Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου 2017

ΝΕΑ - ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ, Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου, 2017

  • Πώς θα μπορούσε να αποκτήσει επιτέλους ζωντάνια ο ομολογουμένως ανιαρός προεκλογικός αγώνας στη Γερμανία; Μήπως θα έπρεπε να δοθεί δικαίωμα ψήφου και στους Έλληνες, διερωτάται το Spiegel.
  • Μετά τις σημερινές εξελίξεις, με την διαβίβαση στη Βουλή της δικογραφίας με τις καταγγελίες Γιαννουσάκη για τον υπουργό άμυνας Πάνο Καμμένο, σχετικά με την υπόθεση του Noor 1 και την αντίδραση του τελευταίου, ο επιχειρηματίας Ευάγγελος Μαρινάκης εξέδωσε ανακοίνωση. 
  • Η προσπάθεια για περισυλλογή της πετρελαιοκηλίδας και καθαρισμό των υδάτων από την τεράστια οικολογική ζημιά που προκάλεσε η βύθιση του δεξαμενόπλοιου «Αγία Ζώνη ΙΙ» συνεχίζεται εντατικά. Ωστόσο, σε αρκετά σημεία στην Πειραϊκή και σε άλλες περιοχές μαύρες κηλίδες καλύπτουν ακόμη μεγάλη έκταση. Το sansimera.gr «πέταξε» πάνω από τις παραλίες που επλήγησαν καταγράφοντας την κατάσταση που επικρατούσε το απόγευμα της Παρασκευής.
  • Την αξιοποίηση της τεχνογνωσίας και της εμπειρίας που διαθέτουν οι αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου Ρότερνταμ, οι οποίες διαχειρίζονται ένα από τα μεγαλύτερα εμπορικά λιμάνια παγκοσμίως, εξασφάλισε ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης, για την απορρύπανση του Σαρωνικού και των ακτών του, που έχουν μολυνθεί από την πετρελαιοκηλίδα που προκάλεσε το ναυάγιο του πλοίου «ΑΓΙΑ ΖΩΝΗ ΙΙ».
  • Στη διαπίστωση ότι οι ακτές των δήμων της Ανατολικής Αττικής, από την Βούλα μέχρι και το Σούνιο, παραμένουν καθαρές και ανεπηρέαστες από την πετρελαιοκηλίδα του ναυαγίου «Αγ Ζώνη», κατέληξε, κλιμάκιο της αρμόδιας Περιφερειακής Ενότητας, μετά την αυτοψία και τον μακροσκοπικό έλεγχο που διενήργησε το πρωί κατά μήκος της ακτογραμμής του Σαρωνικού εντός των διοικητικών ορίων της.

Κόσμος

  • Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ «καταδίκασε με κατηγορηματικό τρόπο» την πρόσφατη εκτόξευση πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα πάνω από την Ιαπωνία, την οποία έκρινε ως «πολύ προκλητική» ενέργεια, σε ψήφισμα που εγκρίθηκε κατά τη διάρκεια έκτακτης συνεδρίασης κεκλεισμένων των θυρών.
  • Το σύννεφο της τρομοκρατίας βρέθηκε για άλλη μια φορά πάνω από τη βρετανική πρωτεύουσα. Η επίθεση σε βαγόνι του μετρό στον σταθμό Parsons Green του δυτικού Λονδίνου αποτέλεσε το τέταρτο χτύπημα μέσα σε διάστημα μικρότερο του ενός χρόνου. Στους 29 ανέρχεται πλέον ο αριθμός των τραυματιών σύμφωνα με το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Βρετανίας.
  • Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες καταδίκασε την τελευταία εκτόξευση πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα και ανακοίνωσε ότι συνομιλίες για την κρίση θα διεξαχθούν στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ την ερχόμενη εβδομάδα. Ο πρεσβευτής των ΗΠΑ αρμόδιος για θέματα αφοπλισμού Ρόμπερτ Γουντ δήλωσε στη Γενεύη πως οι ΗΠΑ θέλουν να εξαντλήσουν κάθε διπλωματική επιλογή.

Οικονομία

  • Λογιστικές απώλειες 600 εκατ. ευρώ κατέγραψε το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) το 2016 λόγω της πτώσης των τιμών των τραπεζικών μετοχών στο ελληνικό χρηματιστήριο. Η υποχώρηση των τιμών συνδέεται άμεσα με τις πιέσεις που δέχθηκαν οι τίτλοι των τραπεζών στο χρηματιστήριο, λόγω των καθυστερήσεων στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης, οι οποίες επιβάρυναν το επενδυτικό κλίμα. Ωστόσο, το ΤΧΣ εμφάνισε αυξημένες ταμειακές εισροές.
  • Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ δήλωσε ότι θέλει να παραμείνει πρόεδρος του Eurogroup μέχρι το τέλος της θητείας του, δηλαδή μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου του 2018, ακόμη και αν δεν είναι πλέον υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας.
  • H έξοδος της Ελλάδας από το πρόγραμμα τον Αύγουστο του 2018 θα είναι καθαρή, δήλωσε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς, σε συνέντευξη που έδωσε στο Bloomberg. Η απόφαση του Eurogroup και του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) για τη δημιουργία αποθεματικού, τόνισε ο υπουργός, θα διασφαλίσει την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές.
  • Η ΕΚΤ έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν υπάρχει ανάγκη για τη διενέργεια ελέγχων της ποιότητας του ενεργητικού των ελληνικών τραπεζών (Asset Quality Review), τονίζει ο Μπενουά Κερέ, εκτελεστικό μέλος της ΕΚΤ, σχετικά με το ζήτημα που εγείρει το ΔΝΤ. Άλλωστε, υπενθυμίζει, βάσει του προγραμματισμού οι ελληνικές τράπεζες θα περάσουν stress tests εντός του 2018 και πριν από τη λήξη του προγράμματος. Προσθέτει δε αυστηρά ότι το μόνο θεσμικό όργανο που αποφασίζει περί αυτού είναι η Ενιαία Εποπτική Αρχή (SSM).
  • Η εταιρεία Gazprom export υπέγραψε με την κροατική εταιρεία Prvo Plinarsko Drustvo d.o.o. (PDD) συμφωνία για την παροχή ποσότητας φυσικού αερίου 1 δισεκατομμυρίου κυβικών μέτρων (bcm), στο διάστημα από 1ης Οκτωβρίου 2017 έως τις 31 Δεκεμβρίου 2027, όπως αναφέρει σε ανακοίνωση της η ρωσική πετρελαϊκή εταιρεία.

Αθλητισμός

  • Με το... καλημέρα η Μίλαν φρόντισε να δείξει ποιος είναι το «αφεντικό» για την πρώτη θέση στον 4ο όμιλο του Europa League. Δεκατέσσερα λεπτά στο ξεκίνημα της αναμέτρησης στο «Ερνστ Χάπελ» ήταν αρκετά για τους «ροσονέρι» να πετύχουν τρία γκολ (7΄ Τσαλχάνογλου, 10΄,20΄ Αντρέ Σίλβα) και να κάνουν «περίπατο» απέναντι στην Αούστρια την οποία διέλυσαν με 5-1. Η «βαριά» ήττα της Έβερτον στο Μπέργκαμο από την Αταλάντα (0-3) και οι ανατροπές που έκαναν, η Μπράγκα στην έδρα της Χοφενχάιμ (2-1) και η Ντιναμό Κιέβου στο «Ολιμπίνκσι» επί της Σκεντέρμπεου (3-1), «σημάδεψαν» το «πρώτο πιάτο» της πρεμιέρας των ομίλων του Europa League.
  • Η ΑΕΚ επέστρεψε μετά από έξι χρόνια στους ομίλους του Europa League με ένα σπουδαίο διπλό. Η νίκη 2-1 επί της Ριέκα στην Κροατία μετατρέπει την Ενωση από πολύ νωρίς σε φαβορί για την πρόκριση από τον 4ο όμιλο της διοργάνωσης. Ο Μάνταλος στο 17΄ και ο Χριστοδουλόπουλος στο 63΄ πέτυχαν τα γκολ της νίκης, ενώ ενδιάμεσα οι πρωταθλητές Κροατίας είχαν ισοφαρίσει με τον Ελεζ (30΄).
  • Ο Τζάκι Ματάισεν είναι και επισήμως ο νέος τεχνικός της Λάρισας. Η διοίκηση της ομάδας παρουσίασε τον Βέλγο προπονητή, ο οποίος υπέγραψε συμβόλαιο για δύο χρόνια και μεταξύ άλλων τόνισε: «Το πιο σημαντικό πράγμα όταν έρχεσαι σε ένα κλαμπ είναι να αισθάνεσαι ότι σε θέλουν. Γνωρίζω τον πρόεδρο (σ.σ. Αλέξη Κούγια) από προηγούμενο πέρασμά μου από την Ελλάδα (σ.σ. Φωστήρα) και ξέρω ότι έχει έντονο ταπεραμέντο. Τον ίδιο χαρακτήρα έχω και εγώ γι΄ αυτό και αργήσαμε να συμφωνήσουμε»
  • Την Παρασκευή θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση του Δημήτρη Γιαννακόπουλου με τον Γιάννη Αλαφούζο, με τους δύο ισχυρούς άνδρες της ΚΑΕ και της ΠΑΕ αντίστοιχα, να συζητούν για το «μπάσιμο» του πρώτου στην ΠΑΕ. Συγκεκριμένα, το ραντεβού θα γίνει στο ΟΑΚΑ, μετά τον φιλικό αγώνα του μπασκετικού Παναθηναϊκού με την Ούνιξ Καζάν.
  • Ο Πολ Πογκμπά θα μείνει εκτός δράσης για τέσσερις εβδομάδες, μετά τον τραυματισμό του στη νίκη (3-0) της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ επί της Βασιλείας, στην πρεμιέρα των ομίλων του Champions League. Ο Γάλλος διεθνής μέσος αντικαταστάθηκε μετά από 18 λεπτά αγώνα εναντίον της ελβετικής ομάδας στο «Ολντ Τράφορντ» και σίγουρα θα χάσει την κυριακάτικη αναμέτρηση στην Premier League, με την Εβερτον, αλλά και τις επόμενες αναμετρήσεις σε Αγγλία και Ευρώπη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου