουλος της καπνοβιομηχανίας Χρήστος Χαρπαντίδης πολύ προβληματίστηκε για το τι θα προσέφερε στον Πρωθυπουργό και στο κλιμάκιο υπουργών που τον συνόδευε στο εργοστάσιο. Πληροφορήθηκε ότι ο κ. Τσίπρας δεν καπνίζει (αν και το Μέγαρο Μαξίμου ντουμανιάζει καθημερινώς από τους καπνιστές ενοίκους του). Επιπλέον, η πολιτική της εταιρείας είναι να μη χορηγεί πακέτα δωρεάν (ούτε ένα τσιγάρο τζάμπα) και έτσι αποφασίστηκε να του προσφέρουν τη συλλεκτική κασετίνα με τα άφιλτρα τσιγάρα, των οποίων η παραγωγή σταμάτησε από πέρυσι, λόγω χαμηλής ζήτησης. Υπήρξε βεβαίως ένας προβληματισμός γιατί το τσιγάρο αυτό θεωρείται από τα βαριά του είδους (0,7 mg νικοτίνη, 18 mg πίσσα). Ετσι και αλλιώς όμως δεν θα το κάπνιζε. Αφήστε που οι περισσότεροι το θεωρούν... συλλεκτικό! Αποφάσισαν λοιπόν να του το δωρίσουν. Οταν ο κ. Τσίπρας πήρε το πακέτο στα χέρια και το περιεργάστηκε, τους αποκάλυψε ότι παλαιότερα ήταν και αυτός καπνιστής με... στριφτά τσιγάρα. 

nnn

Ο Πρωθυπουργός όμως δεν έδειξε τόσο ενδιαφέρον για τον «Assos σκέτο», όσο για το νέο σύστημα θέρμανσης καπνού IQOS. Η ηγεσία της καπνοβιομηχανίας, όχι μόνον αμέσως του δώρισε μια τέτοια συσκευή (στο εμπόριο στοιχίζει περί τα 50 ευρώ), αλλά προθυμοποιήθηκε να του κάνει και... επίδειξη για το πώς λειτουργεί. Και εκεί ο κ. Τσίπρας έλυσε κάθε απορία για το σύστημα θέρμανσης καπνού που είχε λανσάρει η «μαμά» Philip Morris. Αλλωστε για τη νέα γραμμή παραγωγής με ράβδους καπνού που θα αρχίσει από του χρόνου έδειξε το μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Εν συνεχεία συνομίλησε με τους εργάτες, έβγαλε selfies μαζί τους, τους είπε πόσο τυχεροί είναι που εργάζονται στην Παπαστράτος, τσίμπησε κάτι από τα finger food που του είχαν ετοιμάσει και έφυγε. Ο στόχος, κατά τον κ. Τσίπρα, επετεύχθη. Λίγες ημέρες πριν από τη ΔΕΘ θέλησε να επισκεφθεί μια βιομηχανία η οποία από το 2003 έχει επενδύσει 700 εκατ. ευρώ και βρήκε την ευκαιρία να μιλήσει για το θετικό πρόσημο στον ρυθμό ανάπτυξης και για τη μείωση της ανεργίας.

Οι «Σοβιετικοί» και ο χρυσός


Ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας της Γερμανίας Γενς Βάιντμαν ολοκλήρωσε την παρελθούσα εβδομάδα τον επαναπατρισμό τού 50% των αποθεμάτων χρυσού που φύλασσε η Γερμανία επί δεκαετίες στη Νέα Υόρκη, στο Λονδίνο και στο Παρίσι. Συγκεκριμένα, μετέφερε στη Φρανκφούρτη χρυσό αξίας 24 δισ. ευρώ που είχε εκπατριστεί στη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, ώστε να μην πέσει στα χέρια των Σοβιετικών σε περίπτωση πολέμου!

nnn

Από περιέργεια απευθύνθηκα στην Τράπεζα της Ελλάδος για να δω πού βρίσκεται ο ελληνικός χρυσός. Συνεργάτες του Γιάννη Στουρνάρα με πληροφόρησαν πως η Ελλάδα διαθέτει 149,1 τόνους χρυσού αξίας 5,261 δισ. ευρώ περίπου. Οπως με πληροφόρησαν, το 50% των ελληνικών διαθεσίμων σε χρυσό βρίσκονται στο θησαυροφυλάκιο της Τράπεζας της Ελλάδος, από το οποίο δεν έχουν μετακινηθεί κατά τις τελευταίες δεκαετίες. Το υπόλοιπο απόθεμα φυλάσσεται εδώ και πολλές δεκαετίες στην Τράπεζα της Αγγλίας, στις ΗΠΑ και στην Ελβετία.

nnn

Οταν τους ρώτησα εάν υπάρχει η πιθανότητα να επαναπατριστούν οι ελληνικές ράβδοι χρυσού που φυλάσσονται εκτός Ελλάδος ή αν θα παραμείνουν σε Λονδίνο, Νέα Υόρκη και Ζυρίχη υπό τον φόβο «απαλλοτρίωσης» από «Σοβιετικούς» άλλου είδους και κοπής, εισέπραξα ένα απλό μειδίαμα. Λέτε να υπάρχουν σύντροφοι στον ΣΥΡΙΖΑ που να πιστεύουν πως ο επαναπατρισμός του ελληνικού χρυσού δεν θα είναι άσχημη ιδέα; Μπα, δεν το πιστεύω.


Η Πνύκα του Μακρόν


Δεν μπορεί, φαίνεται πως ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν έχει μια εμμονή με την Πνύκα. Τον προειδοποίησαν ότι για λόγους ασφαλείας δεν μπορεί να μιλήσει εκεί, του εξήγησαν ότι και ο Ομπάμα ήθελε να μιλήσει στην Πνύκα, πλην όμως τον έπεισαν οι αμερικανοί special agents να αποφύγει την Πνύκα και τελικά μίλησε στο Ιδρυμα Νιάρχος. Ο πρόεδρος Μακρόν όμως επιμένει να μιλήσει και στην Πνύκα, όσο κι αν προσπάθησαν να τον μεταπείσουν και οι δικοί μας, εδώ στην Αθήνα, αλλά και οι άνδρες της προσωπικής του ασφαλείας. Θέλει να αναφερθεί στην ολοκλήρωση της ευρωπαϊκής ιδέας και θέλει να το κάνει από την Πνύκα. Από το αρχαίο βήμα του ιερού χώρου όπου αγόρευσαν σπουδαίοι πολιτικοί, στρατηγοί και ρήτορες όπως ο Θεμιστοκλής, ο Αριστείδης, ο Περικλής, ο Δημοσθένης, ο Αισχίνης αλλά και στη σύγχρονη εποχή ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης. Εκεί όπου ο Μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος υποδέχθηκε τον Πάπα Ιωάννη, εκεί όπου δίδαξε ο Απόστολος Παύλος. Ακόμη δεν έχουν καταλήξει πού θα μιλήσει ο γάλλος πρόεδρος. Αλλά εάν επιμείνει έως το τέλος δεν αποκλείεται να μιλήσει και στην Πνύκα και (την επομένη της επίσκεψής του) στο Ιδρυμα Νιάρχος.
Ο Στουρνάρας και η Κεντροαριστερά

Οχι μόνον δεν θέλει να είναι υποψήφιος για την ηγεσία της Κεντροαριστεράς, αλλά ούτε θα πάει να ψηφίσει ο κεντρικός τραπεζίτης Γιάννης Στουρνάρας, λέγοντας ότι « δεν θα ψηφίσω γιατί δεν είναι συμβατό με τη θέση του Διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος». Νοιώθει όπως λέει «δικαιωμένος» όταν στο πρόσφατο παρελθόν τον είχαν «στοχοποιήσει» από τον ΣΥΡΙΖΑ (αλλά και από το Μέγαρο Μαξίμου) ότι δήθεν είχε σκοπό να δημιουργήσει κεντρώο κόμμα ή να ηγηθεί της κεντροαριστεράς: «Τους εξηγούσα τότε ότι δεν είχα τέτοια πρόθεση. Ο,τι δεν εγκαταλείπω τη θέση μου, ότι θα εξαντλήσω την θητεία μου και αυτοί δεν με πίστευαν», λέει και οι συνεργάτες του έρχονται αμέσως να συμπληρώσουν ότι τώρα με τη δυναμική που έχει αναπτυχθεί για την Κεντροαριστερά, χωρίς τη συμμετοχή του κ. Στουρνάρα, ίσως οι επιθέσεις εναντίον του σταματήσουν. Ο κεντρικός τραπεζίτης ωστόσο παρακολουθεί τις εξελίξεις που συντελούνται στην Κεντροαριστερά, ρωτούσε ποιοι και πόσοι τελικά θα είναι οι υποψήφιοι και τους ευχήθηκε καλή επιτυχία.  Και όσο αφορά την οικονομία βρίσκει την εικόνα της «σχετικά βελτιωμένη» προεξοφλώντας ότι εφέτος θα έχουμε ανάπτυξη 1,7%.
Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου