Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Δευτέρα 18 Σεπτεμβρίου 2017

Σε αναζήτηση 800.000 ευρώ για τις κάλπες του νέου φορέα

Τα χαμόγελα αποτελούν παρελθόν. Η δυσπιστία που υπάρχει μεταξύ Φώφης Γεννηματά και Σταύρου Θεοδωράκη είναι μεγάλη, όπως μεγάλη είναι και η δυσκολία που έχει ο Νίκος Αλιβιζάτος να βρει σύντομα κοινώς αποδεκτές λύσεις.
athens1ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Ενα νέο και ίσως το σοβαρότερο μέχρι σήμερα εμπόδιο διαφαίνεται στη δημιουργία του νέου φορέα ανάμεσα στη Ν.Δ. και τον ΣΥΡΙΖΑ. Αφορά το τεράστιο ποσό που θα στοιχίσει η διαδικασία εκλογής του νέου αρχηγού, που εκτιμάται ότι μπορεί να φτάσει ακόμη και τις 800.000 ευρώ.
To εν λόγω τίμημα δεν αναφέρεται τυχαία. Τόσο ακριβώς πλήρωσε η Ν.Δ. στη Vodafone για να στήσει προ διετίας το online σύστημα μέσω του οποίου εξελέγη ο κ. Κυρ. Μητσοτάκης, ενώ είναι προφανές ότι η εν λόγω εταιρεία –που όλα δείχνουν ότι θα αναλάβει και την επικείμενη διαδικασία– δεν μπορεί να προσφέρει εντελώς διαφορετική τιμή σε έναν νέο «πελάτη» για περεμφερή εργασία.
Το παράδοξο είναι ότι το πρόβλημα αυτό μόλις την εβδομάδα που πέρασε το συνειδητοποίησαν τα περισσότερα μέλη της επιτροπής Αλιβιζάτου. Και είναι πρόβλημα, διότι μπορεί μεν στην περίπτωση της Ν.Δ. το κόστος αυτό να καλύφθηκε από τους περίπου 400.000 ψηφοφόρους που μετείχαν στην εκλογή αρχηγού της (έδωσαν ως συμβολικό τίμημα 2 ευρώ για να ψηφίσουν), αλλά στην εκλογή αρχηγού νέου φορέα είναι μάλλον αδύνατον να υπάρξει τόσο μεγάλη συμμετοχή. Με συνέπεια ήδη κάποιοι διεκδικητές της ηγεσίας όπως η κ. Φώφη Γεννηματά να εισηγούνται μέσω συνεργατών τους το τίμημα αυτό να ανέβει στα 4 ευρώ και άλλους, όπως τον κ. Θεοδωράκη, να διαφωνούν κάθετα με ένα τέτοιο ενδεχόμενο, θεωρώντας ότι θα αποτρέψει πολλούς και κυρίως τους νεότερους να ψηφίσουν. Με αποτέλεσμα κανείς σήμερα να μη γνωρίζει πώς θα βρεθούν τα χρήματα για την ψηφοφορία.
Τέσσερις παράμετροι
Η «Κ» επικοινώνησε με τον κ. Μενέλαο Δασκαλάκη που είχε αναλάβει τη σχετική διαπραγμάτευση με τη Vodafone εκ μέρους της Ν.Δ. Και όσα είπε έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς υπενθύμισε ότι το βασικό κόστος –εκτός από την αγορά των εκατοντάδων tablets και των υπολογιστών που χρησιμοποιήθηκαν στα εκλογικά τμήματα– αφορούσε: 1. Την online σύνδεση των περίπου 880 σημείων στα οποία στήθηκαν κάλπες. 2. Τη δημιουργία ενός ενιαίου κέντρου συλλογής των δεδομένων. 3. Την εκπαίδευση και την αποζημίωση των χειριστών που διαχειρίστηκαν τους υπολογιστές στις κάλπες. 4. Την επεξεργασία των αποτελεσμάτων της ψηφοφορίας, την ευθύνη των οποίων ανέλαβε εξ ολοκλήρου η Vodafone.
Ο κ. Δασκαλάκης όμως έκανε και μια επιπλέον επισήμανση που πιθανότατα έχουν υποτιμήσει στην επιτροπή Αλιβιζάτου. Οπως είπε, θεωρεί λάθος ότι οι δύο ψηφοφορίες έχουν χρονική απόσταση μόνον μία εβδομάδα (έχουν προγραμματισθεί για τις 5 και τις 12 Νοεμβρίου).
Και αυτό γιατί την πρώτη Κυριακή το online σύστημα θα πρέπει να δημιουργήσει μια δυναμική βάση δεδομένων (κανείς δεν ξέρει ποιοι και πόσοι θα ψηφίσουν και όσοι εγγράφονται θα πρέπει διαδικτυακά να αποκλείονται από το ενδεχόμενο να ξαναψηφίσουν σε άλλο τμήμα την ίδια μέρα), ενώ στον δεύτερο γύρο ακολουθείται μια εντελώς άλλη διαδικασία προκειμένου να μην μπορούν να μετάσχουν και νέοι ψηφοφόροι. «Τεχνικά αυτό μπορεί να ακούγεται εύκολο, αλλά στην περίπτωση της Ν.Δ. για να είμαστε σίγουροι ότι δεν θα αλλάξει το εκλογικό σώμα, καταλάβαμε ότι έπρεπε να μεσολαβήσουν τουλάχιστον δύο εβδομάδες», είπε.
Στη Χαρ. Τρικούπη θέλουν να πιστεύουν ότι με διαπραγμάτευση μπορούν να επιτύχουν μια πολύ καλύτερη τιμή από τις 800.000 ευρώ που είχε καταβάλει η Ν.Δ. Και το επιχείρημά τους είναι ότι τότε η εταιρεία δημιούργησε εκ του μηδενός ένα σύστημα το οποίο σήμερα απλά καλείται να ξαναχρησιμοποιήσει. Ωστόσο κανείς δεν ξέρει πώς θα τιμολογήσει τελικά η Vodafone την πιθανή εμπλοκή της, ενώ είναι αβέβαιο αν θα υπάρξει και άλλη προσφορά, δεδομένου ότι οι άλλες εταιρείες κινητής τηλεφωνίας δεν μοιάζουν να ενδιαφέρονται.
Ολα αυτά ωστόσο είναι ένα μόνο από τα προβλήματα που καλείται να αντιμετωπίσει η επιτροπή Αλιβιζάτου, αν προκύψει τελικώς συμφωνία μεταξύ των υποψηφίων για άλλα ζητήματα που μοιάζουν ακόμη δυσεπίλυτα. Με πρώτο την περιβόητη εξ αποστάσεως ψήφο την οποία επιθυμούν όλοι οι υποψήφιοι πλην της κ. Φώφης Γεννηματά, η οποία συμφωνεί μεν αλλά θέτει ως αδιαπραγμάτευτο όρο την προηγούμενη αυτοπρόσωπη παρουσία των ενδιαφερομένων.
Αμοιβαία καχυποψία
Πόσο κρίσιμο είναι το θέμα αυτό, όπως και άλλα ζητήματα που μένουν ανοιχτά, προδίδουν οι διαρροές που κάνουν τις τελευταίες ώρες συνεργάτες του κ. Στ. Θεοδωράκη. Οπως υποστηρίζουν, ο επικεφαλής του Ποταμιού όταν δέχθηκε να μετάσχει στη διαδικασία έλαβε εγγυήσεις από τον Ν. Αλιβιζάτο για τέσσερα ζητήματα: 1. Οτι ο νέος αρχηγός θα καθορίσει το όνομα του νέου φορέα και τη διαδικασία εκλογής των νέων οργάνων στο ιδρυτικό του συνέδριο. 2. Οτι οι κάλπες θα είναι διασυνδεδεμένες online μεταξύ τους. 3. Οτι θα υπάρξει η δυνατότητα της εξ αποστάσεως ψήφου. 4. Οτι θα υπάρξει η δυνατότητα στους ψηφοφόρους να μη γίνουν μέλη του νέου κόμματος, αλλά να δηλωθούν ως φίλοι για να μη μείνουν εσαεί τα στοιχεία τους σε κάποια λίστα.
Η διαρροή αυτή δεν έγινε τυχαία από τη Σεβαστουπόλεως. Συνοδευόταν από την πληροφορία ότι η Φώφη Γεννηματά ενώ αρχικώς φέρεται να αποδέχθηκε και τους τέσσερις αυτούς όρους, τώρα ξαφνικά απορρίπτει τους δύο τελευταίους. «Εν τοιαύτη περιπτώσει ας προχωρήσουμε με αυτούς τους τέσσερις όρους όσοι συμφωνούμε», έλεγαν συνεργάτες του κ. Θεοδωράκη, υπονοώντας ότι η εκλογή μπορεί να γίνει και χωρίς την κ. Γεννηματά.
«Ουδέποτε υπήρξε συμφωνία της Φώφης Γεννηματά για τα δύο τελευταία θέματα», απάντησαν αμέσως συνεργάτες της και πρόσθεσαν: «Το αντίθετο συνέβη. Η κ. Γεννηματά έθεσε εξαρχής στον κ. Αλιβιζάτο τον όρο της αυτοπρόσωπης παρουσίας για να γίνει η εξ αποστάσεως ψηφοφορία και ο κ. Θεοδωράκης είπε ότι “αν χρειασθεί αυτοπρόσωπη παρουσία καλύτερα να μη γίνει καθόλου”». Οι ίδιες πηγές επίσης απαντώντας στις διαρροές της Σεβαστουπόλεως τόνιζαν: «Εμείς θα επιμείνουμε για μια μαζική και αδιάβλητη διαδικασία.
Οσοι θέλουν μια εκλογή-μαϊμού ας τη διοργανώσουν μόνοι τους».
Τι δείχνουν όλα αυτά; Οχι μόνον την τεράστια δυσπιστία που υπάρχει πλέον μεταξύ των συγκεκριμένων διεκδικητών αλλά και την τεράστια δυσκολία που έχει ο Νίκος Αλιβιζάτος να βρει τις επόμενες μέρες κοινώς αποδεκτές λύσεις. Εξ ου και δεν είναι λίγοι όσοι προβλέπουν ότι ο γνωστός συνταγματολόγος διαβλέποντας το αδιέξοδο θα κάνει τις αμέσως επόμενες μέρες κάτι μάλλον αυτονόητο για να διασώσει το κύρος της επιτροπής του. Αφού καταγράψει τις οριστικές του προτάσεις και τις διαφωνίες των διεκδικητών, θα πετάξει σε εκείνους την «καυτή πατάτα» να βρουν τις λύσεις σε μια κοινή συνεδρίαση που δεν θα μετέχουν πλέον οι εκπρόσωποί τους, αλλά οι ίδιοι...
Πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου